Jump to content

Да ли је теологија због теолога или због заједнице?

Guest - . . .-

Препоручена порука

Тешко је увек када неко уложи огромни труд у неки пројекат заједно са другим људима и онда по природи ствари људи одлазе да траже неки свој израз и пут.Ја то разумем.

С друге стране,из поштовања према овом пројекту а и самом личном времену уложеном на овом месту,ако се и одлази нека се одлази тихо и неприметно,просто да не би било неких несугласица и неразумевања.То смо дужни једни другима.

Мени је свеједно на ком ћу месту,блогу,у којој Цркви,у ком граду читати,слушати људе које волим да читам и слушам.Многе веома ценим и ако се не слажем у многим стварима,многе и не разумем,за неке сматрам,лично,да су се преценили,за неке да су се подценили.

Понекад помислим никада више нећу ићи на интернет,безначајно је,а онда се ужелим да нешто корисно прочитам или одгледам неко педавање а овде је било заиста изузетно корисних видео предавања.

Ја сам на пример била одушевљена предавањем Александра Милојкова,где је човек имао тако мало времена и тако добар увод дао шта је то Црква.

И сад,ако га нема пар месеци,ок,има човек обавезе,али кад дође-добро дошао...то су просто неке нормалне комуникације.

Нити ја треба да се некоме правдам што ме нема нити треба сензационално да најављујем да ме неће бити :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

када говори о богословљу нпр Максима Исповедника, мој отац који нема појима о богословљу, може без напора да прати владику и да савршено разуме о чему владика прича. То значи то : да је богослов онолико велики колико може да се спусти ниско... и тиме пренесе узвишену истину, мисао или идеју како би се неко, ко није на том високом интелект. нивоу егзистенцијално и онтолошки и у сваком другом погледу благопријатно "окористио"

Amin.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

а видим једну трибину једних те истих који нешто доказују,показују и нигдје краја

Не знам зашто, али имам утисак да се јако добро знамо и да ово има везе са мном .smesko..

Ето још једног од разлога зашто нећу бити присутан овде, продрли сте у срж проблема и хвала на томе .smesko..

Ја немам потребу нити да се доказујем нити показујем а видим да многи то доживљавају тако, па ето, можете бити срећни јер вам више нећу причињавати такве непријатности .smesko.

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

A sto se tice ove nase price... ja bas mislim da je jako dobro sto se ova nekolicina ljudi dogovorila (ili nije, svejedno) pa otisla, jer svako dalje insistiranje da ostanu, nakon ovakve teme, bilo bi nepotrebno i na silu.

Jer, sve sto nam na prvi pogled izgleda lose i neprijatno, vrlo cesto ima tendenciju da na kraju ispadne vise nego izvrsno, pa tako i ovo.

Pustite ljude da rade svoje, iz toga moze da izadje nesto dobro.

Ako njima forum i ljudi na njemu smetaju i nisu dobra podloga za njihov rad, ne vidim zasto zadrzavati te ljude i praviti im neprijatnosti...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Гости
a i vi oce ivane, mislim da imate preveliku vezanost za ovaj internet projekta...

Драго ми је што си ово рекао. Тачно је да имам огромну везаност за пројекат. Верујем да они који су овде дуже време знају да Поуке.орг није само пуки софтеврско решење и неко месташце где се људи препиру и свађају. Као неко ко својим именом и презименом стоји иза рада, који због тога има огромна искушења животна (наравно и многе радости) могу само да овбећам да ћу још више радити и бити још везанији, али не за софтвер већ за људе. Такође, Поуке.орг су повезани са Епархијама, са Богословским Факултетом, са Архиепископијом охридском, са многим свештеницима, монасима, манастирима, људима различитих занимања, музичарима... па зар мислите да смем себи да дозволим луксуз да радим неозбиљно и неповезано? Наравно да не...Због овог пројекта и идеја које ће се у будућности реализовати (јер ако Бог да, веома веома брзо ће и у мом животу да се десе велике промене са којима ћете бити, као мији пријатељи упознати) ја морам да будемм везан. Имам и такав благослов, имам и одговорност према вама, према свих оних 200-250,000 посетилаца који месечно посете Поуке. Ту исту одговорност имају и Администратори али и сви ви који овде активно учествујете. Зато ми је тешко када видим да теолози који су овде, слободно могу рећи, повлашћени одлазе. Још, много ме више боли када неки теолог назива све ово кукољем. Што се мене тиче, заиста вам дозвољамам да ми кажете шта год желите, да ме пљујете и омаловажавате. Чак, не волим и веома се непријатно осећам када ме неко хвали. Када ме куди, то ми даје снагу да будем још бољи. То моји админи знају. Када се год деси нешто тешко- изађе са сајта нешто врхунски. Никада не можете толико да ме увредите колико ме Бог воли, као и моја породица. Никада. Зато ћу и даље, докле год будем овде, да радим одговорно, потпуно предано... али никада елитистички и са намером да мене или администраторе неко диже у небеса. Не пада ми напамет. А сујета и све оно што је Никола за мене навео су ствари које стоје, али против којих се борим свим силама. Не брините, нађе Господ начин да ме смири...

Тако, да се зна када се већ констатује ово. Бићу још везанији и то ћу тражити и од администатора и од одговорних људи. Имам планове за наредне три године које полако разрађујем а Бог доводи праве људе...

Ljudi, zaista nisam u toku šta se zbiva, ali žalosti me ovo što čitam. Imam jednu molbu, ukoliko nije odveć smiona - molim vas, ukoliko imate neke lične nesuglasice riješite ih van javnosti. Molim vas oprostite ako zvuči bezobrazno ili nekako slično. Moram obrazložiti, naime - kada god me neko pita nešto u vezi vjere ja ga uputim na sveštenika, kao i na ovaj forum! Eto, vjerujem da ova prepiska ne koristi nikome i nikoga ne raduje, sem neprijatelja kojih uvijek ima. Praštajte ako koga uvrijedih, nemam lošu namjeru...

Дужан сам и на ово да одгворим и да се сложим са изнешеним. Тачно је заиста.Али они који буду ово читали и мислили да ћу ја сада да мрзим Николу ( а верујем да неће ни он мене) се грдно преварио. Ја њега најпре помињем сваке Литургије као и све вас чија имена знам (а и тражим да ми пошаљете, радост ми је да се за вас молим) и волим га и зато ми тешко падају те његове речи. Знам колико је он сам труда уложио овде и не желим да исвој рад доведе под знак питања и самим тим да доживи додатна разочерења. Много је разочараних и теолога и свештеника, ма и Епископа... а све то можемо превазићи...

Пошто журим, имам обавезе на парохији, видимо се касније. Уживајте уз БС:

Подели на овим сајтовима

A sto se tice ove nase price... ja bas mislim da je jako dobro sto se ova nekolicina ljudi dogovorila (ili nije, svejedno) pa otisla, jer svako dalje insistiranje da ostanu, nakon ovakve teme, bilo bi nepotrebno i na silu.

Jer, sve sto nam na prvi pogled izgleda lose i neprijatno, vrlo cesto ima tendenciju da na kraju ispadne vise nego izvrsno, pa tako i ovo.

Pustite ljude da rade svoje, iz toga moze da izadje nesto dobro.

Ako njima forum i ljudi na njemu smetaju i nisu dobra podloga za njihov rad, ne vidim zasto zadrzavati ljude i praviti im neprijatnosti...

Донекле могу да се сложим са тобом.

Није био договор, спонтано је потпуно заиста.

Да се разумемо, нити ми смета форум, нити људи овде, напротив. Нећу више бити овде искључиво да бих ослободио простор људима и да бих више времена посветио ономе што желим да радим.

Нисам ни сањао да ће доћи до сега овога а најмање то желео, глупости. Лазар је само обавестио да ће бити тамо и остали су се придружили, и то је цела прича, глупо је правити од тога било шта.

Ово наравно говорим у своје име, јер мислим да нисам ни радио ко зна шта популарно и праћено на форуму да би то захтевало неку причу о губитку или мањку нечега на форуму. Лично за себе сматрам да нико неће ни приметити да ме више нема овде и то је ок скроз, па ми је зато сулудо све ово сад...

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Лично за себе сматрам да нико неће ни приметити да ме више нема овде и то је ок скроз, па ми је зато сулудо све ово сад...
Веома грешиш... све се примети. :)

А наравно, свачија слобода је загарантована и желим ти сву срећу у даљем раду, Од мене увек имаш подршку за све што будеш радио, ако могу икако да помогнем...

Подели на овим сајтовима

@@Angelus,

Bilo bi dobro,da se uzdržiš od ovakvih prisnih postova članovima foruma ( mislim na Baltazara), primetila sam da se stalno obraćaš njemu i da mu je neprijatno.Ne znam o čemu se radi, niti me zanima, ali pomalo je degutantno čitati javno ovo što ispada da ti njemu lično pišeš.Sve što je lično može na pp.Zna se šta je za forum.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ево пошто отац Иван помиње "елитизам" теолога,занима ме да ли би ико реаговао темом или на сличан начин да је четворо других чланова,не-теолога, одлучило да напусти форум.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@,

Одераговао бих опет и питао у чему је проблем и покушао да изгладим ствар. АЛИ, понављам, најпре сам одреаговао што се потцењује ЖРУ и назива кукољем и то ми је било повод да питам све ово што сам питао. И не сећам се да сам говорио о елитизму теолога већ да на сајту имају повлашћени статус, не претерано, али имају. Зато што су потребни. Сам сам против било каквог елитизма и одвајања. Администрација овде није ничим повлаштена. И сам админ, наравно и ја, добије ћушку на нашим састанцима. Само је један разлог: да будемо бољи и да још одговорније радимо за Цркву јер нам је много дато, и много се од нас очекује.

Подели на овим сајтовима

ne bih da izigravam nikolinog advokata ali sam siguran da nije mislio da su pojedinci kao takvi kukolj već kvalitet postova i tema u kojima učestvuju tj. teme su takve da o njima može da se diskutuje i na nekom običnom forumu, ne mora da budemo pravoslavci da bismo o tome pričali... kukolj guši pšenicu tj. od takvih tema se uguše duhove i kvalitetne teme...mada lično ne vidim razlog da se burno reaguje jer i sam često pišem na takvim temama a nisam se ni najmanje našao uvredjen ili prozvan jer forum doživoljavam jednosmerno- ja se tu izražavam, iznosim sebe a kako će drugi da reaguju-nekad mi pomognu nekad se totalno ispale komentarima, često i naučim puno toga ... (ovde mislim uopšte, ni na koga posebno)

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ali sam siguran da nije mislio da su pojedinci kao takvi kukolj već kvalitet postova i tema u kojima učestvuju tj. teme su takve da o njima može da se diskutuje i na nekom običnom forumu, ne mora da budemo pravoslavci da bismo o tome pričali...

Слажем се са тобом потпуно, али опет не могу да оспорим то да ће то свако доживети на различит начин.

Ти и ја смо то доживели тако, али отац Иван другачије, поштујем и мислим да је најбоље да то њих двојица разјасне међусобно.

Подели на овим сајтовима

Како каже наш Митрополит др Амфилохије да ништа не дугујемо једни другима,осим љубави,да љубимо једни друге,Христовом љубављу,...у томе је сва мудрост и све треба тим током да тече. .smesko.

Подели на овим сајтовима

Да се разумемо, нити ми смета форум, нити људи овде, напротив. Нећу више бити овде искључиво да бих ослободио простор људима и да бих више времена посветио ономе што желим да радим.

Samo da primetim - ne vidim kako si ti to "gusio" prostor da bi ga sad oslobadjao... sasvim je validno da covek ne nadje sebe u necemu, i da se lepo povuce u nesto drugo.

Za to nije potrebno nikakvo opravdavanje...

Подели на овим сајтовима

Пре неколико година упознао сам младог човека, јереја, са звањем мастера теологије....

Експлозија идеја, дубоко мислећег приступа свакој теми, надахнутост при дискусијама и неписива енергија проткана жељом да буде свуда присутан, учиниле су тог младог човека опште познатим. Својствено људима да буду што чешће у близини опште познатог, да "лајкују" његова размишљања чак и кад појма немају о чему се у тих пар реченица ради, имало је за последицу интерактивност али све мање и мање групе. Не због њега, чак не ни због људи који су му били у најближој околини, већ због свих нас којима би такви Божији дарови сублимирани у једној личности, изузетно значили, одважио сам се да му се супротставим, условно речено. Шокантно за људе који су са њим постали као "прст и нокат", али и за њега самог, били су закључци да о истом питању говоримо на различите начине и да обојица постижемо једнако успешан циљ. Условно супротстављање, како написах, састојало се у начину изражавања, треминологији коју смо користили, мом труду да његове дубоко мислене, и подвлачим, за хришћанство есенцијалне тезе и питања, "преведем" људима који вапе за таквим одговорима, али читајући или слушајући, једноставно не препознају да је то баш оно што их мучи. Иако сам користио сваку прилику и да га подсетим да младост јесте резервоар битних енергената, али да у том резервоару вреба гордост која користи неискуство проживљеног, он, понесен хвалоспевима, све мање и мање групе људи, као и оних који су га користили за остварење личних циљева, сишао је сасвим са Пута.

Ја сам истрајао у свом начину сведочења Христа, а он у свом.

Ја сам и сад овде, али пре свега и увек, са својом евхаристијском заједницом.

Он није ни овде, ни са својом евхаристијском заједницом.

Али, Бог ми Је сведок, да не желим да се ова прича овако заврши, у нади у милост Божију, и с вером да Свезнајући далеко боље од мене Зна, да такав човек заиста Христову Цркву може попуњавати новим људима, и да је једини разлог несикуство као последица младости.

Зашто ово пишем, баш на овој теми?

Све што сте писали, драга моја млада браћо, мени је много значило. Подстакло ме не да одмах прихватим и променим свој став, већ да прочитам, истражим, а онда или вам се супротставим или без поговора прихватим. У оба случаја, ваше писање је на корист. У оба случаја сви смо профитирали, а то значи и другима јасније одговорили на питања која их муче. Овај форум, показало се, опстаје и све више људи сазнаје за њега и интересује се. Поптуно је НЕВАЖНО, ко је оснивач или чија је идеја, битно је да људима значи. Сви смо ми Христови апостоли, докле год будемо чврсти у својој одлуци, да све што чинимо, чинимо Христа ради, без обзира где и кад. Заједница, као заједница младих прутова али пуних животног сока, је несаломива. Уз тај сноп вас младих, у нади да нас нећете одбацити присаједињујемо се и ми старији, црпећи од вас енергију, а дарујући вам своје искуство, без наметљивости једни другима јер је Христос међу нама! Сад кад надаље кажемо - И Јесте! И Биће! - , онда морамо бити одважни и то и у дело спровести. Само тако ћемо и посведочити да Христовој Цркви ништа, нико и никад не може наудити. Тада, кад решавамо неспоразуме између себе, а у оквиру снопа у коме смо сакупљени, тад пројављујемо Љубав Христову, јер се не боримо за себе већ за Њега! Тада нисмо млаки....

Зато, праштајте ви мени, али пре свега праштајте једни другима,непрестано, и истрајте у снопу, да вас олује живота у којој, од Бога проклета, гордост вреба баш сваког од вас, не би ли вас одвојила, а онда питање часа и потпуно сломила, и од Христа одвојила.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...