Јаков. Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Desilo se pre nekolko dana da se u čačanskom srezu, na venčanju dogodio skandal. Posle par sati veselja pod šatrom, kako je to već uobičajeno, mladenka je otišla u kuću da se malo opusti. Izuje cipele sa štiklama, pojede nešto.. Nije je dugo bilo. Novopečeni mužić je otišao po nju i... našao je sa svojim najboljim drugom, svojim kumom, u neprijatnoj situaciji. Oboje je odmah izbacio a svadbeno veselje rasturio... Znači ovaj uvod sam napravio da bi prodiskutovali o tome da je potrebno da kumstvo bude iz već duhovno generacijski povezanih porodica, koje se kroz svaku generaciju iznova vezuju novim krštenjima i venčavanjima. Uobičajeno je u nas da se od onog rata pa na ovamo kumovski vezuju ljudi po principu drugarstva, kolegijalnosti... Svoje stare kumove su uglavnom svi zaboravili i eto šta se dešava... Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Мени се десило следеће ; Улазе два лика у лифт заједно самном, и после пар спратова један после краћег испитивачког погледа на мене поче да прича другару како је синоћ ,,опеглао" будућу куму.Колико сам схватио из приче сутрадан је требао да иде на венчање и буде кум свом другару,али куми се ето ,,прохтело" а ни он није имао ништа против.И све је то испричано у тону: ,,Маааа.....знамо сви да се то ради.Ништа ново ни необично".При свему томе људи изгледају савршено нормално и уобичајено...Млади,школовани,опеглани,очешљани Па ви сад видите.... t5509 Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=oTLGYfK7uC0 Ignjatije and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=2_DUlhLJEnI Јадранка-Дервента and Manolis је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Знам да сигурно не би живи остали нпр. у Пакистану, С. Арабији или Ирану. kron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Ја знам случај да је човек био пре кума са девојком па се намести ситуација да кумује. Моје, лично, мишљење је да је требао да одбије кумство. Најпоштеније што је могао да уради. Један од узрока што овако пролазимо као народ је управо то што смо деградирали кумство на најниже гране... školarac, Mилена КШ, keka and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
keka Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Ја знам случај да је човек био пре кума са девојком па се намести ситуација да кумује. Моје, лично, мишљење је да је требао да одбије кумство. Најпоштеније што је могао да уради. Један од узрока што овако пролазимо као народ је управо то што смо деградирали кумство на најниже гране... sve prave vrednosti u nasem drustvu su degradirane,a kic i sund,licemerstvo... to je sada postavljeno na pijedastal. uzas! "Svaki problem možemo gledati kao skrivenu priliku, blagoslov, čak iako to i ne izgleda tako. To je znak da nešto veće i bolje dolazi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 наравоученије је да ти људи могу само себи да се захвале за биране кумове и жене, нема то везе ни са чим другим. традиција није никад мера квалитета, па ни у Цркви. Walter and Калеидоскоп је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1349863173' post='727308] наравоученије је да ти људи могу само себи да се захвале за биране кумове и жене, нема то везе ни са чим другим. традиција није никад мера квалитета, па ни у Цркви. Да, ако се кумство сматра као традиција. Ипак кумство је нешто много значајније.... БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Znači ovaj uvod sam napravio da bi prodiskutovali o tome da je potrebno da kumstvo bude iz već duhovno generacijski povezanih porodica, koje se kroz svaku generaciju iznova vezuju novim krštenjima i venčavanjima. Uobičajeno je u nas da se od onog rata pa na ovamo kumovski vezuju ljudi po principu drugarstva, kolegijalnosti... Svoje stare kumove su uglavnom svi zaboravili i eto šta se dešava... Pa pazite, to kakav vam je drud,prijatelj,kum koga ste vi odabrali, najbolje svedoci o vama samima. Ja licno imam staro kumsvo, ali desava se da se generacije menjaju,da deca nisu onakva kakvi su im bili roditelji, desava se da cestiti roditelji dobiju iskvarenu,bludnu decu,ateiste,inovernike... u takvim situacijama je mozda i opravdano uzeti sebi prijatelja za kuma za koga smatrate da ce biti zaista duhovni kum Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Pa pazite, to kakav vam je drud,prijatelj,kum koga ste vi odabrali, najbolje svedoci o vama samima. Ja licno imam staro kumsvo, ali desava se da se generacije menjaju,da deca nisu onakva kakvi su im bili roditelji, desava se da cestiti roditelji dobiju iskvarenu,bludnu decu,ateiste,inovernike... u takvim situacijama je mozda i opravdano uzeti sebi prijatelja za kuma za koga smatrate da ce biti zaista duhovni kum Слажем се. Кум треба да води духовну бригу о кумчету. Да није тога онда не би требао кум на венчању. Довољна би била два сведока. Данас може свака стока да набави два сведока... ladan БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 kumstvo je nebitna stvar. Pročitajte članak Afanasjeva o tome. Kumstvo nije incest, incest se sankcioniše a ima i svoju osnovu u genetici, dok je kumstvo naduvana stvar, običaj koji već vekovima nema svoju pravu osnovu. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tamaris05 Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 То је много ружно.Не знам шта друго да кажем, заиста.((Мени је на венчању кум,односно стари сват,био пријатељ,мислим и сад смо кумови наравно, није старо кумство али сам га изабрала зато што је литургијски и црквен човек, зато што нам се породице познају и зато што са њим немам однос да седнемо и причамо о будалаштинама већ један однос поштовања и црквене љубави.Нисмо блиски у смислу "знамо се из младих лудих дана,зезали смо се до бесвести па смо супер" јер сматрам да ту у великој већини случајева на жалост правог пријатељства и нема и нисмо се нешто пуно дружили раније већ смо , опет кажем, у односу литургијске љубави, и као и све друго тај однос посматрамо из перспективе Есхатона. Ожењен је и има дивну жену и сина."Први кум" , кум мог мужа је такође изабран као нови кум али опет по принципу поштовања, старији је од нас, ожењен, жена и деца су му много добри, нису црквени али то нема везе, добри су људи и волимо се и породице мог мужа и породица кума се исто познају и поштују.Хоћу да кажем да је стварно лепо поштовати старо кумство али, моји родитељи нису одржали блиске контакте са кумовима јер су венчани 1973. године када се венчавало само у општини, нису црквено венчани тако да кумство нема онај дубок, прави смисао.У таквој ситуацији млад пар који жели да се венча мора и треба да изабере кума али мислим да веома треба водити рачуна кога бирати за кума-куму. Manolis, Пајко, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 kumstvo je nebitna stvar Толико небитна да се и канонско право бави њиме, те поставља неке забране, а о прељуби брачних партнера да не говоримо... Дакле, свестан чињенице у каквом свету живимо и на који се начин све пала људска природа "легитимише", лично ми се чини да је стављање кумства у план форме, односно традиције много лоша ствар, тим пре ако се "заврши" како је аутор теме описао... Даље, опет у истом смислу, нек` је и традиција, нека и Афанасијев каже да је то "небитна ствар", али је то једна лепа традицијска тековина (ако је тако!?), које би се требали придржавати да буде оно шта су наши стари нас учили, а то је да је кумство светиња... А тамо где је светиња, ту нема места оваквим причама... Manolis, Пајко, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 kumstvo je nebitna stvar. Pročitajte članak Afanasjeva o tome. Kumstvo nije incest, incest se sankcioniše a ima i svoju osnovu u genetici, dok je kumstvo naduvana stvar, običaj koji već vekovima nema svoju pravu osnovu. Значи океј је #кхмм# кумову жену пошто то није инцест ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука