Jump to content

Koliko Bosna može šerijata podnijeti

Оцени ову тему

Препоручена порука

Кад макар једна европска држава, нека то буде и ВБ, уведе макар и делимични шеријат у своје законодавство, зар не можемо и ми да тражимо за себе исто право?

Можемо, али кога се то тиче!

Подели на овим сајтовима

Зар има неког да то не жели?

Pa tim još gore ako ne želi. Znači ti kao Srbin u BiH ne želiš ni svoje kanone da ti budu "srpskim šerijatom" ali bi trebao objeručke prihvatit islamski šerijat. Kakva besmislica! Ja ako neću nikakvo kanonsko pravo katoličko taman da bi još htio neko islamsko! Znači ti nebudeš htjet crkvene zakone al ćeš priznat islamske kao državne i islam kao državnu vjeru. Samo zato što oni to žele. Koji absurd. Odreći ćeš se svoje sopstvene djece ili roditelja pa se onda htjet brinut o tuđim? Taman posla! Metaforički rečeno, naravno, ovako je potom jasnije o šta ide kad se to pokaže na ovakvom primjeru.

Подели на овим сајтовима

Pa tim još gore ako ne želi. Znači ti kao Srbin u BiH ne želiš ni svoje kanone da ti budu "srpskim šerijatom" ali bi trebao objeručke prihvatit islamski šerijat. Kakva besmislica! Ja ako neću nikakvo kanonsko pravo katoličko taman da bi još htio neko islamsko! Znači ti nebudeš htjet crkvene zakone al ćeš priznat islamske kao državne i islam kao državnu vjeru. Samo zato što oni to žele. Koji absurd. Odrećeš se svoje djece ili roditelja pa se onda htjet brinut o tuđim? Taman posla!

Грешиш. Све време говорим о Србији. Управо и желим да се подигне однос нас православаца према општем добру. Тамо где може шеријат, нека буде, а тамо где не може шеријат, можда може неки оправослављени закон. Само је питање када ће прва тврдокорна европска земља да се одрекне секуларизма. Зашто не би Федерација била друга, а РС трећа, потом Србија четврта? Свако закон према својој вери, да нам свима буде добро.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Грешиш. Све време говорим о Србији. Управо и желим да се подигне однос нас православаца према општем добру. Тамо где може шеријат, нека буде, а тамо где не може шеријат, можда може неки оправослављени закон. Само је питање када ће прва тврдокорна европска земља да се одрекне секуларизма. Зашто не би Федерација била друга, а РС трећа, потом Србија четврта? Свако закон према својој вери, да нам свима буде добро.

Ništa ja ne griješim. Ja čak nemam apsolutno ništa protiv šarije u Sausdkoj Arabiji ili takvoj nekoj sličnoj zemlji, to je njihova civilizacija, kultura, zakon, tradicija i na to su navikli. Isto tako nemam ništa ni protiv srpskog šerijata u Srbiji ni ruskog u Rusiji ani italijanskog, francuskog i španskog u Italiji, Francuskoj ili Španiji. Ali imam itekako protiv zanošenja tuđih zakona, tradicija i običaja tamo gdje oni nisu domaći, recimo saudskoarabskih zakona u BiH. šta će mi oni? A ovo sam napisao kako sam napisao, naravno da ne bih imao ništa i protiv "srpskog šerijata" u Srbiji ali čak i u slučaju da si ti u manjini a takvi za vjeru i pravoslavlje nezainteresovani u većini onda pogotovu vrijedi ovo što sam napisao a kako sam napisao, razumiješ? Pri tom je ključno to boldovano, pa čak u slučaju da se niko od Srba ne bude zanimao za crkvene zakone, pogotovu je tada absurdna stvar da bi oni takvi koji se ne zanimaju ni za svoje trebali ili morali prihvatit zakonom zajedničke države koja je i njihova islam kao državnu religiju. Nije bitno da li se Srbi zanimaju ili ne zanimaju za pravoslavlje, to nije uopšte tema spora, ovdje je riječ o principima i jednakosti svih pred sekularnim zakonima:

Pa tim još gore ako ne želi. Znači ti kao Srbin u BiH ne želiš ni svoje kanone da ti budu "srpskim šerijatom" ali bi trebao objeručke prihvatit islamski šerijat. Kakva besmislica! Ja ako neću nikakvo kanonsko pravo katoličko taman da bi još htio neko islamsko! Znači ti nebudeš htjet crkvene zakone al ćeš priznat islamske kao državne i islam kao državnu vjeru. Samo zato što oni to žele. Koji absurd. Odrećeš se svoje djece ili roditelja pa se onda htjet brinut o tuđim? Taman posla!

Подели на овим сајтовима

I naravno kad pišem "ti" i "ja" ne mislim na nas osobno i na naša lična stanovišta i mišljenja već na naprostu većinu ljudi koji su ovakvi ili onakvi. Nisi valjda mislio da mislim na tebe lično? Mislim na većinu Srba ili svejedno koga i način kako oni žive svaki dan, razmišljaju, ponašaju se u stvarnom životu itd.

Подели на овим сајтовима

@logdanov

To je isto kao kad bi nekakvi došli i proglasili: Ajde Srbi, prodajte nam svoje crkve kad vi u njih sad uopšte toliko više ni ne hodate, šta će vam onda, pa ćemo mi od njih pravit nešto korisnije, ostavićemo vam one tamo gdje najviše hodate. Šta je njih briga jel Srbi u crkve hodaju ili nehodaju? Šta se to nekog tiče? Nećeš im ih samo zato dat pa nek si oni od njih prave kafiće i diskoteke, svejedno šta? Ako ne hodaju sad hodaće sutra, kad ti recimo napraviš nešto s tim da počnu više hodat. Razumiješ?

Подели на овим сајтовима

Odlično, svejedno mi nisi odgovorio na ono što sam te pitao jer nemaš mi ni šta odgovoriti.

Naravno da samo muslimanima treba šarija u BiH i samo islam treba proglasiti državnom vjerom.

Naravno da hrišćanima ništa takvog ne treba, oni će svejedno biti sasvim dovoljno zaštićeni 

kad vama opet budu plaćali džiziju. Kako radite na tome moglo bi to biti vrlo brzo, za 10-20 gpd.

S tobom i s tim tvojim istražiocem sam ja na ovom Forumu davno završio, ako niste primjetili

ja islamske teme ignorujem sve redom otkako sam došao ali ova nije islamska već BiH politićka.

S vama sam ovdje završio ali ne i s vašim islamizmom, naša informativna kampanj  u Češkoj

za koju si me inspirovao ti otvaranjem ove besmislene i provokatorske teme je više nego uspješna:

A nastaviće se cijele ove godine u češkoj, slovačkoj, poljskoj, ukrajinskoj i hrvatskoj sekcij sajta:

http://gloria.tv/?media=381570

Igonre!

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Кад макар једна европска држава, нека то буде и ВБ, уведе макар и делимични шеријат у своје законодавство, зар не можемо и ми да тражимо за себе исто право?

Можемо, али кога се то тиче!

Meni kao vjerniku a ni tebi sigurno ne smeta to što je neko izabrao nevjerovanje.Oni koji ne vjeruju profitiraju u ovakvim društvima.Iako su ogromna manjina zakoni koji su trenutno punovažni idu njima na ruku.

Ako ne smeta meni da on kao ateista usklađuje svoj život shodno njegovim ubjeđenjima zašto da njemu kao ateisti smeta da ja uskladim svoj život ili projekte koja ja realizujem u skladu sa mojim vjerskim ubjeđenjima.

Opet da se vratimo na pitanje jedne bolnice koja bi radila na islamskim principima.

Pitanje:Da li bi se žena nemuslimanka prijatnije osječala u takvoj bolnici u kojoj bi je usluživale žene tj vršile medicinsku obradu njenog tijela ili bi joj prijatnije bilo da to čine muškarci?

Muslimanka znam šta bi izabrala ali isto tako znam da bi svaka žena koja drži do sebe i svoje čednosti izabrala da je žene medicinari usluže.

Подели на овим сајтовима

Ako mi muslimani ne bi bili u stanju da osnujemo takvu bolnicu a to braća krščani uspiju. I koja bi radila na takvim načelima.Ja bih prvi izabrao prije takvu bolnicu obrativši se za njihove usluge i dao joj prednost u odnosu na ove bolnice koje sada djeluju i rade.

Naše žene u bolnicama koje rađaju trpe mnogobrojne neugodnosti od doktora.

Mnoge žene su pretrpjele uvrede poput, a bilo ti je lijepo dok si se........ a sada kukaš.Česti su dodiri i udarci po tijelu žena koje rađaju itd...

Подели на овим сајтовима

Sljedeća oblast u kojoj bi šerijat mogao naći mjesto jeste bračno pravo

Zašto jedno vjenčanje u džamiji ne bi bilo priznato kao državno.

Zašto jedno vjenčanje u crkvi ne bi bili priznato kao državno?

Takođe vjenčanje u sinagogi ?

Koga bi ugrozilo takav vid zasnivanja braćne zajednice.

ako država dozvoljava vanbraćnu zajednicu , zašto onda da ne prizna braćnu zajednicu zasnovanoj pred hodžom-kadijom ili pred sveštenikom?

To je nekad bilo na ovim prostorima, i to su komunisti ukinuli. Zašto da to danas bude smetnja nekome?

Подели на овим сајтовима

Sljedeća oblast u kojoj bi šerijat mogao naći mjesto jeste bračno pravo Zašto jedno vjenčanje u džamiji ne bi bilo priznato kao državno. Zašto jedno vjenčanje u crkvi ne bi bili priznato kao državno? Takođe vjenčanje u sinagogi ? Koga bi ugrozilo takav vid zasnivanja braćne zajednice. ako država dozvoljava vanbraćnu zajednicu , zašto onda da ne prizna braćnu zajednicu zasnovanoj pred hodžom-kadijom ili pred sveštenikom? To je nekad bilo na ovim prostorima, i to su komunisti ukinuli. Zašto da to danas bude smetnja nekome?

E moj zemljače ja sam se 1992 godine oženi venčanje je bilo u Manastiru Vojlovica , prvo venčanje posle drugog svetskog rata koje je obavljeno u tom manastiru . Iguman Arsenije koji me je venčao sa suprugom  pitao me da li sam zakazao venčanje u Opštini , jesam zakazao sam ali sat vremena posle ovog u manastiru odgovorim mu ja . Znači prvo u manastiru posle u opštini i to zato što sam morao da nebi bio kažnjen i ja i Iguman .

Znači ja sam za ovao može da prođe . iron maiden

Подели на овим сајтовима

Čedomir Bogićević: Svjetovi i mostovi - tradicija i savremenost 2.

Šerijatsko pravo-posebna kulturološka vrijednost

Prema odredbi Senžermenskog ugovora iz 1919. godine (čl. 10.), te čl. 100. Ustava Kraljevine Jugoslavije iz 1931. godine, zajemčena je egzistencija šerijatskog prava u porodičnim, nasljednim i vakufskim odnosima. Postojao je i posebni Zakon o šerijatskim sudovima iz 1929. godine. Šerijatsko pravo primjenjivalo se i na nemuslimane kad oni svjedoče pred šerijatskim sudom, kad osnivaju vakuf (zadužbinu), i kad sklapaju brak muslimanke sa nemuslimanom pred šerijatskim sudom.

Prema Zakoniku o sudskom postupku u građanskim parnicama Knjaževine Crne Gore, od 1905. godine, tačkom 4. Ukaza za uvođenje zakona u život, sankcionisana je vjekovna tradicija vjerskih, duhovnih i šerijatskih sudova i data im u nadležnost rješavanje porodičnih, nasljednih i bračnih sporova, ali su imovinske i građanske posljedice braka rješavali svetovni sudovi. Crnogorski su sudovi poštovali svaku odluku šerijatskog suda i svih drugih duhovnih sudova, ukoliko ne bi povlađivali kakvu nečovječnu ustanovu. U Crnoj Gori u mreži organizacije šerijatskih sudova, postojali su: sreski šerijatski sudovi, kao prvostepeni i Vrhovni šerijatski sud, kao apelaciona i poslednja instanca.

Posebno istorijsko - pravnu vrijednost, kao pravni spomenici otomanskog prava predstavljaju Kanun - name, zbirke svjetovnih i vjerskih zakona, kojima je turski sultan, na teritorijama na kojima je pretendovao svoju suverenost nastojao da očuva običaje, kulturu i tradiciju tih naroda i njihove osobenosti, a naročito jezike i religiju tih provincija, čije su zaprijećene kazne bile mnogo blaže nego na prostorima stare Turske, čime se odražavalo poštovanje prema vrijednostima kulturne tradicije, kako bi se sačuvala autonomija naroda na tim prostorima.
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...