Милан Ракић Написано Децембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2012 Конференција за новинаре поводом промоције филма „Век одважних“ Конференција за новинаре поводом промоције документарног филма ''Век одважних'', посвећеног стогодишњици српског војног ваздухопловства, одржана је данас у Дому Војске Србије. О филму су говорили командант ВиПВО генерал-мајор Ранко Живак, ауторка филма Слађана Зарић, редитељ Филип Чоловић и директор Војнофилмског центра ''Застава филм'' потпуковник Мате Вујновић. Генерал Живак подсетио је на јубилеј који обележава српско војно ваздухопловство, век постојања, и изразио захвалност ауторима филма јер је тешко сместити 100 година у мање од 100 минута. - То је професионални изазов из ког је настао филм који на занимљив начин, технички врло дотеран, приказује историјат и развој српског војног ваздухопловства, који није равна узлазна линија него валовита, уз успоне и падове. То је филм складне композиције речи, слика, докумената и сведочења. Дакле, направљена је мозаична слика која треба да буде приказана широј јавности, рекао је командант ВиПВО и додао да је, из тих разлога, филм као медиј најбоља форма за приближавање садржаја широј публици. Према речима генерала Живака, филм је посвећен генерацијама ваздухопловаца, који су током целе историје и развоја српског војног ваздухопловства били на висини задатка, затим онима који желе нешто да науче, јер је филм документарни, хронолошки и едукативни, и најширој јавности. Потпуковник Вујновић рекао је да је Министарство одбране препознало значај тог пројекта, а допринос филму био је да се логистички, у стручном смислу, потпомогне реализација филма. Он је додао да је, да би се идеја аутора претворила у дело, требало прикупити значајну архивску грађу од разних кућа. - Од самог настанка „Застава филма“, после Другог светског рата, архив је препун разним материјалима који сведоче о свим битним догађајима у ВиПВО. „Застава филм“ је хроничар система одбране, а посебно Ваздухопловства, о чему је снимљено 78 наставних филмова, рекао је потпуковник Вујновић. Ауторка филма потврдила је да је пројекат био велики професионални изазов за њу. - Имала сам дилему како направити филм о сто година авијације а да буде врло популаран и да свакоме буде разумљив. И то је био један од изазова који је мене мотивисао да кренем у целу ову причу, да направим филм о историји ваздухопловства који неће бити прихватљив и разумљив само заљубљеницима у авијацију него и „обичном гледаоцу“, рекла је ауторка филма и додала да је додатно мотивисао и податак о броју јубилеја српског војног ваздухопловства. Филип Чоловић представио је филм „Век одважних“ из угла редитеља и истакао да га је поделио у три дела. - Први и најтежи део би био онај почетни где смо ми имали највише интервенција, други је послератни у ком располажемо постојећим материјалом, и трећи, као најизазовнији, садашњост, јер је требало приказати авијацију и летове данас, рекао је редитељ. Филм је реализован у копродукцији ВФЦ ''Застава филм'' и Радио-телевизије Србије под покровитељством Министарства одбране. Редитељ филма је Филип Чоловић, новинар Весна Илић, директор фотографије Петар Вујанић, монтажери Иван Васић и Марија Богичевић, композитор Владимир Тошић, дизајнер звука Бојан Манговић, графички дизајн потписује Борко Ћирић, а 3Д анимацију Феникс креативни студио. Извор Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 3, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2012 Милан Б and Sudija је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 3, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2012 Gde ce moci da se pogleda/nabavi film? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 3, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2012 Gde ce moci da se pogleda/nabavi film? Чим сазнам, објавићу... Претпостављам, да пошто је 24.12. свечана академија у Народном позоришту тим поводом (позван сам greengrin ), да ће вероватно филм ићи на РТС, рецимо после преноса тог догађаја... Углавном, јављам! Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2012 Баш како сам и мислио... Дакле, премијера филма ће бити у оквиру преноса Свечане академије поводом Дана В и ПВО Војске Србије и обележавања 100 година постојања овог вида војске. Академија почиње у 20 сати, а вероватно тада и пренос на РТС-у и претпостављам да ће прво "ићи" филм. Предвиђено је иначе и издавање ДВД-а. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2012 Кад ВиПВО пружи све од себе, РТС заблиста и министар се обрука Танго Сикс је синоћ био на предпремијери документарног филма поводом стогодишњице српског војног ваздухопловства “Век одважних”. ВиПВО је у великој биоскопској сали Дома Гарде на Топчидеру организовало специјалну пројекцију филма који је у ко-продукцији РТС-а и Застава филма сниман током лета, који доноси неке занимљиве новине у домаћој продукцији ове видео форме и која је, између осталог, требало и државном врху да илуструје значај овог вида. Значај је илустрован. Министар одбране је одлучио да га игнорише. Публика је уживала. У тренутку када је истекла последња секунда овог остварења, када је кренула одјавна шпица бар су два човека од преко 200 војника и гостију синоћ осетила понос. Били смо то ја и Душан Атлагић чијим се кадром снимљеним на батајничкој стајанци филм завршава. Бар ситно, делимично, остварење дечачког сна. Учествовање у снимању нечега што ће гледати неки нови клинци, који ће се можда баш овим остварењем открити један нови занимљив свет те најатрактивније од свих недостижних професија. Можда ће, као и нека наша легендарна остварења, ово постати оно чији ће се линк на Yоу Тубе-у уместо ВХС касета размењивати, лајковати и након којег ће Google бити пун неких нових претрага и сазнања. Мој удео је био много мањи од Душановог и још неколико пријатеља и осликава можда најснажнију емоцију коју сам синоћ доживео. Наиме, продукцији је у једном тренутку требала додатна камера, позвали су ме из једне од ескадрила, дошли, платили пиће, били љубазни, замолили, захвалили се и покушали да је искористе у једној од многобројних нових секвенци снимљених у ваздуху за потребе “Века одважних”. Камера је, испоставило се, имала неких техничких проблема, видео није могао бити искоришћен али је баш тај труд био нешто на шта сам одлучио да гледам позитивно и који ми је, и тада, говорио много тога. Након синоћних сат и дридесет и шест минута труд је био визуелно опипљив. Емоција је, сада премотана на брзину рекапитулацијом свих тих историјских удараца, добила своју коначну форму. Од блиставе прошлости када су Србија и Југославија постављале статистике које су само ретки глобално достизали, преко разних распада и последње декаде трагедије. Декаде када су први били на удару, декаде када су представљали највидљивији вид одбране и вид војске. Емоција о којој говорим је емоција труда, осмеха, захвалности и осећаја заједничке мисије. Осећаја који ће неки тек на двогодишњем нивоу поново добити на неком полигону у иностранству, осећаја припадности и чињенице да су учествовали у стварању првих елемената нечијих будућих снова. Далека прича од “увежбавања”, “борбених способности”, “дежурстава” и свих дневних тегоба, оптерећења и понижења. Прича која је требала бити испричана не само због повода већ и због последњег сведочанства разних генерација које се појављују у овом филму. Од духом највиталнијег и најмлађег Рендулића до старих зналаца који тренутно лете и раде на Батајници и другим аеродромима. Потребно је било и рекапитулирати и створити алат убеђивања за оне од којих ће се паре тражити и којима ће се полагати рачуни. О тој срамоти мало касније у тексту. Вратимо се филму “Век одважних” ауторско је дело продуцентикње Слађане Зарић, редитеља Филипа Чоловића, новинарке Весне Илић, директора фотографије Петра Вујанића, монтажера Ивана Васића и Марије Богићевић, композитора Владимира Тошића, дизајнера звука Бојана Манговића и 3Д анимационог Феникс студија. Слађана Зарић, чијим су трудом и залагањем у документарцима “Нико није рекао нећу” и “Лет у смрт” широј јавности представљене РВ активности у првим данима НАТО бомбардовања, поново је одлучила да се врати у тему ваздухопловства. Било је ово преко потребно искупљење РТС-а према ВиПВО након два аудио-визуелна инцидента која су успоставила неочекиван трансфер непријатности пре и током међународног аеро-митинга Батајница 2012. Први је била реклама која је требало да послужи као најава (касније исправљено од стране Застава филма) док је други вишечасовно злостављање екипе РТС-а и манирима-више-него-необдареног Мирослава Лазанског који је упропастио пренос аеро-митинга свим оним несрећницима који тада нису дошли на Батајницу. “Веком одважних” РТС се искупио, поклонио војсци своје ресурсе, знање и рад. Није дошла нека Б екипа већ исти они који су, и тада својом иницијативом, испричали приче Зорана Радосављевића, Перића, Павловића и осталих. У оним свежим тренуцима након рата када је војска тек била на коленима, да није било филмова, тог јединог медијума за ефективан пренос вредности у данашњем времену, историја не би добила своју суштинску емотивну белешку. Овим остварењем поново добијамо рекапитулацију која говори. Онима који су у материји говори познате ствари, онима који нису испричаће сажету причу старог и модерног српског војног ваздухопловства. Ту су нове секвенце лета и летелица снимљене из ваздуха, 3Д анимација и фотографија која документарац чини нечим што сте пре навикли да видите на Дискаверију него на РТС-у. О детаљима, изазовима приликом снимања у ваздуху и телевизијској премијери погледајте у мојој репортажи, првом видеу на крају текста. После њега погледајте ексклузивно два трејлера од којих је један без тона (монтиран за сврхе презентације). Министар Дуго сам размишљао да ли да ово испричам али утисак и даље траје, његово значење је симптоматично, док последице могу бити значајне. Није ми намера да покварим емоцију труда и стваралаштва већ да укажем, као што сам то увек и радио, на оно што се заиста дешава и шта може бити проблематично. Министар одбране Александар Вучић присуствовао је премијери која је због његовог кашњења уместо у 17:00 почела у 17:10. Каснили су и други, каснили су и више. Министар је пред почетак филма поделио признања ауторима, сео је у први ред поред НГШ-а (начелника генералштаба), филм је почео. Неких петнаестак минута по почетку пројекције ужурбаним кораком до његовог места долази саветница, нешто му шапуће и потом одлази. Пар минута касније Вучић устаје и пред пуном салом своје војске и гостију одлази. Сцена ме је подсећала на ону када је Буш добио сличан шапат од саветника док је деци у вртићу читао сликовнице. Почео сам да рефрешујем фидове, нигде бомбардовања, нигде брејкик њуза. Била је то симулација хитности по свему судећи. Приказ неке дојаве због које је он морао убрзо да устане и оде. Тек касније повезујем. Седница Главног одбора Српске Напредне Странке била је заказана у 17:30 са најављеним обраћањем новинарима пред њен почетак. Министар је тако поред недостатка елементарне личне и професионалне културе показао и своје приоритете. Није стигао да погледа цео филм, није стигао да погледа крај. Није стигао да погледа лепо срочена појашњења команданта ваздухопловне базе и команданта вида. Појашњења које филм користи као везу са данашњим временом: “Србија је и онда била на коленима, и онда у лошој финансијској ситуацији, али је улагала у своје ратно ваздухопловство. Ратно ваздухопловство које је увек прво било на удару”. Удару војном, удару економском, удару… Извор Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2012 Ево и првих тзв. трејлера... Sudija је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 4, 2012 Интервју са продуценткињом филма, Слађаном Зарић, РТС Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Презвитер Дарко Јелић Написано Децембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2012 Posto mi je deda bio pilot,zavrsio je vojnu akademiju u Rusiji i znam da je dosao u nekim od prvih migova bas me interesuje ovaj film. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Posto mi je deda bio pilot,zavrsio je vojnu akademiju u Rusiji i znam da je dosao u nekim od prvih migova bas me interesuje ovaj film. Јел` деда међу овима? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Презвитер Дарко Јелић Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Iskreno ne mogu da ga prepoznam od kaciga.Posto je sad pokojni a umro je kad sam ja bio mali,jedino sto sam zapamtio da je zavrsio vojnu akademiju u Rusiji i da je doleteo na nekom od prvih migova.Zatim je bio poslat u Mostar gde je bio instruktor,pa na Kopaonik,pa je na kraju predavao u sednjoj vojnoj skoli u Zemunu.Zvao se Branko Jelic.Bas bih voleo da saznam nesto vise samo ne znam gde da potrazim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 Филм "Век одважних", биће приказан данас и сутра на РТС 1...Први део филма бави се развојем ваздухопловства од 1912. до 1948. године и он ће бити приказан данас, у суботу, 22.12.2012. године на РТС 1 у 13:26 сати.Сукоб са Стаљином и рефлексија на војну индустрију, сарадња са САД, несврстанима и Русијом, као и сукоби 90-их година и бомбардовање Југославије - теме су којима са бави други део филма, који ће бити приказан сутра, у недељу, 23.12.2012. године у 13:19 сати на РТС 1.Репризно емитовање филма „Век одважних" је у среду и четвртак (26 и 27. децембра 2012. године) у 20 часова и пет минута на Другом програму РТС-а. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 Ево овде можете погледати и преузети први део филма "Век одважних" Sudija је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 23, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 Други део филма "Век одважних", можете погледати овде. Sudija је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Децембар 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Ево сада, за оне које "мрзи" да "скидају" са сајта РТС-а, филм се појавио и на ЈуТјубу... Први део. Други део. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука