CecaV Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 1 октобра, Архимандрит Сава Јањић је написао ово:Предлажем да прочитате јако занимљив текст на ову тему који великим делом може да вам помогне у тражењу одговора на ово питање. Црква и национализам, Срећко Петровић https://www.pouke.org...id=8767&do=view Други, веома драгоцен текст јесте предавање о. Александра Ђаковца на тему „Црква и нација“ http://radiosvetigor...црква-и-нација/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 Vera je duša naroda, naša narodna vera prevazilazi granice nacionalnog, gde nema vere gubi se i duša naroda, zato svi koji imaju živi odnos sa Bogom imaju i odgovornost prema svome narodu i njegovoj zdravoj veri. onaj ko nema osijećaj za nacinalno taj nema ni prave vjere u sebi na kraju krajeva,ne znam čemu upoređivati patriotizam i vjeru,nisu to suprostavljene stvari,naprotiv međusobno su jako povezane. stoga poređenje patriotizma i vjere u smislu dal je vjera veća ili manja po meni ne stoji,patriotizam je sastavni dio vjere,ljubav prema bližnjem,kako možeš porediti ljubav prema bližnjem sa jedne strane i vjeru sa druge strane nikako mi nije jasno brate,ne samo ti nego mnogi to čine i nisu mi uopšte jasni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 http://www.scribd.com/doc/157395667/Vladan-Perisic-Besjeda Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 to što nekima smeta što pravoslavna crkva ima prefiks nacionalnog i o tome je već bilo riječi,ja sam kopirao odnekud,ne sijećam se više odakle ni da li je to vladika Nikolaj pisao ali evo ovako: Šta označava narodna (nacionalna) crkva? Označava jednu samostalnu crkvenu organizaciju, sa svojom centralnom vlašću iz naroda i u narodu; sa narodnim sveštenstvom, narodnim jezikom i narodnim običajnim izrazom svoje vere. Na suprot takvoj narodnoj crkvi stoji nenarodna ili internacionalna crkva, sa centralom izvan naroda, sa sveštenstvom odasvuda, sa jezikom tuđim i sa ujednačenim, uniformisanim, izrazom svoje vere. Šta je prirodnije i korisnije? Nesumnjivo narodna crkva Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 http://www.scribd.com/doc/157395667/Vladan-Perisic-Besjeda drugim riječima odrekni se ljubavi svoje jer je pred Hristovom ljubavi tvoja je nebitna i mizerna.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 У Православљу је све битно, ништа се не баца, али на првом месту је Христос. Volim_Sina_Bozjeg and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 У Православљу је све битно, ништа се не баца, али на првом месту је Христос. naravno i ja to tako isto smatram,možda se neko mene boji pa misli da ja vise volim nesto drugo,al to nije moj problem,već tuđa nepoznanica Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 drugim riječima odrekni se ljubavi svoje jer je pred Hristovom ljubavi tvoja je nebitna i mizerna.... osim što sam primetio da si izjadnačio srbovanje i ljubav, post mi je nejasan Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 osim što sam primetio da si izjadnačio srbovanje i ljubav, post mi je nejasan pa srbovanje se može uzeti kao dosta širok pojam i ja ga iskreno ne volim jer nije precizan... možda to pravi nejasnoću...znaš danas kada voliš što si to što jesi kad imaš najčasniji emocionalni stav po tom pitanju, također spada u srbovanje,a gdje je izvor toga svega !? u ljubavi,ljubavi prema svojima najbližima,prema mjestu gdje si rođen i to ti je blisko,ljubav prema zajedničkim događajima,znaš ljudi su mnogo povezaniji međusobno kada čuvaju ovce zajedno,a kamo li kad prožive neke nesreće,a i sreće također... po ovome što si ti okačio,tog se treba prvo odreći,to je apsurdno po meni i ne sviđa mi se Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 onaj ko nema osijećaj za nacinalno taj nema ni prave vjere u sebi na kraju krajeva,ne znam čemu upoređivati patriotizam i vjeru,nisu to suprostavljene stvari,naprotiv međusobno su jako povezane. stoga poređenje patriotizma i vjere u smislu dal je vjera veća ili manja po meni ne stoji,patriotizam je sastavni dio vjere,ljubav prema bližnjem,kako možeš porediti ljubav prema bližnjem sa jedne strane i vjeru sa druge strane nikako mi nije jasno brate,ne samo ti nego mnogi to čine i nisu mi uopšte jasni Ne rayumem sta si tacno primetio u mom postu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 Ne rayumem sta si tacno primetio u mom postu. samo sam se brate nadovezao na tvoj komentar,nisam ništa protiv njega govorio,jer se slažem... problem je što dok sam to pisao imao sam još nekog na umu i pogrešio sam Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 8, 2013 a sta ce vama monasima profili po drustvenim mrezama?! Тачније, мирски свештеник Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука