Jump to content

Срамна румунизација Влаха у селу Бобово! Црквено или политичко питање?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Stvarno pišeš svašta, pun si nekakvih i predrasuda a potom i propagandnih koještarija koje veze s naukom nemaju. Ja sam svaki dan u kontaktu s istudiranim slovenskim lingvistima, slavistima i sa takvim koji znaju i staroslovenski i staronjemački i gotski istovremeno i najviše na tome i rade kako bi tačno definisali čija je koja riječ. Čitaju izvore u originalu i staroslovenske i gotske samo što ti nemaš nikakvu predstavu o tom da takvi ti gotski uopšte postoje ni kako izgledaju. A većina ih živi u germasnkim zemljama, govore njemački, holandski, danski, švedski ali su Sloveni, jedan je Srbin, jedan Poljak, ti koje znam lilčno, lingvisti i specijalisti za gotsko-staroslovensku problematiku i rječnik.

И ја познајем једно фудбалера који млоого лепо игра фудбал. Боље би ти било да позовеш тог Србина, што га знаш,

па да нам мало објасни ту метаморфозу речи Влах. По твоме је до сад то све друго а не оно о чему је тема.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Nije to tolki problem što sveštenik uzima tolke para (vlaški ovičaji su takvi , kada je u pitanju nečija sahrana, da se rasipaju parama te tih 100 evra za vlahe je sitnica), već čista politika.

Onaj drugi klip ako si pogledao, što sam ja postavio odmah posle oca Ivana, sve lepo kaže, koji je zapravo problem- čista politika i na žalost velika količina laži sa kojima se služe da bi uzbunile te ljude.

Тачно тако. Таман када би сви свештеници са богословије долазили са знањем влашког језика то не би било довољно.

Ко то не види он је много наиван.

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Гости

Kao veroučitelj, devet godina sam radio u jednom vlaškom selu. Roditelje koje sam upoznavao imali su normalan stav o svemu i nikada se nisu bunili na sveštenika.

E onda pre 4-5 god.došlo je do toga da se jedan "rumunizirao" i počeo da širi propagandu da su vlasi Rumuni. Ovi vlasi hteli da ga pojedu ali kada su videli da se od budale ne može išt promeniti, oni su digli ruke od njega i sada ga smatraju "ludim" ali baš tako.

Dolazili su roditelji te smo malo pričali o tome, pitali me tako te stvari šta se to dešava. Ja ih pitam - jel vam smeta sveštenik što služi na srpskom? Niko se nije pobunio, a niti je neko reko , pa dobro ajd da taj pop malo nauči vlaški pa da služi tako, jer sam to očekivao da mi neko kaže- baš ništa.

Ljudi su odmah shvatili šta se iza svega toga krije- politika i nije im ništa drugo bilo potrebno da ne shvate.

Onda su mi sami rekli ovo- pa što ti tamo vlasi ne daju neko svoje dete da izči bogosloviju i eto im vlaškog popa, čak me i pitali dal bi vladika dao blagoslova za ovo .

Ja im rekoh, što da nebi dao, pa svakako da bi vladici bilo veoma drago da vidi nekog budućeg sveštenika iz vlaškog sela i eto to bi se rešio problem ali jednostavno nema, ne žele vlaški narod da daju svoju decu za popove. Da ima takvih sveštenika, danas ne bi bilo ovih problema i onda bi se odmah videlo da je ovo sve politika i da sa crkvom nema nikakve veze!

Подели на овим сајтовима

Kao veroučitelj, devet godina sam radio u jednom vlaškom selu. Roditelje koje sam upoznavao imali su normalan stav o svemu i nikada se nisu bunili na sveštenika.

E onda pre 4-5 god.došlo je do toga da se jedan "rumunizirao" i počeo da širi propagandu da su vlasi Rumuni. Ovi vlasi hteli da ga pojedu ali kada su videli da se od budale ne može išt promeniti, oni su digli ruke od njega i sada ga smatraju "ludim" ali baš tako.

Још ако се то село зове Суботица а тај "лик" Нестор, што је променио српско име у румунско онда слушај причу:

Отишао он да дели пропагандне летке у Јасеново и да их убеђује да су они Румуни. И затекне се у дворишту код

једног механичара и они га тако лепо пребију да више у Јасеново није крочио. Иначе се ради о ненормалном

човеку који је стално имао посла са полицијом.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Гости

Mislim da on nisam siguran jer ga lično nikada nisam video ali pričali mi za tog nekoga i rekoše mi njegovo srpsko ime (odavno je to bilo te se ni toga nemogu setiti) i pokazali mi gde ta osoba živi - put prema Roandi, kod nalog mosta.

Pa ja čak mislim da je u pitanju ta osoba (ako neije neko drugi) što sam u onoj temi spomenuo da su svi morali iz kuće da promene imena i prezime i sada su Rumuno-vlasi hehehehe

E ovo je prava vlaška komendija :D

Подели на овим сајтовима

Mislim da on, pričali mi ti ljudi ali rekoše mi njegovo srpsko ime (odavno je to bilo te se ni toga nemogu setiti) ali znam gde ta osoba živi.

Pa ja čak mislim da je u pitanju ta osoba (ako neije nko grugi) što sam onoj temi spomenuo da su svi morali iz kuće da promene imena i prezime i sada su Rumuno-vlasi hehehehe

E ovo je prava vlaška komendija :D

Тај је батице. ха ха Па тај не прича нисаким у селу.

Да те подсетим за Суботицу: Срби- 716

Власи- 27

Румуни- 13 (то је сигурно Несторова фамилија)

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Гости

verovatno nisi posle primeti da sam malo izmenio post,tj.malo bolje objasnio...

Očito se radi o nekom drugom ali verovatno da su svi familijarno vezani.

No, sad to i nije bitno ko je ko, bitno je to što je sve ovo tragedija za jedan narod koji su u opasnosti zbog takvih pojedinaca, da se izube u vremenu i prostoru te onda nastaje onaj haos što ne bi niko to želeo, naravno ne bi želeli oni normalni ljudi koji bi ispaštali zbog takvih "nenormalnih".

Подели на овим сајтовима

Pa kada bi svi sveštenici znali vlaški jezik verujem da bi svako makar neki deo litugije izgovorio na vlaškom ili rumunskom.

Evo primera, moj školski drug zna vlaski, a nije vla - rođeni Zemunac (o.Ivan zna o kome pričam), malo je svaladao i rumunski. Kupio je služebnik u Rumuniju, pitao našeg vladiku , vladika blagoslovio i sada uporedno služi na sva tri jezika. Potrudio se da jehtenije nekako prevede i uskladi na vlaškom ali koristi se i rumunskim. Njemu je bio baš ovaj cilj, da sakupi narod, da nerazjedinjuje kako što to Ovi iz svojih političkih ubeđenja gledaju da zavade taj narod, da se još više dele i to je glavni problem.

Епа на то и сам мислио. Ја верујем да сви свештеници су довољно паметни да науче да читају ектеније на влашки/румунски језик и да на тај начин привлаче своју паству у цркви.

@Пајко ја сам Македонац.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Епа на то и сам мислио. Ја верујем да сви свештеници су довољно паметни да науче да читају ектеније на влашки/румунски језик и да на тај начин привлаче своју паству у цркви.

@Пајко ја сам Македонац.

Видео сам ја то одмах него сам те друго питао. Шта си по народности и по националности. Да си држављанин

БЈРМ сам одмах видео.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Гости

Orthophill

Да, ови млађи свештеници верујем да се труд око језика а ови старији су у годинама тако да за њих је време већ прошло.

Ево овог примера, овај случај теме, видели сте свештеника та парохија је састављена из три села- два влашка и једно

српско.

Пакјо то зна јер смо из истог краја, е сад ова парохија је имала само једну цркву и то у том једном српском селу- црква је прошле године прославила (мислим) 120.г. од свог постојања, значи стара је то парохија. А и да би вам још било лакше то село је некада било додста побожно, израђало доста свештеника и монаха иначе није велико село, међу тим монасима из села био је о овај на далеко чувен српски Светогорац...

otac%20stefan%20srbin.jpg

Ова два влашка села нису имали цркву, пре неких десетак година ово село Бобово је почело да гради цркву и од тада су почели ти политички проблеми - што да праве цркву за српског попа...значи, ма какав је тај свештеник, дал знао или није знао језик, дал је узео паре оволико или онолико...он се ипак колко толко старао за тај влашки народ те покренуо идеју за изградњу цркве и Богу хвала није било никаквих проблема све док се црква није саградила и док се нису појавили овакви "људи" (намерно сам под наводницима јер су) за мене нељуди!

Верујем да би овај свештеник ( а знам да мало зна влашког језика) перфектно знао влашки да не живи у српском селу где му црква, да је у Бобову постојала црква као ова пре 120.г. то би била сасвим друга прича!

Подели на овим сајтовима

Видео сам ја то одмах него сам те друго питао. Шта си по народности и по националности. Да си држављанин

БЈРМ сам одмах видео.

Мој матерни језик је македонски (или славомакедонски), што значи да сам и по народности и националности Македонац, мада по очевој линији потичем из Мале Шумадије. :)

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Мој матерни језик је македонски (или славомакедонски), што значи да сам и по народности и националности Македонац, мада по очевој линији потичем из Мале Шумадије. :)

Хвала брате. Праштај. Већ сам писао о овоме на оној теми о Влашко Православној Цркви али да поновим, пошто ову причу нису ставили тамо већ су отворили нову тему. Влашки језик је немогуће, тренутно, користити за Литургију. Ја га говорим. Не може да се служи на влашком без озбиљног рада на том, сиромашном, језику. Без позајмице из Румунског језика, мислим, да то није могуће.

А то да ли има смисла убацити румунске речи, чисто сумњам јер то води Румунизацији. А то и јесте циљ ових што туткају

неуке Влахе који не разумеју шта се тиме жели постићи. Они што схватају о чему се ради се не пале на ове подметачине.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Jel to tvoja čivava na avataru što je držiš u ruci? Ju, kako je mala!

:)

Подели на овим сајтовима

@,

Znate sta radi ovaj pop? Dodju ucveljeni roditelji kod naseg svestenika i kazu:

-umrlo nam dete nekrsteno, mozeli opelo?

- Ne moze!

Ali kod Bojana sve moze pa cak i to!

Znaci odvraca narod. Alo budjenje!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Роман? Баш се чудно изговара реч Walhs на германском. ха ха

А то што си ти писао су само петпоставке и нагађања. Уколико лингвистички не можеш да повежеш то са германским,

рецимо, језиком то значи да то није германска реч. То је та политика о којој сам ја говорио мом другу Драгију. То је та

школа. Све повезати са Германима а Словене екстрадирати преко Кавказа.

Oče Cvetković, dozvolite mi samo odgovoriti onda na ovo Pajkovo pitanje.

Poslao sam ga svojim dvama prijateljima koji uopšte ne znaju da sam im

to oboma poslao i odgovorili su mi nezavisno, u posebnim porukama,

ne znajući jedan za drugog tj. ne znaju šta je onaj drugi napisao:

Postavio sam im ovo pitanje:

Zdravo, da li je ovo tačno?

Pojmenování Valach je slovanskými jazyky přejaté slovo Walhs původně germánského původu, používané starověkými Góty pro pojmenování Keltů, romanizovaných Keltů a románskými jazyky mluvících národů.

Da li je riječ VLAH gotskog ili slovenskog porijekla? Hvala.

Jedan je Srbin i bavi se odnosom gotskog

i staroslovenskog jezika, živi u Njemačkoj:

Da, po pravilima evolucije slovenskoga jezika slovo Vlah moralo je zvučati Valh u 4. i 5. stoljeću. Kao takvo medju Slovene je došlo posredstvom Gota, koji su u to vrijeme vladali Slovenima i vjerojatno doveli Slovene u prostore kao dio svoje vojske u Dakiju i Trakiju.

Drugi je Hrvat, romanista i rumunolog,

njegova specijalizacija pored rumunskog su

Vlasi i Morlaci i ostali lingvistički srodni jezici,

zna latinski, italijanski, rumunski, francuski,

pručava još vlaški, staroslovenski i balkanske dijalekte,

također i te srpske, bugarske, rumunske,

makedonske o kojima zna vrlo mnogo.

I uz sve to bavi se istorijom, etnografijom i folkloristikom

svih tih balkanskih naroda u širem kontekstu.

Najprihvaćenije etimološko rješenje je da je prvotno ishodište ime keltskog plemena "Volcae" kojeg su rani Germani preuzeli u obliku *walhaz i primijenili ih općenito na susjedne kelte i sve ostale nepoznate strance, posebno one koje nisu mogli određenije nazvat (vidi suprotnost između "deutsch" i slavenskog "nijemac"). Goti su Vlasima nazivali sav romanski i slavenski živalj... a slaveni su to preuzeli od Gota u obliku vlah i tako nazivali sve romane, posebno rumunje. Ukratko, radi se o širokoj rasprostranjenoj germanskoj posuđenici, u našem slučaju iz gotskog, no Walhaz je oblik nastao još ranije od Gota, u pragermanskom razdoblju i to od posuđenog etnonima "Volcae" koje Cezar spominje u svom De bello Gallico, sad kako ćeš gledat je li to prvotno keltska ili germanska posuđenica ovisi o tome u kojem ćeš periodu gledat i koje značenje.. Germani su odgovorni za široku primjenu i raspačavanje etnonima koji su rado prihvatili mnogi drugi narodi...

@Pajko

I ja znam dvojicu koji mlooogo dobro znaju lingvistiku, za fudbal ih nisam pitao.

maher

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...