Драган orthodox Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 On 10. 10. 2012. at 22:56, Дејан рече Ko veruje? Ja ne verujem ali ima nekih koji šire tu priču,ali crkva tako nešto nema kao svoje učenje ... Dakle mitarstva nisu učenje koje je pravoslavna crkva saborno prihvatila i ozvaničila,reč je samo o pojedincima... Дејане св. Владика Николај чију си фотографију ставио као аватар писао је о митарствима и књига о митарствима која може да се купи у црквеним продавницама преузета је из његове духовне лире. Превео је текст о митарствима како га је објавила преподобном Григорију блажена Теодора после своје смрти. Ево имам код мене издање Рукумија 2001. http://www.scribd.com/doc/28468284/Sv-Vladika-Nikolaj људи траже слободу, а слобода тражи људе ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 Nije jedini a ni poslednji ali nije vladika Nikolaj kao pojedinac iznad Crkve,kao saborne. Doduše,svi veliki sveti oci su imali neku zabludu u koju su verovali. Ponavljam ,mitarstva nisu nešto što je crkva saborno prihvatila i ozvaničila kao svoje učenje. Ima tema o mitarstvima kod nas na sajtu,i tamo je rečeno da se mitarstva samo javljaju u tom žitiju ali ta blažena Teodora je poprilično diskutabilna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 On 19. 10. 2012. at 11:34, Дејан рече Doduše,svi veliki sveti oci su imali neku zabludu u koju su verovali. Сви, или понеки? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 ajde da uzemo reč,mnogi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган orthodox Написано Октобар 19, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2012 У принципу ни на митарствима се не поставља питање о веровању у митарства. Тако да то питање и нема толику важност. људи траже слободу, а слобода тражи људе ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 Od svih RKC (Vatikanskih) zabluda, indulugencije (oproštajnice) su im neprevazidjene (tu su uspeli i osecaj pokajanja da okrenu naopačke). ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 On 10. 10. 2012. at 21:27, Zayron рече Jedino onda ne znam šta ćemo s tim vašima mitarstvima, ako ona stvarno postoje, mi ukinemo očistec a ono ostanu mitarstva Митарства нису православни догмат, већ мишљења појединих теолога и отаца. Дакле, нису догмат већ, како се то каже, теологумена. Као таква нису обавезна у вероисповедању. Чак, она су више педагошког карактера. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 А ово, како стоји у наслову теме, јесу средњовековне индулгенције. РКЦ се, очигледно, није одрекла тог учења које једно од главних криваца раскола међу западним хришћанима (Лутер и Реформација). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 On 21. 11. 2012. at 10:04, Александар Милојков рече РКЦ се, очигледно, није одрекла тог учења које једно од главних криваца раскола међу западним хришћанима (Лутер и Реформација). U molitveniku moje prababe - katolkinje nalazio sam ispod pojedinih pobožnosti sitnim slovima napisano - oprost od 200 dana itd. To izgleda da je značilo da ako se ta molitva pobožno izmoli čistilište se skraćuje za toliko i toliko dana. To mi je uvijek izazivalo neku nelagodu. Mada čuo sam da je KC odustala od indulgencija po broju dana. De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 Индулгенције су, извините што то морам рећи, глупост, та "трговина" са Богом. Мислим да је то јасно и римокатолицима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука