Дејан Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Једном приликом, заједно са троје своје духовне деце, старац Порфирије се упути у један манастир да одслужи вечерње. Најпре су намеравали да оду пешке. Но, пошто су доста препешачили и пошто је Старац био уморан, а манастир је још био далеко, науме да пронађу неко превозно средство. Тог тренутка у даљини се укаже један такси. Тада Старчеви сапутници - сва тројица мирјани, а не клирици - предложише да дају некакав знак да се такси заустави како би питали возача може ли да их повезе до манастира. "Не бојте се", рече им Старац, "возач ће се сам зауставити. Али, кад уђемо у такси, нека се нико не обраћа возачу; само ћу ја разговарати са њим." Тако је и било. Возач заустави такси иако му нису дали никакав знак; кад су ушли, отац Порфирије рече возачу куда да их вози. Тек што су пошли, возач поче да напада свештенство и да га оптужује за многе ствари. Сваки пут кад би нешто рекао, обраћао се тројици мирјана, који су седели на задњем седишту: "Зар није тако, људи? Шта ви кажете?" Они, међутим, по Старчевом захтеву, нису проговарали ни речи. Видевши да ови не одговарају, возач се окрену према старцу Порфирију и рече: "Зар није тако, попе? Шта ти кажеш? Је л' истина све то што новине пишу?" Старац му тада рече: "Чедо моје, испричаћу ти једну причу. Испричаћу ти је само једанпут други пут неће бити потребно". И он започне своју причу: "Био један човек из тог и тог места (Старац је навео место); код њега у суседству живео је човек који је имао велико имање. Једне ноћи, он га убије и закопа. Касније, уз помоћ фалсификованих папира, он присвоји и суседово имање и прода га. Знаш ли шта је купио тим новцем од продатог имања? Купио је такси". Чувши ову причу, возач је био толико потресен да је зауставио ауто украј пута и повикао: "Ништа не говори, оче! Ово знамо само ја и ти". "Зна и Бог", одговори старац Порфирије. "Он ми је то рекао, да бих ја рекао теби. Старај се одсад да промениш свој живот." Извор: Манастир Глоговац ПЧЕЛИЦА, Иринеј, verum est in beer and 21 осталих је реаговао/ла на ово 24 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Mogu da budu svakakvi. Koliko znam najviše ateisti napadaju crkvu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 AUUUUUUUUUUUU oduševio me tekst, svaka čast. 138999 . Oni koji napadaju crkvu služe se padovima drugih da opravdaju svoje grehe, uglavnom bilo kako bilo naj gori su oni iz same crkve "veliki vernici" školarac је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Neverovatna prica! Najezih se!!! brrrrrrrrrr "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kolega2357 Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Niko pametan nebi spao na takav nivo da napada crkvu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Ako mu Crkva za to ne da razlog,ovo što je ispričao starac je samo jedan od primera... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Dok Crkva ne počne da podstiče na kršenje sekularnosti, niko je neće napadati. Црква је била нападана и када није имала било каква права, када није могла да се региструје као правно лице. И тада су неки нападали Цркву јер су сматрали да има превише права и да само смета и да је треба затрти. Цркве су претваране у коњушнице, домове културе, клинике за абортусе, музеје, биоскопе, и слично. Некима смета само постојање Цркве као такве, јер имају нерашчишћених рачуна на првом месту са собом. Ти ниси такав, али јесте организација којој припадаш. Зашто би данас било ишта другачије у односу на оно време које није толико далеко иза нас? (Ако будеш одговарао, буди поштен и сети се изјава вођа организације која се бори "против кршења секуларизма" у Србији о Цркви, вери уопште и о верницима и онда реци озбиљно било коме да се они стварно боре само зато што им смета "кршење секуларизма" од стране Цркве.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука