marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Posne Slatke Kiflice Potrebni sastojci: 4 secer 1/2 voda 2 vanilija secer 1 secer u prahu 1 dinja 1 orasi 1 kvasac 500 g brašno 250 ml ulje Tumačenje mjera Imate bolju sliku? Priprema jela: Rastopiti kvasac u mlakoj vodi i izmiješati ga sa šecerom (4 kašicice). Ostaviti ga na toplom mjestu da nadode. Margarin ili ulje sipati u posudu, dodati brašno i miješati dok masnoca ne upije brašno. U pocetku ce izgledati kao da se to nikad nece dogoditi, ali budite strpljivi. U tijesto sipati kvasac i zamijesiti. Dobro izmiješano tijesto razviti u koru debelu oko pola centrimetra. Isjeci koru na kvadrate. Na svaki kvadrat staviti malo pekmeza i oraha, oblikovati kiflice i redati ih u podmazani pleh. Treba ih peci na umjerenoj temperaturi dok kiflice ne porumene. Pecene kiflice uvaljati u mješavinu prah šecera i vanilin šecera. Možete ih služiti i nakon nekoliko dana, i tada ce biti ukusne. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Pita s ribom i pirinčem 500 g tankih kora za pitu, 500 g ribe, 1 šoljica pirinča, peršunov list, biber, ulje, so. Pirinač oprati i obariti. Ribu oprati, obariti, očistiti od kostiju i samleti. Dodati biber, iseckan peršunov list, obaren pirinač i so. Smesu dobro izmešati. U nauljenu tepsiju staviti jednu koru za pitu. Poprskati je mešavinom vode i ulja. Na poprskanu koru naneti nadev. Staviti drugu koru, poprskati je, pa dodati nadev i tako dok se ne utroše sastojci. Odozgo dolazi kora. Po ukusu kore se mogu i urolati. Pitu peći u zagrejanoj pećnici na umerenoj vatri, da lepo porumeni. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Čorba od karfiola POTREBNO: 1 veliki karfiol, bistra supa od povrća ili 1.5 litar vode, 2 ili više čena belog luka, sitno iseckanog, 1 kašika brašna, ulje, so (ili vegeta), biber, aleva paprika ili mešavina sušenog povrča, 1 šolja zamrznutog kukuruza. Karfiol očistiti, iseći na cvetiće jednake veličine i bariti u vodi dok potpuno ne omekša, pa procediti i propasirati. Na malo ulja propržiti brašno i beli luk, pa postepeno dodavati supu od povrća ili vodu, stalno mešajuci. Postepeno dodavati i propasirani karfiol. Posoliti po ukusu. Dodati alevu papriku i sušeno povrce, pa kuvati još desetak minuta dok se corba ne ujednaci. Na kraju dodati kukuruz. Prilikom služenja, po želji dodati kašicicu vinskog ili jabukovog sirceta u tanjir. Služiti uz prepecen hleb. Ako se posti na vodi, u corbu se može dodati šaka kukuruznog griza da bi bila gušca, uz stalno mešanje. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Čorba od spanaća POTREBNO: 1 kg spanaća, očišćenog i opranog, 2 veca krompira, oljuštena, oprana i iseckana na sitne kockice, 2 cena belog luka, sitno iseckana, sok od 1 limuna, ulje, 1 puna kašika brašna, so ili vegeta, biber; Spanac dobro skuvati, procediti i propasirati. Na malo ulja propržiti sitno iseckan beli luk sa brašnom i odmah dodati propasiran spanac. Postepeno dodavati vodu i sok od limuna, stalno mešajuci. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ako se posti na vodi, izostaviti zapršku sa uljem i brašnom. Tada se može dodati šaka kukuruznog brašna ili griza da bi corba dobila na gustini. p.s pošto je ja volim sa kiselim mlekom onda dodam sojino kiselo mleko ili jogurt Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Supa od raznog povrća POTREBNO: malo ulja, 1 glavica luka, sitno iseckanog, 1/2 crvene paprike, iseckane na kockice, 1/2 zelene paprike, iseckane na kockice, 1 stabljika celera, iseckana,1 šargarepa, izrendana sitno, 1 litar vode, 1 krompir, oljušten i iseckan na kockice, 1/2 šolje graška, 1/2 šolje kukuruza, 1 šolja cvetica od karfiola, 3 lista kupusa, iseckana na kockice, 1 list lovora, so ili vegeta, biber, posni rezanci ili šolja pirinca, opranog; Na malo ulja propržiti sitno iseckan luk, papriku, celer i šargarepu. Postepeno dodavati vodu. Kad prokljuca, dodati ostale sastojke i kuvati na tihoj vatri još 15 minuta ili dok se testenina ili pirinac ne skuvaju. Kada se posti na vodi, jednostavno izostaviti ulje i sve bariti. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Paprikaš sa sojom POTREBNO: 1 šolja soje u komadima, 750 gr krompira, 1 glavica crnog luka, sitno iseckana, 1 šargarepa, 1 stabljika celera, 1 šolja graška, list lovora, beli luk (po želji), kašicica brašna, ulje, aleva paprika, so (ili vegeta), biber, mirodija; Komade soje potopiti u vrucu vodu i ostaviti da stoje sat vremena. Krompir oljuštiti i iseci na jednake kolutove. Propržiti iseckan crni luk, dodati rendanu ili sitno iseckanu šargarepu i celer, takode sitno iseckan. Dodati alevu papriku i kašicicu brašna i promešati. Zatim dodati pripremljen krompir i komade soje, pa sve odmah naliti sa vodom, toliko da krompir i soja ogreznu u njoj. Posoliti po ukusu, staviti jedan list lovora, grašak i iseckan beli luk po želji i ostaviti da se kuva oko20 minuta, ili dok krompir ne postane mekan. Na kraju dodati biber i sitno iseckane sveže mirodije. Kada se posti na vodi, izostavlja se ulje i sve se bari. Radi gustine može se dodati malo kukuruznog griza u trenutku kad jelo provri. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Italijanski pasulj POTREBNO: 300 gr pasulja ‘tetovca', 3-4 glavice luka, 500 gr paradajza, oljuštenog, 1/2 kašicice šecera, 2 šolje iseckanog peršuna, 1 kašicica origana, ulje, so, biber; Potopiti pasulj oko 2 sata, zatim ga obariti u slanoj vodi i kad je dobro skuvan, ocediti. Na ulju malo propržiti iseckan na krupne komade crni luk. Dodati paradajz, šecer i pasulj, origano, so i biber i sve kuvati na vrlo tihoj vatri oko 20 minuta. Na kraju dodati peršun. Ako se posti na vodi, izostavi se ulje, a baren pasulj se kuva sa paradajzom i ostalim sastojcima malo duže, da bi se luk skuvao. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Krompir pečen na vodi POTREBNO: 1,5 kg krompira, 5 cešnjeva belog luka, sok od limuna, origano, biber, so, 1/2 šolje vode; Oljuštiti krompir i iseci ga na kriške ili kolutove. Staviti ga u odgovarajucu tepsiju, dodati sitno iseckan beli luk, sok od limuna, biber, so, origano i preliti vodom. Obavezno prekiti folijom ili poklopcem. Peci na umerenoj vatri. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Krompir sa karijem POTREBNO: 6 krompira srednje velicine, oljuštena i isecena na kriške ili malo vece kocke, 1 šolja graška, 1 šargarepa, iseckana na kolutice, 1 iseckana stabljika celera (po želji), 1 glavica luka, sitno iseckana, 1-2 kašicice karija, ulje, 1 kašicica brašna, peršun za posipanje; Na ulju propržiti luk i šargarepu (i celer, po želji) dodati kari, promešati, zatim dodati kašicicu brašna, pa dobro promešati. Odmah dodati pripremljen krompir i vodu, toliko da krompir ogrezne u njoj. Dodati grašak, posloliti prema ukusu i ostaviti da se kuva oko 20 minuta, ili dok se krompir ne skuva. Na kraju dodati sitno iseckan peršun. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Ćufte od krompira POTREBNO: 4 krompira, 1 glavica crnog luka, 1 šolja brašna, 1/2 kašicice origana, 1 kašicica praška za pecivo, ulje, biber, so; Krompir i luk izrendati i pomešati sa brašnom, origanom, solju, biberom i praškom za pecivo. Oblikovati cufte i pržiti ih na vrelom ulju. Ragu od boranije POTREBNO: 1 kg boranije, 2 glavice crnog luka, 3/4 šolje ulja, 1,5 šolja kaše od paradajza, peršunov list, 1-2 krompira, biber, so; Luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju. Boraniju oprati, ocistiti i iseci, a krompir oljuštiti i iseci na kocke. Dobro ocedenu boraniju dodati luku, pržiti desetak minuta, pa dodati krompir, paradajz, sitno iseckan peršunov list, so i biber. Ostaviti da se kuva dok tecnost ne ispari. Dodavanjem soje u komadicima u ovo jelo dobicete ukusan i veoma hranljiv posni gulaš. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Testo za picu POTREBNO: 3,5 šolje brašna, 3 kašike ulja, 9 gr suvog kvasca ili 60 grama svežeg, 1 šolja mlake vode, 1/2 kašicice šecera, 1 kašicica soli; Kvasac rastvoriti u mlakoj vodi, dodati šecer i ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Zatim 3 šolje brašna staviti u ciniju, u sredini napraviti udubljenje za nadošli kvasac, so i ulje. Sve to mesiti dok masa ne postane ujednacena, a potom na dasci, uz postepeno dodavanje brašna, umesiti testo, loptasto ga oblikovati, prekriti salvetom i sacekati oko 60 minuta, da se masa udvostruci. Testo premesiti i ostaviti da ponovo naraste, a zatim ga razvuci oklagijom tako da se dobije testo za picu željene debljine. Na testo staviti odgovarajuci fil i peci u pecnici. Pica sa paradajzom POTREBNO: 1 testo za picu, 1 šolja pecurki, 1 zreo paradajz, 2-3 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, 1 kašika ruzmarina, malo nane, 1 cešanj belog luka, 1 šolja kecapa, malo ljute paprike (po želji), malo ulja; Testo kružno razvuci i namazati uljem, zatim premazati kecapom, pa redati na kolutove isecen paradajz, prstenasto isecen crni luk i zelenu papriku, isitnjen beli luk, iseckane zacine i pecurke iseckane na tanke listice. Može se dodati i sir od soje. Po želji sve to na kraju preliti sa malo ulja. Peci na jakoj temperaturi sa malo ulja. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Pica sa zeljem POTREBNO: 1 testo za picu, 1/2 kg spanaca ili neke druge vrste zelja, 1 kašika kapara, 3/4 šolje crnih maslina, 1 čen belog luka, 3/4 šolje ulja, biber, so; Ocišceno i oprano zelje obariti u vreloj vodi i ostaviti da se ocediti u cediljki. Iz maslina izvaditi koštice i iseci na kriške. Prepolovljen beli luk propržiti na ulju kako bi poprimilo njegov miris. Iz ulja izvaditi luk i baciti ga, a dodati masline, zacine, zelje i so, promešati, pa sve zajedno pržiti na umerenoj temperaturi desetak minuta. Razviti testo za picu i na njega staviti prethodno pripremljeni fil od zelja. Picu peci na jakoj vatri oko 30 minuta. naravno na picu možete staviti bilo šta posno po svome izboru Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Makarone sa sosom od soje POTREBNO: 1/2 kg makarona, 1 kašika soli, 1 kašika ulja, 2 kašike margarina; Za sos: 200 gr sojinih komadica ili ljuspica, 3 šolje tople vode, 1 kašicica soli, 2 glavice crnog luka, 1 čen belog luka, 1 šolja soka od paradajza, 1 kašika brašna, 1 šipka cimeta, 2 lovorova lista, 7 šolja tople vode, biber, so; Soju preliti kipucom vodom i ostaviti da odstoji. Izrendan crni i beli luk propržiti navrelom ulju i usuti soju sa ostalim sastojcima. Sos kuvati oko 1 sat na tihoj vatri. Posebno u slanoj vodi obariti makarone, ocediti ih pa preliti prvo otopljenim margarinom, a potom i sosom od soje. Služiti u ciniji, pošto se prethodno odstrani cimetova šipka i lovorov list. Makarone sa spanaćem POTREBNO: 1/2 kg makarona, 1 kg spanaca, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 1 kašika celerovog lista, 1 stabljika celera. sitno iseckana, 1/2 šolje ulja, biber, so; Spanac obariti, ocediti i sitno iseckati. Sitno iseckan luk, celer i šargarepu propržiti na ulju, ili ih kuvati na vodi dok ne omekšaju. Dodati spanac, so, biber i ostaviti povrce da se krcka. Makarone obariti u slanoj vodi, ocediti ih i pomešati sa povrcem. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Makarone sa pečurkama POTREBNO: 500 gr makarona, 500 gr pecuraka, 100 gr graška, 2 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 1 caša belog vina, 1 kašika brašna, 2 kašike biljnog margarina, 1/2 caše ulja, so; Na vrucem ulju propržiti sitno iseckan beli i crni luk, pa dodati ocišcene i isecene pecurke i seitno iseckan peršunov list. Pržiti dok ne ispari sva tecnost iz povrca. Doliti vino i dodati brašno razmuceno u dve kašike vode. Na kraju dodati probaren (ili smrznut) grašak i kuvati na umerenoj vatri još pola sata. U meduvremenu obariti makarone u slanoj vodi, ocediti ih, staviti u ciniju, pa preliti otopljenim margarinom i sosom od pecuraka i graška. Lazanje POTREBNO: 9 listova lazanje, 1 glavica crnog luka, soja u ljuspicama, 2 šolje sosa od paradajza, 2 cena belog luka, origano, sojino mleko (ili voda u kojoj se kuvalo povrce), ulje, 2 kašike brašna, beli biber, sir od soje (po želji); Bariti listove lazanje u slanoj kipucoj vodi sa malo ulja dok ne omekšaju. Ljuspice soje preliti kipucom vodom i ostaviti da omekšaju. Propržiti sitno iseckan luk i beli luk na ulju i dodati ocedene sojine ljuspice. Kad se proprži, naliti sos od paradajza i dodati origana. Dinstati još 10 minuta dok se smesa ne zgusne. U drugoj posudi propržiti brašno na ulju i uz mešanje dodavati sojino mleko ili bistru supu od povrca. Kad se bešamel zgusne dodati beli biber po ukusu i soli. U uljem ili margarinom podmazan pleh redati tri lista lazanje. preliti sosom, zatim bešamelom, pa još jednim redom lazanja. Postupak ponoviti ukupno tri puta. Zaliti ostatkom bešamela i paradajz sosa. Po vrhu posuti dimljenim sirom od soje (nije obavezno). Prekriti folijom i peci oko 45 minuta na umerenoj vatri. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 30, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Мај 30, 2009 Palačinke POTREBNO: 3 šolje brašna, 2,5 šolje kisele vode, 1 kašika šecera, malo soli, 5 kašicica praška za pecivo, 1 keseica vanilin šecera, ulje; Pomešati brašno sa kiselom vodom, šecerom, vanilin šecerom, praškom za pecivo i na vrh noža soli, pa mutiti mikserom dok se ne dobije reda kaša. dodati jednu kašiku ulja i još malo promešati. Za pecenje palacinki najpogodnijji je tiganj sa teflonskim dnom. U tiganj sipati nekoliko kapi ulja, pa kada se dobro zagreje, sipati oko pola kutlace tecne kaše, taman toliko da pokrije dno tiganja. Kada se jedna strana palacinke ispece, prevrnuti je na drugu stranu. Pre pecenja svake palacinke dodati u tiganj nekoliko kapi ulja. Gotove palacinke premazati džemom, posuti orasima i šecerom, ili struganim jabukama sa šecerom i cimetom, ili bilo kojim drugim vocem i saviti u rolnu. Po želji, posuti šecerom u prahu. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука