свештеник Александар Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Управо пратим ову тему.Моцарте потпуно си у праву.То сам и ја често уочавао пре рукоположења,сада се борим да и мене не захвате такве слабости.То је сељачки менталитет,али да не би увредили заиста дивне људе са села,то треба преименовати као што сте и урадили.Има тога,види се сваког дана,Са друге стране има и друге крајности-малограђанштине,покондирености,то виђам и у парохији и у граду у којем живим,што је још горе. Јадранка-Дервента and Silence је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 U našem selu koliko god bio dobar sveštenik ljudi ne vide sveštenika nego njegov auto. Moja majka ima običaj da kaže; "Ne obamire selo zbog popa, nego zbog sela" , a to znači upravo ovo što si i ti naveo! Sveštenik je sveštenik! Bio on "komjuterski" obrazovan ili ne, on će održati propovijed! Ko ima uši, čuće! Međutim, narod je taj koji obično ne čuje! E, sad.....da li je to tako zbog ne obrazovanosti, nedovoljne upućenosti, pa čak i zbog nedostatka želje za obrazovanjem, to ne znam, ali znam da toga ima u svakoj crkvi bilo da se radi o selu ili gradu! Lično se i sama "naježim" kad čujem da neko kaže; "Vidi ti ovog popa! Sve same novotarije uvodi!" Ja kao laik sam nemoćna da bilo čime utičem (osim samo ličnim primjerom, ukoliko neko takav želi da se ugleda na mene) da taj prestane sa takvim razmišljanjima, a ako i sveštenik pokuša da "edukuje" takvog čovjeka, dobiće sledeći odgovor; "Ma nemoj ti meni tu da pričaš! Znam ja šta i kako treba!" E sad tu dolazi do ovog "obamiranja", tačnije otuđenosti, ograđenosti, nezainteresovanosti........jednom riječju letargičnosti pojedinaca u crkvi! Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Zayron je zaista ponudio zanimljiv kriticki osvrt na tematiku prijemcivosti.Ipak, mislim da postavljac teme to nije imao na umu. Ja ne poričem da postoje i klirici i laici, mirjani koji svojim bahatim ponašanjem i načinom života stvaraju, pružaju i šire po svijetu svojim takvim ponašanjem lošu sliku o hrišćanstvu. Mislim da se izvor tih problema ne nalazi u hrišćanstvu samome po sebi već u njima samima kao osobama, u njihovim ličnostima, karakternim crtama ili je to stvar zajedničkog mentaliteta pripadnika nekog istog šireg regiona ili podneblja kako sam to gore i objašnjavao. Dakle neka njihova zajednička loša ili negativna karakterna crta ili značajka. Oni kad su takvi bili bi jednako tako bahatim i budistima i muslimanima i ateistima i hrišćanima ili ne znam čim još sve ne. Naslov u suštini može biti tačan jer kako sam rekao takvog ponašanja ima svuda pa i u pravoslavlju ali je dvosmislen, zavodljiv, svodljiv, zavádějíc, vodeći na krivi put, ka krivom zaključku, dakle pogrešna (ne znam sad našu riječ) tj.zavodi ili navodi čovjeka na pogrešan zaključak da takvo nešto postoji samo u hrišćanstvu respektivno pravoslavlju jer je ono po prirodi sklono i sposobno generovat takvo ponašanje, zato mi taj naslov baš sasvim ne štima jer može biti vrlo značajno dvosmislen. Zavodeći, zavodljiv znači pogrešan, netačan podatak, koji utiče na odluku (zaključak) u neispravnom smjeru ("zavodi - ili valjda svodi? na krivi put") Zavádějící znamená mylný, nepřesný údaj, který ovlivňuje rozhodnutí v nesprávném směru ("zavádí na špatnou cestu"). http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/slova-zavadejici-irelevantni Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Da zaokruzimo problem na prvi post.Dokle god se gasi stvaralacki dinamizam i dokle god se neguje poboznjacka ucaurenost bazirana na indiferentnosti i odsustvu osecanja/odgovornosti za drugog, u punom eklisio-dogmatskom totalitetu, sve navedeno u prvom postu ostace na snazi. Kako kod klira tako i kod laika. A realno i ona instanca koja ima vlast da takve stvari iskoreni, ostaje mrtva rabota koja u najboljem slucaju koketira na drugim perifernim nivoima stvarnosti zarad neke reputacije ili interesa. S tim se sasvim slažem. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Ustvari se to sve svodi na ovo: Pazite kako živite jer ćete možda biti jedinom Biblijom koju će neki u svom životu pročitati. Silence and Милан Б је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Delim Mocartovo zapazanje po pitanju svestenstva ali to na zalost nije samo problem u Crkvi vec i van nje jer Crkva je odraz naroda, kao i vlast. Nisu ni ti svestenici kao ni politicari pali s Marsa, nego su potekli od nas, iz naroda. Mi smo na osnovu iskustva iz proslosti naucili da svestenici budu luconose, prosvetitelji naroda dok danas poprilicno "kaskaju" po tom pitanju sto ljude dodatno zbunjuje i obeshrabruje. Medjutim, verujem da je posle pustosenja Crkve i sistematskog unistavanja duhovnosti na kome je pocivalo srpsko nacionalno bice, posle II sv. rata, ovo jedna neminovna faza "tranzicije" i da ce stvari tokom vremena doci na svoje. Jezivo je koliko te uskogrudosti, ogranicenosti i primitivizma ima u svim slojevima drustva i profesijama, a neretko se srece i kod visoko obrazovanih ljudi koji vaspitavaju buduce narastaje. Ti Mocarte sigurno znas bolje od mene na kom nivou i o cemu se npr. diskutuje po skolskim zbornicama... Gledaj bre samo ko nam sedi u SANU i sve ce ti biti jasno. Pa pre bi popila kafu sa bilo kojom babom koja nije nikada isla u skolu nego sa nekim Dobricom Cosicem i ekipom... Ono sto mene plasi jeste da je taj "seljacki mentalitet" samo jedan pojavni oblik, dimna zavesa, iza koga stoji nedostatak osnovne ljudskosti i cestitosti. Sretala sam mnoge seljacine kroz zivot, ali covek koliko god bio neobrazovan ili "sirov", ako je cestit, osvoji te na neki nacin i zadobije tvoje simpatije i saosecajnost sto se ne moze reci za obrnute slucajeve. Hocu samo da kazem da nisam sigurna da mentalitet o kome pricas potice samo iz neobrazovanja i odbojnosti ka usavrsavanju vec mnogo vise ili mnogo pre iz nedostatka nekakve elementarne ljudskosti, solidarnosti i dobrote, ako me razumes... w.a.mozart, Silence and DankaM је реаговао/ла на ово 3 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Zayron je zaista ponudio zanimljiv kriticki osvrt na tematiku prijemcivosti. Hvala, to je takva moja preokupacija još iz mladih dana, bavio sam se tada intenzivno tim problemima navještanja Evabđelja i prenošenja vjere, evangeliziranja i savremene evangelizacije i u okviru jednog seminara koji je organizovao pokojni prof. Tomislav Šagi-Bunić iz Zagreba a zanimam se o to i dan danas, kako vidite. To je jedna od mojih omiljenih tema, može se reći takav cjeloživotni interes. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Delim Mocartovo zapazanje po pitanju svestenstva ali to na zalost nije samo problem u Crkvi vec i van nje jer Crkva je odraz naroda, kao i vlast. Nisu ni ti svestenici kao ni politicari pali s Marsa, nego su potekli od nas, iz naroda. Mi smo na osnovu iskustva iz proslosti naucili da svestenici budu luconose, prosvetitelji naroda dok danas poprilicno "kaskaju" po tom pitanju sto ljude dodatno zbunjuje i obeshrabruje. Medjutim, verujem da je posle pustosenja Crkve i sistematskog unistavanja duhovnosti na kome je pocivalo srpsko nacionalno bice, posle II sv. rata, ovo jedna neminovna faza "tranzicije" i da ce stvari tokom vremena doci na svoje. Jezivo je koliko te uskogrudosti, ogranicenosti i primitivizma ima u svim slojevima drustva i profesijama, a neretko se srece i kod visoko obrazovanih ljudi koji vaspitavaju buduce narastaje. Ti Mocarte sigurno znas bolje od mene na kom nivou i o cemu se npr. diskutuje po skolskim zbornicama... Gledaj bre samo ko nam sedi u SANU i sve ce ti biti jasno. Pa pre bi popila kafu sa bilo kojom babom koja nije nikada isla u skolu nego sa nekim Dobricom Cosicem i ekipom... Ono sto mene plasi jeste da je taj "seljacki mentalitet" samo jedan pojavni oblik, dimna zavesa, iza koga stoji nedostatak osnovne ljudskosti i cestitosti. Sretala sam mnoge seljacine kroz zivot, ali covek koliko god bio neobrazovan ili "sirov", ako je cestit, osvoji te na neki nacin i zadobije tvoje simpatije i saosecajnost sto se ne moze reci za obrnute slucajeve. Hocu samo da kazem da nisam sigurna da mentalitet o kome pricas potice samo iz neobrazovanja i odbojnosti ka usavrsavanju vec mnogo vise ili mnogo pre iz nedostatka nekakve elementarne ljudskosti, solidarnosti i dobrote, ako me razumes... Не разумем. Ја сам (тај) сељак, рецимо. Објасни БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 28, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 pošto viim da neki i dalje furaju priču o edukovanom sveštenstvu i smatraju da sam hteo da kažem da je elektronski pismen pop dobar pop a ostali nisu - imam potrebu da jasno kažem danije problem u edukaciji već je problem u klanjanju Mamonu Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Не разумем. Ја сам (тај) сељак, рецимо. Објасни Mislim da je Moca vec objasnio u postu iznad. Htela sam reci da nije problem u tome koliko je neko prost, obrazovan ili neobrazovan, kultivisan ili nekultivisan vec u tome koliko je cestit i posten. Upravo te lepe ljudske osobine, vrline, su ono sto drugog coveka dotakne i probudi kod njega ljubav... Nadam se da je sada jasnije. Јадранка-Дервента, Silence and Драшко је реаговао/ла на ово 3 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Сама тема је погрешно постављена, јер Моцарт претендује на то да као врхунски интелектуалац и познавалац прилика у Цркви, укаже на њему тако сељачке појаве у свештенству, да би после негативних реакција и неслагања, преформулисао то као да му сметају они који се клањају Мамому. Ма шта то значило, али је добро за вађење из ове ситуације. Као свештеник са преко 20 година службе никада нисам штедео негативне појаве међу клиром, али сам увек био против сваког издвајања из народа, гурања проблема под тепих... Могу укратко рећи да има маса свештеника који су врхунски образовани, разумеју се у многе ствари, , имају везе у свим интелектуалним круговима. Али са таквима верник не може сјести и попричати пола сата у канцеларији, јер увјек журе, а ако и имају времена не траће га на такве разговоре. Не може им закуцати на врата куће, јер не зна где станују. Док има маса простих сеоских свештеника, који дјелују тако просто и једноставно, али који љубазно примају свакога у свој дом, да га послуже с оним што имају и да виде како могу да му помогну. Најсвјетлији примјер је прота Живан из Липолиста за кога се не може рећи да је бриљирао у богословији. Не служи се нешто страним језицима, прије неки дан је купио први рачунар и тек учи како се ради у Ворду. Али је спреман да помогне у свакој акцији и око уређења цркве, села, први је кад треба дати крв, сакупити и однијети помоћ на КиМ. Спасао је момка који се давио у Дрини, а 1995, једнога дједа који је избјегао из Крајине и није имао гдје , примио је у свој дом гдје и данас живи као члан породице. И о њему ниједне новине неће да пишу него се ухватили Перановића, Симанића ! Милан Б, w.a.mozart, Boba and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Наш парохијски свештеник о.Милош је пример особе скромног образовања али која се нама, видео сам не једном, највише допада јер нам је најближи, по томе што је човек скроман и богобојажљив који са страхом и трепетом служи Литургију, то се види. Причешћујемо ли се из два путира кад су празници и гужве, и буде ли један код њега, УВЕК је ред барем дупло већи код о.Милоша него код других свештеника јер народ просто жели да он буде тај од кога ће Крв и Тијело Христово примити, у њега имају поверења, браћо и сестре, подвлачим — поверења, и то, барем по мом скромном мишљењу, много говори о датој проблематици. Јадранка-Дервента and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 И о њему ниједне новине неће да пишу него се ухватили Перановића, Симанића ! управо тако има свештеника о којима се стално нешто прича, те овакви те онакви, а кад дођеш код њих на разговор просто се изненадиш какви су саговорници, исповедници, малтене помислиш прозорљиви хвала Богу, упознах многе који не делују ни интелектуанло ни образовано, али кад се нађете један на један, тачно знају коју реч да ти упуте, где да те "зашрафе", чудо! један је такав био прота, сад већ покојни пре месец дана опет један диван "интелектуални свештеник" очигледно веома образован, "урбан", ме је пар пута тако саставио да сам донео важне животне одлуке у правом часу све је добро, и да је неко прост, и да је неко интелектуалац, све су дарови ако нам неко одговара можемо тражити ко нам одговара, зар не? хајмо мало о томе шта је добро код нас у Цркви, земљи, у другима Таша and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Mislim da je Moca vec objasnio u postu iznad. Htela sam reci da nije problem u tome koliko je neko prost, obrazovan ili neobrazovan, kultivisan ili nekultivisan vec u tome koliko je cestit i posten. Upravo te lepe ljudske osobine, vrline, su ono sto drugog coveka dotakne i probudi kod njega ljubav... Nadam se da je sada jasnije. Може човек да буде необразован, сиров, непродуховљен а у исто време и поштен, брижан према породици, ''ловац, сакупљач'' итд. Е сад, да ли је он проблем као такав или је проблем парохијанин који је у некој духовној заблуди јер подржава свештеника за кога колеге кажу да је, рецимо, у прелести или да је јеретик. Много људи не разуме свештенике. Знате ви добро о чему причам. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Децембар 28, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2012 Ma meni je izlisna i nepotrebna citava ta podela na "urbano" i "ruralno" koja se forsira u Srbiji i zastupljena je kako vidim u svim sferama. Драшко and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука