Jump to content

На данашњи дан - из историје...


Милан Б

Препоручена порука

Данас је понедељак, 3. децембар, 338. дан 2012. До краја године има 28 дана.

 

Времеплов: Почело повлачење српске војске преко Албаније

 

На данашњи дан 1915. године српска војска праћена избеглицама почела је у Првом светском рату повлачење преко врлети данашње Албаније.

Врховна команда одлучила се на овај потез избегавши капитулацију по сваку цену. На острво Крф стигло је 135.000 српских војника, у Бизерту око 12.000, а од глади, болести и албанских разбојника страдало је више од 240.000 људи. Обновљена Српска војска је ипак 1918. пробила Солунски фронт, ослободила Србију и створила Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

 

1869. - рођен је српски правни стручњак Слободан Јовановић, професор универзитета, председник владе Краљевине Југославије, председник Српске краљевске академије. Јовановић је најзначајнији српски правни писац и теоретичар државе у 20. в.

Његови историографски радови такође су непревазиђени. После Другог светског рата осуђен је у одсуству на 20 година робије, као "ратни злочинац" на процесу Дражи Михаиловићу и до краја живота остао је у емиграцији у Британији. Сматран је једним од највећих светских ауторитета у области теорије уставног права. Био је веома плодан аутор. Главна дела: "Вођи Француске револуције", "О суверености", "О држави" (Основи једне правне теорије), "Уставобранитељи и њихова влада", "Светозар Марковић", "Макијавели", "Друга влада Милоша и Михаила", "Влада Милана Обреновића", "Уставно право Краљевине Србије", "Уставно право Краљевине СХС".

 

1912. - После победа у Првом балканском рату, балкански савезници Србија, Грчка и Бугарска потписали су примирје с Турском.

 

1914. - У јеку Колубарске битке у Првом светском рату, у складу с наредбом команданта Прве српске армије генерала Живојина Мишића, српска војска прешла је у контраофанзиву. Прва армија брзо је пробила непријатељску одбрану и избила на планински масив Сувобор-Маљен, а Друга армија и одбрана Београда сломиле су отпор аустроугарске Пете армије и протерале је преко Саве. После велике победе српске војске, која је имала огроман војни и политички значај за Србију и њене савезнике у Првом светском рату, Мишић је унапређен у чин војводе.

 

1918. - Заменик начелника италијанске Врховне команде генерал Пјетро Бадољо поднео је влади меморандум о разбијању тек проглашене Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, у којем је нагласио да су услови за унутрашње сукобе изванредни и да их само треба активирати "свим могућим средствима". Меморандум је прихваћен и био је годинама основ политике Рима према Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца и касније Југославији, с циљем заузимања Далмације и других територија.

 

1952. - Умро је Милан Грол, српски политичар, дипломата, позоришни и књижевни критичар, дугогодишњи драматург и управник Народног позоришта у Београду, од 1940. шеф Демократске странке. Као близак сарадник најугледнијег српског књижевног критичара Јована Скерлића објавио је мноштво књижевних и позоришних критика у "Српском књижевном гласнику". У Другом светском рату био је министар у емигрантској влади у Лондону.

У земљу се вратио 1945. и накратко је био потпредседник владе, док није постало сасвим јасно да режим Јосипа Броза само симулира неке демократске норме. Дела: чланци и есеји "Позоришне критике", "Из позоришта предратне Србије", "Лондонски дневник", "Дневни записи", "Кроз две деценије Југославије", "Искушења демократије".

 

1978. - Умрла је српска глумица Љубинка Бобић, чланица београдског Народног позоришта. Започела је каријеру 1921. у Београду као тумач улога наивних, несташних, враголастих девојака, освојивши убрзо гледалиште ведрином и непосредношћу. Тумачећи карактерне улоге исказивала је изузетно сценско умеће. Њену каријеру је највише обележила ненадмашна интерпретација Живке у "Госпођи министарки" Бранислава Нушића.

 

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-pocelo-povlacenje-srpske-vojske-preko-albanije_356210.html

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Tema je zakacena (pinned), tako da se u podforumu uvek vidi za zutim znakom, i medju ostalim zakacenim temama, koje imaju prednost u odnosu na obicne...

 

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је уторак, 4. децембар, 339. дан 2012. До краја године има 27 дана.

 

Српска православна црква данас обележава Ваведење Пресвете Богородице, дан када је она као девојчица, први пут уведена у храм у Јерусалиму. У складу с традицијом пошто је напунила три године, њени родитељи Јоаким и Ана довели су је из Назарета у Јерусалим у храм у којем је потом боравила девет година.

 
Времеплов: Рођен Коста Манојловић
 

1890. - Рођен је српски композитор и етномузиколог Коста Манојловић, професор и први ректор Музичке академије у Београду. У београдској Богословији предавач му је био Мокрањац, школовање је наставио у Москви и Минхену, а окончао у Оксфорду. Забележио је мноштво народних песама. Написао је "Споменицу Стевану Мокрањцу" и етномузиколошке студије "Музичке карактеристике нашег југа", "Музичко дело нашег села", "Народне мелодије у источној Србији". Дела: циклуси хорова "Жалне песме", "Песме земље Рашке", "Песме земље Скендербегове", соло песме, обраде народних песама.

 

1841. - У Београду је у "Позоришту на Ђумруку" одржана прва представа - драма Јована Стерије Поповића "Смрт Стефана Дечанског". Позориште је организовао српски режисер, сценограф, глумац, писац и просветни радник Атанасије Николић. Тада је штампан први позоришни плакат код нас и расписан први књижевно-драмски конкурс за дела "по народном карактеру и обичајима устројеним". Позориште на Ђумруку се одржало само годину дана.

 

1924. - Умро је српски лекар др Војислав Суботић, у своје време водећи хирург у Србији, шеф хируршког одељења Општедржавне болнице у Београду, један од оснивача Медицинског факултета у Београду. Објавио је низ радова из абдоминалне хирургије, урологије, ортопедије.

 

1995. - Министри иностраних послова Европске уније суспендовали су на састанку у Бриселу санкције СР Југославији.

 

2003. - Тужилаштво при Окружном суду у Београду за ратне злочине подигло је прве оптужнице, оптуживши осам људи за масакр око 200 заробљеника 1991. на фарми "Овчара" код Вуковара.

 

2007. - Умро је Алекса Брајовић, публициста, новинар, дугогодишњи дописник Танјуга из иностранства. Новинарством је почео да се бави на Цетињу, потом и у Београду где је, уз рад, студирао светску књижевност. Дела: "Југославија јуче и данас", "Наш сусед Румунија", "У огледалу тираније", литерарна дела "Хрид и глог", "Три хризантеме", "Од свитања до сутона", "Теута и Деметриј".

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-rodjen-kosta-manojlovic_356389.html

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је среда, 5. децембар, 340. дан 2012. До краја године има 26 дана.

 

Времеплов: Створени Соколи Краљевине Југославије

 

1929. - Створена је "Витешка организација Соко Краљевине Југославије". У новостворену националну соколску организацију Југославије утопљена су претходно укинута друштва "Југословенски соко", "Хрватски соко", "Орао" и "Српски соко".

 

1791. - Умро је аустријски композитор Волфганг Амадеус Моцарт, један од најгенијалнијих музичких стваралаца у историји. Био је "чудо од детета": у шестој години је написао прву композицију, у осмој сонату, а у 12. оперу под називом "Једноставна превара". Написао је око 600 дела: опере "Фигарова женидба", "Чаробна фрула", "Отмица из Сераја", "Дон Ђовани", "Тако чине све", "Идоменео", "Једноставна превара", симфоније "Хафнер симфонија", "Линцерска симфонија", "Прашка симфонија", "Симфонија у г-молу", "Јупитер симфонија", "Реквијем", "Мала ноћна музика".

 

1920. - Студије из области шумарства започеле су на Шумарском одсеку тадашњег Пољопривредног факултета Универзитета у Београду. Године 1930. факултет је преименован и од тада он носи назив Пољопривредно-шумарски факултет. Тај датум узима се као зачетак Шумарског факултета Универзитета у Београду, који је и формално образован као самостална установа 1949. године.

 

1952. - У Београду је, одлуком владе тадашње ФНР Југославије, основан Музеј Николе Тесле. Смештен у репрезентативном здању саграђеном 1929. делу архитекте Драгише Брашована, отворен је за јавност 20. октобра 1955. Поставка Музеја садржи више од 150.000 докумената, моделе апарата, патенте, макете, библиотеку и мноштво књига, публикација и чланака објављених о генијалном српском научнику и његовом стваралаштву.

 

1967. - Умро је српски класични филолог Милош Ђурић, члан Српске академије наука и уметности, председник Српске књижевне задруге и уредник часописа "Жива антика", један од водећих хелениста 20. века. Објавио је више од 200 радова из класичне књижевности и филозофије. Умногоме је изградио српску терминологију за одговарајуће грчке митолошке и филозофске појмове. Дела: "Видовданска етика", "Философија панхуманизма", "Рационализам у савременој немачкој философији", "Проблеми философије културе", "Историја хеленске етике", "Огледи из грчке философије уметности", "Аристотелово етичко учење", "Из хеленских ризница", "Платонова академија и њен политички рад", "Софисти и њихов историјски значај", "Историја хеленске књижевности".

 

1991. - Хрватски сабор опозвао је Стјепана Месића из Председништва СФРЈ.

 

1995. - Шеф шпанске дипломатије Хавијер Солана званично је преузео положај генералног секретара НАТО, као први Шпанац на челу западног војног савеза.

 

1996. - Председник САД Бил Клинтон наименовао је Мадлен Олбрајт за прву жену министра спољних послова (државни секретар) у америчкој историји.

 

2005. - Умро је српски књижевник Милутин Дорословац, Мило Дор, један од оснивача "Групе 47" са нобеловцима Хајнрихом Белом и Гинтером Грасом. После Другог светског рата напустио је Србију и већи део живота провео је у Бечу. Дела: романи "Мртви на одсуству", "Сећање само", "Бели град", "Сва моја браћа", "Пуцњи из Сарајева", есеји "Средња Европа: мит или стварност".

 

2008 - Умро је Алексеј II московски патријарх. Био је шеснаести патријарх на трону Руске цркве, која је на ниво патријаршије уздигнута 1589. Алексеј Михаилович Ридигер био је изданак аристократске породице прибалтичких Немаца Фон Ридигер, која је у 18. веку прихватила православље. Школовао се у Санктпетербуршкој духовној академији. Патријарх је постао 1990.

Важио је за личност ретког ауторитета у Русији, и имао је битан утицај у Кремљу, отуда је пресудно помогао да се обнови морални ауторитет Цркве након деценија прогона. Алексеј II боравио је у Београду током НАТО бомбардовања 1999. и противио се отцепљењу Косова и Метохије од Србије.

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-stvoreni-sokoli-kraljevine-jugoslavije_356609.html

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је четвртак, 6. децембар, 341. дан 2012. До краја године има 25 дана.

 

Времеплов: Рођен Чика Јова Змај

 

1833. - Рођен је српски писац Јован Јовановић Змај, члан Српске краљевске академије. Гимназију је учио у Халашу и Пожуну (садашња Братислава), а матурирао је у Словачкој Трнави. Пре медицине коју је завршио у Пешти, студирао је права у Пешти, Прагу и Бечу. Радио је као лекар у Новом Саду, Панчеву, Сремским Карловцима, Футогу, Београду, Загребу и Бечу, а у Београду је од 1890. до 1898. био драматург Народног позоришта. Сјајан лиричар, према оцени књижевне критике "песнички израз духовног и душевног живота српског народа" у другој половини 19. века. Као песник развијао се под утицајем српске народне поезије и лирике Бранка Радичевића. Осим лирике, написао је велики број родољубивих као и политичко-сатиричних песама, а као дечји песник непревазиђен је у српској књижевности. Основао је и уређивао књижевни лист "Јавор", сатиричне листове "Змај", "Жижа", "Стармали" и поучни дечји лист "Невен", непревазиђен и по садржини и по уметничким и графичким решењима. Преводио је са руског, немачког, мађарског и енглеског. Дела: "Певанија", "Ђулићи", "Ђулићи увеоци", песничка легенда "Видосава Бранковић", "Чика Јова српској деци", шаљиви комад "Шаран".

 

1959. - Умро је српски писац Јован Палавестра, критичар и новинар. Писао је приповетке и драме, позоришну и књижевну критику. Певодио је Пшибишевског, Флобера, Бодлера. Дела: драме "Савести на ветру", "Човјек који се снашао", "Велики скандал", збирке приповедака "Сиви видици", "На белом хлебу".

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-rodjen-cika-jova-zmaj_356802.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је петак, 7. децембар, 342. дан 2012. До краја године има 24 дана.

 

Времеплов: Рођен Урош Предић

 

На данашњи дан 1857. године рођен је српски сликар Урош Предић, члан Српске краљевске академије. Један од највећих српских сликара у историји.

Био је изразити академски реалиста. Сликарство је учио у Бечу и Минхену. Велике композиције из класичне митологије које је израдио за дворану горњег дома у згради новог бечког Рајхсрата (скупштине) донеле су му место асистента бечке ликовне Академије.

Више од пола века стварао је у родном Орловату (Банат) и у Београду. Портретисао је готово све истакнутије личности политичког и културног живота Србије крајем 19. и у првој половини 20. века. Израдио је и више од хиљаду икона и низ иконостаса.

Радио је и историјске композиције - "Босански бегунци", "Косовка девојка". Друга најпознатија дела: "Сироче на мајчином гробу", "Весела браћа".

 

1834. - Рођен је српски правник и историчар Валтазар Богишић, професор универзитета у Кијеву и Одеси, академик. Израдио је "Општи имовински законик за Књажевину Црну Гору" 1888. на захтев црногорског кнеза Николе. Остала дела: "Правни обичаји у Словена", "Зборник садашњих правних обичаја у Јужних Словена", "Писани закони на словенском југу", "Напутак за описивање правнијех обичаја који у народу живе".

 

1890. - Рођен је српски писац и ботаничар Стеван Јаковљевић, професор Универзитета у Београду и ректор од 1945. до 1950. Завршио је Филозофски факултет у Београду. Као официр српске војске борио се у Првом светском рату, а у Другом светском рату био је у италијанским и немачким заробљеничким логорима. Књижевно име и популарност стекао је романом "Српска трилогија" који чине "Деветсто четрнаеста", "Под Крстом" и "Капија слободе". Остала

дела: романи "Смена генерација", "Велика забуна", "Ликови у сенци", дела из ботанике "Студије о биљном свету Преспанског језера", "Макрофитска вегетација Охридског језера", "Систематика лековитог биља".

 

1896. - Дворској канцеларији у Бечу предат је први "Царски меморандум" у којем су представници 14 српских аутономних општина у Босни и Херцеговини изложили неправде окупационе управе, која је погазила бројна права Срба у цркви и школству. Цар Франц Јозеф је с негодовањем одбацио меморандум, а потписници су на разне начине прогањани. До 1902. поднета су још три меморандума, са сличним исходом.

 

1914. - Скупштина Србије усвојила је у Нишу у Првом светском рату "Нишку декларацију", којом је предвиђено, након рата, уједињење свих Срба, Хрвата и Словенаца у заједничку државу.

 

1975. - Умро је српски интерниста Радивоје Беровић, професор Медицинског факултета у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Био је главни уредник часописа "Ацта медица југославица". Објавио је више научних радова на српском и страним језицима, укључујући дело "Клиничка хематологија".

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-rodjen-uros-predic_357036.html
 

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је субота, 8. децембар, 343. дан 2012. До краја године има 23 дана.

 

Времеплов: Рођен Јаков Игњатовић

 

1822. - Рођен је српски писац Јаков Игњатовић. Био је изразити реалиста. После завршеног правног факултета радио је у родној Сент Андреји као адвокат, а у току револуције 1848. био је посланик Мајске скупштине у Сремским Карловцима и члан Главног одбора Војводине. Написао је девет романа, 17 приповедака, књигу мемоара и велики број публицистичких и политичких чланака. У романима је описивао живот војвођанских Срба (и уопште угарских Срба). Дела: романи "Трпен-спасен", "Милан Наранџић", "Чудан свет", "Васа Решпект", "Вечити младожења", "Стари и нови мајстори", "Патница".

 

1638. - Умро је Иван (Џиво) Гундулић, писац из Дубровника, чија је поезија прожета опевањем слободе, као и позивањем Срба и других Словена на борбу против Турака. У најзначајнијем делу, епу "Осман", опевао је Хоћимску битку и Османову смрт 1621. видећи у томе предзнак пропасти Османског царства и ослобођења Срба и других Словена. У младости је писао драме, пасторале и лирске песме, које су највећим делом изгубљене. Сматра се највећим барокним песником међу Словенима уопште. Остала дела: пасторала "Дубравка", спев "Сузе сина разметнога", "Аријадна".

 

1926. - Рођен је српски глумац и редитељ Стево Жигон, уметничка појава изузетне снаге и угледа. Током уметничке каријере остварио је 59 позоришних улога и 57 позоришних режија. У тв драмама је играо 30 главних улога, у серијама 13, а у филмовима 17. Написао је седам драматизација и адаптација и три књиге о позоришту. Посебно су запажене њгове драматизације Шекспира и Достојевског, али и Стриндберга и Чехова. Добитник је низа најпрестижнијих домаћих, али и руских признања. Његово дело "Монолог о позоришту" преведено је на руски језик и објавио га је Национални театар Русије.

 

1955. - Рођен је српски глумац Миленко Заблаћански. Каријеру је започео у позоришту „Бошко Буха", да би прешао у Позориште на Теразијама, где је остварио запажене улоге у представама "Трајковићи", "Хероји", "Кабаре", "Светлости позорнице", "Лутка са насловне стране", "Свадба у купатилу". Дипломирао је на београдском ФДУ, у класи професорке Огњенке Милићевић. Ширу популарност стекао је серијама Синише Павића "Срећни људи", "Породично благо","Стижу долари" и "Бела лађа". У Шотрином филму "Где цвета лимун жут" тумачио је лик Џона Рида. Добитник је низа награда: за улогу Жана у представи "Госпођица Јулија", награде Златни витез у Москви, на јагодинском фестивалу Дани комедије, као и на крагујевачком Јоакимфесту. Добитник је и Годишње награде Позоришта на Теразијама.

 

1995. - У Лондону је почела дводневна конференција на којој је, уместо женевске Мировне конференције за бившу Југославију, основан Савет за остварење мира, са 40 земаља, укључујући СРЈ. За високог представника међународне заједнице у бившој Југославији изабран је шведски дипломата Карл Билт.

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-rodjen-jakov-ignjatovic_357226.html

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је недеља, 9. децембар, 344. дан 2012. До краја године има 22 дана.

 

Времеплов: Рођена Цуца Сокић

 

1914. - Рођена је Љубица Цуца Сокић, сликарка, последња велика српска уметница из генерације која је између два светска рата увела српску уметност у токове париске интимистичке школе. Сликарство је учила је код Бете Вукановић, Љубе Ивановића и Ивана Радовића. У Париз одлази 1936. и наредне три године усавршава се и излаже у светској уметничкој престоници. По повратку у Београд 1939. приређује прву самосталну изложбу у Уметничком павиљону. Била је професор на Академији ликовних уметности од 1948. до 1972. Редовни члан САНУ постала је 1979.

 

1887. - Рођен је Драгојло Дудић, организатор устанка у Другом светском рату у западној Србији 1941. Члан КПЈ постао је 1920. У јулу 1941. формирао је Колубарску чету, потом је постао командант Ваљевског одреда, у новембру 1941. изабран је за председника Главног одбора Србије. Погинуо је крајем 1941. Његов "Дневник" важно сведочанство о првим месецима устанка у Србији, објављен је 1945.

 

1921. - Умро је српски биолог Живојин Јуришић, оснивач Музеја српске земље и Српског ботаничког друштва. У родном Шапцу завршио је гимназију, а Велику школу у Београду. Проучавао је флору Србије, Бугарске, данашње Македоније и Босне и објавио низ научних радова. Прикупио је велику збирку народних имена биљака и популарисао биљне културе.

 

1989. - Умро је српски правни стручњак Јован Ђорђевић, професор Правног факултета у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Од 1945. учествовао је у писању југословенских устава и закона и био један од главних уредника "Архива за правне и друштвене науке". Дела: "Државно уређење ФНРЈ", "Народни одбори", "Уставно право СФРЈ", "Основна питања федералне државе", "Ново уставно право".

 

1991. - Лорд Питер Карингтон у договору са председницима свих шест југословенских република одлучио је да се Хашка конференција ("Конференција о Југославији") - настави, пошто је претходно Арбитражна комисија, којом је руководио француски правник Робер Бадентер, оценила је да је Југославија земља у нестајању, процесу растакања и ишчезавања.

 

1992. - Светска фудбалска федерација приклонила се санкцијама против СРЈ и обавестила Фудбалски савез Југославије да репрезентација СРЈ неће моћи да учествује у квалификацијама за светско првенство у САД 1994.

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-rodjena-cuca-sokic_357234.html

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је понедељак, 10. децембар, 345. дан 2012. До краја године има 21 дан.

 

Времеплов: Умро Никола Пашић

 

1926. - Умро је српски државник Никола Пашић, један од оснивача Радикалне странке 1881. и њен вођа, творац Видовданског устава 1921. првог устава Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Као студент Циришког политехникума у Швајцарској пришао је социјалистима и прихватио идеје Светозара Марковића, као и његових руских узора. По повратку у Србију уређивао је социјалистички лист "Ослобођење", а 1878. изабран је у Народну скупштину. После гушења Тимочке буне 1883. емигрирао је и у одсуству је осуђен на смрт. Краљ Милан га је касније помиловао. Одлучујуће је допринео да Србија 1888. добије устав који је приморао Краља Милана да се повуче. Убрзо по абдикацији краља Милана у корист сина Александра 1889. постао је председник скупштине, а 1891. председник владе. Доминантну политичку позицију у Србији учврстио је после доласка на власт краља Петра И Карађорђевића 1903. Владу је водио и од 1904. и потом још три пута, а после Првог светског рата био је три пута и председник владе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Успешно се опирао настојањима Аустро-Угарске против Србије, учествовао је у стварању Балканског савеза упереног против Османског царства и био одани присталица царске Русије. Уз краља Александра (тада регента) предводио је Србију у победоносним балканским ратовима 1912. и 1913. и у Првом Светском рату од 1914. до 1918. Заступао је Краљевину Србију 1919. на Версајској мировној конференцији и одлучно допринео стварању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

 

1878. - Рођен је српски социјалиста Радован Драговић, вођа социјалистичког покрета у Србији, један од оснивача Српске социјалдемократске странке 1903. њен секретар а потом председник до смрти 1906. Обновио је 1901. "Београдско радничко друштво", основано 1896. прву социјалдемократску организацију у Србији, а од 1900. до 1903. уређивао је листове "Напред", "Раднички лист", "Стари раднички лист" и "Радничке новине". Основао је и социјалдемократски Централни одбор, који је објединио све радничке организације у Србији, што је омогућило стварање Српске социјалдемократске странке. С Димитријем Туцовићем допринео је успостављању јединства синдиката и радничке политичке партије.

 

1895. - Основано је "Друштво за унапређење и улепшавање Сокобање и њене околине" - био је то зачетак организованог туризма у тадашњој Краљевини Србији. На челу Управног одбора Друштва налазио се др Петар Дојић, бањски лекар, док је покровитељ био Архиепископ Београдски и Митрополит Србије Михаило. Сокобања је као лечилиште била позната још у антици. У 19. веку у њој су често боравили владари из лозе Обреновића - Књаз Милош и његов млађи син потоњи кнез Србије Михаило.

 

1898. - Рођен је српски сликар Иван Табаковић, професор Академије примењених уметности у Београду, члан Српске академије наука и уметности. Студирао је у Минхену, Будимпешти, Загребу и Паризу. Припадао је групама "Земља", "Дванаесторица" и "Шесторица". Добио је "Гран при" за сликарство на међународној изложби у Паризу 1937. и Златну медаљу на међународној изложби керамике у Прагу 1962.

 

1909. - Престала је да излази "Шабачка чивија", један од најбољих хумористичко-сатиричних листова у Србији. Први број се појавио у септембру 1906.

 

1935. - Кнез намесник Павле Карађорђевић свечано је отворио за употребу мост Краља Петра ИИ, данас познат као - Панчевачки мост.

 

1954. - Српски и хрватски писци и лингвисти постигли су Новосадски договор о српскохрватском књижевном језику, који је потписало 25 угледних стручњака за језик, са српским писцем Ивом Андрићем на челу. Други потписник био је Александар Белић, председник Српске краљевске академије и доцније Српске акадмије наука. Закључено је "да је народни језик Срба, Хрвата и Црногораца један језик с два изговора", да су оба писма - ћирилица и латиница - равноправна и да језик има заједнички правопис. Распадом југословенске државе Новосадски договор изгубио је на значају.

 

1961. - На свечаности у Стокхолму, у дворани Концертне палате Шведске краљевске академије, српском писцу Иви Андрићу је додељена Нобелова награда за књижевност. Шведска краљевска академија донела је 26. октобра 1961. одлуку да се Андрићу додели Нобелова награда за књижевност, за дело "На Дрини ћуприја", као и за свеукупан његов књижевни рад. У најужем избору су се тада, поред Андрића, налазили и енглески писци Лоренс Дарел и Грем Грин, Американац Џон Штајнбек и Италијан Алберто Моравија.

 

2002. - Министри иностраних послова тадашње СРЈ и Хрватске Горан Свилановић и Тонино Пицула потписали су Протокол о привременом режиму на полуострву Превлака којим су регулисана преостала питања везна за ту територију. Од септембра 1992. ту демилитаризовану зону контролисали су посматрачи УН.

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-umro-nikola-pasic_357354.html

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је уторак, 11. децембар, 346. дан 2012. До краја године има 20 дана.

 

Времеплов: Рођен Солжењицин

 

На данашњи дан 1918. године рођен је руски писац Александар Исајевич Солжењицин, добитник Нобелове награде за књижевност 1970. У сибирским логорима провео је пуних девет година. На робију је одведен 1945. право са фронта, на којем се истакао као официр совјетских инжењеријских јединица. Емигрирао је 1974. вративши се у отаџбину након две деценије. У децембру 1998. одбио је највишу државну награду - Орден светог апостола Андреја Првозваног, којим га је одликовао Јељцин, због ситуације у којој се налазила Русија. Током агресије НАТО на Србију (СРЈ) 1999. све време је био веома оштар према политици САД и НАТО. Приповетком "Један дан Ивана Денисовича" у књижевност је увео тему Стаљинових логора. Посебно је његов роман "Архипелаг Гулаг" разобличио лаж "комунистичког раја". На основу емигрантског искуства у Западној Европи и у САД, такође је испољио презир према систему вредности савременог Запада. Остала дела: приповетка "Матрјонини дани", романи "У кругу првом", "Онколошка клиника", "Август Четрнаесте", "Црвени точак", "Русија у провалији", критичка аутобиографија "Борио се шут с рогатим", драме "Гозба победника", "Заробљеници", "Република Рада", "Светлост која је у теби", публицистичко дело "Лењин у Цириху", "Два века заједно", сценарији "Тенкови знају истину", "Паразит".

 

 

1282. - Умро је византијски цар Михаило VIII Палеолог, оснивач последње династије и обновитељ Византије после 57 година латинске окупације, када је средиште царства враћено из Никеје у Константинопољ (Цариград). На престо је, као савладар никејског цара, дошао 1259. а 1261. постао је владар обновљеног царства. Током владавине се с променљивим успехом одупирао агресивној политици краља Сицилије и Напуља Карла I Анжујског и његових савезника, међу којима је била и Србија. Прихватио је 1274. унију с римокатоличком црквом (Лионска унија), али је није спровео због унутрашњих отпора. Пред смрт је успео да 1282. изазове устанак на Сицилији (Сицилијанско вечерње), чиме је земљу ослободио претње са Запада, али је ослабио одбрану у Малој Азији, што је олакшало касније турско надирање. Пред крај његове владавине Византија је 1282. заувек изгубила Скопље, које је потом српски краљ Милутин Немањић учинио престоницом Србије.

 

 

1858. - Светоандрејска скупштина збацила је с престола српског кнеза Александра Карађорђевића. Милош Обреновић је тада поново постао кнез, а за његовог наследника проглашен је Милошев млађи син, потоњи кнез Србије Михаило Обреновић.

 

1938. - У Краљевини Југославији су одржани парламентарни избори, седми и последњи између два светска рата.

 

1948. - Уредбом владе ФНРЈ основана је Академија за позоришну уметност у Београду. Настава на новооснованој Академији почела је фебруара 1949. Први декан био је Душан Матић, а први професори глуме били су Мата Милошевић и Јозо Лауренчић, њихови асистенти Мирослав Беловић, Стево Жигон и Соја Јовановић. Први професори режије новоустројене Академије били су Бојан Ступица и Хуго Клајн.

 

1995. - Француска је хитно сменила команданта снага УН у Сарајеву генерала Ренеа Башлеа, јер је критиковао Дејтонски мировни споразум, предвиђајући да ће препуштање Српског Сарајева Муслиманско-хрватској федерацији неминовно изазвати масовно исељавање Срба.

 

2008. - Умро је академик Богдан Ђуричић, декан Медицинског факултета у Београду. Рођен је у Љубљани 1950. докторирао је на Медицинском факултету у Београду 1982. а његова основна сфера интересовања била је медицинска биохемија.

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-rodjen-solzenjicin_357664.html

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

1854. - Умро прота Матеја Ненадовић. (Бранковина, 26. фебруар 1777 — Ваљево, 29. новембар/11. децембар 1854). Војвода из Првог српског устанка, председник Правитењствујушћег совјета и дипломата.
 
Један је од организатора Првог српског устанка у ваљевском крају, војвода и државник. Путовао је у Русију и с њом успоставио прве устаничке везе, и више пута путовао у Аустрију ради набавке оружја и муниције. Командовао је делом устаника при ослобођењу Ваљева и Шапца 1804. године, Карановца (данас Краљево) и Ужица 1805. и делом коњице у бици на Мишару 1806. године. Од 1805. до 1807. први је председник Правитељствујушчег совјета, а од 1807. до 1811. његов члан, потом тамнавски војвода, а са Луком Лазаревићем командант устаничких снага на Дрини.
 
извор: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%98%D0%B0_%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је среда, 12. децембар, 347. дан 2012. До краја године има 19 дана.

 

Времеплов: Умро Милутин Миланковић

 

 

На данашњи дан 1958. године Умро је српски математичар, астроном и геофизичар Милутин Миланковић, научник светског угледа, творац најсавршенијег календара, оснивач катедре небеске механике на Београдском универзитету, потпредседник Српске академије наука. Миланковић је уз Теслу и Пупина највеће име српске науке уопште. Грађевинску технику студирао је у Бечу, где је и докторирао. Био је професор теоријске физике, а бавио се и космичком физиком и геофизиком. У првом делу објављеном на француском језику "Математичка теорија термичких појава изазваних Сунчевом радијацијом" изложио је нову теорију распореда Сунчевих радијација на површини планета и тока климатских промена у геолошкој прошлости Земље. Његова реформа календара прихваћена је на Свеправославном конгресу цркава у Цариграду 1923. Творац је и теорије о померању Земљиних полова. Дела: "Канон осунчања", "Небеска механика", "Основи небеске механике", "Секуларна померања Земљиних полова", "Историја астрономске науке", "Кроз васиону и векове", "Успомене, доживљаји, сазнања".

 

 

1806. - У Првом српском устанку ослобођена је београдска варош и Турци су потиснути у Калемегданску тврђаву, за шта је изузетно заслужан буљубаша Конда, пребеглица из табора турског команданта града Алије Гушанца. Конда, Узун Мирко Апостоловић и још петорица добровољаца су се пред зору неопажено пребацили преко бедема, побили турске стражаре код Сава капије и устаницима отворили капију, што је било одлучујуће за исход битке. У вишечасовној бици за варош погинуло је око 300 Турака и 54 српска устаника. Увидевши да је одбрана тврђаве безнадежна, Гушанац је побегао низ Дунав 29. децембра, а 6. јануара 1807. предале су се снаге новог турског команданта Сулејман паше и тако је Београд, после три века поново постао центар српске државе.

 

1873. - У Србији је Законом о ковању сребрне монете уведен динар као новчана јединица. Србија је претходно приступила Новчаној конвенцији коју су у Паризу 1865. потписале Француска, Белгија, Италија и Швајцарска. Тиме је отклоњен монетарни хаос и дотадашња употреба више од 40 различитих монета - дуката, форинти, талира. Динар је узет као назив за новчану јединицу пошто је тај назив постојао у средњовековној Србији још у XIII веку (Краљ Урош).

 

1896. - Српско учитељско друштво основало је у Београду Школски музеј, касније назван Педагошки музеј.

 

1907. - Рођен је Љубомир Дурковић-Јакшић, српски књижевни и културни историчар, библиограф. Студирао је теологију, филозофију и права у Београду и Варшави. Радио је као лектор, библиотекар и професор на Теолошком факултету. Највише се бавио српско-пољским везама, Његошем и библиографијом. Дела: "Библиографија о Његошу", "Историја српских библиотека 1801-1850", "Југословенско- пољска сарадња 1772-1840", "Србија и Ватикан 1804-1918".

 

1940. - Краљевина Југославија је потписала с Мађарском уговор о "вечном пријатељству", који је Будимпешта погазила после мање од пола године, окупиравши Бачку и Барању убрзо по агресији нацистичке Немачке на Југославију у априлу 1941. Мађарски председник владе потписник Уговора о пријатељству с Краљевином Југославијом гроф Пал Телеки, је 3. априла 1941. када је постало јасно да ће Мађарска учествовати у Нападу на Југославију, извршио самоубиство - сматрајући да је осрамоћен, пошто је његова реч погажена.

 

1958. - Умро је српски правни стручњак Слободан Јовановић, професор универзитета, председник владе Краљевине Југославије, председник Српске краљевске академије. Јовановић је најзначајнији српски правни писац и теоретичар државе у 20. в. Његови историографски радови такође су непревазиђени. После Другог светског рата осуђен је у одсуству на 20 година робије, као "ратни злочинац" на процесу Дражи Михаиловићу и до краја живота остао је у емиграцији у Британији. Сматран је једним од највећих светских ауторитета у области теорије уставног права. Био је веома плодан аутор. Главна дела: "Вођи Француске револуције", "О суверености", "О држави" (Основи једне правне теорије), "Уставобранитељи и њихова влада", "Светозар Марковић", "Макијавели", "Друга влада Милоша и Михаила", "Влада Милана Обреновића", "Уставно право Краљевине Србије", "Уставно право Краљевине СХС".

 

2001. - После дводневног суђења, француски мајор Пјер Анри Бинел осуђен је на пет година затвора, од којих три условно, због одавања војних тајни о припремама НАТО за бомбардовање Србије (СРЈ) 1998.

 

2008. - Српски пливач Милорад Чавић тријумфовао је на 100 метара лептир стилом у финалу првенства Европе у Ријеци. Освајач сребрне медаље у тој дисциплини на Олимпијским играма у Пекингу, са 49,19 секунди оборио је том приликом европски рекорд и постигао други најбољи резултат свих времена.

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-umro-milutin-milankovic_357853.html

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Данас је четвртак, 13. децембар, 348. дан 2012. До краја године има 18 дана.

 

Времеплов: Србија објавила рат Турској

 

На данашњи дан 1877. године српски краљ Милан Обреновић (тада кнез) одазвао се позиву Русије која је заратила са Османским царством. Србија је објавила рат, иако се још није опоравила од пораза у претходном рату са Турском. Српска војска је убрзо потукла Турке и ослободила је Ниш, Белу Паланку, Пирот, Куршумлију, Прокупље, Врање, Косово (велики део Старе Србије). Крајем јануара 1878. рат је завршен миром Русије и Османског царства у Сан Стефану, изразито на штету Србије. Одредбе мира у Сан Стефану - којима је устројена Велика Бугарска - европске силе нису признале и оне су измењене на Берлинском конгресу касније исте године. Србија је од тада и формално међународно призната као независна држава, уз нека територијална проширења - Пиротски, Врањски, Нишки и Топлички округ. Нажалост, српска војска била је тада приморана да се повуче са Косова, које је претходно ослободила, што је веома тешко примљено.

 

 

1943. - Совјетска влада је у Другом светском рату саопштила да одлуке Другог заседања "Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије" (АВНОЈ) "помажу даљој успешној борби народа Југославије" против нацистичке Немачке.

 

 

2010 - Умро је Ричард Холбрук, амерички дипломата. Сматран је за "архитекту" Дејтонског споразума. Радио је у свим администрацијама демократа од краја 1960-их година. Током администрације Била Клинтона Холбрук је био амбасадор у Немачкој 1993-94. године, помоћник државног секретара за европске послове 1994-95, а од 1999. до 2001. године амбасадор САД при УН. Његов дипломатски стил му је донео надимке "Булдожер" и "Побеснели бик".

 

извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-srbija-objavila-rat-turskoj_358055.html

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

 

Данас је петак, 14. децембар, 349. дан 2012. До краја године има 17 дана.

 

 

1921. - Народна Скупштина Краљевине СХС усвојила је "Закон о заштити раденика". Датум када је усвојен овај акт узима се као зачетак системски организоване јавне службе запошљавања у Србији, иако је још током 19. века било неких елемената овакве службе у Србији. Државне берзе рада биле су, по Закону из 1921. дужне да своје послове обављају бесплатно и непристрасно.

 

1995. - Шеф делегације СРЈ на мировним преговорима у Паризу председник Србије Слободан Милошевић, председник Хрватске Фрањо Туђман и лидер босанских муслимана Алија Изетбеговић потписали су мировни споразум о Босни и Херцеговини. У својству сведока документ су потписали председник САД Бил Клинтон, председник Француске Жак Ширак, председник владе Русије Виктор Черномирдин, премијер Велике Британије Џон Мејџор, канцелар Немачке Хелмут Кол и председник владе Шпаније Фелипе Гонзалес.

 

1998. - Терористи албанске такозване ОВК са Косова и Метохије извршили су напад, рафалном паљбом из аутоматског оружја, на госте кафеа "Панда", омиљено састајалиште млађих Срба у Пећи, усмртивши шесторицу људи, од којих петорицу средњошколаца.

 

1998. - Приликом покушаја упада из Албаније на територију Србије (СРЈ) више од 200 наоружаних албанских терориста, војска СРЈ је у близини караула "Ликен" и "Горожуп" северозападно од Призрена - усмртила 36 терориста, деветорицу ухватила, а преостале натерала у бекство.

 

2006. - Председник Србије Борис Тадић потписао је у средишту НАТО-а у Бриселу - Оквирни споразум за приступање Партнерству за мир. Овим чином Србија је постала 23. чланица овог програма Северноатлантске алијансе.

 

Извор: http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/vremeplov/vremeplov:-ndh-objavila-rat-sad-i-britaniji_358273.html

 

Не ваља свашта к срцу примати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...