Jump to content

Patrijarh Irinej: Sažaljevam homoseksualce

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Povodom najavljivane Parade ponosa, patrijarh Irinej je u intervjuu za najnoviji NIN rekao da ne osuđuje homoseksualce, već da ih duboko sažaljeva.

277611_patrijarh01betafoto-damir-sencar_f.jpg?ver=1349207474 - Verovatno je to nešto što je jače od njih. To je devijacija ljudske prirode kakvu ne vidimo nigde u prirodi. Ja mislim da je to bolest i da tim osobama treba pomoći da prevaziđu ovu neprirodnu anomaliju - kaže patrijarh.

Oni dodaje da je veliko pitanje da li se s tom anomalijom čovek rađa, ili, zavisno od uslova života, to postaje porok.

- U Bibliji, koja je prihvaćena od mnogih religija sveta, kaže se da ko je takav, on je “gad pred Gospodom”. Crkva ne osuđuje grešnika, nego greh. Ovaj greh Crkva osuđuje kao greh protiv prve zapovesti Božije date našim praroditeljima, koja glasi: „Rađajte se i množite se i napunite zemlju“. Šta bi bilo sa čovečanskim rodom kada bi greh postao masovna pojava? Danas, kada je natalitet u strahovitom padu, treba da podržavamo pokret greha??? Ove parade vređaju moral apsolutne većine, ne samo hrišćana već i predstavnika drugih velikih religija i ne treba ih dozvoliti. Poštujem slobodu svakoga, ali slobodu koja ne vodi u anarhiju.

Istovremeno, poglavar SPC osuđuje svako nasilje:

- Nikakvo nasilje, ma od koga dolazilo, ne može se odobriti. Ako se želi nečemu suprotstaviti, neka to bude bez nasilja. Nisam pristalica nikakvog nasilja u ovom slučaju. Ako su u tome učestvovali neki sveštenici, za to nisu imali blagoslov Crkve. Prema tome, Crkva ne odobrava nasilje. Svakom čoveku data je sloboda i mogućnost da od svoga bića izgradi hram Božiji ili radionicu satane.

Blic

Подели на овим сајтовима

Mogao je reći da saoseća sa njima, ali opet, za to treba imati ponešto iznutra...

Kada nekom kažeš da ga sažaljevaš, to je daleko teže nego kada mu kažeš da je "nenormalan", "bolesnik", "kreten" etc. Stepen više toga.

Sramota.

Zašto bi saosećao s nekim ko se ponosi svojim gresima? Da li ti saosećaš sa Brejvikom (ono što je on učinio je svakako neizmerno, neuporedivo i nesagledivo veći greh nego butt sex, ali je svejedno validna analogija zato što se i Brejvik ponosi svojim gresima)? U Pravoslavlju nema podele na smrtne i obične grehe, nego je svaki greh smrtan... Jednino s čime se ovde ne slažem jeste s patrijarhovom argumentacijom, i pominjanjem nataliteta, a tu se ne slažem s hrišćanske tačke gledišta...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Mogao je reći da saoseća sa njima, ali opet, za to treba imati ponešto iznutra...

je l to zato što misliš da glagol saosećati podrazumeva horizontalu tj. da si na istom nivou sa nekim a sažaljenje zvuči kao da si ti na vrhu planine a oni koje sažaljevaš u podnožju (na bezbednoj udaljenosti)

siguran sam da mnoge hrišćane na forumu sažaljevaš a ne saosećaš sa njima... zar ne

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

je l to zato što misliš da glagol saosećati podrazumeva horizontalu tj. da si na istom nivou sa nekim a sažaljenje zvuči kao da si ti na vrhu planine a oni koje sažaljevaš u podnožju (na bezbednoj udaljenosti)

To bih nekome rekao kada bih baš hteo da ga uvredim i pokopam.

siguran sam da mnoge hrišćane na forumu sažaljevaš a ne saosećaš sa njima... zar ne

Pa možda, ali se ja ne izdajem za duhovnog autoriteta/oca niti za to važim.

Подели на овим сајтовима

Koliko samo tema ima o homoseksualnosti? Neko ko je pao sa Marsa bi pomislio da je Hrišćanstvo nekakva bizarna religija koja se vrti oko zabrane analnog odnosa. Da Isus skoro da ništa nije govorio osim osuđivao homoseksualizam. A koliko ja znam, samo ga je jednom, doduše ne eksplicitno, pomenuo kada je licemernim građanima Kapernauma rekao da će lakše biti Sodomu u dan suda, jer da su se ova čuda desila u Sodomu, ostao bi do dana današnjeg. Da li je homoseksualizam nešto najgore u ovoj zemlji pa da se svaki put diže tolika moralna panika? A ta moralna briga je laž, jer ne mari za ono što ljudi rade u svom domu, samo neće da se to javno pokazuje. To je nebriga za ljudske duše. Može Patrijarh da moli Dačića da zabrani paradu, možemo da vrištimo do mile volje, da vičemo 'porodica!' dok nas ne zaboli glava i stomak, ništa se neće promeniti. Neće nestati homoseksualaca, neće taj teret tim ljudima postati lakši. Kako to da se u svim saopštenjima Crkve o homoseksualcima poruke šalju svima (državi, navijačima, vernicima, heteroseksualcima, drugim religijama...) svima osim homoseksualcima? Kakva je pastirska briga za te ljude? Jesu li to sve ateisti i satanisti?

Strašno je čuti da ateisti razmišljaju hrišćanskije od mnogih hrišćana, but it's just me. To je samo moje bezvezno mišljenje. Religija je zaista nešto užasno. Religija 'šerpi i lonaca' , lažnog, praznog, neosetljivog moralizma koji pasivno sažaljeva i sudi a nema snagu vere, snagu da sastradava kao Hrist sa ženom samarjankom na Jakovljevom bunaru, da saoseća, jer je saosećanje aktivnost, a sažaljenje može biti tek nešto usput. Hrista je razapela religija a ne ateizam. Hristos je uništio religiju i doneo veru.

butt sex

Zar je to homoseksualnost? Je li po analogiji heteroseksualnost slično: stavljanje genitalija na određeno mesto, izvinjavam se na lascivnosti? To su komplikovane stvari koje uključuju čitav skup emocija, mentalnih stanja itd. a ne nekakva seksualna praksa.

Ja mislim da je to bolest

Onda je neizlečiva bolest. Ljudi se rađaju sa homoseksualnim sklonostima, ne biraju te sklonosti, to je činjenica, deal with it. Ne može neko da ostavi homoseksualnost kao kutiju cigareta, već je to mnogo veći podvig, borba protiv sebe, borba koja zahteva čitav život i podršku crkve, saosećanje crkve a ne sažaljenje.

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

Zar je to homoseksualnost? Je li po analogiji heteroseksualnost slično: stavljanje genitalija na određeno mesto, izvinjavam se na lascivnosti? To su komplikovane stvari koje uključuju čitav skup emocija, mentalnih stanja itd. a ne nekakva seksualna praksa.
То је оно што је грех, није грех бити педер, није грех да те привлаче особе истог пола, грех је стављање гениталија на погрешно место, грех је чинити с гениталијама погрешне ствари. Грех је промашај и то је то, емоције и ментална стања су ту скроз небитна, то што је грех код хомића, грех је и код хетеросексуалних...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

није грех бити педер

Biti 'peder' ne znači samo imati seks. i pomisli mogu biti 'pederske'. "Ko pogleda ženu sa željom, itd" Da je greh niko ko se smatra hrišćaninom neće poricati. Greh i to užasan. Strast, tj. stradanje. A lek za strasti: sa-stradavanje. To je po meni cilj Hristovog ovaploćenja- milosrdna ljubav i sastradavanje. Homoseksualizam nije kao preljuba. Preljubnik ne smatra da mu je to crta ličnosti već pad, koji može da prevaziđe. Prevazići homoseksualnost je mnogo teže- jer treba prevazići sopstvenu ličnost. Homoseksualizam je rak ličnosti, metastaza . Homoseksualac sebe ne može da vidi drugačije osim kroz tu prizmu, jer homoseksualnost nije samo analni odnos već sve ono što čovek oseća i trpi ceo dan i ceo život. Dati pastirski odgovor na to je mnogo teže nego na blud ili preljubu ili nekakvu seksualnu praksu koja je zabranjena.

• Волим 1

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

Biti 'peder' ne znači samo imati seks. i pomisli mogu biti 'pederske'. "Ko pogleda ženu sa željom, itd" Da je greh niko ko se smatra hrišćaninom neće poricati. Greh i to užasan. Strast, tj. stradanje. A lek za strasti: sa-stradavanje. To je po meni cilj Hristovog ovaploćenja- milosrdna ljubav i sastradavanje. Homoseksualizam nije kao preljuba. Preljubnik ne smatra da mu je to crta ličnosti već pad, koji može da prevaziđe. Prevazići homoseksualnost je mnogo teže- jer treba prevazići sopstvenu ličnost. Homoseksualizam je rak ličnosti, metastaza . Homoseksualac sebe ne može da vidi drugačije osim kroz tu prizmu, jer homoseksualnost nije samo analni odnos već sve ono što čovek oseća i trpi ceo dan i ceo život. Dati pastirski odgovor na to je mnogo teže nego na blud ili preljubu ili nekakvu seksualnu praksu koja je zabranjena.
Није тачно, своди се на исто, барем у великој већини случајева...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

То је оно што је грех, није грех бити педер, није грех да те привлаче особе истог пола, грех је стављање гениталија на погрешно место, грех је чинити с гениталијама погрешне ствари. Грех је промашај и то је то, емоције и ментална стања су ту скроз небитна, то што је грех код хомића, грех је и код хетеросексуалних...

LOL

Никада пре не бих рекао да си ти толики формалиста и моралиста.

Подели на овим сајтовима

своди се на исто

Ne znam da li je isto. Jer ja ako nisam venčan a imam strasti i podležem im, imam devojku sa kojom imam odnose, volimo se itd. ili nemam devojku pa radim neke druge stvari itd. -sve je to promašaj i greh. Ali postoji prirodan izlaz iz tog greha- brak. Taj greh nekako može biti prevaziđen a da se moje emocije, moj doživljaj sveta, moja ličnost ne promeni. I dalje ću biti sa devojkom koju volim samo više neće biti greha. Sad, ovo je moje mišljenje. A pošto se više puta pomenulo 'dupe' na ovoj isl. temama, mišljenje je kao dupe, kako se kaže, jer niko nije uskraćen za to dvoje :D Tako da možda grešim :) No iz homoseksualnosti nema izlaza. Iz toga se ne može izaći sa seksualnošću. Ona mora biti dokinuta. U tome je nešto rekao bih nadljudsko. Ali nevermind. Samo spekulišem.

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

LOL

Никада пре не бих рекао да си ти толики формалиста и моралиста.

Nije jedino iznenađenje koje su neke teme donele.

Puna usta nekih "priroda stvari" i banalnih gluposti.

:)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...