Jump to content

Hristos i niština

Препоручена порука

E, da. Hristos vaskrse! Nema veće radosti od te.Nema ništavila, nema smrti, nema propadanja...obnavljanje,večito obnavljanje i kretanje. :nene:

Jer ako ko misli da je što a nije ništa, umom vara, sebe.

Poslanica Galatima

:nene:

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

" Херменеутика коначног позива на одговор(ност) суочавања са пропадљивошћу и ништином свеукупности људског живота, тј. на сусрет са смртничком свакодневницом, са оним бићем-касмрти. Али не са смрћу која је тек-негде-на-крају, већ која већ-сад-непрекидно-ништи. Тек у том отварању људске егзистенције ка бездану сигурно-долазеће и свагда-

118.; наравно, ово су само ограничени примери у којима на драматичан начин избија црквено искуство ништавности човекове и то оне реалне-без-Христа, тј. онтолошке."

Setih se nečega što sam čula u nekom videu u kom je bila i monahinja Efimija iz manastira Gradac(vrlo simpatična cura), ne mogu da se setim tačno, ali bilo je recimo "dok nisam znala za Boga, imala sam sve, sem života samog". Naše suočavanje sa ništinom (ajd' da ne kažem ništavilom :) ), sa propadljivošću i besmislom, je ono što nas čini ljudima u punom smislu te reči, a jedini pozitivan ishod može biti ako idemo u zagrljaj Bogu...

Recimo da je mi lakše da shvatim ništa u vremenskom smislu, nego u prostornom, u čoveku. Baš je to nekako komplikovano...

Ne znam, meni se ovaj tekst čini zaista iskrenim, čak mu i opraštam petrojevremovićevski stil :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Jer ako ko misli da je što a nije ništa, umom vara, sebe.

Poslanica Galatima

:nene:

Ništavilo i ništa suštinski se razlikuju. 4869

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

E, da. Hristos vaskrse! Nema veće radosti od te.Nema ništavila, nema smrti, nema propadanja...obnavljanje,večito obnavljanje i kretanje. :nene:

Upravo! Ako je cilj obnavljanja otacke misli istaci jednu veliku istinu da odmicanjem istorije sve VISE priblizavamo Hristu onda ovakvom

i bilo kakvom slicnom nihilisanju nema mesta. Akcenata treba staviti na licno otkrivanje prave volje svakoga od nas, projave logosa bica

svakoga od nas a to predstavlja jedno uzrastanje u radosti. Radosti kad se uspeva bilo cemu i radosti kad se pada jer je pred nama izazov za osvajanje i jos dublje sjedinjenje sa Bogom. Hriscanska pasija,stradanje nemaju nikakve veze sa nihilisticim patnicima.

Подели на овим сајтовима

NIŠTINA ( a ne ništa) u kontekstu nihilizma koji se pominje u tekstu.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Nihilizam?

Da nijesi malo zalutao na ovu temu

Da nisi ti malo francuska sobarica?

Evo sta kaze tekst:

Зашто ништина? Због чега нихилизам? Можемо ли говорити о теолошко-усмереном (антропо)нихилизму и како он бива од користи животу и теологији у њиховим трагањима за живим решењима?

Wow vidi izlged da ipak jesi.

Подели на овим сајтовима

odakle znaš u kojem kontekstu kada nijesi ni pročitala

niština i ništa jesu isto ali ne i ništavilo

U međuvremenu pročitala dvaput :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...