Jump to content

Какви све могу да буду они који нападају цркву?

Оцени ову тему

Препоручена порука

%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86+%D0

Једном приликом, заједно са троје своје духовне деце, старац Порфирије се упути у један

манастир да одслужи вечерње.

Најпре су намеравали да оду пешке. Но, пошто су доста препешачили и пошто је Старац био уморан, а манастир је још био далеко, науме да пронађу неко превозно средство.

Тог тренутка у даљини се укаже један такси. Тада Старчеви сапутници - сва тројица мирјани, а не клирици - предложише да дају некакав знак да се такси заустави како би питали возача може ли да их повезе до манастира. "Не бојте се", рече им Старац, "возач ће се сам зауставити. Али, кад уђемо у такси, нека се нико не обраћа возачу; само ћу ја разговарати са њим."

Тако је и било. Возач заустави такси иако му нису дали никакав знак; кад су ушли, отац Порфирије рече возачу куда да их вози.

Тек што су пошли, возач поче да напада свештенство и да га оптужује за многе ствари. Сваки пут кад би нешто рекао, обраћао се тројици мирјана, који су седели на задњем седишту: "Зар није тако, људи? Шта ви кажете?" Они, међутим, по Старчевом захтеву, нису проговарали ни речи.

Видевши да ови не одговарају, возач се окрену према старцу Порфирију и рече: "Зар није тако, попе? Шта ти кажеш? Је л' истина све то што новине пишу?"

Старац му тада рече: "Чедо моје, испричаћу ти једну причу. Испричаћу ти је само једанпут други пут неће бити потребно".

И он започне своју причу: "Био један човек из тог и тог места (Старац је навео место); код њега у суседству живео је човек који је имао велико имање. Једне ноћи, он га убије и закопа. Касније, уз помоћ фалсификованих папира, он присвоји и суседово имање и прода га. Знаш ли шта је купио тим новцем од продатог имања? Купио је такси".

Чувши ову причу, возач је био толико потресен да је зауставио ауто украј пута и повикао: "Ништа не говори, оче! Ово знамо само ја и ти".

"Зна и Бог", одговори старац Порфирије. "Он ми је то рекао, да бих ја рекао теби. Старај се одсад да промениш свој живот."

Извор: Манастир Глоговац

Подели на овим сајтовима

AUUUUUUUUUUUU oduševio me tekst, svaka čast.  138999 . Oni koji napadaju crkvu služe se padovima drugih da opravdaju svoje grehe, uglavnom bilo kako bilo naj gori su oni iz same crkve "veliki vernici"

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
Dok Crkva ne počne da podstiče na kršenje sekularnosti, niko je neće napadati.

Црква је била нападана и када није имала било каква права, када није могла да се региструје као правно лице. И тада су неки нападали Цркву јер су сматрали да има превише права и да само смета и да је треба затрти. Цркве су претваране у коњушнице, домове културе, клинике за абортусе, музеје, биоскопе, и слично.

Некима смета само постојање Цркве као такве, јер имају нерашчишћених рачуна на првом месту са собом. Ти ниси такав, али јесте организација којој припадаш.

Зашто би данас било ишта другачије у односу на оно време које није толико далеко иза нас?

(Ако будеш одговарао, буди поштен и сети се изјава вођа организације која се бори "против кршења секуларизма" у Србији о Цркви, вери уопште и о верницима и онда реци озбиљно било коме да се они стварно боре само зато што им смета "кршење секуларизма" од стране Цркве.)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...