Grizzly Adams Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Сам израз "социјална правда" је некоректан. То што неко има више или мање није обавезно последица некакве "неправде", већ најчешће сплета животних околности. Нико ту никога није "преварио" или учинио неправду. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Ne mogu se miješati "babe" i "žabe" - da tako kažem, jer ce posljedice biti upavo ovakve kako zakljucuje Gaša! Još jednom, molba da kada rapravljamo o društveno - politickom uredjenju ne petljamo hrišcanstvo u to. Onako kako je uredjen politički sistem religioznost je sfera privatnog, što ne znači da te vrijednosti ne vrše, preko nas koji ne bi trebali biti podijeljene i shizofrene ličnosti - uticaj u sferi javnog. Moguce je biti i liberal, i socijalista a da borba za istinu svog mišljenja ne dira u suštinu i Istinu hrišcanstva. Ni jedan od vremenski docnijih termina ne može se ucitavati nekom tekstu, a da se time ne vrší svojevrsno nasilje nad njim. Ništa nam ne znači da li smo socijalisti ili liberali ako nismo ljudi. Nasilje nad nekim ili ravnodušnost ka nečijoj nedaci sigurno nisu ono što ce nas odvesti u Carstvo nebesko. Marjanovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Новембар 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Postavio sam pitanje na početku ove teme ali niko nije odgovorio,da li je socijalna pravda kada otmemo bogatom čoveku njegovo bogatstvo i sa tim bogatstvom steknemo sebi prijatelje,prevarivši tog bogataša? Наравно да није. То се зове отимање и крађа, а не социјална или било која друга правда. Лидија Миленковић and uros је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Новембар 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Ne mogu se miješati "babe" i "žabe" - da tako kažem, jer ce posljedice biti upavo ovakve kako zakljucuje Gaša! Još jednom, molba da kada rapravljamo o društveno - politickom uredjenju ne petljamo hrišcanstvo u to. Onako kako je uredjen politički sistem religioznost je sfera privatnog, što ne znači da te vrijednosti ne vrše, preko nas koji ne bi trebali biti podijeljene i shizofrene ličnosti - uticaj u sferi javnog. Moguce je biti i liberal, i socijalista a da borba za istinu svog mišljenja ne dira u suštinu i Istinu hrišcanstva. Ni jedan od vremenski docnijih termina ne može se ucitavati nekom tekstu, a da se time ne vrší svojevrsno nasilje nad njim. Ništa nam ne znači da li smo socijalisti ili liberali ako nismo ljudi. Nasilje nad nekim ili ravnodušnost ka nečijoj nedaci sigurno nisu ono što ce nas odvesti u Carstvo nebesko. Моја опредељења нпр. нису ни либерална ни социјалистичка, већ хришћанско - демократска. http://sr.wikipedia....ска_демократија Ипак, на овој теми није реч о томе. Није реч о држави, политици или економији, већ о социјалној правди у Новом Завету и хришћанству. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Postavio sam pitanje na početku ove teme ali niko nije odgovorio,da li je socijalna pravda kada otmemo bogatom čoveku njegovo bogatstvo i sa tim bogatstvom steknemo sebi prijatelje,prevarivši tog bogataša? Наравно да није. То се зове отимање и крађа, а не социјална или било која друга правда. А у чему је разлика? Ако украдеш једном човеку онда је то "отимање и крађа", а ако покрадеш милион људи онда је то "социјална правда". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Новембар 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Наравно да није. Хришћанско схватање социјалне правде како видимо у тексту произилази из љубави према човеку. Дакле из љубави, а не из себичности или зависти. Ствар је у солидарности богатих са сиромашнима, а не у отимању. У узајамности, а не у зависти. У помоћи, а не у равнодушности. И још нешто, богат човек не мора уопште да буде тамо неко ко ужива у изобиљу и плива у парама. То могу да будем и ја сам. Иако нпр. немам велико богатство, за неког ко има мање од мене ја сам сигурно богат и као такав ја сам дужан да помогнем ономе коме је помоћ потребна и ко има мање од мене.. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Моја опредељења нпр. нису ни либерална ни социјалистичка, већ хришћанско - демократска. http://sr.wikipedia....ска_демократија Ипак, на овој теми није реч о томе. Није реч о држави, политици или економији, већ о социјалној правди у Новом Завету и хришћанству. Ma, brate, shvatio sam, ali vjerujem i da si ti shvatio šta sam hto reći. Uzeo sam liberale i socijaliste kao dva ekstrema (i ako to nisu), bar na ovom forumu. Jer, htio- ne htio, i tebe i mene guraju u socijalistički obor. Ali i dalje mislim da je to opasno povezivanje, ukoliko se ne naprave bitne ograde - da ljudi ne bi izveli konkluzije slične onima kakvu je izveo Gaša. Pa praštaj... i ti Gašo, nisam mislio ništa loše... Marjanovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Новембар 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Ma, brate, shvatio sam, ali vjerujem i da si ti shvatio šta sam hto reći. Uzeo sam liberale i socijaliste kao dva ekstrema (i ako to nisu), bar na ovom forumu. Jer, htio- ne htio, i tebe i mene guraju u socijalistički obor. Ali i dalje mislim da je to opasno povezivanje, ukoliko se ne naprave bitne ograde - da ljudi ne bi izveli konkluzije slične onima kakvu je izveo Gaša. Pa praštaj... i ti Gašo, nisam mislio ništa loše... Наравно. .smesko. Слажем се. horatio је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Ma, brate, shvatio sam, ali vjerujem i da si ti shvatio šta sam hto reći. Uzeo sam liberale i socijaliste kao dva ekstrema (i ako to nisu), bar na ovom forumu. Jer, htio- ne htio, i tebe i mene guraju u socijalistički obor. Ali i dalje mislim da je to opasno povezivanje, ukoliko se ne naprave bitne ograde - da ljudi ne bi izveli konkluzije slične onima kakvu je izveo Gaša. Pa praštaj... i ti Gašo, nisam mislio ništa loše... Ma sve je u redu,nema ja šta da praštam,praštajte vi meni ako sam nekog sablaznio. Ovo je forum,ja to shvatam kao mesto za diskusiju,polemiku,razmenu mišljenja. A nije razmena mišljenja ako potvrdjujem i povladjujem svemu što se napiše jel tako? Zato sva ova moja pitanja,bez zadnjih namera,što se tiče one parabole o nedostojnom nastojniku i gospodaru,stvarno mi nije jasna,a ni objašnjenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Postoji sustinska razlika u davanju kao izrazu sopstvene volje tj.slobodnom izboru i davanju iz duznosti ili obaveze koju namece neka treca strana, npr. drzava. U prvom slucaju govorimo o humanosti, saosecanju sa bliznjim itd, a u drugom slucaju o nasilju jer davanje nije izraz slobodne volje pojedinca vec prisila nad njim i njegovom imovinom! I ne mogu nikako da razumem zasto smatrate da je pravedno da neko ko nista ne stvara (npr. drzava) raspodeljuje imovinu i zaradu drugih (poreskih obaveznika) i pravi se humanista "na tudji racun", pravdajuci tako realno otimanje koje stoji iza ovih naizgled dobronamernih akcija. Po meni to ne moze imati nikakve veze sa pravdom... uros је реаговао/ла на ово 1 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Новембар 27, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Postoji sustinska razlika u davanju kao izrazu sopstvene volje tj.slobodnom izboru i davanju iz duznosti ili obaveze koju namece neka treca strana, npr. drzava. Наравно да постоји разлика и свакако да је ово прво далеко боље. Само то врло често није довољно. Зар треба допустити да неко нпр. умре од глади или пак немоћи ако нико не може или неће да му помогне? Да ли је то слобода? Наравно да није. Слободе нема без одговорности. U prvom slucaju govorimo o humanosti, saosecanju sa bliznjim itd, a u drugom slucaju o nasilju jer davanje nije izraz slobodne volje pojedinca vec prisila nad njim i njegovom imovinom! I ne mogu nikako da razumem zasto smatrate da je pravedno da neko ko nista ne stvara (npr. drzava) raspodeljuje imovinu i zaradu drugih (poreskih obaveznika) i pravi se humanista "na tudji racun", pravdajuci tako realno otimanje koje stoji iza ovih naizgled dobronamernih akcija. Po meni to ne moze imati nikakve veze sa pravdom... Плаћање пореза да би се помогло нпр. социјално угроженима није никакво отимање имовине. Свакако, говорим о умереним а не високим порезима и наметима који имају сасвим другу сврху и најчеће јесу предмет злоупотребе. Уосталом од пореза се плаћа и полиција која управо штити имовину од правог отимања и лоповлука. У Светом Писму на више места се говори о томе да се порез плаћа. У Посланици Римљанима нпр. пише: "Због тога плаћајте и порезе; јер су служитељи Божији који баш на томе раде. Сваком дајте оно што сте дужни: коме порез - порез, коме царину - царину, коме страх - страх, коме част - част. " Не говори да се порез не плаћа и да је то насилно и као такво нелегитимно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 I pritom neki prsti mogu da se nagaze za "opšte dobro" ? To je suština kolektivizma, a mi se zalažemo za prava pojedinaca. Иди у кафану. Кад ти дају ценовник или кад пусте музику, кукај како газе твоја права јер пиће није добро, музика није по твом укусу, ВЦ је прљав, сви пуше, и тако даље. Рећи ће ти да одеш у другу кафану и да те нико не задржава ту, твоја је воља где ћеш да пијеш пиће, понуда је свуда позната. Немаш принуду где ћеш да пијеш. Евентуално можеш да пробаш да убедиш газду, ако си довољно способан, да неке ствари промени. Принцип је исти и овде. Не знам што оволике фрке око простих ствари. Неће цео свет да се савије да би теби једном угодио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Наравно да постоји разлика и свакако да је ово прво далеко боље. Само то врло често није довољно. Зар треба допустити да неко нпр. умре од глади или пак немоћи ако нико не може или неће да му помогне? Да ли је то слобода? Наравно да није. Слободе нема без одговорности. То је замена теза. Наравно да не треба допустити. Ако имаш силу да узмеш од другог, онда је очигледно да имаш могућност да помогнеш. Ако видиш гладног хришћански поступак је да извадиш из свог џепа и нахраниш га, а не да узмеш од комшије и нахраниш га. У Светом Писму на више места се говори о томе да се порез плаћа. У Посланици Римљанима нпр. пише: "Због тога плаћајте и порезе; јер су служитељи Божији који баш на томе раде. Сваком дајте оно што сте дужни: коме порез - порез, коме царину - царину, коме страх - страх, коме част - част. " Не говори да се порез не плаћа и да је то насилно и као такво нелегитимно. То је извађено из контекста. Ту се ради о проблему са којим су се сусрели рани хришћани да ли се треба покоравати световним властима или не. Апостол Павле, као мудри пастир, је саветовао да се са властима не долази у непотребан сукоб јер су хришћани већ и без тога имали довољно проблема. Не расправља он ту о етици и да ли је порез сам по себи исправан и праведан. Једноставно им каже "поштујте силу" јер ту и овако ништа не можете. Слично као што саветује Филимону да прихвати одбеглог роба Онисима јер би му иначе следила казна. Он ту не "оправдава робовласништво", него једноставно покушава да уради најбоље што може у датим околностима. Да је Павле писао нешто о робовласништву као таквом, то би мало другачије звучало. Са друге стране, ево шта Бог преко Самуила каже Израелцима када су тражили да им постави цара: А кад Самуило остаре, постави синове своје за судије Израиљу. А име сину његовом првенцу беше Јоило, а другом Авија, и суђаху у Вирсавеји. Али синови његови не хођаху путевима његовим, него ударише за добитком, и примаху поклоне и извртаху правду. Тада се скупише све старешине Израиљеве и дођоше к Самуилу у Раму. И рекоше му: Ето, ти си остарео, а синови твоји не ходе твојим путевима: зато постави нам цара да нам суди, као што је у свих народа.Али Самуилу не би по вољи што рекоше: Дај нам цара да нам суди. И Самуило се помоли Господу. А Господ рече Самуилу: Послушај глас народни у свему што ти говоре; јер не одбацише тебе него мене одбацише да не царујем над њима. Како чинише од оног дана кад их изведох из Мисира до данас, и оставише ме и служише другим боговима, по свим тим делима чине и теби. Зато сада послушај глас њихов; али им добро засведочи и кажи начин којим ће цар царовати над њима. И каза Самуило све речи Господње народу који искаше од њега цара; И рече: Ово ће бити начин којим ће цар царовати над вама: синове ваше узимаће и метати их на кола своја и међу коњике своје, и они ће трчати пред колима његовим; И поставиће их да су му хиљадници и педесетници, и да му ору њиве и жњу летину, и да му граде ратне справе и шта треба за кола његова. Узимаће и кћери ваше да му граде мирисне масти и да му буду куварице и хлебарице. И њиве ваше и винограде ваше и маслинике ваше најбоље узимаће и раздавати слугама својим. Узимаће десетак од усева ваших и од винограда ваших, и даваће дворанима својим и слугама својим. И слуге ваше и слушкиње ваше и младиће ваше најлепше и магарце ваше узимаће, и обртати на своје послове. Стада ће ваша десетковати и ви ћете му бити робови. Па ћете онда викати, ради цара свог, ког изабрасте себи; али вас Господ неће онда услишити. Али народ не хте послушати речи Самуилове, и рекоше: Не, него цар нека буде над нама, да будемо и ми као сви народи; и нека нам суди цар наш и иде пред нама и води наше ратове. А Самуило чувши све речи народне, каза их Господу. А Господ рече Самуилу: Послушај глас њихов, и постави им цара. И Самуило рече Израиљцима: Идите сваки у свој град. (1. Сам. 8) Овде се порез, тј. "десетак", јасно осуђује као и све остало што државна сила носи са собом. uros је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 Иди у кафану. Кад ти дају ценовник или кад пусте музику, кукај како газе твоја права јер пиће није добро, музика није по твом укусу, ВЦ је прљав, сви пуше, и тако даље. Рећи ће ти да одеш у другу кафану и да те нико не задржава ту, твоја је воља где ћеш да пијеш пиће, понуда је свуда позната. Немаш принуду где ћеш да пијеш. Евентуално можеш да пробаш да убедиш газду, ако си довољно способан, да неке ствари промени. Принцип је исти и овде. Не знам што оволике фрке око простих ствари. Неће цео свет да се савије да би теби једном угодио. Александар Демагоговић. Заборавио си да сте ви који сте ”демократска већина” наметнули ”правило игре” по коме је слобода кретања изузетно ограничена (наравно, све је то због добробити заједнице). sqny је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2012 То је за твоје добро грађанине. Замисли кад би свако могао да путује где год `оће каква би то анархија била... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука