Jump to content

Православац или Србин

Оцени ову тему

Православац или Србин  

61 члановâ је гласало

1. 1. Шта сам?

• Православац
      10
    • Православац и Србин
      38
    • Србин и Православац
      7
    • Србин
      2
    • Ја нисам одавде
      1
    • Нешто друго
      3

Препоручена порука

Malecni primer govoreći o identitetu. Jezik odslikava dušu i načim razmišljanja naroda. On je i stožer oko koga se gradi nacionalni identitet. U Srpskom jeziku su brojni turcizmi, latinske reči, grčke naravno, francuske, engleske. Sve to govori da je način razmišljanja tih naroda, koristeći njihove reči, uticao na naš način razmišljanja, pa tako iako ima najviše slovenskih reči, to nije jedini uticaj koji definiše jezik, iako je najjači.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Посланица Диогнету (2.век) :

"Хришћанима је свака туђина као отаџбина и свака отаџбина као туђина"

Покушаћу правилно да протумачим ово, ако погрешим, исправи ме оче Агапије:

Хришћанину је свака туђина отаџбина- то значи да је цео свет наш, да је свукуда Бог присутан. Тако и да смо и на северном полу ми осетимо тамо присуство Бога, дакле осећамо да је Бог свукуда уз нас без обзира гдје се налазили.

И свака отаџбина као туђина- то значи без обзира гдје се налазили, увек смо у мањини, увек је свет против нас. Али Христос нам је такође поручио да се не бојимо јер он победи свет.

Ако сам погрешно протумачио, нека ме оци на овом форуму исправе.

Upravo tako brate, sa jednom naznakom i upucivanjem ovog pisca na jedinu nasu Otadzbinu koja je Carstvo Nebesko, ono  Carstvo za koje se molimo svakog dana, a koliko smo svesni toga (!), u molitvi : "...da dodje Carstvo Tvoje" a koje je vec nevidljivo prisutno u nama i medju nama na sv. Liturgiji.

"Istite najpre Carstvo Nebesko ostalo ce vam se samo dodati" ( (Mt. 6, 32-33))

"Carstvo Bozije je unutra u vama" (Luk. 17,21)

"Blagoslaveno Carstvo Oca i Sina i Svetoga Duha.....Amin" (sam pocetak sv. Liturgije)

Подели на овим сајтовима

Добро разумем твој став но интересује ме твој одговор на нека питања јер си Србин:

1. Дал можеш да поштујеш Алојзија Степинца као Србин и ако знамо да је благосиљо оне који нису радили баш како то Бог од њих жели?

2. Дал се ти као Србин можеш сложити да је Книн био Србски град и да ће опет бити једном?

3. За кога би навијао на утакцмици Србија-Хрватска?

Молим те на искреним одговорима јер ме баш занима како Срби римокатолици мисле о овим питањима. Хвала унапред и свако добро.

1. Znaš li ti koliko u  Hrvatkoj mrze Dražu? Ista stvar, ni oni ništa o njemu ne znaju, kao što ni mi ne znamo ništa o Stepincu. KAd se zna da je jedna od tačaka optužnice Stepinčeve - Saradnja sa četnicima 4chsmu1)) (Viktor Novak - Magnum Crimen) onda se vidi o čemu se radi.  Ja lično ne održavam uspomenu na njega, ali me isto tako ne interesuje da li ga neko drugi slavi ili ne.

2. Nisam se bavio Kninom, osim kad sam bio tamo u vojsci. Knin je možda bio srPski grad, ali je bio i grad hrvatskih kraljeva... pa ti vidi... šta je starije, kokoška ili jaje? Možda će ponovo biti grad nastanjen Srbima, ali teško da će biti srpski grad.

3. A šta ti misliš..c..c..c.. dakleee...

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

pravoslavac znaci biti  u crkvi ,ova rijec sama pravoslavni ,bi mogla isto znaciti ko vjeruje u Boga ,pravoslavi  dal je tako?,znaci ako sam rodjena u pravoslavnoj zemlji porodici a iz nekoh slucajeva vjerujem sam u jednog Boga i njemu samo kad bi molitve  svoje upucivala ,nikom drugom  ni bogorodici i tako dalje ,jel to nepriznaje crkva ovdje mislim na crkvu i rk i pravoslavnu ,znaci da za mene nisam pravoslavna niti katolicanska ,imamo ovdje iz obadviju crkvi  pa ako imate volju samo da odgovorite

Подели на овим сајтовима

• Гости

Добро разумем твој став но интересује ме твој одговор на нека питања јер си Србин:

1. Дал можеш да поштујеш Алојзија Степинца као Србин и ако знамо да је благосиљо оне који нису радили баш како то Бог од њих жели?

2. Дал се ти као Србин можеш сложити да је Книн био Србски град и да ће опет бити једном?

3. За кога би навијао на утакцмици Србија-Хрватска?

Молим те на искреним одговорима јер ме баш занима како Срби римокатолици мисле о овим питањима. Хвала унапред и свако добро.

1. Znaš li ti koliko u  Hrvatkoj mrze Dražu? Ista stvar, ni oni ništa o njemu ne znaju, kao što ni mi ne znamo ništa o Stepincu. KAd se zna da je jedna od tačaka optužnice Stepinčeve - Saradnja sa četnicima 4chsmu1)) (Viktor Novak - Magnum Crimen) onda se vidi o čemu se radi.  Ja lično ne održavam uspomenu na njega, ali me isto tako ne interesuje da li ga neko drugi slavi ili ne.

2. Nisam se bavio Kninom, osim kad sam bio tamo u vojsci. Knin je možda bio srPski grad, ali je bio i grad hrvatskih kraljeva... pa ti vidi... šta je starije, kokoška ili jaje? Možda će ponovo biti grad nastanjen Srbima, ali teško da će biti srpski grad.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4207.msg111651.html#msg111651

Подели на овим сајтовима

1. Znaš li ti koliko u  Hrvatkoj mrze Dražu? Ista stvar, ni oni ništa o njemu ne znaju, kao što ni mi ne znamo ništa o Stepincu. KAd se zna da je jedna od tačaka optužnice Stepinčeve - Saradnja sa četnicima :))) (Viktor Novak - Magnum Crimen) onda se vidi o čemu se radi.  Ja lično ne održavam uspomenu na njega, ali me isto tako ne interesuje da li ga neko drugi slavi ili ne.

Пре свега да ти се захвалим на искреним одговорима, а сад да мало прокоментаришем:

1. Ја не узимам оптужницу комуниста као релевантну, јер да је праведно судство било, неби Степинац био осуђен на неки кућни притвор а са друге стране пресудили Дражи ликвидацијом.

2. Книн је до 95 био насељен са 90% Срба, сада их нема скоро никако. Надам се да ће се Срби вратити кад тад својим огњиштима. Исто као што сматрам да је Косово србско, тако сматрам и да је Книн. Најбоље да дође до плода икуменизма и да сви будемо једно у Христу, онда свакако неби требало доћи до проблема када је питање хрватско-србско питање, бар када би се ја питао.

3. Па надам се за наше беле орлове. 4chsmu1

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

pravoslavac znaci biti  u crkvi ,ova rijec sama pravoslavni ,bi mogla isto znaciti ko vjeruje u Boga ,pravoslavi  dal je tako?,znaci ako sam rodjena u pravoslavnoj zemlji porodici a iz nekoh slucajeva vjerujem sam u jednog Boga i njemu samo kad bi molitve  svoje upucivala ,nikom drugom  ni bogorodici i tako dalje ,jel to nepriznaje crkva ovdje mislim na crkvu i rk i pravoslavnu ,znaci da za mene nisam pravoslavna niti katolicanska ,imamo ovdje iz obadviju crkvi  pa ako imate volju samo da odgovorite

89898989898989 89898989898989 0205_whistling

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

89898989898989 89898989898989 aman
0205_whistling 0212_rolleyes 0442_feel :) :) smej.gif smej.gifzasmija se kako glupo,blesavo  znam  sama ,pored toga isto je vazno
Подели на овим сајтовима

0205_whistling 0212_rolleyes 0442_feel :) :) aman smej.gifzasmija se kako glupo,blesavo  znam  sama ,pored toga isto je vazno

89898989898989 89898989898989 89898989898989

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Када наступи живот будућег века биће битне само две националности - житељи Царства Небескога и они који то нису.

Дакле они који су Православци и по вери АЛИ и по делима, јер без дела вера не вреди ништа за спасење. greengrin

не, само по милости.

не можемо присвајати дела која смо у име Господње чинили, а сопствена дела су грех и слабости која имамо пред собом.

не спашавамо се по делима, нити по вери, само по истрајности својој у вери и по милости и љубави Божјој.

не, и то не значи да се занемарују дела спасења.

Подели на овим сајтовима

Али брате Мидраше зар је могуће бити Србин а не писати Ћирилицом?Мислим можда грешим, можда ти приватно и те како пишеш ћирилицом...само кажем.

greengrin 0442_feel 1405_love 0110_hahaha 0409_feel 0409_feel amin-nas crosseo smej.gif

па ја само овде куцам ћирилицом, иначе пишем латиницом руком.

оћеш ти то сад мене да убедиш да нисам Србин?

Подели на овим сајтовима

А шта значи бити Србин?Дал је то само нека расна категорија?

Зар није национални идентитет Срба рецимо Св. Сава?

раса је нешто сасвим друго од нације, не мешај бабе и жабе.
Подели на овим сајтовима

Само кажем, много је било Срба римокатолика (нарочито у НДХ) а данас колко се њих изјашњава као Срби?Које је националности надбискуп Хочевар рецимо?

Наравно да има и муслимана који кажу да су Срби (Сулејман Спахо рецимо), али то је мали број.

Nadbiskup je Slovenac. Problem je i to što tražiš da se neko izjašnjava kao Srbin, Hrvat ili šta već. ČEMU to služi u Crkvi? Zašto bi me bilo briga ko je u Crkvi koje nacije? Ako je pravi hrišćanin, onda je one nacije iz Mt 25,31-32 koja se jedino računa.

shuntavilo2 0110_hahaha
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...