Gandalf Sivi Написано Октобар 9, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2012 Међутим, нити би такав - уверен сам - могао да постоји, Vjeruj mi postoji. Joca Mitrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 10, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2012 Кад се почело са праксом гласног читања молитви, био сам присутан кад је један старији прота (сад у пензији), крај наочара и доброг осветљења замуцкивао на свакој молитви к`о првачић. Онда ми је постало јасно колико се далеко могло одлазити са праксом тајног читања молитви. Али не верујем да тада нисмо били причешћивани кад су такви служили (а бојим се да је то било поприлично често, судећи по виђеном и чувеном). "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар С Написано Октобар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Кад се почело са праксом гласног читања молитви, био сам присутан кад је један старији прота (сад у пензији), крај наочара и доброг осветљења замуцкивао на свакој молитви к`о првачић. Онда ми је постало јасно колико се далеко могло одлазити са праксом тајног читања молитви. Али не верујем да тада нисмо били причешћивани кад су такви служили (а бојим се да је то било поприлично често, судећи по виђеном и чувеном). Што се овога тиче, мислим да је много лакше читати нешто "у себи" док се потешкоће јављају када мора да се чита "на глас"... Вјерујем да поменути прота, а и многи други слични њему, када читају молитву у себи, сигурно је добро прочитају... Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paladije Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Кад се почело са праксом гласног читања молитви, био сам присутан кад је један старији прота (сад у пензији), крај наочара и доброг осветљења замуцкивао на свакој молитви к`о првачић. Онда ми је постало јасно колико се далеко могло одлазити са праксом тајног читања молитви. Али не верујем да тада нисмо били причешћивани кад су такви служили (а бојим се да је то било поприлично често, судећи по виђеном и чувеном). Ma prota se malkice uplašio čitanja molitava glasno, jer možda je to u njegovoj glavi bila izdaja pravoslavlja, ili tako nešto...neke stare prote nemaju više percepciju za odredjene stvari... greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Крштење је света Тајна која се врши у оквиру у заједнице, некада није било тога да се крштава по кућама, кад је коме згодно, акд је Слава или преслава, дечији рођендан, него се крштавало на велике празнике, после периода катихуменизма. Зато се и онима који су из нужде крштени на постељи, налагано да дођу у храм да се у оквиру Литургије обави и света тајна миропомазања. Тако треба чинити и са тим дететтом, јер га је отац крстио из нужде, али није миропомазано. Што се приручника тиче, има доста ствари које се у пракси не дешавају, алиу су тамо наведене, а нико не зна кад ће се десити. Ја сам се нпр. држао у уверењу да се Причешће у путиру може заледити само у Сибиру, али кад су били они мразеви у фебруару.... Александар С and Boba је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 @ Paladije и Александар С. Тај прота је"за љубав владики" први од свих почео са истом праксом. Други, још старији прота-ставрофор (сада упокојени, кога никад нисам видео кад улази на проскомидију, али увек сам га видео кад излази из олтара, што значи да је тамо био и пре началствујућег-за сваки случај, ако овај закасни да проскомидише ) их је изговарао гласно као да то одувек чини, тако мелодично и милозвучно-јер су постале део његовог бића кроз деценије служења... Добро је желети да оправдамо друге, и сам сам за то, али кад је нешто превише очигледно,... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука