w.a.mozart Написано Децембар 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Интерпретација није погрешна, већ твој термин "сељачки", који тек сад нема смисла кад си већ указао на суштину твог размишљања... znači interpretacija je ok bez obzira što je termin promašen-ok Знаш како,имаш сад свештенике,паметне,школоване, начитане,са знањем језика,који се сад лече у центрима за одвикавање од дроге...дакле не може се то посматрати тако црно-бело... pričaš o ekstremima i to i sam znaš Да тачно је,да филм и музика могу више да ме оплемене,а кога ћу ја или ти да оплеменим ? Шта ми је ту крив необразовани поп...Ако је теби срце загрејано Христовом љубављу, то ће бити сасвим довољно да исту пројавиш,многима па и таквим свештеницима... nisam pomenuo oplemenjivanje već svedočenje Hrista a to nisu iste stvari-a što se tiče popova nije problem u neobrazovanosti već u tome kolko je malo potrebno s njihove strane i upravo to malo nedostaje Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 @@DYNABLASTER, Читам оно шта пише и реагујем на тај текст. Изузетно неквалитетна порука, по мом мишљењу... ova debata je upravo ono o cemu se radi u temi, ako ti kod coveka vidis dobro i to potenciras onda ce spomenuta hladna i zakljucana srca da se otople i uzvratice ti ljubav i prisnost o kojoj je rec i koja nam nedostaje i u isto vreme nadvladace se sve sto je lose, ako li pak vidis to ruzno onda ne ocekuj nista drugo, prica o muvi i pceli Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Hm, da; moram se sloziti, ima svega. Ali ono sto sam primetila kod takvih ljudi, dzovana, da bez obzira na obrazovanje, nemaju ljubavi i otvorenosti prema ljudima. I u tome je njihovo dzovanstvo, u toj uzanosti i zatvorenosti... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 ova debata je upravo ono o cemu se radi u temi, ako ti kod coveka vidis dobro i to potenciras onda ce spomenuta hladna srca da se otople i uzvratice ti tu ljubav i prisnost o kojoj je rec i koja nam nedostaje, ako li pak vidis to ruzno onda ne ocekuj nista drugo Ипак да се вратимо на тему која је говори о једном запажању члана форума који и сам живи црквеним животом. Нећемо сада да се бавимо пијетистичким опхођењима јер ова тема то не тражи од нас. Конкретно, мислим да свештеници треба да буду образовани, да схватају време у коме живе да би могли да дају максимум од себе. Устина је да ми свештеници "немамо времена" (то је некад заиста истина, због парохијских обавеза обредног карактера који никако не треба занемарити), али данас постоје начини да се тај недостатак времена некако компезује. Носити сеоско васпитање у себи као основу, јер ми и јесмо држава сељака у најпозитивнијем смислу речи, али никако не бити џуџа. Silence , Милан Ракић and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Ипак да се вратимо на тему која је говори о једном запажању члана форума који и сам живи црквеним животом. Нећемо сада да се бавимо пијетистичким опхођењима јер ова тема то не тражи од нас. Конкретно, мислим да свештеници треба да буду образовани, да схватају време у коме живе да би могли да дају максимум од себе. Устина је да ми свештеници "немамо времена" (то је некад заиста истина, због парохијских обавеза обредног карактера који никако не треба занемарити), али данас постоје начини да се тај недостатак времена некако компезује. Носити сеоско васпитање у себи као основу, јер ми и јесмо држава сељака у најпозитивнијем смислу речи, али никако не бити џуџа. Аферим! Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 znači interpretacija je ok bez obzira što je termin promašen-ok pričaš o ekstremima i to i sam znaš nisam pomenuo oplemenjivanje već svedočenje Hrista a to nisu iste stvari-a što se tiče popova nije problem u neobrazovanosti već u tome kolko je malo potrebno s njihove strane i upravo to malo nedostaje Причам о мојоји нтерпретацији,а твом термину,побогу... Да,дао сам екстреман случај, баш зато да би побио твоју тезу о образованошћу,као нечем пар екселанс добром и позитивном... Поменуо си оплемењивање у смислу да те више ураде филм и музика,него ли поп...а о сведочењу сам ти управо и причао,сведочи га брале ,ти ,ја сви... Дакле један проблем смо решили,није проблем у необразованости,већ у томе како им мало треба да сведоче Христа ... о томе шта им недостаје,већ се може дискутовати... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 evo ovako: Ja živim na selu i na selu sam rođen (sver bačke), ovo je donekle u pravu, ali... Misilm da ne možemo baš optuživati sveštenstvo, ko je kriv našem narodu kad je prelazio u komunizam? U našem selu koliko god bio dobar sveštenik ljudi ne vide sveštenika nego njegov auto. Sadašnji naš paroh otac Ilija se baš ne razume u kopjutere i jako slabo koristi internet (na žalost). Sveštenik uvek objasni Jevadjelje koje čita i uvek predivno besedi, svakome pruža pomoć i jako je otvoren prema narodu. Šta više od njega tražiti? Јадранка-Дервента, w.a.mozart, DankaM and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragutin Mrnjavčević Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 ne prilagodjava se masa svestenstvu,nego svestenstvo masi....da se svestenici puno razlikuju od mase bili bi marginalizovani od strane istih.....ima primjera gdje svestenik zeli da edukuje narod da se ostave paganske tradicije,darivanja novcem pokojnika za drugi svijet itd...pa ne prodju dobro jer onda masa zakljuci da zna bolje od popa ,ili ga pocnu nazivati vatikanskim slugom koja mijenja ;izvornu pravoslanu vjeru:.....itd ...... -svestenstvo i masa moraju biti na istim talasnim duzinama- a ako nesto treba da se mijenja treba se krenuti od mase,jer su i svestenici i politicari proizasli iz iste DankaM, Биљана, Orthophill and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 твоју тезу о образованошћу,као нечем пар екселанс добром и позитивном... ti si se uhvatio za svoje projekcije ko pijan za plot... poslednji put - obrazovanje nije cilj po sebi već jedno od sredstava da se i intelektualno orijentisanim vernicima prozbori nešto... daleko od toga da je obrazovanje takvo kakvim se tebi čini da ga ja predstavljam... najdublje i najintimnije svedočenje Hrista sam osetio kod starca Porfirija... a znamo kakvo je njegovo obrazovanje to što sam naveo je samo slika o našim sveštenicima a ne apel da studiraju, čoveče! Silence and Милан Б је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 svakome pruža pomoć i jako je otvoren prema narodu. Šta više od njega tražiti? ništa... to je to. slava Bogu... nije poenta ni u internetu (da i to pomenemo) Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 27, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 ne prilagodjava se masa svestenstvu,nego svestenstvo masi....da se svestenici puno razlikuju od mase bili bi marginalizovani od strane istih.....ima primjera gdje svestenik zeli da edukuje narod da se ostave paganske tradicije,darivanja novcem pokojnika za drugi svijet itd...pa ne prodju dobro jer onda masa zakljuci da zna bolje od popa ,ili ga pocnu nazivati vatikanskim slugom koja mijenja ;izvornu pravoslanu vjeru:.....itd ...... -svestenstvo i masa moraju biti na istim talasnim duzinama- a ako nesto treba da se mijenja treba se krenuti od mase,jer su i svestenici i politicari proizasli iz iste апсолутно! Ово треба узети у обзир када говоримо о овом проблему. Лично се као свештеник редовно наилазим на "затворена врата" и све се заврши само на пуком испуњавању обреда. Чак и назнаке мојих покушаја да нешто покажем често се завршавају са "ма шта овај поп ради, ово код нас никада није било..." Дакле, ово треба узети у обзир и ово веома лако може да доведе до летаргичног приступа православљу. Наравно, одмах да кажем да то није оправдање већ констатација проблема. Dragutin Mrnjavčević and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miloš Petrović Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Дошао један хришћанин код епископа по благослов да обиђе манастир и цркве у његовој епархији. Владика му дао благослов, уз напомену да кад заврши обилазак, по повратку сврати код њега и прикаже му мали летопис-дневник утисака о светињама у којим је боравио. Тако и учини. Завршивши посету он епископу исприча све најгоре ствари које је видео. У овом манастиру сестре не говор, у оном браће су дрска, тамо у једној пар. цркви је прљаво.... Владика му одговори: " Па ти си ко мува- на све што је погано ти си летео; Буди пчела- лети на најлепше миришљаве плодове овог света" ! Тема је до исправна- Има много ситуација где се пастири понашају КЛЕРЕКАЛНО,као апсолутисти, али од свега најгоре је кад не жели и нема опита. Често су такви пастири самоуверени у непостојано ЈА- али ако иоле осете наш приступ СВЕТИЊИ временом ће их вратити на извор воде живе на коју су позвани.... Јадранка-Дервента, malina :), w.a.mozart and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 ti si se uhvatio za svoje projekcije ko pijan za plot... poslednji put - obrazovanje nije cilj po sebi već jedno od sredstava da se i intelektualno orijentisanim vernicima prozbori nešto... daleko od toga da je obrazovanje takvo kakvim se tebi čini da ga ja predstavljam... najdublje i najintimnije svedočenje Hrista sam osetio kod starca Porfirija... a znamo kakvo je njegovo obrazovanje to što sam naveo je samo slika o našim sveštenicima a ne apel da studiraju, čoveče! Опрости и ти сви други, што сам писао о томе о чему ти сад пишеш,али ме нико није разумео,част изузецима... Собзиром да ме овде ретко ко капира, још ме проглашавају злонамерним ,цијеним да без сувишне патетике, могу комотно да се повучем на неко време... Ето,бар док се не врати стари Моцарт... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 али ако иоле осете наш приступ СВЕТИЊИ временом ће их вратити на извор воде живе на коју су позвани.... amin... mada povratak ma izvor podrazumeva da su pre toga već bili tamo Miloš Petrović је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Što se mene tiče oni koji idu u crkvu ne idu zbog sveštenika nego zbog sebe, isto tako i oni koji ne idu, neidu zbog sebe. Mene je tata dok sam bio još beba nosio u hram na pričešće, kasnije sam ja sam išao... Sada ja moje ukućane i rodbinu podstičem da odlaze na liturgiju jer nije moguće da posle slušanja Jevanđelja i propovedi i pričešća i celog tog molitvenog duha za vreme liturgije, ama baš ništa ne ostane u njima što bi ih ponovo prizvalo na Svetu Liturgiju. Срђан Ранђеловић, Милан Б, Биљана and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука