мирођија Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Posna ruska salata POTREBNO: tunjevina, grašak, šargarepa, bareni kukuruz, domaci ajvar, biber, veza peršuna; Sve kolicine su prema želji i ukusu. Povrce obariti tako da ostane cvrsto, a tunjevinu izgnjeciti. Sve dobro izmešati. Posuti sitno seckanim peršunom. http://www.spc-altena.de/latein/ebene06/eb6_h10.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Majonez POTREBNO: 1 caša vode, 2,5 kašike gustina, 1/2 caše ulja, 1 kašicica sirceta, 1 kašicica šecera, 1 kašicica senfa, sok od 1 limuna, 1 kašicica soli, 1/2 šolje vode; U malo hladne vode dobro rastvoriti gustin. Preostalu kolicinu vode zagrejatii dosuti rastvoreni gustin i neprestano mešati dok se ne zgusne. Masa treba da je vrlo gusta. Ohladenu masu sipati u ciniju i stalno mešajuci, postepeno dodavati ledenu vodu, šecer, sirce, so i senf. Na kraju dodati sok od limuna i ulje. Ledena voda omogucuje da se majonez što pre stegne. http://www.spc-altena.de/latein/ebene06/eb6_h10.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Kečap POTREBNO: 5,5 kg zrelog paradajza, 3 glavice crnog luka, 2 zelene paprike, 1 cešanj belog luka, 1 šolja žutog šecera, 1,5 šolja sirceta, 1,5 kašika soli, 1 kašika aleve paprike, 1 kašika senfa, 1 štapic cimeta, 1 kašicica bibera u zrnu, 1 kašika karanfilica, malo mirodije; Paradajz oprati, oljuštiti i sitno iseci. Crni i beli luk oljuštiti i sitno iseckati, a papriku ocistiti od semenki i takode sitno iseci. Paradajz, crni luk, papriku i beli luk pomešati i bariti tek toliko da omekšaju, potom ih samleti, pa smesu ponovo kuvati na blagoj vatri u? dodavanje ostalih sastojaka i zacina uvezanih u gazu. Sos kuvati 2-3 sata, na tihoj vatri, povremeno mešajuci. Kad se kecap zgusne, prohladiti ga i sipati u tegle. http://www.spc-altena.de/latein/ebene06/eb6_h10.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Sos od sirćeta za salate od svežeg ili barenog povrća POTREBNO: 175 gr ulja, 4 kašike jabukovog sirceta, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 1 kašicica nane, 1 kašicica majcine dušice, 1 kašicica peršunovog lista, biber, so; Nanu, majcinu dušicu i peršun sitno iseckati, dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati. Umesto jabukovog sirceta mogu se dodati i 4 kašike limunovog soka http://www.spc-altena.de/latein/ebene06/eb6_h10.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Kolač od griza i vina POTREBNO: 250 gr griza, 250 gr mlevenih oraha, 250 gr šecera, 5 dl belog vina, 1 kašika brašna, 4 kašike ulja, kašicica sode bikarbone, morski orašcic, gorka cokolada za preliv, margarin; Griz, orahe, šecer, belo vino, brašno, ulje, sodu bikarbonu i strugani orašcic izmešati i ostaviti da stoji oko pola sata. Sipati u margarinom podmazan pleh i peci oko 45 minuta. Kad se kolac ohladi preliti cokoladom rastopljenom sa malo margarina. http://www.spc-altena.de/latein/ebene06/eb6_h11.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Tufahije POTREBNO: 700 gr jabuka, 500 gr šecera, 1 kesica vanilin šecera, 1/2 l vode, sok od pola limuna; za nadev: 150 gr šecera, 100 gr oraha, 50 gr badema, 50 grama trešanja iz kompota ili slatka, 1 kesica vanilin šecera, 5 banana, 1 limun; Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljuštiti, pa kašicicom oštrog vrha ili nožem izvaditi srce i semenke. Pripremljene jabuke staviti u kljucalu vodu sa šecerom, vanilin šecerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu. Kuvane i ocedene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati šecer i sok od limina , pa skuvati gust sirup. Pomešati šecer, vanilin šecer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umucene banane. Sve dobro promešati, nadevati jabuke i preliti ih sirupom. na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trešnjom iz kompota ili slatka. http://www.spc-altena.de/latein/ebene06/eb6_h11.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Palačinke POTREBNO: 3 šolje brašna, 2,5 šolje kisele vode, 1 kašika šecera, malo soli, 5 kašicica praška za pecivo, 1 keseica vanilin šecera, ulje; Pomešati brašno sa kiselom vodom, šecerom, vanilin šecerom, praškom za pecivo i na vrh noža soli, pa mutiti mikserom dok se ne dobije reda kaša. dodati jednu kašiku ulja i još malo promešati. Za pecenje palacinki najpogodnijji je tiganj sa teflonskim dnom. U tiganj sipati nekoliko kapi ulja, pa kada se dobro zagreje, sipati oko pola kutlace tecne kaše, taman toliko da pokrije dno tiganja. Kada se jedna strana palacinke ispece, prevrnuti je na drugu stranu. Pre pecenja svake palacinke dodati u tiganj nekoliko kapi ulja. Gotove palacinke premazati džemom, posuti orasima i šecerom, ili struganim jabukama sa šecerom i cimetom, ili bilo kojim drugim vocem i saviti u rolnu. Po želji, posuti šecerom u prahu. http://www.spc-altena.de/latein/ebene06/eb6_h11.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Новембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 Kompot od šljiva i jabuka Sastojci za 4 osobe 1 velika jabuka 6-7 sljiva 1 kesica caja od hibiskusa sok od pola limuna (ili malo limunutsa) 3 karanfilica na vrh noza cimeta (vrlo malo) oko 5-6 kasika secera (zavisno od ukusa) 1 l vode pola kesice vanil secera Priprema Jabuku oljustite i isecite na krupnije komade. U vodu stavite sljive, jabuku, cimet, karanfilic,vanil secer, secer,filter kesicu caja, sok od limuna i pustite da vri 10-15 min. Dodajte jos secera ako je potrebno i pustite kompot da se ohladi i da se ukusi stope. Uvek je lepsi kada odstoji par sati. Posluživanje Mozete dodati i neko drugo voce, tipa visnje. Ja sam imala sljive u zamrzivacu (prelila sam ih vrelom vodom, pustila da odstoje minut-dva, tu vodu sam bacila i nalila novu u kojoj sam kuvala kompot). Coolinarika Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 ДОМАЋА САРДИНА Рецепт је за количину лонца од 5кг ! Поред било које речне рибе ( пожељна је ситна а може и крупна ) , потребна је и морска риба 1кг скуше , харинге , ослића ..., било које ,а може и све мешамо , само да буде та мера која је предвиђека за морску рибу. Што више различитих риба , то је укусније! Главе - одстранити , без њих! припрема: на дну лонца поређати ситно сецкано поврће ( по жељи ) : целер , пашканат , першун, шаргарепу , црни лук ... , све са коренима и листовима ( може рендана кора од зеленог лимуна ), поређати ситну сецкану рибу , да покрије поврће. после преко рибе ставити : со (по укусу) , бибер у зрну (неколико зрна) , може неки ловоров лист а и немора и све то попрскати уљем ( сваки ред рибе - Обавезно! ) , по могућству Маслиново! све после преко тога одозго додати Лимонтус , да буде на свакој риби по неколико зрнаца. Даљи поступак је ИСТИ , ред ово , ред оно , тако све до краја док има рибе и свега осталог! На крају , СВЕ ЗАЛИТИ УЉЕМ - негде око 1 литра , да буде онолико уља докле је риба поређана! Када све то урадите, тај лонац покрити фолијом , ставити на шпорет и да избије први кључ "и то добро да проври ! " , е онда померити на страну или ако је на електричном шпорету - на ЈЕДИНИЦУ , да се све тако крчка на благој температури од 8 до 12 сати! Не сме јака температура , повремено надгедати , померати фолију и ако се тек по мени мехур појави приликом кувања - онда је то добро , није јака температура! Лимонтус се ставља да би омекшала рибљу кост ! Ово је предиван рецепт - сами се уверите ?! ПРИЈАТНО !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Новембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 Ово ћу да пробам да направим,волим сардину а и онај Милевин рецепт за компот.Оба ми се чине да су одлична. 0212_rolleyes “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 Волим компоте 0212_rolleyes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Новембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 Probaću da napravim to jelo od ribe. Koliko sam razumeo ide zajedno i morska i rečna riba a povrće se stavlja samo na dno lonca? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 све исто , ред поврћа - рибе- поврћа - рибе - поврћа ... све тако до краја докле свега тога имаш - задњи ред да буде поврће. Фантастичан укус! Риба што различитија , како речна тако и морска! На ову количину лонца од 5кг иде један килограм Морске рибе - било које , тј.коју волиш! Поврће сразмерно и све по жељи - ситно сецкано корен и лишће! Такође и рибу сецкај у комаде ако је велика , зато је пожељна ситна риба! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 а да, ово заборави - рибу стављати без главе! сад ћу то додати у рецепт! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Новембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2010 I mislio sam da skratim repove, peraja i glave, znači povrće, pa riba i začini, pa opet povrće, ajde da probam. Mora da je dobar ukus to mu je kao neka vrsta brodeta na srpski način. Nego koliko limuntusa, da ne preteram pa da bude kiselo i koje povrće mi predlažeš? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука