Jump to content

Били у браку или не,ово би требали прочитати

Оцени ову тему

Препоручена порука

Била прича истинита или не, можда и патетично написана, ипак говори једну велику истину - љубав захтева сталан труд и пажњу. Видећете после неколико година брака, када крену проблеми, обавезе, када мала деца одузму сваки слободан тренутак како се све то охлади и људи удаље да и не примете... И онда је веома једноставно да налети неко трећи ко ће ти показати само мало пажње и нежности. Брак је велики подвиг. Млади људи обично мисле да је монаштво највећи подвиг, али греше.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Брак је велики подвиг. Млади људи обично мисле да је монаштво највећи подвиг, али греше.

Да је у питању протестанска друштвена мрежа овакво накарадно наравоученије која је произашло из теме " Бити у браку или не..." - било би општеприхваћено.

Но пошто није, надам се, да ће се међу православним теолозима или свештеницима наћи и они који ће теби, глобалном модератору, појаснити да " шири пут "  не може бити " ужи " од ужег пута.

Подели на овим сајтовима

Да је у питању протестанска друштвена мрежа овакво накарадно наравоученије која је произашло из теме " Бити у браку или не..." - било би општеприхваћено.

Но пошто није, надам се, да ће се међу православним теолозима или свештеницима наћи и они који ће теби, глобалном модератору, појаснити да " шири пут "  не може бити " ужи " од ужег пута.

Па има теолога и свештеника овде, ево нека ти појасне. Ниједан пут ту није "шири", и један и други су уски ако живиш хришћански.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Predivno.Hvala vam sto ste ovo podijelili sa nama.

• Волим 1

I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više..

Подели на овим сајтовима

Ovo je stvar literarnog ukusa i ne zelim da se bilo ko nadje uvredjen. Volimo razlicitu muziku, film, knjizevni zanr ... to je normalno zar ne ?!

Normalno da je tako, ali kad nesto osporimo razborito je da kazemo sta nam to tacno nije kako treba u tome.

U suprotnom - "mi ne nasedamo na ove price" znaci da smo mi ostali naivcine i glupaci pa smo naseli.

Jel tako?

A ako je ukus, onda kazes - nije po mom ukusu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kako to mislis siri i uzi?

Sirok put po jevandjelju je onaj koji vodi u propast, a uzak u spasenje.

Nadam se da ti je ovo bio lapsus, i da ne mislis da brak vodi u propast...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Normalno da je tako, ali kad nesto osporimo razborito je da kazemo sta nam to tacno nije kako treba u tome.

U suprotnom - "mi ne nasedamo na ove price" znaci da smo mi ostali naivcine i glupaci pa smo naseli.

Jel tako?

A ako je ukus, onda kazes - nije po mom ukusu...

U prvom postu sam napisala da ne zelim da kategorisem nacin pisanja price ali da je sustina dobra. 

A ovo boldovano govori o tvom a ne mom razmisljanju, ovakva definicija ljudi kojima se prica dopala mi ne bi pala napamet!  Ali tebi jeste, na zalost. 

Ako nisi do sada shvatio, evo jos jednom, nije po mom ukusu. Je l' sad' ok?

• Волим 1

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

Kako to mislis siri i uzi?

Sirok put po jevandjelju je onaj koji vodi u propast, a uzak u spasenje.

Nadam se da ti je ovo bio lapsus, i da ne mislis da brak vodi u propast...

Чудо како једна изостављена реч може да доведе до такве забуне - није у питању лапсус.

Када је св. Владика Николај писао о браку и монаштву поменуо је  " нешто шири " пут ( брак ) и " ужи " ( монаштво ) и да оба воде ка спасењу. 

Из Звонковог накарадног наравоученија долази не до изједначавања брака и монаштва већ и давања предности браку. Рече човек " монаштво није највеће подвиг.........".

И то му би мало па је и, успут, констатовао како " млади људи греше када мисле..............". 

Да неоколишем - не мислим да брак води у пропаст али сам убеђен да Звонково " учитељовање" води ка незнању.

Подели на овим сајтовима

Недељко, не претеруј, ниси у праву!

А да би ти то доказао,да ћу ти један драстичан пример, а не дај Боже ником такво искушење

Има ли веће  трагедије и искушења за родитеље који сахране своје дете, јел то можда мало шири пут ?

• Волим 1

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Недељко ,не претеруј, ниси у праву!

А да би ти то доказао,да ћу ти један драстичан пример, а не дај Боже ником такво искушење

Има ли веће  трагедије и искушења за родитеље који сахране своје дете, јел то можда мало шири пут ?

Ми као да причамо различитим језицима а ниђе преводиоца.

Ето када спомињеш трагедију попут губитка детета управо је мајка новог Златоустог св. Владике Николаја сахранила осморо деце пре него што се преселила у Царство Небеско а њен син је, иако најстарији, надживео браћу и сестре , и писао о " нешто ширем " путу ( браку ) и " ужем "( монаштву ).

Но то није тема - и даље сам убеђен да Звонкова наравоученија немају додирних тачака са православним учењима.

Подели на овим сајтовима

Ми као да причамо различитим језицима а ниђе преводиоца.

Ето када спомињеш трагедију попут губитка детета управо је мајка новог Златоустог св. Владике Николаја сахранила осморо деце пре него што се преселила у Царство Небеско а њен син је, иако најстарији, надживео браћу и сестре , и писао о " нешто ширем " путу ( браку ) и " ужем "( монаштву ).

Но то није тема - и даље сам убеђен да Звонкова наравоученија немају додирних тачака са православним учењима.

naravno da nema dodirnih tacaka sa pravoslavnim ucenjem,jer izmisljena od coveka koji i sam ne zna sta je ljubav.......

Подели на овим сајтовима

danas ljudi zamenjuju ljubav sa svacim,sa zaljubljenjoscu sa strascu sa pohotom ma sa cim vise ne.ljubav ne postoji niti se desava na prvi pogled,desava se zaljubljenost,desava se da se neko nekom dopadne na prvi pogled ali ne ljubav.kad jedan par prodje jednu fazu ( od njih samh zavisi koliko dugu) jednu fazu privikavanja,zblizavanja,kad nauce da otrpe sve jedno drugom e tak tad moze da im se desi ljubav.

ako gospod dopusti da im se desi ljubav kao nagrda za sav njihov trud,onda oni pocinju da zive jedno za drugo onda oboje imaju samo jednu zelju,da bez obzira na sebe ili svoje potrebe ucine svog partnera srecnim.

kad se to desi obostrano onda je to ljubav i evo traje vec sedam godina.za razliku od zaljubljenosti koja je po svojoj prirodi smrtna kao i covek.

kad je covek zaljubljen on samo ima prohteve joj da sam sad sa njom joj da mogu sad da je zagrlim itd itd,znaci samo trazis.dok kad je covek u ljubavi on samo dajei nista ne ocekuje,a dobija vise nego sto je i mogo sanjati.

trudute se trpite se ne odustajte jedno od drugoga,gospod je milostiv da ne mozete ni sanjati  koliko.......

Подели на овим сајтовима

ako gospod dopusti da im se desi ljubav kao nagrada za sav njihov trud

Kako to mislis, brate, ako Gospod dopusti? Daleko bilo da je tako.

Kad god se covek iskreno trudi na sebi i stremi svim bicem ka Bogu, on svakako biva prozet blagodacu Bozijom, kroz koju mu se daruje i Ljubav prema svima i svemu...  tako i kad pati i strada na pravdi Boga, kad cini dobro i nada se dobru, i uopste uvek kad zivi po Istini... jer Ljubav nekakva plata koju Bog eto ponekad ponekom daje, nego neprestano disanje Duha Svetog, kojim se napaja i prozima svako ko zivi ili se trudi da zivi u vrlini, odnosno Bogom i blagodacu Bozijom.

I Ljubav, brate moj, nije nikakva slucajnost ili retkost - verovao ti ili ne, Nje ima danas itekako mnogo medju ljudima. I nije Ona rezervisana samo za ljude u braku, nego moze da je zadobije svako bez razlike i izuzetka, samo ako se potrudi.

Jer, ko ne zadobije Ljubav, kako ce da nasledi Carstvo Nebesko?

Svakako da se razlikuje stepen Ljubavi koju covek (moze da) ima, vec prema njegovom licnom trudu.

Ali da Bog tako jednima daje blagodat, a drugima ne - to nikako nece da bude, tu si nesto pogresio.

Naravno, svejedno, dobro nam dosao na forum... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...