Jump to content

Зашто је Бог створио свет?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

да ли вам се допада тема  

5 члановâ је гласало

1. 1. да ли вам се допада тема

• да
      5
    • не
      0

Препоручена порука

• Одговори 196
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

ti si rekla ovo da je hrist rekao

...Христос је рекао да ко једе и пије Његово Тело и Крв има живот вечни, и кроз те а и остале свете тајне ми постајемо чланови Цркве...

u ovim citatima ja ne vidim da se spominje termin crkva...

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

...??????? ?? ????? ?? ?? ???? ? ???? ?????? ???? ? ??? ??? ????? ?????, ? ???? ?? ? ? ?????? ????? ????? ?? ????????? ??????? ?????...

????????, ?? ????? ????? - ?????? ? ?????? ???? ? ???? ????????. ?????, ????? ????? ????? ???????????, ?? ?? ??? ?????????.

??????? ?? ???? ????? ??? ?? ?? ??????? ? ?? ?????? ???????? ??????????. ??????? ?? ?? ????? ??????? ????? ???????. ????? ?? ?? ?? ?? ?????? ???? ??????????? ?? 313. ?????? ????? ?? ?????????? ?? ??, ?????? ???????, ?????????? ????? ? ??????? ???????. ? ?? ???? ?? - ????? ????????? ???????? ???????? ?? ?????????? ? ?????????? ??????? ?, ?? ?????? ????, ???? ?? ????? ?? ????????.

Подели на овим сајтовима

...??????? ?? ????? ?? ?? ???? ? ???? ?????? ???? ? ??? ??? ????? ?????, ? ???? ?? ? ? ?????? ????? ????? ?? ????????? ??????? ?????...

??? ?? ???? ????, ? ?????:

15. ???? ?? ????: ? ?? ??? ??????? ?? ??? ???

16. ? ????? ????? ???????? ? ????: ?? ?? ???????, ??? ???? ??????.

17. ? ???????????? ???? ???? ??: ????? ????, ?????? ???? ?????! ??? ???? ? ??? ???? ?? ???? ??????, ???? ???? ??? ???? ?? ?? ????????.

18. ? ? ?? ???? ?????: ?? ?? ?????, ? ?? ???? ?????? ???????? ????? ?????, ? ????? ??????? ???? ?? ??????????.

19. ? ???? ?? ??????? ?? ??????? ????????: ? ??? ?????? ?? ????? ???? ??????? ?? ????????, ? ??? ???????? ?? ????? ???? ????????? ?? ????????.

????? ????????? ?? ??????, ????? 16

????? ???????, ????? ??????? ????? ?? ??? ???? ????????? ?????.

? ????? ????? ?? ???? ???, ????? ? ???? ?????? ???? ?????.

???? ?? ???? ???? ? ????? ?????????? ??? ?? ?? ??????? ?? ?????? ?????????, ??? ?? ???? ? ????, ????? ????? ????.

Подели на овим сајтовима

Винстоне треба прво да се упознаш са појмом Црква па тек онда да кажеш да ли ти се то свиђа или не или верујеш у то или не или да критикујеш. Овако испада као кад бих ја говорио како не волим да гледам филмове али притом под појмом филма подразумевам галерију слика.

Подели на овим сајтовима

"Ко једе Тело моје, и пије моју Крв, има живот вечни"

Нема потребе да се помиње реч Црква у горе наведеном цитату.

Где ми можемо јести или пити Тело и Крв Господа ако не у Цркви кроз свету тајну причешћа. Ако се питаш шта ће нам свештеници и владике и цела црквена хијерархија. Па ко ће онда крштавати, служити, рукополагати, исповедати. Не могу ја сам себе рукоположити и сам себи служити. Управо је и поента да ми остварујемо заједницу са Богом уз помоћ једни других. Ако би свако могао да се сједињује са Богом без учешћа других онда би испало да свако има свог личног Бога и заповест о љубави према ближњима не би имала смисла. Црква је такође место где се чувају Божанске истине. Колико се појавило хришћанских секти од времена Христа па до сад. Ако би свако могао да тумачи Јеванђеље како хоће онда би било тумачења скоро колико и људи. Зато ми имамо свете Оце који су достигли висок степен богопознања и који нам откривају истине наше вере које се брижљиво чувају у Цркви. Сасвим је логично да владике имају одређену власт, иначе у Цркви не би било реда, а и кроз послушност њима ми следимо пример Христа који је био до смрти послушан своме Оцу. Све ово је онако банално написано али ако схватиш суштину Цркве схватићеш зашто је овако уређена. Сад то што  понекад црквена јерархија показује слабост и можда не прави пример, то је нормално, нема човека који је живео један дан на земљи а да није згрешио, сви ми заједно са владикама смо грешни људи и сви покушавамо да се спасемо, управо кроз трпљење једни других ми се учимо врлини и љубави, зато и људска компонента Цркве греши и уопште није савршена, своју савршеност ће пројавити у Царству Небеском али да би ушли тамо морамо се потрудити да још овде наше душе буду уписане у књигу живота тј. да будемо део Цркве тј. они који су остварили заједницу са Богом. 

Подели на овим сајтовима

Службе у Цркви нису ту само због тога да би се Црквом "управљало". Црква је икона будућег Царства Божијег, а службе у Цркви су иконе опет те исте будуће реалности. Јер, шта је царство Божије? То је верни народ окупљен око свог Спаситеља и 12 апостола и анђела. Црква то на литургији иконизује на следећи начин: епископ је на месту Христовом, јереји (свештеници) су око епископа и они иконизују апостоле око Христа. Ђакони су веза између епископа и народа, они иконизују анђеоску службу у Царству Небеском. Неодвојива служба од свега тога је и служба лаика, верног народа без кога нема Цркве.

Мишљење да Црква може постојати без својих служби настала је у главама оних који су Цркву поистоветили са земаљским организацијама а веру са идеологијом (протестантски Запад, а поготово секте произишле из њих). Црква не може бити Црква без својих служби јер, ако изоставите било коју службу, тиме икона губи везу са својим прототипом.

Подели на овим сајтовима

I mene je dugo mučilo to pitanje, a našao sam smirenje (odgovor) pročitajući od Sv. Nikolaja Srpskog Kasijanu - Stoslov o ljubavi. Naime na jednm mestu Sv. Nikolaj objašnjava zašto je Bog stvorio svet i meni je to bilo sasvim moguće obrazloženje. Evo citata:

"U beskrajnoj ljubavi prema svom Ocu Sin je hteo ugoditi Ocu time što bi mu stvorio više sinova a sebi više braće, nižih od sebe ili po ljubavi izjednačenih sa sobom posinaštvom. I u Večnom Savetu Otac i Duh Sveti saglasno odobrili su su Sinu stvaranje svetova za ljubav Sina. I tako je kroz Sina postalo sve što je postalo ... "

Подели на овим сајтовима

??? ??? ????? ????????, ????? ??????? ?????? ???? ?? ???? ???? ? ???? ?? ??? ???? ???????? ????? ?? ?? ????????? ???? ??????. ??????? ?? ?? ???? ?????? ? ?? ????? ???, ??????? ??????????? ??????????, ???? ?? ????? ??????????? ??????? ???????: ???????, ??????????, ?????? ? ?????. ?? ???????????? ???? ? ?????????? ???? ??????? ??? ????? ?????????? ?? ????? ????? ?? ??????? ????? ?????.

????, ???? ???? ???? ????? ? ?? ???????? ??? ????? ?????, ?? ??????? ?? ????? ???????? ????????? ?? ?????? ? ?? ?? ? ????, ?? ????? ???????? ?? ???. ?????, ??? ????? ??????? ? ???????? ?????, ? ????? ? ????????? ???? ?????? ?? ?????????? ????????? ????. ??? ?? ???? ??? ?? ????? ?? ?? ???? ??????.

Admiral ne kaže da crkvena jerarhija i ustrojstvo episkopalne crkve nije potrebno,ve? da se uvla?e u?enja koja prete da razbiju Crkvu iznutra, da prevare ako bude mogu?e i izabrane.Crkva je po svom ustrojstvu pre svega Hristicentri?na pa onda episkocentri?na a ne obrnuto.Episkopalno ustrojstvo crkve nije garant ispravnosti.Crkva poput Crkve u Sardu  iz Otkrovenja (3,1) može biti mrtva  i ako ima episkopalno ustrojtsvo.Upravo Andjelu (EPISKOPU)te Crkve se kaže da je mrtavZato što je izgubilo Hristocentri?nost i zavelo se bajkama i bapskim pri?ama .Zato ga Gospod priziva u pokajanje.Ali bez obzirana na zablude episkopa ipak ima onih,, koji ne opoganiše svoje haljine,ti ?e hoditi sa mnom u belim haljinama, jer su dostojni,,(otkr, jov. 3,4).Glas tih malo imena u institucijalizovanoj crkvi o kojoj sam pisao i koja epikopa proglašava za zemaljskog Hrista, je glas vapiju?ih u pustinji.Mosliš li da je to malo u Sardu koji ne opoganiše haljine svoje ?utalo pred zabludom njihovog andjela?Insturucija razbija Hristrocentri?nost Liturgije daju?i naglasak na smrtnog ?oveka. Zato što je crkva zivot a ne okamenjeni fosil gde neki  teolozi ponavljaju kao papagaji jedno te isto sa hiljadu strana, neobra?aju?i pažnju na Božiju pisanu Re?,i na ono što nam Gospod u ovom trenutku  Duhom Svetim govori.

Подели на овим сајтовима

Тачно је да епископ може да "застрани", и да у било ком погледу може да буде недостојан своје службе. Тога је било и, нажалост, биће. Међутим, такође је тачно да нема Цркве без епископа. Иконишност са Царством Божијим Црква управо тако показује - сакупљањем многих око једнога, ради савршења Евхаристије. Тај један јесте епископ. Он иконизује Христа, коликогод неким самозваним православцима то изгледало чудно - то је и библијско и отачку учење.

Подели на овим сајтовима

????? ?? ?? ??????? ???? ?? "????????", ? ?? ? ???? ??? ??????? ???? ?? ???? ?????????? ????? ??????. ???? ?? ???? ?, ????????, ????. ???????, ?????? ?? ????? ?? ???? ????? ??? ????????. ?????????? ?? ???????? ??????? ????? ?????? ???? ???????? - ?????????? ?????? ??? ???????, ???? ???????? ???????????. ??? ????? ????? ???????. ?? ????????? ??????, ????????? ????? ?????????? ????????????? ?? ????????? ????? - ?? ?? ? ????????? ? ?????? ?????.

Nema Crkve bez bez zajednice hriš?ana na kojoj su svi ikone Hristove.Sabranje ikonizuje Hrista koji se na Liturgiji sozercava u duhu.Hristos je prisutan u Duhu a ne  samo kroz episkopa.On je prisutan gde su dvoje ili troje,medju njima a ne kroz jednog - episkopa.Duh Sveti konstutuiše episkopalnim ustrojstvom Crkvu ali ne ukudaju?i Hristocentri?nost liturgijskog sabranja koje se odvija u Duhu.Episkop je ikona kao i svi što smo ikone.On u svojoj službi kao i mi u našoj.Medjuzavisnost na liturgiji postoji u razli?itosti službe kako kome ve? Bog dodeljuje ali Ikonizovati samo Episkopa kako samo Bog kroz njega deluje a ne kroz zajednicu nije saglasno sa izjavom apostola koji govori otelu Hristovom kao jedinstvu razli?itih službi koji su medjuzavisne za  nazidanje tela Crkve ?ija je glava Hristos.Izdvajanje jedne službe''Episkopske,,kao važnije u odnosu na druge službe vodi crkvu u instituciju,hijerarskiski sistem podredjenih, ?oveku. Najmanjem udu se daje najve?e ?ast.Episkopska služba je kao u svaka druga samo nosi ve?u odgovornost pred Bogom a ne u smislu vlasti i ?asti koja samo Hristu pripada.Ko je apostol  Pavle ,ko je apostol  Petar sluge Božije.Jedan posadi drugi okopa neki te?i zali ali Bog ?ini da sve izraste kroz svog Sina u Duhu Svetom.Niko od Apostola nije samo sebe proglašavao ikonom Hristovom na liturgiji.
Подели на овим сајтовима

Не, ја не издвајам епископа као "најважнију" службу. Ја тврдим да је Црква јасно дефинисана у свом евхаристијском устројству: ЕПИСКО-СВЕШТЕНСТВО-ЂАКОНСТВО-ВЕРНИ НАРОД. Без обога се Црква не назива, каже свети Игњатије Богоносац. Зашто? Па зато што и Царство Божије изгледа управо како то икона и представља: ХРИСТОС-АПОСТОЛИ-АНЂЕЛИ-НАРОД БОЖИЈИ.

Ко је овде чија икона, јасно је закључити. Не изводи погрешне закључке из тога: "да је епископ најважнији", "да Бог само кроз њега делује" и слично.

Подели на овим сајтовима

??, ?? ?? ???????? ???????? ??? "??????????" ??????. ?? ?????? ?? ?? ????? ????? ?????????? ? ???? ?????????????? ??????????: ??????-???????????-?????????-????? ?????. ??? ????? ?? ????? ?? ??????, ???? ????? ???????? ?????????. ?????? ?? ???? ??? ? ??????? ?????? ??????? ?????? ???? ?? ????? ? ??????????: ???????-????????-??????-????? ??????.

?? ?? ???? ???? ?????, ????? ?? ?????????. ?? ?????? ???????? ???????? ?? ????: "?? ?? ??????? ??????????", "?? ??? ???? ???? ???? ??????" ? ??????.

????? ???????? ?? ?? ??? ?? ???? ????......

?? ??????? ????????? ????? ????? ??? ?? ??? ???????? ?? ???? ????????, ????? ? ??????, ????? ?? ?? ???? ??? ???? ?? ?? ??? ???? ??????? ? ??? "?????????", ??????? ??????????? ?????? ????, ??? ??????? ????....?????? ?? ???????? ???????????....

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Није то "хијерархија" већ слика Царства Божијег. Ево, погледај шта каже свети Јован Богослоб у Откривењу:

„Потом видјех, и гле, мноштво народа којег не може нико избројати, од свакога племена и рода и народа и језика, стајаше пред престолом и пред Јагњетом, обучено у хаљине бијеле, и палме у рукама њиховим...“ (Отк 7, 9).

Да сада не цитирама даље, наћићемо ту и дванаест апостола који седају на дванаест престола (њих иконизују свештеници који седе на Литургији око епископа - тзв. Синтронос у олтару (сапрестоље), анђеле (њих иконизују ђакони, чија се служба и назива анђеоском - некада је на њиховим орарима и писала анђеоска слава Богу: Свјат, Сват, Свјат), итд.

Дакле, то је Царство Божије: народ Божији окупљен око свог спаситеља (Христа). Службе Цркве црпе своје порекло управо одатле - из Царства Божијег. О томе можеш читати код многих отаца. Ја сам у ПП препоручио једном нашем брату да чита светог Игњатија Богоносца, рецимо.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...