Jump to content

Рецепти за посна јела


Препоручена порука

Sos od sirćeta za salate od svežeg ili barenog povrća

175 gr ulja

4 kašike jabukovog sirćeta

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 kašičica nane

1 kašičica majčine dušice

1 kašičica peršunovog lista

biber, so

Nanu, majčinu dušicu i peršun sitno iseckati, dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati. Umesto jabukovog sirćeta mogu se dodati i 4 kašike limunovog soka

Sos od belog vina

3 kašike margarina

3 kašike brašna

1 čaša belog vina

ruzmarin

beli biber, so

Na otopljenom margarinu propržiti brašno, pa dodati vino, so, beli biber i mleveni ruzmarin. Sos stalno mešati dok se ne zgusne. Izuzetan preliv za prženu ribu.

Beli sos

3 kašike biljnog margarina

3 kašike brašna

voda u kojoj se barilo povrće

malo limunovog soka

biber, so

Otopiti biljni margarin, pa dodati 3 kašike brašna. Uz stalno mešanje, na tihoj vatri pržiti sve dok brašno ne promeni boju. U ovako proprženo brašno dodati so, biber i 1,5 šolju vode u kojoj se barilo povrće. Sos kuvati oko 5 minuta, pa dodati 1 kašičicu margarina i 1 kašičicu limunovog soka. Stalno mešajući kuvati još desetak minuta. Od navedenih sastojaka dobije se oko 1,5 šolja belog sosa. U ovakav sos može se dodati senf za malo drugačiji ukus.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

NAČIN POSTA

Pod postom se podrazumeva uzdržavanje od izvesne hrane, pretežno mrsne, i pića na izvesno vreme. Postoje nekoliko stepena posta:

1. kada jedan put u toku dana uzimamo hranu bez ulja i vina, i to pretežno ne kuvanu, suvu - tzv. suhojedenje,

2. kada uzimamo hranu, takođe bez ulja i vina, više puta na dan ali kuvanu u vodom - tzv. post na vodi,

3. kada uzimamo hranu koja je spremana sa uljem, više puta u toku dana. Kod ovakvog načina posta možemo koristiti vino i alkoholna pića, u određenim količinama, rakove, lignje, školjke i ostale reptilije - ovo je tzv. post na ulju i vinu, i

4. kada uzimamo hranu koja je spremana sa ribom, takođe više puta u toku dana - tzv. post na ribi;

Znači za vreme posta se uzdržavamo od upotrebe mesa i mesnih prerađevina, mleka i proizvoda od mleka i jaja, na za to određeno vreme.

U Pravoslavnoj Crkvi postoje nekoliko postova koje smo dužni svi da postimo, i to:

1. Božićni post U toku ovog posta, od 15. novembra do 17. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom postimo na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi; a od 18. do 24. decembra: ponedeljak, sreda, petak na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju.

2. Veliki (Časni) post U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom postimo na vodi; subotom i nedeljom postimo na ulju, a na Blagovesti i na Cveti dozvoljeno je jesti ribu.

3. Petrovski post U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi; utorak i četvrtak na ulju; a subota i nedelja na ribi.

4. Gospoinski post U toku ovog posta ponedeljkom, utorkom, sredom, četvrtkom i petkom se posti na vodi, subotom i nedeljom na ulju, a riba se koristi samo na Sveto Preobraženje Gospodnje.

5. Sreda i petak Preko cele godine ovim danima se u ishrani koristi hrana spremana na vodi.

Kako je Crkva odredila dane u koje treba da se posti, tako je isto odredila dane kada je post razrešen. I to, sredom i petkom, u sledećim slučajevima:

1. od 25. decembra do 4. januara razrešeno je na sve (jedu se: riba, sir, jaja, meso), znači ne posti se.

2. u sedmici iza nedelje mitara i fariseja takođe je razrešeno na sve.

3. u toku siropusne sedmice razrešeno je na: ribu, sir i jaja (meso u toku ove sedmice se ne jede).

4. Svetla sedmica, sedmica po Vaskrsu, takođe je razrešena na sve.

5. Duhovske sedmice, sedmica po Duhovima, takođe je razrešena na sve.

6. od Tomine nedelje do Duhova, sredom i petkom, posti se na ulju.

7. u sredu Prepolovljenja i sredu Odanija Vaskrsa dozvoljava se riba.

Napomena:

- Ako se dogodi da Božić praznujemo u sredu ili petak tada se razrešava na sve, ne posti se.

- Ako se pak dogodi da Petrovdan ili Velika Gospoina budu u sredu ili petak tada se razrešava na ribu (posti se na ribi), a u bilo koji drugi dan da se dogodi praznovanje nekog od ova dva praznika ne posti se.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

мала исправка, ништа нисмо дужни јер Богу не угађамо постом већ скрушеношћу.

према томе, саветује се ради умирења страсти и приближавања скрушености смирења.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хвала Мирођији, на овом дивном посту, сматрам га изузетно корисним. И имам једно питање - разријешава ли се у току поста сриједом или петком на уље уколико је црвено или црно слово у календару? Пошто сам ја тако читала у једној књижици.  hvala

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хвала Мирођији, на овом дивном посту, сматрам га изузетно корисним. И имам једно питање - разријешава ли се у току поста сриједом или петком на уље уколико је црвено или црно слово у календару? Пошто сам ја тако читала у једној књижици.  hvala

како ти свештеник благослови, јер је пост лична мера која човека приводи, а не универзална.

у принципу говорећи, онако је како смо ставили на календару ...

с леве стране је СПЦ типик, а с десне Руске ПЦ :)

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6083.msg167781.html#msg167781

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Мој рецептис.

0110_hahaha

Просто сиротињски а није лошо.

Скувајте паленту у плићој шерпи , посолите више него обично.

Оставите да се олади и стврдне.

Исеците паленту на танке коцкице , као мале танке кришке хлеба.

Загрејте уље у тави.

И испеците ове кришке док не порумене и не стврдну се још више.

Пробајте .

Постављена слика

:0104cheesy:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Мој рецептис.

4chsmu1

Просто сиротињски а није лошо.

Скувајте паленту у плићој шерпи , посолите више него обично.

Оставите да се олади и стврдне.

Исеците паленту на танке коцкице , као мале танке кришке хлеба.

Загрејте уље у тави.

И испеците ове кришке док не порумене и не стврдну се још више.

Пробајте .

Постављена слика

4chsmu1

Шта је ТАВА  , назив за тигањ или...?
Link to comment
Подели на овим сајтовима

        Тава  је  назив  за  тигањ. :)

ХВАЛА СЕСТРО СЛАТКА хехехехе  први пут чујем тај назив за тигањ  89898989898989  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='algabacaju' />

То је пречански назив.

Тава као таван , хехехе ...

joooj

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

        Тава  је  назив  за  тигањ. :)

ХВАЛА СЕСТРО СЛАТКА хехехехе  први пут чујем тај назив за тигањ  89898989898989  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='algabacaju' />

То је пречански назив.

Тава као таван , хехехе ...

joooj

прво што ми пало на памет је ТАВЧЕ , мало размислих па велим какве сад има везе тавче са пржењем  ништа друго него неки назив за тигањ https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/4chsmu1.gif интересантан назив
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...

Čorba od karfiola

POTREBNO: 1 veliki karfiol, bistra supa od povrća ili 1.5 litar vode, 2 ili više čena belog luka, sitno iseckanog, 1 kašika brašna, ulje, so (ili vegeta), biber, aleva paprika ili mešavina sušenog povrča, 1 šolja zamrznutog kukuruza.

Karfiol očistiti, iseći na cvetiće jednake veličine i bariti u vodi dok potpuno ne omekša, pa procediti i propasirati.  Na malo ulja propržiti brašno i beli luk, pa postepeno dodavati supu od povrća ili vodu, stalno mešajuci. Postepeno dodavati i propasirani karfiol. Posoliti po ukusu. Dodati alevu papriku i sušeno povrce, pa kuvati još desetak minuta dok se corba ne ujednaci. Na kraju dodati kukuruz. Prilikom služenja, po želji dodati kašicicu vinskog ili jabukovog sirceta u tanjir. Služiti uz prepecen hleb.

Ako se posti na vodi, u corbu se može dodati šaka kukuruznog griza da bi bila gušca, uz stalno mešanje.

Čorba od spanaća

POTREBNO: 1 kg spanaća, očišćenog i opranog, 2 veca krompira, oljuštena, oprana i iseckana na sitne kockice, 2 cena belog luka, sitno iseckana, sok od 1 limuna, ulje, 1 puna kašika brašna, so ili vegeta, biber;

Spanac dobro skuvati, procediti i propasirati. Na malo ulja propržiti sitno iseckan beli luk sa brašnom i odmah dodati propasiran spanac. Postepeno dodavati vodu i sok od limuna, stalno mešajuci. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Ako se posti na vodi, izostaviti zapršku sa uljem i brašnom. Tada se može dodati šaka kukuruznog brašna ili griza da bi corba dobila na gustini.

Supa od raznog povrća

POTREBNO: malo ulja, 1 glavica luka, sitno iseckanog, 1/2 crvene paprike, iseckane na kockice, 1/2 zelene paprike, iseckane na kockice, 1 stabljika celera, iseckana,1 šargarepa, izrendana sitno, 1 litar vode, 1 krompir, oljušten i iseckan na kockice, 1/2 šolje graška, 1/2 šolje kukuruza, 1 šolja cvetica od karfiola, 3 lista kupusa, iseckana na kockice, 1 list lovora, so ili vegeta, biber, posni rezanci ili šolja pirinca, opranog;

Na malo ulja propržiti sitno iseckan luk, papriku, celer i šargarepu. Postepeno dodavati vodu. Kad prokljuca, dodati ostale sastojke i kuvati na tihoj vatri još 15 minuta ili dok se testenina ili pirinac ne skuvaju. Kada se posti na vodi, jednostavno izostaviti ulje i sve

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...