Jump to content

Рецепти за посна јела


Препоручена порука

klapklap klapklap klapklap

hvala seje moje.

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Посне ванилце

потребно је:

1 кг.меког брашна ,

4 децилитра уља ,

2 децилитра белог вина ,

1 шоља (за кафу) шећара

и

пола кесице пашка за пециво!

припрема:

Све ово измешати и замесити !

Добро замесити да се све лепо сједини , да знате смеса је доста тврда и тако треба да буде ако сматрате да је превише тврдо ви можете додати још мало вина и уља , само пазите да не буде после доста мекано!

Ставита мало да одстоји , колко да се опусти тесто , по могуђству поделите тесто у неколико делова .

Узмите један комад теста и направите кору дебљине пола прста од палца и сећи са неком малом чашицом (ми са чашицом за ракију) по својој жељи.

Док се пече , пазите да не прегору , брзо  се пеку , у то време ви припремите :

1 кесицу птах шећера и ванилин шећер по жељи колико волите 1,2,3... кесице , то све измешати.

Када извадите из пећнице , колутиће спајати са било којим џемом , битно да их спајате док су још врући и ваљати их у прах и ванилин шеђер!

Мој савет вам је ако припремате за славу или за било шта , то урадите неколико дана пре ( моја мајка углавном их прави 3-4 дана пре славе) , јер тада су лепши и укуснији када више дана одстоје!

               

                                                              ПРИЈАТНО !

п.с. само још нешто да напоменем за тесто ,

     тесто треба тврдо да буде , да је све лепо сједињено , то се одмах види , доста се тешко меси и    

     углавмом ја то радим уместо мајке јер заиста треба мало јача рука - без шале  1000000001010

Link to comment
Подели на овим сајтовима

:229229229: kriminalac 0405_feel ко чека и дочека  1000000001010

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Немо'се стидиш  kriminalac

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Посне ванилце

потребно је:

1 кг.меког брашна ,

4 децилитра уља ,

2 децилитра белог вина ,

1 шоља (за кафу) шећара

и

пола кесице пашка за пециво!

припрема:

Све ово измешати и замесити !

Добро замесити да се све лепо сједини , да знате смеса је доста тврда и тако треба да буде ако сматрате да је превише тврдо ви можете додати још мало вина и уља , само пазите да не буде после доста мекано!

Ставита мало да одстоји , колко да се опусти тесто , по могуђству поделите тесто у неколико делова .

Узмите један комад теста и направите кору дебљине пола прста од палца и сећи са неком малом чашицом (ми са чашицом за ракију) по својој жељи.

Док се пече , пазите да не прегору , брзо  се пеку , у то време ви припремите :

1 кесицу птах шећера и ванилин шећер по жељи колико волите 1,2,3... кесице , то све измешати.

Када извадите из пећнице , колутиће спајати са било којим џемом , битно да их спајате док су још врући и ваљати их у прах и ванилин шеђер!

Мој савет вам је ако припремате за славу или за било шта , то урадите неколико дана пре ( моја мајка углавном их прави 3-4 дана пре славе) , јер тада су лепши и укуснији када више дана одстоје!

               

                                                              ПРИЈАТНО !

п.с. само још нешто да напоменем за тесто ,

     тесто треба тврдо да буде , да је све лепо сједињено , то се одмах види , доста се тешко меси и    

     углавмом ја то радим уместо мајке јер заиста треба мало јача рука - без шале  greengrin

      Е хвала Марти, ја месим сличне јер у њих иде и око 200г. ораха.Па додам више уља него што је по

рецепту да би тесто било добро сједињено.Али ћу од сада да додајем и мало белог вина. :mad:

        0110_hahaha :)

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мартина торта

-За коре: 1 кашика меда,2 шољице киселе воде,1 шољица уља,2 шољице шећера,1 кашичица соде бикарбоне,2 кашичице какаа,5 кашика млевених ораха,брашно по потреби.Од тога испећи 3 коре.

-Фил 1.: 200 грама маргарина умутити са 250 грама шећера у праху,додати 300 грама млевеног кекса и сок од 1 поморанџе.

-Фил 2.: 100 грама пудинга од ваниле помешати са кашиком брашна и 12 кашика шећера па скувати у 1/2 литра воде.Охлађено помешати са 200 грама маргарина.

-Прелив: 4 штангле чоколаде,1 кашичица шећера у праху,1 кашичица улја и мало воде.

Филовати: кора-фил 1.-кора-фил 2.-кора-прелив.

Уздање је моје Отац,прибежиште је моје Син,покров је мој Дух Свети,Тројице Света слава ти!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

           

     

Постављена слика

    Надимљавање рибе- Полусушење

 

  Узети мало крупнију рибу,очистити је, исећи на крупније комаде и благо посолити,посути винским сирћетом

(ако је у питању посна врста рибе додати и уља) и оставити да стоји тако пар сати.За овај поступак може се узети и риба из замрзивача.

    Затим припремити пушницу ( заложити тиху ватру да дими од дрва-храст,чамовина,багрем и сл. које може да угорчи рибу).Или се може благо направити дим на роштиљу за мању количину рибе или за један оброк.

када је пушница спремна спуштати рибу на загрејану и подмазану решетку и димити тако један сат.Потом окренути рибу на другу страну.Сада узети шерпу и у њу сипати доста зејтина,као када пржимо крофне.У узаврео зејтин спуштати решеткастом кашиком парчиће рибе и пржити их око  5 минута, да се још зарумене, тј. да буду  пржене сасвим.

Пажљиво ређати на тањир да се риба не распадне.

Напомена 1.-

Овако спремљену рибу можете користити и за побољшање  укуса сарме,ако се овакво месо мало дода у фил, или да се које парче стави између сарми док се она кува, а такође и за припрему подварка од киселог купуса.

Напомена 2.-

За овакво припремање најбоље су масне сорте рибе и свакако рибе које имају мање костију,али по укусу не заостају и друге речне рибе нарочито караш,и све друге, као и морске рибе.

Напомена 3.-

Ако хоћете да сасвим осушите рибу,онда исто поступате само је јаче посолите и сушите веће комаде обично исечене на две половине и димите је цео један дан.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

      Подварак од киселог купуса са просушеном рибом.

Постављена слика

  састојци-

2.кг. киселог купуса, резанца или у главицама па исецкати,

2. децилитра зејтина,

3 главице црног лука,

1 кг, просушене и испржене рибе по претходном поступку,

пола кесице бибера, лист лорбера,

мало алеве паприке.

  У шерпу сипати уље и када се загреје додати исецкани лук.када је лук упола пржен додати купус ,добро промешати и тако динстати док купус не постане мек и благо румен.

Може се за време динстања мало додавати воде да купус боље омекша.Додати на крају кад сва вода испари на врх кашике алеве паприке и млевени бибер.

Сада узети посуду мањи ђувеч,најбоље земљани у коме ће се јело и служити,па ставити на дно ред купуса

а затим сложити преко просушену и испржену рибу.преко ње прекрити са остатком упрженог подварка.

Спустити то у врелу рерну па мало запећи и тако топло одмах служити.

Напомена-

У подварак се може додати и једна главица белог лука ко воли или цела убачена док се још динста.

Подварак је најбоље служити уз проју од кукуруза.

Постављена слика

Link to comment
Подели на овим сајтовима

dada 1000000001010 :cheesy:

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Dugo radim sa ribom, pa evo čisto nekih mojih iskustava, bez nekog konkretnog recepata.

Recepate izmišljajte same (sami) i ne libite se da budete hrabre.

- Kad god možete koristite svežu ribu.

- Preferirajte morsku ribu.

- Rečnu ribu dobro začinite specijalnim začinima za ribu i pravite od rečne ribe specijalitete kao što su čorbe, paprikaši i musake.

- Pravite pljeskavice. Odstranite glavu, sve ostalo sameljite na mašinu za meso bar 5 x. Stavite u meso šta hoćete i oblikujte pljeke ili kebabe.

- Riba koja je iz zamrzivača...kad je odmrznete, posušite je salvijetama i malo zapecite (par minutica) u rerni ili mikrotalasnoj. Pa tek onda radite šta oćete sa njom.

- Ribu koja je iz zamrzivača i sklona je raspadanju, stavite u alu-foliju ili u specijlne vrećice. Prelijte maslinovim uljem i ubacite u nju začinske travčice i limun.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...