Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Vitaminska salata - zelena salata seckana na tanke trake - crveni kupus (na glavicu zelenre salate - ide 1/3 malog crvenog kupusa jer je malo gorak ali izbalansira sastojke) - krupno rendana velika kisela jabuka (ili 2 manej) - krupno rendana sargarepa - moze da se doda jos neka druga vrsta zelene salate i sl. Preliv: maslinovo ulje, limun, vlasac, persun, malo vode, biber .... jos neki "zeleni" zacin po ukusu "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Rizoto sa sampinjonima (za 2 osobe) 1 glavica crnog luka 1 velika sargarepa 300 gr sampinjona 200 gr pirinca Luk sitno naseckas, sampinjone iseckas na listice, a sargarepu narendas (koliko krupno/sitno, to sama odredjujes; ja obicno rendam sitnije). Zagrejes 1 kasiku ulja, pa proprzis luk. Kad se on malo proprzi, ubacis sargarepu, dobro promesas i ulijes 100 ml vode. Pustis to da se dobro izdinsta, pa ubacis sampinjone i jos 100 ml vode. U drugoj serpi kuvas pirinac, ali da se ne skuva do kraja, nego nekih 3/4. Dinstas sampinjone sve dok pirinac ne bude spreman, naravno uz dodavanje vode. Kad je pirinac skoro gotov, ubacis ga u sampinjone i drzis na istoj vatri jos nekih 10ak minuta, da sva voda ispari i da se ukuva potpuno. Zacinis po zelji (kod mene je kombinacija zacina C, bibera i origana) i serviras. _________________ "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Pasta sa povcem U vodu dodati jedu supenu kasiku ulja i pola supene kasike soli. Kad voda usključa, smanjiti vatru na srednju jacinu i ubaciti pastu (bilo koju - o obliku, skoljki, masnica itd) i kuvati 10 - 15 min (zavisi koja je u pitanju). Sos: U serpicu staviti malo ulja, koliko da prekrije dno, i ubaciti isjeckano jednu glavicu crnog luka, dva cesnja bijelog luka, jedan do dva poriluka, jednu papriku i dva srednja paradajza. Dodati vrlo malo vode. Na srednjoj temperaturi krckati i mijesati, dok smjesa ne postane kasasta (oko 15 min). Na sredini kuvanja sos zaciniti po ukusu (ja stavim po malo vegete, sarenog bibera, provansalskog zacina itd) i dodati malo bijelog vina. Probati sos pri kraju kuvanju i dodati nesto ako je eventualno potrebno (vode, zacina i sl). Pastu ocijediti i preliti sosom. Vrlo je ukusno. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Posne kokos-cokoladne bananice (za jednu osobu) Potrebno: -banana -kokosovo ulje -kakao prah -agava nektar Priprema: Bananu iseci na pola, pa svaku polovinu izdeliti na cetvrtine (ili kako vama odgovara, moze i samo polovine, kolutovi, sta god). Uviti isecene komade u providnu kuhinjsku foliju - svaki pojedinacno, i staviti u zamrzivac. Bitno je da banana bude jako hladna, mozete je hladiti do potpunog zamrzavanja ili prekinuti ranije. Dok se komadici hlade pripremiti cokoladnu glazuru - u dubljoj posudici pomesati kasiku rastopljenog kokosovog ulja, kasicicu agava nektara (moze i prema ukusu, koliko vama odgovara da je slatko) i ravnu kasiku kakao praha. Pripremiti parce masnog papira za pecenje i cackalice. Izvaditi ohladjenu bananu, cackalicom uzimati komade i umakati u glazuru. Od hladnoce banane kokosovo ulje ce se stegnuti odmah. Odlagati na papir za pecenje i drzati u frizideru. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Pita sa sojom 100 grama soje ostaviti u vodi 2 sata (60 minuta) U to dodati pet glavica crnog luka, malo bibera, soli i vegete. Luk prethodno uprziti. Smesu stavljati na svaku drugu koru, sem na poslednju. Neispecenu pitu iseci na kocke i preliti jednom casom piva, 1/2 case ulja i jednim praskom za pecivom. Ostaviti pitu da odstoji jedan sat i nakon toga je peci. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Posne oblande Ušpinovati 500 grama šećara, u to dodati 500 grama ratluka da se rastopi. Prohladiti malo i dodati 500 grama mlevenih oraha i premazati oblande. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 SOČIVICA - Čorbica sa sočivom Sastojci: 1.5 - 2l vode 300g sočiva 3 glavice crnog luka 3 šargarepe 3 stabljike celera (ili peršunovog lista) 400 ml paradajz soka so, biber, lovorov list Priprema: Veče pre pripreme potopiti sočivo u vodu da odstoji. A, onda sutradan: Oprati sočivo, preliti vodom i staviti na ringlu. Dodati kockice luka, šargarepe.. Zatim, nakon 10-ak minuta, dodati sok od paradajza.. Staviti so, biber, lovor i kuvati oko 30 minuta dok sočivo omekša. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Dagnje na buzari POTREBNO: 600-700 gr dagnji u školjki, 5 dl belog vina, malo maslinovog ulja, 1 mala glavica crnog luka, sitno iseckanog, 2-3 cena belog luka, sitno isec kanog, 2 lovorova lista, biber u zrnu, so ili vegeta, sveže iseckan peršun; Dagnje oprati u ledenoj vodi. Na malo ulja propržiti iseckan crni luk, pa dodati oprane dagnje i mešati jedan minut. Dodati iseckan beli luk, vegetu ili so, nekoliko zrna bibera, lovor, pa sve naliti vinom. Po potrebi dodati malo vode, ali ne previše – dagnje treba samo da ogreznu u tecnosti. Kad tecnost prokljuca, smanjiti vatru i kuvati još 10 minuta. Na kraju dodati peršun i odmah služiti. Punjene paprike POTREBNO: 12 crvenih paprika ‘šilje' ili 10 crvenih babura, 1 manja glavica crnog luka, 1 do 2 šargarepe, sitno narendane nekoliko pecuraka, iseckanih na kockice 1 stabljika celera, sitno iseckana, 2 šolje sojinih ljuspica ili 1 šolja opranog pirinca, 2 paradajza so, biber, ulje, sok od paradajza ili voda; Paprike oprati , iseci im stabljike i izvaditi seme, pa ih poredati u veci pleh. Na ulju propržiti iseckan crni luk, šargarepu, pecurke i celer, pa u to dodati 2 šolje sojinih ljuspica, prethodno potopljenih u vrucu vodu i ocedenih. Umesto soje, može se dodati i pririnac. Posoliti, pobiberiti po ukusu, dobro sjediniti, pa dobijenim nadevom puniti paprike. Otvore zatvoriti ‘kapicama' od paradajza, preliti sokom od paradajza ili vodom da ogreznu i peci na umerenoj vatri, oko ½ sata. Ukoliko se posti na vodi, izostaviti ulje. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Ðuveč od raznog povrća POTREBNO: 1 mali plavi patlidžan, isecen na kocke, 2 male tikvice, isecene na kolutove, 1 crvena paprika, isecena na krupne kocke, 1 zelena paprika, isecena na krupne kocke, 2 glavice crnog luka, isecena na cetvrtine , 1 šargarepa, isecena na kolutove, 3 do 4 cena belog luka, isecena po polovini, 2 do 3 paradajza, oljuštena i isecena na kriške, malo maslinovog ulja, so, biber, origano, svež peršun; Patlidžan iseci na kocke, dobro posoliti, pa ostaviti da stoji sat vremena. Kada ispusti gorku tecnost, dobro ga ocediti. U veliki duvec ili tepsiju pomešati svo pripremljeno povrce i zacine, dobro promešati, dodati malo maslinovog ulja i peci poklopljeno dok povrce malo ne omekša, ali ipak treba da zadrži odredenu cvrstinu. Služiti uz baren pirinac ili posni pire od krompira. Ukoliko se posti na vodi, izostavite ulje, ali dodajte više paradajza. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Paprikaš sa sojom POTREBNO: 1 šolja soje u komadima, 750 gr krompira, 1 glavica crnog luka, sitno iseckana, 1 šargarepa, 1 stabljika celera, 1 šolja graška, list lovora, beli luk (po želji), kašicica brašna, ulje, aleva paprika, so (ili vegeta), biber, mirodija; Komade soje potopiti u vrucu vodu i ostaviti da stoje sat vremena. Krompir oljuštiti i iseci na jednake kolutove. Propržiti iseckan crni luk, dodati rendanu ili sitno iseckanu šargarepu i celer, takode sitno iseckan. Dodati alevu papriku i kašicicu brašna i promešati. Zatim dodati pripremljen krompir i komade soje, pa sve odmah naliti sa vodom, toliko da krompir i soja ogreznu u njoj. Posoliti po ukusu, staviti jedan list lovora, grašak i iseckan beli luk po želji i ostaviti da se kuva oko20 minuta, ili dok krompir ne postane mekan. Na kraju dodati biber i sitno iseckane sveže mirodije. Kada se posti na vodi, izostavlja se ulje i sve se bari. Radi gustine može se dodati malo kukuruznog griza u trenutku kad jelo provri. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Ðuveč sa heljdom i povrćem POTREBNO: 1 šolja heljde (za one koji žive na engleskom govornom podrucju: roasted buckwheat , ili “ kasha ”), 1 manja glavica crnog luka, 1 izrendana šargarepa, 1 mali plavi patlidžan, 1 tikvica, isecena na kockice, 2 krompira iseckana na kockice, 1 paprika, sitno iseckana, 1/2 šolje graška, ulje, so, biber, svež peršun, aleva paprika; Plavi patlidžan oprati, iseckati na komadice, posoliti i ostaviti da stoji sat vremena. Kad pusti gorku tecnost, dobro ga ocediti. Na ulju propržiti luk, šargarepu i papriku, dodati alevu papriku, promešati, pa odmah dodati ostalo povrce i vodu. Povrce treba da pliva u vodi. Posoliti i ostaviti da se bari na tihoj vatri, dok se krompir ne skuva. Za to vreme heljdu preliti kljucalom vodom i ostaviti da malo postoji. Kada je povrce kuvano, sve preruciti u duvec ili tepsiju, i sjediniti sa heljdom. Peci u rerni na jacoj vatri. Jelo je gotovo kad heljda upije svu tecnost i nabubri. Kao i druga jela, i ovo jelo se može pripremiti na vodi, izostavljanjem ulja. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Rice noodles sa lisicarkama 250g lisicarki 2 glavice crnog luka 2dl kokosovog mlijeka zacini 1 pakovanje tjestenine od rize Dinstati luk,dodati lisicarke,zaciniti zacinima po zelji (uz ovo najvise volim mjesavinu azijskih zacina),dodati kokosovo mlijeko. Skuvati tjesteninu,iscijediti. Preliti sosom sa lisicarkama. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Povrce sa sosom od paradajiza 1/2kg krompira, 300gr sargarepe, 1 koren celera, 1/2kg karfiola, 2 kasike zacina, 4 kasike brasna, 1/2l soka od paradajiza, 3 cena belog luka, so. Kropir oljustiti, sargarepu ocstiti i seckati po duzini, koren celera ocistiti i iseci na cetiri, oprati karfiol. Sve to obariti u vodi toliko da povrce ogrezne. Kada je kuvano, dodati zacin pa vodu iz povrca ocediti, povrce sloziti u ciniju pa preliti paradajizom. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Kroketi od spanaca 1.5 solja spanaca, 3 kasike biljnog margarina, 4 kasike brasna, prezle, 2 kasike badema, ulje, so, biber, 1 casa vode. Brasno proprziti na margarinu, na blagoj temperaturi uz astalno mesanje. Dodati vode onoliko koliko je potrebno da se dobije gust sos, pa skloniti sa vatre i dodati so, biber, spanac i bademe, promesati, ostaviti da se ohladi. Od ohladjene mase praviti loptice, uvaljati ih u brasno i prezlu i prziti na vrelom ulju. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Kuglice od smokava 500gr smokava, 1 solja secera, 1 solja mlevenih oraha, strugana kora i sok od jedne pomorandze. Smokve samleti i pomesati sasecerom, orasima i korom pomorandze. Masu dobro sjediniti i od nje praviti kuglice i ostaviti da se prosuse u korpicama od papira. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука