Jump to content

Koliko Bosna može šerijata podnijeti

Оцени ову тему

Препоручена порука

Na zapadu je komparativno najsličniji smislu šarije i DZ i Nomokanona

Sv. Save bio takozvani poznati i slavni CCC - Constitutio Criminalis Carolina.

Predstavlja pokušaj unifikacije, objedinjavanja i standardizacije  zapadnoevropskog

kaznenog prava, nešto kao tadašnji preteča EU prava, moglo bi se tako reći. I o par stotina

godina je mlađe od DZ i Nomokanona, izdano je 1532. ali je vrlo važno za cijelu zapadnu

Evropu i dalji razvoj prava u cjelosvjetskom globalnom mjerilu i zato ga baš ovdje navodim.

Naravno da su postojali i stariji zakoni ali ovaj je od najvećeg istorijski presudnog značaja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Constitutio_Criminalis_Carolina

http://cs.wikipedia.org/wiki/Constitutio_criminalis_Carolina

A ovdje je nešto o kažnjavanju blasfemije - i prema tome pravu također:

http://lidemesta.cz/index.php?id=538

Ето, нека католици поведу расправу да ли треба да у Чешкој уведу ССС. Једна расправа не може бити повод за крсташки рат, али ни за прозивање Срба да свашта допуштају. Нарочито не уз прекоре.

Подели на овим сајтовима

Колко је скуп тај берат био може се видети из следећег текста:

"Обнова Српске патријаршије

Ситуација са изворима који сведоче о обнови Српске патријаршије је тек нешто боља од оне у деценијама након пада деспотовине. Једини извор који сведочи о овоме јесте запис на полеђини псалтира штампаног у манастиру Милешеви 4. новембра 1557. Ту је записано да је кир Макарије ујединио и обновио престо Светог Саве, а уз његово име стајала је титула „архиепископ све српске земље и поморских и северних страна“. То је доказ да тада постоји аутокефална Српска црква са поглаваром по имену Макарије. Дакле, на основу овог извора не може се тачно утврдити када је обновљена Српска патријаршија, али је то свакако било пре 4. новембра 1557.

У историографији XIX века учврстило се мишљење да је у обнови српске патријаршије велику улогу одиграо Мехмед-паша-Соколовић, па чак и да је био у сродству са патријархом Макаријем. Иако се ова интерпретација одржала све до данас, она није заснована на коришћењу примарних извора тог периода. Један турски извор, додуше, спомиње да је Српска патријаршија обновљена од стране великог везира, међутим, 1557. велики везир је био Рустен-паша, док је Мехмед-паша Соколовић тај чин добио 1565.

Врло битна промена у односу на средњовековну Српску цркву, јесте територија под јурисдикцијом патријарха. Док се у средњем веку надлежност српског архиепископа или патријарха простирала до граница ондашње српске државе, сада је јурисдикција српског патријарха обухватала цео српски етнички простор („све српске земље и поморских и северних страна“). У тренутку када је патријаршија обновљена, скоро цео српски етнички простор (територија данашње Србије, са северним делом Македоније, Црном Гором, Херцеговином, Босном, Далмацијом, Ликом, Кордуном, Банијом, Славонијом, румунским делом Баната и мађарским делом Бачке, као и другим територијама данашње Мађарске) налазио се унутар граница османског царства, док је једина епископија у хабзбуршкој монархији била Бретања (овај назив тада је означавао далеки запад). Међутим, у наредним деценијама и вековима, црква је окупљала и повезивала српски народ, подељен између Хабзбуршке монархије, Османског царства и Млетачке републике.

Османска пореска политика према Српској патријаршији

Коришћењем различитих врста документарних извора, као што су црквени дефтери, катастарски пописи, фермани, фетве шеих ул-ислама, берати појединих патријарха, може се добити мање-више јасна и целовита слика о економском стању у Српској цркви XVI века. Обнављањем Српске патријаршије, османска држава добила је нову пореску јединицу – „Пећку патријаршију“ како су је Турци називали. Од обнове патријаршије, српска црква имала је две нове фискалне обавезе: плаћање пешкеша и плаћање кесима.

Док је улога Мехмед-паше Соколовића у обнови Српске патријаршије дискутабилна, много је извеснија његова заслуга за пореску реформу из 1568. која је нанела тежак ударац православној цркви. Овом реформом, конфискована је сва имовина коју је црква до тада поседовала. Цркви је било дозвољено да поново откупи ту имовину, али оно што није могла да откупи, држава је могла да прода неком другом. Иако се ова реформа дуго преписивала султану Селиму II, с обзиром да је овај владар био незаинтересован за државне послове, ова конфискација није могла проћи без подршке великог везира, а на том положају је тада био Мехмед-паша Соколовић.

Колико је овај фискални систем нанео тежак ударац Српској цркви, постаће још јасније, уколико се има у виду да у хришћанској средњовековној држави, црква није плаћала ниједан порез, а при том је добијала поседе од владара и властеле. Као последица османског фискалног система, манастирски живот у XVI веку почео је да замире – у већини манастира живео је тек један до два монаха. Током XVII века, услед немогућности извршавања свих пореских обавеза, све је израженија и тенденција укрупњавања епископија, односно да након смрти неког владике патријарх тај простор само додели другом владици.

Закључак

Током XVI века Српска црква је обновила аутокефалност и уједно постала једина институција која штити национални и верски идентитет српског народа. Међутим, управо у овом периоду, у Српској православној цркви почиње и ретроградан процес, изазван огромним наметима и притисцима од стране османске државе, чије ће се последице осетити у наредним вековима."

Ово су делови текста о теми "Српска православна црква у Османском царству" која се учи и која се до дан данас учи на Филозофском факултету у Београду, одсек историја.

Дакле, пећка патријаршија није била ништа друго него обична фискална јединица. Ко још воли да верује како су Османлије били спасиоци и филантропи, може слободно да настави и да упали Прву Турску Телевизију, сваким радним даном од 20:15. 

П.С.: Берат се није добијао на лепе очи већ куповао (новцем) сваки пут када се смени султан на власти или ако умре епископ, а да је био папрено скуп то јесте.

Будимо озбиљни.

Неозбиљно је поставити текст другог аутора без навода, то сваки студент историје зна. Уколико аутор није наведен, претпостављам да је у питању Емануелов семинарски. Ако је семинарски, не знамо како је професор оценио овај рад.

Чак иако се нешто "учи" на катедри за историју Филозофског факултета у Београду, не значи да није тенденциозно. Од 1944 до данас, видели смо поприличан број пристрасних историјских оцена у поменутој институцији.

Права студија о стању Пећке патријаршије под Османлијама морала би да одговори на следећа питања:

• Да ли би Цркви било боље да није формирана патријаршија?
  • Зашто незадовољни архијереји нису одбили да купују берате ако су мислили да би ми тако било боље?
  • Какав је био положај осталих немуслиманских заједница у царству у поређењу са положајем Срба?
  • Какав је био положај православне Цркве и верника у Угарској, Славонији, Хрватској?
  • Какав је био положај православних верника у Османском царству у односу на положај хугенота у Француској, католика у Хенријевој Енглеској и протестаната у време владавине Марије Тјудор; Јевреја и муслимана у Шпанији; осталих верских мањина у католичким земљама?
Подели на овим сајтовима

Будимо озбиљни.

Неозбиљно је поставити текст другог аутора без навода, то сваки студент историје зна. Уколико аутор није наведен, претпостављам да је у питању Емануелов семинарски. Ако је семинарски, не знамо како је професор оценио овај рад.

Чак иако се нешто "учи" на катедри за историју Филозофског факултета у Београду, не значи да није тенденциозно. Од 1944 до данас, видели смо поприличан број пристрасних историјских оцена у поменутој институцији.

Права студија о стању Пећке патријаршије под Османлијама морала би да одговори на следећа питања:

• Да ли би Цркви било боље да није формирана патријаршија?
  • Зашто незадовољни архијереји нису одбили да купују берате ако су мислили да би ми тако било боље?
  • Какав је био положај осталих немуслиманских заједница у царству у поређењу са положајем Срба?
  • Какав је био положај православне Цркве и верника у Угарској, Славонији, Хрватској?
  • Какав је био положај православних верника у Османском царству у односу на положај хугенота у Француској, католика у Хенријевој Енглеској и протестаната у време владавине Марије Тјудор; Јевреја и муслимана у Шпанији; осталих верских мањина у католичким земљама?

Потпуно сам озбиљан и ово није мој семинарски рад. Предмет је "Историја српског народа 16-18. век" који предаје проф др. Војин Дабић ако сте некада чули за њега. 

Неозбиљно је величати османлије и рећи да су они мироносци и обновитељи цркве а заправно нису.

Ово су његова предавања:

"Под још увек непознатим околностима, пре 4. 11. 1557. године (тачан датум није познат) османске власти, на челу са султаном Сулејманом I и великим везиром Рустем-пашом, створиле су нову фискалну јединицу (црквену мукату) – Пећка патријаршија, што је уједно значило и обнову самосталности српске цркве. Одређене су њене границе, које су биле битно другачије, него у средњем веку, јер су дефинисане према етничком, а не према историјском принципу. Дефинисане су и фискалне обавезе „пећког“, тј. српског патријарха: годишњи одсек (кесим) или „закупнина“ у износу од 100.000 аспри (у то време око 2.000 млетачких дуката) и пешкеш (такса за куповину берата), такође у износу од 100.000 аспри. Српски патријарси, као и сви њихови епископи били су обавезни да од султана купе берат (акт о наименовању) приликом ступања на дужност, али и приликом сваке смене на престолу османске државе." 

Подели на овим сајтовима

Ето, нека католици поведу расправу да ли треба да у Чешкој уведу ССС. Једна расправа не може бити повод за крсташки рат, али ни за прозивање Срба да свашта допуштају. Нарочито не уз прекоре.

Mi s vama nikakvih problema nemamo, naši odnosi su vrlo dobri, malo ko u Evropi ima takve dobre odnose ko Češka i Srbija. Ili Srbija i Slovačka. Ali imamo opravdani dojam da se kod vas ne rješavaju kako treba određene stvari, iz naše perspektive nam to izgleda kao da vas razni krugovi pokušavaju uspavat, anestezirat i uvest u letargiju kako bi bili što manje sposobni aktivno odgovorit na ono što se oko vas dešava. I mislimo da je naš takav dojam opravdan, mi smo dalje pa vidimo i tu šumu, a vi preblizu pa vidite samo poneko to drvo, od drveta do drveta, drvo ovo ili ono ali ne svu tu šumetinu oko vas u cjelini. I šta se sve tamo radi i ne radi u vašem najbližem susjedstvu. A ima svačeg tamo u toj vašoj šumi. Svaki put kad kroz dalekogled pogledamo u tu tamo dole šumu na Balkanu isprepadamo se toga što tamo uvidimo, čega sve tamo ima i šta se sve tamo radi.

http://www.trtbosanski.com/bs/news/detail/region/2/necas-nikolic-srbija-znacajan-partner-za-eu/12436

Подели на овим сајтовима

Vratimo se temi. Šarija u punom rasponu postoji i primjenjuje se samo i jedino u Saudijskoj Arabiji. U svim drugim islamskim državama se radi o islamskim zakonima sa različitim stupnjem adopcije ili inkorporacije šarije a nigdje to nije 100% kao u Saudijskoj Arabiju već uvijek sa nešto manjom ili dosta manjom ili značano manjom, umanjenom, ograničenom mjerom implementacije. Osim islamskih država koje imju za osnov pravnog sistema islamsko pravo šariju, kako sam već rekao, manje ili više adoptovanu, postoje i muslimanske države koje po državnom i ustavnom uređenju nisu islamskim državama vež sekularnim. Ali su im ti sekularni zakoni u većoj ili manjoj mjeri također napisani u duhu šarije ili pod utjecajem pomjesnih tradicija, kulture, običaja i običajnog prava. Znači ni u islamskom/muslimanskom svijetu ne postoji jedinstven ideološki, vjerski ili pravni stav prema šariiji i ona u različitim zemlja tako ima različito odstupnjovan nivo primjene. Negdje je svo sudstvo šarijatsko kao i Saudijskoj Arabiji a negdje je šarija refletovana u određenim aspektiima prava samo onoliko koliko je to odgovaralo i u čemu je to konveniralo mjesnoj sekularnoj muslimanskoj komuniti. Oni su si sami izabrali šta od šarije će se kod njih primjenjivati a šta neće. Sad je pitanje zašto bi BiH trebala biti takvom zemljom koja će šariju implementirati kad znamo da nije ni islamska, ni isključivo muslimanska. A pri tom su nam poznati primjeri mnogih zemalja u svijetu koje jesu muslimanske ali imaju sekularno pravo a ne šarijsko. I koje se ne bave razmišljanjima da to svoje sekularno pravo što ga imaju zamjene šarijskim ili ga barem više "pošarijate" ili "šerijatizuju" uvođenjem tih šarijskih normi i standarda koje danas momentalno (sada recimo ove tekuće 2013 godine) u svom postojećem i aktualno važećem pravu nemaju..

Подели на овим сајтовима

Ali imamo opravdani dojam da se kod vas ne rješavaju kako treba određene stvari, iz naše perspektive nam to izgleda kao da vas razni krugovi pokušavaju uspavat, anestezirat i uvest u letargiju kako bi bili što manje sposobni aktivno odgovorit na ono što se oko vas dešava. I mislimo da je naš takav dojam opravdan, mi smo dalje pa vidimo i tu šumu, a vi preblizu pa vidite samo poneko to drvo, od drveta do drveta, drvo ovo ili ono ali ne svu tu šumetinu oko vas u cjelini. I šta se sve tamo radi i ne radi u vašem najbližem susjedstvu. A ima svačeg tamo u toj vašoj šumi. Svaki put kad kroz dalekogled pogledamo u tu tamo dole šumu na Balkanu isprepadamo se toga što tamo uvidimo, čega sve tamo ima i šta se sve tamo radi.

Upravu si ne možemo mi videti sva ta stabla naše slabosti i problema , nije to šuma to je cela prašuma bez ikakvog reda i poredka . Taman krenemo na jednu stranu kada tamo neko drvo a ne smemo ga poseći toliko smo dobili packi i opomena od EU da stojimo u mestu i ne znamo da li će mo i na koju stranu krenuti .

Da se ja pitam sve bi to popalio poravnao i sve iz početka sHa_sarcasticlol

Zayron vidimo mi sve to što je oko nas , nismo mi slepi i ne obrazovani ali smo izgubili volju za sve , u krajnjem slučaju ne želimo se više mešati u tuđe pa čak ni u svoje probleme . 20 godina mi čekamo da nam bude malo bolje , da malo živnemo još se sećamo kako smo živeli 80-tih godina prošlog veka . A nikako da krenemo propadamo sve dublje i dublje   u jamu u "Srpski lonac" . Znaš li ti kakav je to lonac . Ako neznaš pitaj pa ću ti objasniti .

Подели на овим сајтовима

Zayron vidimo mi sve to što je oko nas , nismo mi slepi i ne obrazovani ali smo izgubili volju za sve , ...

Na Japance je pala atomska i to ne jedna već dvije a pogledaj ih danas! Šta bi vi na njihovom mjestu?

To sam ja i napisao, vaš problem nije što ste neobrazovani ili vam šta fali nego što ste zletargizovani.

medium.jpg

The cat felt lethargic after eating the computer mouse. A šta se desilo s vama?

Подели на овим сајтовима

Mi s vama nikakvih problema nemamo, naši odnosi su vrlo dobri, malo ko u Evropi ima takve dobre odnose ko Češka i Srbija. Ili Srbija i Slovačka. Ali imamo opravdani dojam da se kod vas ne rješavaju kako treba određene stvari, iz naše perspektive nam to izgleda kao da vas razni krugovi pokušavaju uspavat, anestezirat i uvest u letargiju kako bi bili što manje sposobni aktivno odgovorit na ono što se oko vas dešava. I mislimo da je naš takav dojam opravdan, mi smo dalje pa vidimo i tu šumu, a vi preblizu pa vidite samo poneko to drvo, od drveta do drveta, drvo ovo ili ono ali ne svu tu šumetinu oko vas u cjelini. I šta se sve tamo radi i ne radi u vašem najbližem susjedstvu. A ima svačeg tamo u toj vašoj šumi. Svaki put kad kroz dalekogled pogledamo u tu tamo dole šumu na Balkanu isprepadamo se toga što tamo uvidimo, čega sve tamo ima i šta se sve tamo radi.

http://www.trtbosanski.com/bs/news/detail/region/2/necas-nikolic-srbija-znacajan-partner-za-eu/12436

Опет кажем, ово је само тема на форуму и мени се чини да је интересантна. Нико не треба да се нађе увређеним због ње. Дајте да видимо својим очима шта пише у шеријетском закону. Можда можемо да понудимо алтернативу и на крају да нађемо неки компромис који би задовољавао и наше поимање теократског уређења.

Опет напомињем, ово је само машта, а она може свашта. У машти можемо да направимо верзију шерије и номоканона и на крају да укључимо и ССС па да видимо шта ће да испадне.

Током историје постојали су хришћани и на истоку и на западу, који су припадали оријенталној, да кажемо, арапској култури. Постоје и данас.

Гарантујем вам да веру нећете изгубити ако пристанете на тренутак да замислите шта би било кад би било.

Ако веру изгубите, нисте је ни имали.

С друге стране, ми Срби имамо право да преиспитујемо своју историју, своју културу, своје вредности и циљеве, свој поглед на свет, али ви то немојте радити. Можда овај систем ЕУ вредности уопште није наш, чим се у њему не сналазимо. Не значи да сте лош возач, незрео, успаван или идиот ако не умете вешто да возите улицама Дамаска.

Зато будите фер и немојте сматрати да, и поред велике љубави коју гајите према нама, треба да нам објашњавате како ми не знамо шта ви мислите да ми треба да радимо.

Кад кажете да нас посматрате као шуму, сетите се да је свако дрво у тој шуми личност. Та личност се бори за свој простор и опстанак - унутар шуме. Вама је свеједно, као што је то било свеједно Черчилу кад је рекао да трава боље расте што се више коси. Свеједно је било и Хитлеру којих 100 стабала ће исећи за једног Немца (извините на поређењу), али нама није. На крају крајева и Павелићу нас је посматрао као шуму коју је хтео да претвори у ливаду.

На крају крајева, да ми имамо пара, а да ви немате, другачије бисмо разговарали и делили лекције и љубав између себе. Тада бисмо ми били арогантни.

Подели на овим сајтовима

Потпуно сам озбиљан и ово није мој семинарски рад. Предмет је "Историја српског народа 16-18. век" који предаје проф др. Војин Дабић ако сте некада чули за њега. 

Неозбиљно је величати османлије и рећи да су они мироносци и обновитељи цркве а заправно нису.

Ово су његова предавања:

"Под још увек непознатим околностима, пре 4. 11. 1557. године (тачан датум није познат) османске власти, на челу са султаном Сулејманом I и великим везиром Рустем-пашом, створиле су нову фискалну јединицу (црквену мукату) – Пећка патријаршија, што је уједно значило и обнову самосталности српске цркве. Одређене су њене границе, које су биле битно другачије, него у средњем веку, јер су дефинисане према етничком, а не према историјском принципу. Дефинисане су и фискалне обавезе „пећког“, тј. српског патријарха: годишњи одсек (кесим) или „закупнина“ у износу од 100.000 аспри (у то време око 2.000 млетачких дуката) и пешкеш (такса за куповину берата), такође у износу од 100.000 аспри. Српски патријарси, као и сви њихови епископи били су обавезни да од султана купе берат (акт о наименовању) приликом ступања на дужност, али и приликом сваке смене на престолу османске државе." 

Војина Дабића знам. Не слажу се баш сви са његовом интерпретацијом историје.

Изгледа да је он мишљења да би Србима боље било без Пећке патријаршије. Можда Дабић сматра да је верским мањинама у време 16 - 18 века негде било боље, а ја бих волео да чујем где. Волео бих да ми да неки светли пример са подручја Макарске крајине и Имотског са којим бисмо могли да упоредимо положај православних епископа под Османлијама.

Прва реченица мог првог коментара била је "од зла може бити и горе". Ако кажем да је под Турцима било боље него под католицима, то не значи да бих волео да се врате. Али ми није јасно зашто мислите да је Пећка патријаршија била лоша по мој народ.

Подели на овим сајтовима

Током историје постојали су хришћани и на истоку и на западу, који су припадали оријенталној, да кажемо, арапској култури. Постоје и данас.

Kakve veze imaju arapski hrišćani arapske orijentalne kulture sa šarijom, nemaju baš nikakve, mješate nacionalnu i vjersku pripadnost. Ni njih ne bi zanimala uopšte nikakva šarija da ne mora, druga stvar je sad što tamo žive pa zato mora. I otkud si misliš da sam ja arabofob ili mrzitelj orijentalne kulture? Samo zato što ne dozvoljavam i neću da mi se nameće agresivna politička ideologija pod maskom religije i u to ime čak zavode ili pokušavaju zavesti zakoni Saudijske Arabije koja je sasvim druga država. isto kao kad bi neko pokušavao zavesti u BiH zakone Njemačke, Velike Britanije, Indije, Kine ili Japana itd. Meni je uvođenje takvih Saudijsko Arapskih zakona isto takvim neprijateljskim aktom kao što bi bilo uvođenje kineskih ili japanskih zakona u pravni sistem BiH. Osim toga u ovoj temi nema baš ništa teološkog o čemu bi se pričalo osim politike jer ispolitizovani islam ili islamizam je poltičko preobrađena verzija radobi islama u kojem je islam kao religija savsim, istrumentaliziran u ideološke i političko.vojne svrhe. A o tome se može raspravljati samo kao o političkoj temi, nikako drugačije. Radi se dakle o pokušaju rušenja postojećih demokratskih evropskih sistema i njihove zamjene za Saudijsko Arabijski model države. A to nikako ne može biti predmet vjerskih već isključivo političkih, vojnih i kontraobavještajnih diskusija. Onda treba temu preimenovati u: Koliko organizovane neprijateljske agresije bi podnijela BiH u slučaju da bude napadnuta islamizmom i islamistima? To sam sve već detaljno objasnio zašto je to vojnopolitička i državvnobezbjednosna i kontraobavještajna a ne nikakva "teološka" tema. I tu nema ničeg k maštanju i zamišljanju.

Подели на овим сајтовима

Војина Дабића знам. Не слажу се баш сви са његовом интерпретацијом историје.

Изгледа да је он мишљења да би Србима боље било без Пећке патријаршије. Можда Дабић сматра да је верским мањинама у време 16 - 18 века негде било боље, а ја бих волео да чујем где. Волео бих да ми да неки светли пример са подручја Макарске крајине и Имотског са којим бисмо могли да упоредимо положај православних епископа под Османлијама.

Прва реченица мог првог коментара била је "од зла може бити и горе". Ако кажем да је под Турцима било боље него под католицима, то не значи да бих волео да се врате. Али ми није јасно зашто мислите да је Пећка патријаршија била лоша по мој народ.

Стање под Османлијама не да је било лоше него очајно! Да није било Карловачке митрополије ко зна колико би срба данас било. Тако да те приче о латинским капама и турским турбанима можете окачити мачку о реп.

https://www.pouke.org/forum/topic/23528-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%83-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83-16-18/#entry782096

Подели на овим сајтовима

Kakve veze imaju arapski hrišćani arapske orijentalne kulture sa šarijom, nemaju baš nikakve, mješate nacionalnu i vjersku pripadnost. Ni njih ne bi zanimala uopšte nikakva šarija da ne mora, druga stvar je sad što tamo žive pa zato mora. I otkud si misliš da sam ja arabofob ili mrzitelj orijentalne kulture? Samo zato što ne dozvoljavam i neću da mi se nameće agresivna politička ideologija pod maskom religije i u to ime čak zavode ili pokušavaju zavesti zakoni Saudijske Arabije koja je sasvim druga država. isto kao kad bi neko pokušavao zavesti u BiH zakone Njemačke, Velike Britanije, Indije, Kine ili Japana itd. Meni je uvođenje takvih Saudijsko Arapskih zakona isto takvim neprijateljskim aktom kao što bi bilo uvođenje kineskih ili japanskih zakona u pravni sistem BiH. Osim toga u ovoj temi nema baš ništa teološkog o čemu bi se pričalo osim politike jer ispolitizovani islam ili islamizam je poltičko preobrađena verzija radobi islama u kojem je islam kao religija savsim, istrumentaliziran u ideološke i političko.vojne svrhe. A o tome se može raspravljati samo kao o političkoj temi, nikako drugačije. Radi se dakle o pokušaju rušenja postojećih demokratskih evropskih sistema i njihove zamjene za Saudijsko Arabijski model države. A to nikako ne može biti predmet vjerskih već isključivo političkih, vojnih i kontraobavještajnih diskusija. Onda treba temu preimenovati u: Koliko organizovane neprijateljske agresije bi podnijela BiH u slučaju da bude napadnuta islamizmom i islamistima? To sam sve već detaljno objasnio zašto je to vojnopolitička i državvnobezbjednosna i kontraobavještajna a ne nikakva "teološka" tema.

Има на овом форуму још тема које су чиста глупост, маштарија или разбибрига, празнословље или играрија. Опет понављам, једна тема на форуму не може ништа ни увести нити спречити.

Нека је ово и политичка тема, баш као што је она "Где бисте били '41?", ништа не мари.

Слабо познајем људе на форуму. Да ли сте Ви Чех или Хрват? Из Чешке или из Босне?

Подели на овим сајтовима

Има на овом форуму још тема које су чиста глупост, маштарија или разбибрига, празнословље или играрија. Опет понављам, једна тема на форуму не може ништа ни увести нити спречити.

Нека је ово и политичка тема, баш као што је она "Где бисте били '41?", ништа не мари.

Слабо познајем људе на форуму. Да ли сте Ви Чех или Хрват? Из Чешке или из Босне?

Već sam to pisao sigurno dvadeset puta ovdje na Forumu šta sam ko sam i odakle sam, nije to ustvari ni bitno. Meni nikad nije palo na pamet pitati nekog ovdje, ko je, šta je ili odakle je jer ustvari to zaista nije bitno za razgovor. Šta bi sad značilo da kažem kako sam recimo pokatoličeni Srbin, pohrvaćeni Bosanac ili počešteni Hrvat. Jel bi to imalo kakvog značaja za razgovor? I da li živim u Oslu, Varaždinu ili u Kjotu u Japanu? Ne smeta meni tema, neka se raspravlja, već tvoj laksni stav koji u ovom slučaju ni malo nije opravdan. Ja temu smatram vrlo ozbiljnom a tim više kad je otvara bošnjački intelektualac koji zagovara šariju u BiH.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...