мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Sos od sirćeta za salate od svežeg ili barenog povrća 175 gr ulja 4 kašike jabukovog sirćeta 1 glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 kašičica nane 1 kašičica majčine dušice 1 kašičica peršunovog lista biber, so Nanu, majčinu dušicu i peršun sitno iseckati, dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati. Umesto jabukovog sirćeta mogu se dodati i 4 kašike limunovog soka Sos od belog vina 3 kašike margarina 3 kašike brašna 1 čaša belog vina ruzmarin beli biber, so Na otopljenom margarinu propržiti brašno, pa dodati vino, so, beli biber i mleveni ruzmarin. Sos stalno mešati dok se ne zgusne. Izuzetan preliv za prženu ribu. Beli sos 3 kašike biljnog margarina 3 kašike brašna voda u kojoj se barilo povrće malo limunovog soka biber, so Otopiti biljni margarin, pa dodati 3 kašike brašna. Uz stalno mešanje, na tihoj vatri pržiti sve dok brašno ne promeni boju. U ovako proprženo brašno dodati so, biber i 1,5 šolju vode u kojoj se barilo povrće. Sos kuvati oko 5 minuta, pa dodati 1 kašičicu margarina i 1 kašičicu limunovog soka. Stalno mešajući kuvati još desetak minuta. Od navedenih sastojaka dobije se oko 1,5 šolja belog sosa. U ovakav sos može se dodati senf za malo drugačiji ukus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 NAČIN POSTA Pod postom se podrazumeva uzdržavanje od izvesne hrane, pretežno mrsne, i pića na izvesno vreme. Postoje nekoliko stepena posta: 1. kada jedan put u toku dana uzimamo hranu bez ulja i vina, i to pretežno ne kuvanu, suvu - tzv. suhojedenje, 2. kada uzimamo hranu, takođe bez ulja i vina, više puta na dan ali kuvanu u vodom - tzv. post na vodi, 3. kada uzimamo hranu koja je spremana sa uljem, više puta u toku dana. Kod ovakvog načina posta možemo koristiti vino i alkoholna pića, u određenim količinama, rakove, lignje, školjke i ostale reptilije - ovo je tzv. post na ulju i vinu, i 4. kada uzimamo hranu koja je spremana sa ribom, takođe više puta u toku dana - tzv. post na ribi; Znači za vreme posta se uzdržavamo od upotrebe mesa i mesnih prerađevina, mleka i proizvoda od mleka i jaja, na za to određeno vreme. U Pravoslavnoj Crkvi postoje nekoliko postova koje smo dužni svi da postimo, i to: 1. Božićni post U toku ovog posta, od 15. novembra do 17. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom postimo na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi; a od 18. do 24. decembra: ponedeljak, sreda, petak na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju. 2. Veliki (Časni) post U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom postimo na vodi; subotom i nedeljom postimo na ulju, a na Blagovesti i na Cveti dozvoljeno je jesti ribu. 3. Petrovski post U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi; utorak i četvrtak na ulju; a subota i nedelja na ribi. 4. Gospoinski post U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom se posti na vodi, subotom i nedeljom na ulju, a riba se koristi samo na Sveto Preobraženje Gospodnje. 5. Sreda i petak Preko cele godine ovim danima se u ishrani koristi hrana spremana na vodi. Kako je Crkva odredila dane u koje treba da se posti, tako je isto odredila dane kada je post razrešen. I to, sredom i petkom, u sledećim slučajevima: 1. od 25. decembra do 4. januara razrešeno je na sve (jedu se: riba, sir, jaja, meso), znači ne posti se. 2. u sedmici iza nedelje mitara i fariseja takođe je razrešeno na sve. 3. u toku siropusne sedmice razrešeno je na: ribu, sir i jaja (meso u toku ove sedmice se ne jede). 4. Svetla sedmica, sedmica po Vaskrsu, takođe je razrešena na sve. 5. Duhovske sedmice, sedmica po Duhovima, takođe je razrešena na sve. 6. od Tomine nedelje do Duhova, sredom i petkom, posti se na ulju. 7. u sredu Prepolovljenja i sredu Odanija Vaskrsa dozvoljava se riba. Napomena: - Ako se dogodi da Božić praznujemo u sredu ili petak tada se razrešava na sve, ne posti se. - Ako se pak dogodi da Petrovdan ili Velika Gospoina budu u sredu ili petak tada se razrešava na ribu (posti se na ribi), a u bilo koji drugi dan da se dogodi praznovanje nekog od ova dva praznika ne posti se. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 мала исправка, ништа нисмо дужни јер Богу не угађамо постом већ скрушеношћу. према томе, саветује се ради умирења страсти и приближавања скрушености смирења. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Хвала Мирођији, на овом дивном посту, сматрам га изузетно корисним. И имам једно питање - разријешава ли се у току поста сриједом или петком на уље уколико је црвено или црно слово у календару? Пошто сам ја тако читала у једној књижици. hvala Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 10, 2010 Пријави Подели Написано Јун 10, 2010 Хвала Мирођији, на овом дивном посту, сматрам га изузетно корисним. И имам једно питање - разријешава ли се у току поста сриједом или петком на уље уколико је црвено или црно слово у календару? Пошто сам ја тако читала у једној књижици. hvalaкако ти свештеник благослови, јер је пост лична мера која човека приводи, а не универзална.у принципу говорећи, онако је како смо ставили на календару ... с леве стране је СПЦ типик, а с десне Руске ПЦ https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6083.msg167781.html#msg167781 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 13, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 13, 2010 Pojedi jednu i za mene 170fs799081.gif' class='bbc_emoticon' alt='170fs799081' />е ,знам Посне ванилице али са Вином и доста су укусне - укусније од Оних што си написала Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 22, 2010 Пријави Подели Написано Јун 22, 2010 Мој рецептис. 0110_hahaha Просто сиротињски а није лошо. Скувајте паленту у плићој шерпи , посолите више него обично. Оставите да се олади и стврдне. Исеците паленту на танке коцкице , као мале танке кришке хлеба. Загрејте уље у тави. И испеците ове кришке док не порумене и не стврдну се још више. Пробајте . :0104cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 22, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 22, 2010 Мој рецептис. 4chsmu1 Просто сиротињски а није лошо. Скувајте паленту у плићој шерпи , посолите више него обично. Оставите да се олади и стврдне. Исеците паленту на танке коцкице , као мале танке кришке хлеба. Загрејте уље у тави. И испеците ове кришке док не порумене и не стврдну се још више. Пробајте . 4chsmu1 Шта је ТАВА , назив за тигањ или...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Тава је назив за тигањ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Тава је назив за тигањ. ХВАЛА СЕСТРО СЛАТКА хехехехе први пут чујем тај назив за тигањ 89898989898989 .gif' class='bbc_emoticon' alt='algabacaju' /> Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Тава је назив за тигањ. ХВАЛА СЕСТРО СЛАТКА хехехехе први пут чујем тај назив за тигањ 89898989898989 https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='algabacaju' /> То је пречански назив. Тава као таван , хехехе ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Тава је назив за тигањ. ХВАЛА СЕСТРО СЛАТКА хехехехе први пут чујем тај назив за тигањ 89898989898989 https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='algabacaju' /> То је пречански назив. Тава као таван , хехехе ... прво што ми пало на памет је ТАВЧЕ , мало размислих па велим какве сад има везе тавче са пржењем ништа друго него неки назив за тигањ https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/4chsmu1.gif интересантан назив Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Тавче на гравче!!! algabacaju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Тавче на гравче!!! slavabogu molimmmmm 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јул 13, 2010 Пријави Подели Написано Јул 13, 2010 Čorba od karfiola POTREBNO: 1 veliki karfiol, bistra supa od povrća ili 1.5 litar vode, 2 ili više čena belog luka, sitno iseckanog, 1 kašika brašna, ulje, so (ili vegeta), biber, aleva paprika ili mešavina sušenog povrča, 1 šolja zamrznutog kukuruza. Karfiol očistiti, iseći na cvetiće jednake veličine i bariti u vodi dok potpuno ne omekša, pa procediti i propasirati. Na malo ulja propržiti brašno i beli luk, pa postepeno dodavati supu od povrća ili vodu, stalno mešajuci. Postepeno dodavati i propasirani karfiol. Posoliti po ukusu. Dodati alevu papriku i sušeno povrce, pa kuvati još desetak minuta dok se corba ne ujednaci. Na kraju dodati kukuruz. Prilikom služenja, po želji dodati kašicicu vinskog ili jabukovog sirceta u tanjir. Služiti uz prepecen hleb. Ako se posti na vodi, u corbu se može dodati šaka kukuruznog griza da bi bila gušca, uz stalno mešanje. Čorba od spanaća POTREBNO: 1 kg spanaća, očišćenog i opranog, 2 veca krompira, oljuštena, oprana i iseckana na sitne kockice, 2 cena belog luka, sitno iseckana, sok od 1 limuna, ulje, 1 puna kašika brašna, so ili vegeta, biber; Spanac dobro skuvati, procediti i propasirati. Na malo ulja propržiti sitno iseckan beli luk sa brašnom i odmah dodati propasiran spanac. Postepeno dodavati vodu i sok od limuna, stalno mešajuci. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Ako se posti na vodi, izostaviti zapršku sa uljem i brašnom. Tada se može dodati šaka kukuruznog brašna ili griza da bi corba dobila na gustini. Supa od raznog povrća POTREBNO: malo ulja, 1 glavica luka, sitno iseckanog, 1/2 crvene paprike, iseckane na kockice, 1/2 zelene paprike, iseckane na kockice, 1 stabljika celera, iseckana,1 šargarepa, izrendana sitno, 1 litar vode, 1 krompir, oljušten i iseckan na kockice, 1/2 šolje graška, 1/2 šolje kukuruza, 1 šolja cvetica od karfiola, 3 lista kupusa, iseckana na kockice, 1 list lovora, so ili vegeta, biber, posni rezanci ili šolja pirinca, opranog; Na malo ulja propržiti sitno iseckan luk, papriku, celer i šargarepu. Postepeno dodavati vodu. Kad prokljuca, dodati ostale sastojke i kuvati na tihoj vatri još 15 minuta ili dok se testenina ili pirinac ne skuvaju. Kada se posti na vodi, jednostavno izostaviti ulje i sve Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука