Kolhas Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Izvor: Slobodna Evropa Makedonskoj pravoslavnoj crkvi trebalo bi dati autokefalnost, izjavio je episkop Srpske pravoslavne crkve, vladika šabački, Lavrentije. On je dodao da bi Sveti arhijerejski sinod SPC na majskom zasedanju iduće godine mogao da pokrene pitanje normalizacije odnosa sa kanonski nepriznatom Makedonskom pravoslavnom crkvom. „Gotovo sve pravoslavne crkve su autokefalne, pa zašto ne bi bila i makedonska“, zapitao se vladika Lavrentije. http://www.slobodnae...tml?id=24747944 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 сумњив извор. непотписан текст. не пије воду. Драгана Милошевић, Candy Butcher, kirios1 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 23, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 @@Kolhas, Није први пут да то говори Владика Лаврентије на овакав начин говори. Заборавља драги Владика да тамо ИМА канонска Црква- Православна Охридска Архиепископија. Изгледа да је то заборавио и драги Митрополит Јован загребачко-љубљански, па прима расколнике у евхаристијско општење: https://www.pouke.org...632#entry733701 Ово веома жалости све оне који страдају зарад Цркве у Македонији. Но, навикли смо да од пар Епископа наше Цркве очекујемо овакве ствари. Не знам зашто се тако понашају, зашто нису бар једном поменули и страдајућег Архиепископа Јована у својим изјавама. Или их се он не тиче. Zoran Pavic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Биће занимљиво то мајско заседање...Ја не могу да верујем да су те владике седеле и гледале у очи владику Јована а данас прелазе тако олако преко тога што је невин,у најгорим мукама,затворен на правди Бога.Ово је чини ми се трећи владика који стаје на страну расколника. Оче Иване шта ми можемо као мирјани да урадимо поводом овога?Да шаљемо писма,мејлове,шта год дајте само да организујемо неку акцију. Хвала Богу имамо и неког ко је уз владику Јована. Пг, Рилски, Zoran Pavic and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 23, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Оче Иване шта ми можемо као мирјани да урадимо поводом овога?Да шаљемо писма,мејлове,шта год дајте само да организујемо неку акцију. Ово су веома, веома опасне ствари и заиста бих волео да се јавно црквеној јавности обрате они Епископи који су сада заговорници да се даје тек тако, на лепе очи, аутокефалија МПЦ-у, да појасне људима њихов однос према Арххиепископији охридској и Епископима ПОА. Такође, ако се сећате, Свети Архијерејски Синод којим председава сам Патријарх Иринеј је дао јасну препоруку да свако по својој могућности помогне да се што пре ослободи Архиепископ Јован који је у ПРИТВОРУ виде од 10 месеци без икакве доказане кривице, политички гоњен од стране МПЦ-а и македонске државе који пребацују лопту једни другима и перу руке од одговорности за разбојништво над Архиепископом Јованом. Ми ћемо радити оно што радимо, стојимо у одбрани Цркве у Македонији и помажемо на нама могуће начине Архиепископију. Нажалост, немамо могућности да и финансијски помогнемо јер немамо ни рачун ни начин на који можемо уплатити. А драги Епископи који газе по Архиепископу нека се доообро запитају да ли им је заиста стало до Цркве и народа у Македонији или ово причају зато што су болећа срца па мисле да жртвујући неке људе (који се прогањају и убијају, што психички што физички као Архиепископ Јован) могу помоћи решавању проблема. Ми слушамо препоруку САС-а и то ћемо чинити и даље. Драгана Милошевић and Банатски деран је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 23, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 http://spc.rs/sr/saopshtenje_za_javnost_povodom_najnovijeg_utamnichenja_arhiepiskopa_ohridskog_jovana Ево препоруке Синода А ево и свих текстова са ЗВАНИЧНОГ сајта СПЦ: http://www.spc.rs/sr/nastavlja_se_progon_arhiepiskopa_ohridskog_g_jovana_0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Сви православни пате од етнофилетизма. Зато се и гложимо. Макрина је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 23, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, под чијом канонском јурисдикцијом се налази аутономна Охридска Архиепископија, осуђује, са најдубљом моралном индигнацијом, ово беспримерно насиље и гоњење, спроведено под маском заштите правног поретка, молитвено и у јеванђелској љубави непрестано је са својом браћом и сестрама у Охридској Архиепископији, а посебно са њиховим Архипастиром који са радошћу прихвата и подноси страдање за прадедовску веру и за јединство Православне Цркве Христове и, најзад, апелује на све сестринске Православне Цркве широм васељене; на све остале хришћанске Цркве у свету; на Светски Савет Цркава, Конференцију Европских Цркава и друге хришћанске организације; на духовне вође великих светских религија; на владе и надлежне државне органе правно уређених држава, у првом реду демократских; на међународне институције; на институције и организације заштите људских права и верских слобода и на све људе добре воље да пруже духовну, моралну, правну и сваку другу могућу подршку заточенику савести, архиепископу Јовану, и да допринесу његовом што скоријем ослобађању из тамнице. http://spc.rs/sr/sao...hridskog_jovana Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 23, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Погледајте ову поруку коју сам добио: Ima dosta njih i u Makedoniji, i to svi odreda pljuju na Arhiepiskopa Jovana koji deceniju truli u progonu i zatvorma, a likuju sto Spc "ima sada svog Jovana(Artemija)" koji u Srbiji toboznje radi sto i Arhiepiskop Jovan u Makedoniji.. "Veliki i istiniti pravoslavci i patrioti" velicicaju Artemija samo zato sto unosi razdor i lazna ucenja u susednoj Srbiji, a samim tim i u celoj Ekumeni (jao meni upotrebio sam zabranjenu rec), a ne znaju da taj isti Artemije uci da u Makedoniji zivi "samo srpska zivalj" koju bi on kao patriota da spase.. Izginusmo brco od silnih patriota i pravoslavaca i mi i vi, ako sto pre ne stanemo na rep takvim budalastinama i bezocnim lazima "istinski pravoslavnih". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Шта је страшно ако МПЦ буде аутокефална? Ако МПЦ не жели јединство са СПЦ онда их треба пустити. Каква је корист Српској цркви да територија Македоније буде њена јурисдикција? Никако ја то не разумем БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Ček' da proverim onda ja šta je to autokefalnost: crkvena samostalnost. Ali, u odnosu na koga MPC traži samostalnost kad ona nikad i nije bila deo SPC? Ili sam ja pogrešno razumela stvari? "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Шта је страшно ако МПЦ буде аутокефална? Ако МПЦ не жели јединство са СПЦ онда их треба пустити. Каква је корист Српској цркви да територија Македоније буде њена јурисдикција? Никако ја то не разумем ни Мирашу Дедеићу то није јасно. Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Шта је страшно ако МПЦ буде аутокефална? Ако МПЦ не жели јединство са СПЦ онда их треба пустити. Каква је корист Српској цркви да територија Македоније буде њена јурисдикција? Никако ја то не разумем Ако се водимо том логиком, онда би свака епархија/митрополија могла да тражи самосталност. По тој логици би, мада нема исти статус као и "мпц", аутокефалсност могла да затражи и ова лажна "цпц". Такође и све епархије које су ван граница Србије- а таквих је много. Бар цркву не вежу државне границе! Зна се да је ПОА једина канонски призната у Македонији, а због тих исти, којима би сад одједном да признају аутокефалност, страда архиепископ Јован?! Ако је ово став епископа Лаврентија, а сачекаћемо потврду, ја се никако не слажем са њим. Банатски деран and Рилски је реаговао/ла на ово 2 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Ček' da proverim onda ja šta je to autokefalnost: crkvena samostalnost. Ali, u odnosu na koga MPC traži samostalnost kad ona nikad i nije bila deo SPC? Ili sam ja pogrešno razumela stvari? Ништа ни ја не разумем. Или погрешно разумем. Ко коме ту "љуља кавез" ? ladan БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Пајко, "МПЦ" је основала Комунистичка партија. Рилски је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука