Jump to content

Zašto Bocvana ima PayPal a Srbija nema

Оцени ову тему

Juan Valdez

Препоручена порука

Medjutim ... Ja bih voleo da vidim i koliko je trgovac platio nesto a koliko se "ugradio" .... Da znam i koliko odlazi u njegov dzep ... Pa na osnovu toga da biram kome cu stavljati pare u dzep i koliko ...

Mislis na marzu?

Hmm mislim da nema potrebe za tim. To moze da se izracuna, nadje na internetu i slichno. 

Ko uzima vecu marzu to mozes da vidis tako sto gledas gde je jeftinije gde je skuplje...

Ali to mozes da saznash ovako naprimer:

http://www.bankesrbije.com/2011/08/marze-regionalni-problem/

A vise o marzama u Srbiji: 

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1004816/Srbija+lider+u+mar%C5%BEama.html

a negde to drzava malo regulise:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=12&dd=18&nav_id=566735

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 154
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Mislis na marzu?

Hmm mislim da nema potrebe za tim. To moze da se izracuna, nadje na internetu i slichno.

Ko uzima vecu marzu to mozes da vidis tako sto gledas gde je jeftinije gde je skuplje...

Ali to mozes da saznash ovako naprimer:

http://www.bankesrbije.com/2011/08/marze-regionalni-problem/

A vise o marzama u Srbiji:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1004816/Srbija+lider+u+maržama.html

a negde to drzava malo regulise:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=12&dd=18&nav_id=566735

Moze i porez da se izracuna ...

Marza, ugradnja, zovi ga kako hoces. Ja bih voleo da vidim koliko se ugradio trgovac, da bude staknuto pored cene koju je platio trgovac. Isto kao,i porez. A ne da moram da trazim po internetu ili racunam kolika je marza. I kod onih kod kojih je skuplje i kod onih kod kojih je jeftinije, svejedno ..

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Moze i porez da se izracuna ...

Marza, ugradnja, zovi ga kako hoces. Ja bih voleo da vidim koliko se ugradio trgovac, da bude staknuto pored cene koju je platio trgovac. Isto kao,i porez. A ne da moram da trazim po internetu ili racunam kolika je marza. I kod onih kod kojih je skuplje i kod onih kod kojih je jeftinije, svejedno ..

Ne mozes to zapravo da vidis, zato sto koliko trgovac placa zavisi od akcija koje mu komercijala nudi. Bilo bi to previse posla. 

Подели на овим сајтовима

Samo pitanje da li postoji neka maksimalna marža, dozvoljena zakonom. Ono preko toga je kažnjivo ili nešto, ili je sve na trgovcu i tržištu?

Koliko ja znam ne postoji ali ce biti  na nekim proizvodima. 

Подели на овим сајтовима

Samo pitanje da li postoji neka maksimalna marža, dozvoljena zakonom. Ono preko toga je kažnjivo ili nešto, ili je sve na trgovcu i tržištu?

Ништа не обара цене као конкуренција. Закони око тога само сметају.

Подели на овим сајтовима

Ништа не обара цене као конкуренција. Закони око тога само сметају.

Konkurencija uglavnom obara cene na nivou dobavljaca, naprimer fa i nivea su medjusobno konkurencija i obaraju cene. Konkurencija medju marketima cesto ne ide na to da obara marzu. Dis i idea drze odredjene teritorije u krusevcu i medjusobno jedan drugom ne obaraju cene. 

Marketi uglavnom na sovm podrucju u kom funkcionisu "drze monopol" i to prirodni. DA bi jedan hipermarket "oborio" cenu mora da se otvori hiper market slichne velicine koji bi mogao da mu kontrira. Male prodavnice ne bi mogle da kontriraju hipermarketima jer hipermarketi zbog kolicine asrotimana od svih dobavljaca imaju solidne rabate i obavezno su u prednosti u odnosu na malu prodavnicu.

Da ne pricam o ostalim prednostima - visoka dostupnost robe, oko igralista za decu, efikasnost naplate itd...

Tako da oko marze, nije lose malo uvesti zakone. 

Подели на овим сајтовима

Tako da oko marze, nije lose malo uvesti zakone. 

"We economists don't know much, but we do know how to create a shortage. If you want to create a shortage of tomatoes, for example, just pass a law that retailers can't sell tomatoes for more than two cents per pound. Instantly you'll have a tomato shortage." Milton Friedman

Уместо контроле цена, могли би просто да кажу да свако ко жели може да отвори ланац маркета уз минималну папирологиjу, уз минимално хебавање око власништва над земљиштем и тако даље. Да видиш кад би се онда договорили да држе цене. На заиста слободном тржишту олигополи могу да трају јако јако кратко, по самој природи ствари.

Подели на овим сајтовима

Jedino sto zakon moze da radi i sto treba da radi jeste da zastiti od monopola i monopolista, jer oni mogu da "diktiraju" cenu. Drugim recima moze da te ucenjuje, jer on jedini ima ono sto ti treba.

А будући да је истински монопол једино могуће постићи управо силом закона, боље онда закон да се уопште не бави тиме него да осигура "фер плеј" тржишних учесника у смислу одстрањивања насиља. А будући да се насиље само по себи санкционише законом нема потребе да се прави нека посебна прича везана за тржиште (насиље је насиље). 

Дакле решење је лесефер 

Подели на овим сајтовима

Ja bih voleo da vidim koliko se ugradio trgovac, da bude staknuto pored cene koju je platio trgovac. Isto kao,i porez. A ne da moram da trazim po internetu ili racunam kolika je marza. I kod onih kod kojih je skuplje i kod onih kod kojih je jeftinije, svejedno ..

То напросто не би било могуће Билбија све и да неко пристане на то. На тржишту су ствари крајње непредвидиве. То колика је његова "маржа" се мења из минута у минут у зависности од милион фактора. На пример: колика је цена производа његовог добављача (може да се промени сваке секунде), колику количину продаје (јер на већу количину он сам купује производе јефтиније) што такође може да се промени сваког тренутка, колико ефикасно је организовао пословање, колики му је харач државе (опет подложно промени зависно од политике), итд, итсл. 

Пре свега је у питању количина промета, а то се мења из дана у дан, из сата у сат. Што више нечег продаш то више зарађујеш јер ти трошкови опадају. Али капирам да би ти више волео ко у Совјетском савезу да на сваком производу буде фабрички одштампана цена. Проблем је што је једини могући исход такве економије умирање од глади. 

Подели на овим сајтовима

То напросто не би било могуће Билбија све и да неко пристане на то. На тржишту су ствари крајње непредвидиве. То колика је његова "маржа" се мења из минута у минут у зависности од милион фактора. На пример: колика је цена производа његовог добављача (може да се промени сваке секунде), колику количину продаје (јер на већу количину он сам купује производе јефтиније) што такође може да се промени сваког тренутка, колико ефикасно је организовао пословање, колики му је харач државе (опет подложно промени зависно од политике), итд, итсл. 

Пре свега је у питању количина промета, а то се мења из дана у дан, из сата у сат. Што више нечег продаш то више зарађујеш јер ти трошкови опадају. Али капирам да би ти више волео ко у Совјетском савезу да на сваком производу буде фабрички одштампана цена. Проблем је што је једини могући исход такве економије умирање од глади.

On je proizvod koji prodaje platio po jednoj ceni. Ta cena se ne menja vise. Lepo napise tu cenu posebno. Posebno marzu, posebno porez.

Подели на овим сајтовима

To u Sovjetskom Savezu sa cenama imas u zapadnoj evropi. Cigarete recimo.

I reci mi molim te jedan razuman odgovor zbog cega kupac ne bi trebao da zna zaradu trgovca? Nije tu u pitanju "moranje" , nego recimo ti odes da kupis kompjuter i onaj ti lupi cenu. Da li bi voleo da znas koliku razliku stavlja on u dzep? Ili mislis da bi to bilo neko narusavanje sloboda i slicne gluposti?

Подели на овим сајтовима

Problem sa ovim o cemu ja pisem je taj sto bi tako postalo svima ocigledno koliki je lopovluk trgovina i koliko su politicari i skupstina i demokratija i drzava jeftini i ne kostaju koliko kosta nezajazljiva pohlepa nekog trgovca.

Подели на овим сајтовима

To u Sovjetskom Savezu sa cenama imas u zapadnoj evropi. Cigarete recimo.

I reci mi molim te jedan razuman odgovor zbog cega kupac ne bi trebao da zna zaradu trgovca? Nije tu u pitanju "moranje" , nego recimo ti odes da kupis kompjuter i onaj ti lupi cenu. Da li bi voleo da znas koliku razliku stavlja on u dzep? Ili mislis da bi to bilo neko narusavanje sloboda i slicne gluposti?

Да, само говори колико ЕУ иде ка совјетским идеолошким коренима.

А што се тиче објављивања зараде, па већ сам ти одговорио. Све и да хоће (а наравно да нико не мора да објави своје податке) он то не би могао егзактно да уради. 

Иначе погрешно постављаш ствари. Ти кад одеш да купиш компјутер можеш да се захвалиш том продавцу, а не да му пребацујеш јер ти је "одвалио цену", јер да није њега и његовог цимања око тебе (и нас осталих) ти не би имао где да купиш компјутер. Буквално. 

Подели на овим сајтовима

Да, само говори колико ЕУ иде ка совјетским идеолошким коренима.

А што се тиче објављивања зараде, па већ сам ти одговорио. Све и да хоће (а наравно да нико не мора да објави своје податке) он то не би могао егзактно да уради. 

Иначе погрешно постављаш ствари. Ти кад одеш да купиш компјутер можеш да се захвалиш том продавцу, а не да му пребацујеш јер ти је "одвалио цену", јер да није њега и његовог цимања око тебе (и нас осталих) ти не би имао где да купиш компјутер. Буквално. 

Znaci sada si ga odvalio ali onako muski ... Jok bato, za moje pare i sa mojim parama ja radim sta hocu a prodavac ako hoce da proda nesto i da odere klijenta mora da nadje naivcinu koja ne kapira da je trgovac tu samo sa jednom ulogom i ciljem, da uzme pare i da  vrsi uslugu da bi imao osnova da uzme pare. A kada izadjes iz radnje trgovac kazeHVALA VAM I DODJITE OPET a ne kaze kupac HVALA VAM STO STE MI PRODALI I AKO BI BILI LJUBAZNI DA ME PUSTITE JOS NEKI PUT U PRODAVNICU.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...