Jump to content

O trošku države kod ginekologa samo jednom u tri godine !

Оцени ову тему

Препоручена порука

Али путеви се ни не одржавају, како не разумеш. То што ти причаш да одлази на путеве не одлази... Да нико не плаћа порез исто би било, јер се путевима нико ни не бави иако ови што би требало да се баве имају више радника него у доба СФРЈ...

Да, имамо земљане путеве. Очигледно онда ниси био у Македонији.

Поприлично очигледно нико не хапси лопове, нити им суди...

Ниси живео у срединама где полиције нема. Крупним рибама нико ништа не може, али далеко од тога да неко може да ти приђе, упуца те опуштено, без страха од одговарања.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Африканцима је скроз супер.

Управо тако. Размисли сада какве они системе имају.

Не вреди да ми наводиш неке глупости попут пијаце у Суботици, па да испадне да су људи паметни јер живе на рачун оних који плаћају све то што ови користе. Наведи ми неко друштво, неку државу, неки заокружен систем, који је постојао било када, где су ти ваши идеали спроведени у дело.

Ако нема, онда је прича на нивоу руских комуниста из осамдесетих година деветнаестог века. Могу и књигу да ти препоручим, па да видиш колико су вам приче о светлој будућности скроз исте.

Наравно да има примера, само што изгледа нема сврхе да се наводе јер их игноришеш. Свака држава која је бар делимично спровела "наше идеале" данас је развијена земља у којој огромна већина живи веома добро. Тамо где се радило супротно "нашим иделима" стање је управо супротно. Исто важи и за разне области људског деловања које можеш да видиш чак и код нас и упоредиш. Тамо где је већа слобода, веће је и благостање. И обрнуто. Једна од најочигледнијих релација у историји човечанства.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Наравно да има примера, само што изгледа нема сврхе да се наводе јер их ингоришеш. Свака држава која је бар делимично спровела "наше идеале" данас је развијена земља у којој огромна већина живи веома добро. Тамо где се радило супротно "нашим иделима" стање је управо супротно. Исто важи и за разне области људског деловања које можеш да видиш чак и код нас и упоредиш. Тамо где је већа слобода, веће је и благостање. И обрнуто. Једна од најочигледнијих релација у историји човечанства.

Добро. ГДЕ?

Где то има да се порези не плаћају, а да је све што држава пружа доступно? Дакле, да имаш јавно школство, здравство, или да није јавно, али да већина може имати приступа томе, где имаш путеве, судство, полицију, војску, и остало, а да је све бесплатно и да све цвета? А да то није Саудијска Арабија, која то омогућује помоћу нафте?

Само ми реци где то имаш, немој да више идемо у демагогију, дај ми конкретан пример конкретног друштва или државе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Где то има да се порези не плаћају, а да је све што држава пружа доступно? Дакле, да имаш јавно школство, здравство, или да није јавно, али да већина може имати приступа томе, где имаш путеве, судство, полицију, војску, и остало, а да је све бесплатно и да све цвета? А да то није Саудијска Арабија, која то омогућује помоћу нафте?

Само ми реци где то имаш, немој да више идемо у демагогију, дај ми конкретан пример конкретног друштва или државе.

Ne da se ne plaćaju porezi, nego da su minimalni.

Primera koliko hoćeš - imaš USA, najsilniju civilizaciju koja je ikada postojala, (samo nemoj da relativizuješ blagostanje invazijom na Irak i genocidom nad indijancima, Isusa ti) uglavnom zbog uređenja u devetnaestom i prvoj polovini dvadesetog veka, Britansko carstvo na svom vrhuncu, krajem devetnaestog veka - za vreme kraljice Viktorije, isto je porez bio nizak i petljanje vlade u stvari minimalno kao i u USA, imaš Bizmarkovu Nemačku i u suštini koliko god hoćeš drugih mesta, gde god je bilo stvarnog prosperiteta, bogatstva, napretka, civilizovanosti i slobode.

A ovo ostalo - ne znam za Zvonka, ali ja mislim da treba da imamo sudstvo, vojsku i policiju državnu.

Подели на овим сајтовима

Ne da se ne plaćaju porezi, nego da su minimalni.

Primera koliko hoćeš - imaš USA, najsilniju civilizaciju koja je ikada postojala, (samo nemoj da relativizuješ blagostanje invazijom na Irak i genocidom nad indijancima, Isusa ti) uglavnom zbog uređenja u devetnaestom i prvoj polovini dvadesetog veka, Britansko carstvo na svom vrhuncu, krajem devetnaestog veka - za vreme kraljice Viktorije, isto je porez bio nizak i petljanje vlade u stvari minimalno kao i u USA, imaš Bizmarkovu Nemačku i u suštini koliko god hoćeš drugih mesta, gde god je bilo stvarnog prosperiteta, bogatstva, napretka, civilizovanosti i slobode.

A ovo ostalo - ne znam za Zvonka, ali ja mislim da treba da imamo sudstvo, vojsku i policiju državnu.

Прво, примери су лоши. Прво, у САД су постојали робови све до краја грађанског рата. А благостање у народу није било колико данас у Србији, а камо ли негде у данашњој западној Европи. Друго, Британија је била империја, која је имала бесплатне ресурсе у својим колонијама, па ни тада народ није живео добро, него мала група људи. Са друге стране, није било школства доступног свима, није било здравства доступног свима, услови рада су били катастрофални, животни век је био кратак.

Дакле, примери су промашени. Дај ми негде где имаш образовање које је релативно доступно свима, здравствени систем у ком људи могу да се лече, путеве, полицију, војску, судство, а да плаћаш минималне порезе или их уопште не плаћаш.

Подели на овим сајтовима

Прво, примери су лоши. Прво, у САД су постојали робови све до краја грађанског рата.

Pazi, onako kako ti voliš da uzmeš poglavlja iz velikih pravničkih knjiga i govoriš ljudima "šta ja imam da pričam sa tobom, kad ti ne znaš ________, __________________, _________________ i _________", tako ću i ja reći "šta ja imam da pričam sa tobom, kad ti misliš da su robovi produktivniji od plaćenih radnika".

А благостање у народу није било колико данас у Србији, а камо ли негде у данашњој западној Европи.

Težina tvojih nebuloza teži ka plus beskonačno.

Дакле, примери су промашени. Дај ми негде где имаш образовање које је релативно доступно свима, здравствени систем у ком људи могу да се лече, путеве, полицију, војску, судство, а да плаћаш минималне порезе или их уопште не плаћаш.

Dao sam ti primere za sve što si tražio, ali lepo shvatam sada zašto Zvone the Crveni to nije uradio.

Подели на овим сајтовима

Pazi, onako kako ti voliš da uzmeš poglavlja iz velikih pravničkih knjiga i govoriš ljudima "šta ja imam da pričam sa tobom, kad ti ne znaš ________, __________________, _________________ i _________", tako ću i ja reći "šta ja imam da pričam sa tobom, kad ti misliš da su robovi produktivniji od plaćenih radnika".

Не, него сам рекао да је имала цела класа потлачених људи. Ако томе тежиш, супер.

Težina tvojih nebuloza teži ka plus beskonačno.

Не, него је фрустрирајуће када хоћеш да истрајеш у нечему, а неко ти даје аргументе који су супротни ономе што причаш. ја не желим да имам стандард оних обичних људи, оне огромне већине Енглеза или американаца из тог периода, а посебно не бих волео да радим у условима у којима су они радили.

Dao sam ti primere, ali lepo shvatam sada zašto Zvone the Crveni to nije uradio.

Није то урадио, јер такво друштво о коме ви причате НЕ ПОСТОЈИ. Нити је икада и постојало. Остаје у домену неких магловитих идеала, као што је то био комунизам, док га нису испробали, па су схватили колико је то све далеко од идеала.

Подели на овим сајтовима

Кад неко упоређује једну државу из XIX века са другом у XXI веку видиш одмах да нема појма о чему прича... Суштина јесте да је економски напредак САД и ВБ у том периоду био најбржи икада виђен напредак у историји човечанства. Паметни људи су то приметили па сели да истраже зашто је то тако и онда пронашли и објаснили директну везу између индивидуалне слободе и привредног развоја.

То је у ствари толико једноставно уочити да и неписмен без проблема може да схвати, само смо ми условљени школовањем и опште прихваћеним заблудама да то игноришемо.

Ако некоме узимаш паре и ограничаваш слободу сасвим је јасно да ће он моћи мање да уради...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Кина данас напредује најбрже на свету, у двадесет и првом веку. Какав је стандард Кинеза? Није то друштво у коме бих волео да живим, нити је друштво у коме би било ко од вас волео да живи.

Исто као што не бих волео да живим у друштву у коме диринчим по дванаест сати дневно, у ком деца раде, у коме можеш да цркнеш као пас ако немаш пара да платиш доктора. А пара немаш, наравно. То су та идеална друштва на која треба да се угледамо.

Него ми ниси дао конкретан пример конкретног друштва са минималним порезима, свима доступног система здравствене заштите и свима доступног система школства, где се свима обезбеђује макар елементарна безбедност и судска заштита? Пошто је ово од здравствене заштите кренуло.

Ако бисмо сада све релативизовали као што ти сада чиниш, могу ја да кажем да је стари Рим био супер друштво, најјаче друштво тог времена, ал не бих баш волео да будем роб.

Подели на овим сајтовима

Кина данас напредује најбрже на свету, у двадесет и првом веку. Какав је стандард Кинеза? Није то друштво у коме бих волео да живим, нити је друштво у коме би било ко од вас волео да живи.

Da, ali taj loš standard nije posledica tog napretka (koji nije zbog "ojačanja institucija", kako biste vi advokati državnog petljanja i intervencionizma hteli da predstavite, nego zbog liberalizacije), nego upravo odsustva njega.

Подели на овим сајтовима

Da, ali taj loš standard nije posledica tog napretka (koji nije zbog "ojačanja institucija", kako biste vi advokati državnog petljanja i intervencionizma hteli da predstavite, nego zbog liberalizacije), nego upravo odsustva njega.

Тај стандард обичног човека је био подједнако катастрофалан и у САД и у ВБ у времену на које си се ти позвао. Нешто попут кинеског стандарда данас.

Подели на овим сајтовима

A imali su i robove u vreme "izvornog" liberalizma u SAD .. pa rezervate za Indijance ...koji liberali ... ;)

... ali trziste je trazilo robove ...inace ko bi pobrao onaj silan pamuk za zenske haljine ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Кина у суштини напредује врло мало ако се гледа стварна мера напретка - стандард становништва. Они "напредују" у смислу да је група диктатора нашла начин да искористи бедно стање свог становништва и на тај рачун сакупи милијарде долара које онда троши на наоружање и остале глупости.

Напредак САД у XIX веку је био нешто сасвим друго - стандард обичног грађанина повећао се стотину пута за само један век.

Исто као што не бих волео да живим у друштву у коме диринчим по дванаест сати дневно, у ком деца раде, у коме можеш да цркнеш као пас ако немаш пара да платиш доктора. А пара немаш, наравно. То су та идеална друштва на која треба да се угледамо.

То зависи само од продуктивности коју то друштво остварује, а продуктивност зависи од степена индивидуалне слободе. Аутогол.

Него ми ниси дао конкретан пример конкретног друштва са минималним порезима, свима доступног система здравствене заштите и свима доступног система школства, где се свима обезбеђује макар елементарна безбедност и судска заштита? Пошто је ово од здравствене заштите кренуло.

Такво друштво се зове Рај. Не постоји друштво у коме ће сви имати све, живимо у свету у коме су ресурси ограничени.

Увек ће најновији лек бити веома скуп из једноставног разлога што је производња било чега у почетку неефикасна и треба времена да се усаврши, то је закон економије. Исто тако је закон економије да ће он временом постајати све јефтинији и доступан све већем броју људи. Али то функционише само тамо где људи имају слободу да задрже плодове свог рада и самостално доносе одлуке. У супротном, тај процес се успорава и лекови су мање доступни.

Значи не постоји нека "идеја" којом можеш да одједном - хокус-покус - створиш благостање. Благостање је последица иновација и унапређења продуктивности, а то се постиже постепено и само тамо где људи имају слободу. Зато се слободна друштва крећу напред, а неслободна стагнирају и пропадају. Ништа не вреди да ти донесеш закон да је "здравство бесплатно" ако неко не измисли пеницилин и неко други не развије ефикасан процес производње тако да он буде доступан свима. Закони само формализују фактичко стање, они не мењају реалност.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Кина у суштини напредује врло мало ако се гледа стварна мера напретка - стандард становништва. Они "напредују" у смислу да је група диктатора нашла начин да искористи бедно стање свог становништва и на тај рачун сакупи милијарде долара које онда троши на наоружање и остале глупости.

In the centre.

Подели на овим сајтовима

диктатора нашла начин да искористи бедно стање свог становништва и на тај рачун сакупи милијарде долара које онда троши на наоружање и остале глупости.

Напредак САД у XIX веку је био нешто сасвим друго - стандард обичног грађанина повећао се стотину пута за само један век.

То зависи само од продуктивности коју то друштво остварује, а продуктивност зависи од степена индивидуалне слободе. Аутогол.

Док имаш јефтину радну снагу, ниси заинтересован за повећање ефикасности средстава за производњу. Тек када су радници почели да се буне и да захтевају боље услове рада, када су сконтали да се продуктивност и профоти више не могу повећавати на тај начин да се повећава радно време у недоглед или да се смањују плате, почели су и да иновирају. Основне лекције из Политичке економије, прва година :)

Такво друштво се зове Рај. Не постоји друштво у коме ће сви имати све, живимо у свету у коме су ресурси ограничени.

Увек ће најновији лек бити веома скуп из једноставног разлога што је производња било чега у почетку неефикасна и треба времена да се усаврши, то је закон економије. Исто тако је закон економије да ће он временом постајати све јефтинији и доступан све већем броју људи. Али то функционише само тамо где људи имају слободу да задрже плодове свог рада и самостално доносе одлуке. У супротно, тај процес се успорава и лекови су мање доступни.

Значи не постоји нека "идеја" којом можеш да одједном - хокус-покус - створиш благостање. Благостање је последица иновација и унапређења продуктивности, а то се постиже постепено и само тамо где људи имају слободу. Зато се слободна друштва крећу напред, а неслободна стагнирају и пропадају. Ништа не вреди да ти донесеш закон да је "здравство бесплатно" ако неко не измисли пеницилин и неко други не развије ефикасан процес производње тако да он буде доступан свима. Закони само формализују фактичко стање, они не мењају реалност.

Причамо о различитим стварима. У Великој Британији имаш школство и здравство доступно већини људи. Нису банкротирали. У Немачкој такође. Немачка је далеко од пропасти. Можемо до сутра да набрајамо земље које имају све то. Кубанци имају веома низак стандард, али њихови лекари иду и у стране земље да лече болести, јер им је образовање добро сређено и школују квалитетне лекаре. Дакле, ипак се ради о нечему другом, и ипак друштва не пропадају због школства и здравства које се плаћа из буџета. И то није нити комунизам, нити нешто немогуће, нити је разлог да се било ко буни и дури зато што му држава "краде паре". А рећи да људи нису профитирали од бесплатне здравствене заштите је стварно безобразлук. Врло просто: Види земље где бесплатну здравствену заштиту имаш и види оне где немаш. Упореди здравље и животни век људи у обе.

И нико није причао о чаробном штапићу, али је поштено да ми даш пример онога о чему причаш, а да се тај пример не сведе на неко робовласничко друштво, на неку империју која има своје колоније, или на неко друштво где су људи тлачени и радили по дванаест сати у нехуманим условима. Ја сам ти примере дао, и мислим да бих у друштву попут немачког волео да живим (Немачка је посебно интересантна јер има јаке и утегнуте институције, оно о чему ја стално причам, тако да то може да буде пример и за владавину закона, коју спроводе јаке институције).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...