ribar Написано Јун 15, 2009 Пријави Подели Написано Јун 15, 2009 Riblje pljeskavice Sastojci za 4 porcije 1 kg rečne, bele ribe so i biber Priprema Očišćenu ribu iseći na parčiće i samleti dva puta na mašini za meso. Dodati so i biber. Rukom mesiti, sve dok masa ne počne da se odlepljuje sa zidova posude, u kojoj mesimo. Smesa neka odleži 1 sat u frižideru. Oblikovati pljeskavice i peći na vrlo malo vrelog ulja ili na roštilju. Pljeskavice se najlakše formiraju, tako što uzmemo kesu za zamrzivač, koju rasparamo. Od smese formiramo kugle, koje stavimo između dva lista kese. Sve to položimo na dasku i rukom tapkamo, dok se ne napravi pljeskavica. a moze i cevap Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Јун 17, 2009 Пријави Подели Написано Јун 17, 2009 Pravi recepti za vreme posta. Postajem gladna. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Јун 17, 2009 Пријави Подели Написано Јун 17, 2009 Sastojci: Nekoliko fileta oslica 1-2 krompira 2-3 sargarepe maslinovo ulje zacin C 1 crni luk 2 cena belog luka so, biber, persun Priprema Crni luk iseci, i dinstati na ulju dok ne pozuti. dodati sargarepu isecenu na kolutice i dinstati oko 5 min. dodati isecen krompir i dosuti vodu da se kuva. Pre nego sto je krompir gotov dodati oslic u vodu (isecen na manje parcice), zacin C, beli luk i biber. Kad je gotovo mozete posuti sa persunom i dodati so ako je potrebno. Umesto krompira se moze koristiti pirinac. Umesto oslica se moze koristiti i bakalar samo sto on treba da se kuva dosta pre dodavanja u supu. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Zamena za mleko Mleko je namirnica koje se većina ljudi teško odriče u vreme posta, i to posebno mlađa populacija. Mleko ima nesumnjivu ulogu u evoluciju svih živih bića koje imaju majku. „Nes“ kafa s malo mleka je među prvih pet omiljenih napitaka na svetu. Kokteli, crna kafa s mlekom, kapućino, milkšejkovi i drugi slični napici popularizovali su mleko, pa odricanjem od „bele kraljice“ ostajemo i bez omiljenih namirnica. Upravo zato što su pomenuti proizvodi nastali kao posledica potrebe za zadovoljenjem čula ukusa, ljudi su smisli i njihovu približnu zamenu. Zato, ukoliko želite da ostanete dosledni i postu, ali i svojim potrebama i navikama, jutarnju kafu možete zaliti sojinim mlekom ili proizvodom kao što je „el crimero“, koji je biljna zamena za mleko s aromama vanile, karamele i lešnika, a koristi se kao dodatak za sve vrste kafe. Napravljen je na biljnoj bazi, bez korišćenja uobičajenih slatkih sirupa koji povećavaju kalorijsku vrednost i samim tim je u potpunosti bez šećera i holesterola. „El crimero“ je proizvod namenjen poznavaocima i ljubiteljima kafe koji vole promene i osobama koje brinu o svom zdravlju. Veoma je ukusan, tako da neretko postaje proizvod koji se koristi stalno i svakodnevno. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Pravilna i uravnotežena ishrana Post privremeno pročišćava krvne sudove. Za vreme posta organizam ćete obradovati sa više voća i povrća, što će se pozitivno odraziti i na izgled kože i kose. Četrdeset dana posta može dobro da deluje na organe za varenje. Unošenjem više namirnica koje sadrže celulozu, ubrzava se proces varenja i reguliše stolica. Riba je, takođe, zdrava jer sadrži belančevine, gradivne materije i posebno je dobra za decu i stare. Sadrži i fosfor koji je važan za moždane ćelije. Poželjno je jesti ribu najmanje dva puta nedeljno, bez obzira na doba godine i način ishrane. Ako ste odlučili da izgurate ceo uskršnji post, ono što treba da znate jeste da zbog ovakvog načina ishrane ima manje kardiovaskularnih bolesti. KORISNI SAVETI - Dan obavezno počnite doručkom i organizujte ostale obroke. - Za vreme posta treba jesti što više voća i piti prirodno ceđene sokove. - Poželjno je da svaki dan imate obrok od mahunarki (grašak, pasulj, boranija, pečurke) koje pružaju dovoljno energije za ostatak dana. - U organizam treba uneti dva i po litra vode ili čaja svakog dana. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 18, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Lignje sa soja sosom Posluženje: 2 osoba(e) Priprema: 60min Već uobičajena kombinacija povrća i morskih plodova, ali specifičnog ukusa koji joj daju belo vino i soja sos, je kao stvorena za sve poklonike istočnjačke kulture i, naravno, istočnjačkih kuhinja. Sastojci Lignje: 300 g lignji 2 kom šargarepe 1 kom zelene paprike 1 kašičica BioBalans neutrala malo bibera malo suncokretovog ulja 1 glavica luka malo so Sos 50 ml belog vina 30 ml soja sosa 1/2 kašičica šećera 1 kašičica mlevene crvene paprike malo suncokretovog ulja 1 kašičica skrobno brašno Priprema Očistite šargarepu. Očistite luk i isecite ga na tanke kolutove. Očistite papriku i odstranite semenke, pa je isecite na isti način kao i luk. Obarite šargarepu. sa 1 kašičicom BioBalans neutrala Obarenu šargarepu isecite na trakice. Očistite i operite lignje pa ih dobro osušite u čistoj kuhinjskoj krpi. Isecite lignje na kolutove, stavite u posudu odgovarajuće veličine pa ih posolite i pobiberite. Sve dobro promešajte. Prženje lignji U dubljem tiganju zagrejte ulje. Dodajte lignje i pržite ih 15-tak minuta. Izvadite lignje iz tiganja, procedite ih kako bi odstranili višak ulja i odložite ih. Sipajte ponovo ulje i zagrejte ga. Propržite luk. Dodajte papriku i pržite je dok ne omekša. Dodajte šargarepu i sve kratko propržite. Vratite lignje u tiganj. Priprema sosa U posebnu činiju sipajte 1 kašičicu gustina i postepeno dodajte vodu. Dobro promešajte. Sipajte vino. Sipajte soja sos. Dodajte mlevenu papriku i pola kašičice šećera, pa sve dobro promešajte. Sipajte sos u tiganj i kuvajte ga dok ne dostigne željenu gustinu. Ne brinite, višak vode će vrlo brzo ispariti, i gustin će uraditi svoje. Posluženje Uz pripremljene lignje poslužite pirinač. Prijatno! Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јун 19, 2009 Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 Punjeni šaran Sastojci 1 šaran (2-2,5 kg) 2 glavice crnog luka 1 čen belog luka so biber vegeta ulje Način pripreme Očišćenog i po širini zasečenog šarana posoliti (i iznutra i spolja). Sitno iseckati (na kockice) beli i crni luk, staviti u jednu činiju pa dodati vegetu (oko 2 kašičice), biber i sve izmešati. Ovom smesom napuniti utrobu šarana i ušiti koncem, tako da ne ispada prilikom pečenja. Tepsiju s uljem (oko 1/2 litra, u zavisnosti od veličine tepsije, ali da ga bude 1 prst od dna) dobro ugrejati u rerni na 220 stepeni i kada je ugrejano, spustiti napunjenog šarana. Peći dok se ulje u tepsiji ne izbistri a šaran dobije zlatnu boju. Obavezno ga povremeno prelivati uljem u kojem se peče. Da se ne bi zalepio za dno tepsije, može se staviti na 3-4 tanke daščice u tepsiju. Nakon pečenja, izvaditi ga iz tepsije. Uz ovo jelo izvrsno ide krompir salata i vino. Vreme pripreme: 30 minuta Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јун 19, 2009 Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 Sestro Lazarice ja ove moje recepte sto postavljam znam da pripremim,nemoj da se desi kada svratim do tebe da ti neki od ovih tvojih ne znas,kao:,, nemam materijal,ne radi mi rerna" i tako to Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 19, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 Sestro Lazarice ja ove moje recepte sto postavljam znam da pripremim,nemoj da se desi kada svratim do tebe da ti neki od ovih tvojih ne znas,kao:,, nemam materijal,ne radi mi rerna" i tako to imam ja onda bolji predlogh, da svratim ja kod tebe :cheesy1: Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вера Написано Јун 19, 2009 Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 Ијао, људи! Ја би' од свега овога помало грицнула! Ево шта ја мућкам кад је, рецимо, пост на води... ПАСУЉ НА ВОДИ Пола килограма пасуља 3 главице црног лука 4-5 ченова белог лука 2 свеже паприке (зими могу и смрзнуте сецкане) пола чаше куваног парадајза алева паприка, со Прво скувам пасуљ, избацим прву воду, после додам црни лук да се скува са пасуљем. Кад се то мало прокува додам паприку, а кад се све то заједно добро скува онда додам и парадајз и ситно сецкани бели лук (може и испресовани, ја преферирам сецкани). Напослетку посолим или сољу или вегетом и додам мало алеве паприке. Стварно буде фантастично САТАРАШ НА ВОДИ Прави се потпуно исто као и сатараш на уљу, само се лук, паприка и парадајз практично пирјане или кувају на води. Посоли се на крају или се стави вегета. То сам данас пробала и стварно је ок. ПИРЕ СА БЕЛИМ ЛУКОМ Ништа једноставније! Скува се кромпир и додају бели лук и со по жељи. То је нешто "из прве руке", што ми је одма' пало на памет. Што се поста на уљу тиче, препоручујем: РИЗИ-БИЗИ Продинста се 2-3 главице црног лука, додају се две шаргарепе средње величине, сецкане печурке (око 300 гр.) и све се то продинста. У то се дода пиринач и мало грашка, па се све заједно опет мало продинста. На крају се посоли, налије се вода и запече се у рерни. ЈЕДНОСТАВНЕ ЛИГЊЕ И лигње се могу јести када је пост на води или уљу, то знамо. Ја их спремам тако што на маслиновом уљу пропржим паковање очишћених лигњи, додам им доста белог лука (једну мању главицу, рецимо), исецкану везу першуна, и на крајууууу бело винце. Спремају се 15-20 минута, ужасно једноставно, а баш су укусне. ЗДРАВА ШАРЕНА САЛАТА Паковање кукуруза шећерца Паковање грашка шећерца 100 гр. сецканог кикирикија мало карија једна већа главица црног лука маслиново уље со Грашак и кукуруз се скувају, дода им се сецкани кикирики, ситно исецкана главица црног лука, карија и соли по жељи и на послетку мало маслиновог уља. Пријатно! ПАТЛИЏАН СА ПАРАДАЈЗОМ Мммм... Један од мојих фаворита кад је пост на уљу у питању... :cheesy1: Количину одредите сами, према броју укућана... Од састојака је потребно: Неколико патлиџана 4-5 главица црног лука исецканог на ребарца неколико парадајза со Испржити засебно патлиџан исечен на колутиће или коцкице и оставити да се оцеди уље из њега. Пропржити у једној већој шерпи лук, толико да малтене постане браон (ово је кључна ствар код јела, јер тај лук који је скоро па нагорео даје посебан шмек јелу). Лук треба да је јако добро упржен, на граници да загори. Упржити опет у засебној шерпи парадајз претходно ољушћен. На послетку све сјединити и посолити. Јело је заиста одлично. Моја мама га често прави и тада сам јој радо гост за трпезом. ЧОРБИЦА ОД ПЕЧУРАКА Продинстати неколико главица црног лука (а како би другачије почео српски рецепт , и 2 шаргарепе. У то додати паковање ситно сецканих шампињона и добро продинстати. Налити воде, додати вегету и мало алеве паприке и добро укувати. Ето, толико за сада. А ако сте гладни, могу ја да додам и још нешто... com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 19, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 znate šta ej strašno, svi smršaju dok poste a ja se ugojim krišku hleba premazati sa malo posnog majoneza, staviti kolut paradajza, malo origana, parče biljnog kačkavalja i zagrejati u mikrotalasnoj8 može i u rerni9 da se kačkavalj malo rastopi ( ja obavezno dodam ljute feferone ispod paradajza) :cheesy1: Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јун 19, 2009 Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 Sestro Lazarice ja ove moje recepte sto postavljam znam da pripremim,nemoj da se desi kada svratim do tebe da ti neki od ovih tvojih ne znas,kao:,, nemam materijal,ne radi mi rerna" i tako to imam ja onda bolji predlogh, da svratim ja kod tebe :cheesy1:Moze ,moze prihvatam izazov idem odmah da upecam jedno sarance Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 19, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 Sestro Lazarice ja ove moje recepte sto postavljam znam da pripremim,nemoj da se desi kada svratim do tebe da ti neki od ovih tvojih ne znas,kao:,, nemam materijal,ne radi mi rerna" i tako to imam ja onda bolji predlogh, da svratim ja kod tebe :cheesy1:Moze ,moze prihvatam izazov idem odmah da upecam jedno sarance el se hvata pijan il se posle napije? Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јун 19, 2009 Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 Flase su u vodi ,ovi sarani sto nose sa sobom otvarac piju sami i hvataju se pijani,dok ovi sto nemaju to kasnije rade uz moju malu pomoc :cheesy1: Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 19, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 Sta vam je potrebno za mrsnu verziju: 1.5-2kg saran 2 glavice belog luka 300g mesnate suve slanine 3dcl belog vina 0.5l vode Priprema: Sarana ocistiti,oprati i jednim ostrim nozem napravite "zareze" popreko po celoj duzini ribe sa jedne i druge strane.Svaki zarez malo dublje izbusiti spicastim nozem kako bi se mogla staviti traka od slanine. Od ukupne kolicine slanine,pola slanine iseci na trake velicine recimo 8 cm,sirine 1cm,a ostatak iseci na kockice. Beli luk iseci na kocke takodje. Stavljati trakice slanine u proreze a i beli luk,pobiberisati po ukusu,ja stavim malo vise bibera i aleve slatke paprike. Celog sarana tako uraditi-naspikovati. U stomak sarana staviti kocke slanine i belog luka,i bibera. Tako nadevenog sarana staviti u vece djuvece kako bi ceo stao u njega.Preliti ga uljem i vinom, a u djuvece staviti pola litre vode.Pece se u podgrejanoj rerni 1 do 1.5h. na 200C . Tokom pecenja vecom kasikom ga stalno prelivati smesom iz djuveceta. Posna varijanta: Ne koristite slaninu,vec proreze punite seckanim persunom i belim lukom. Mozete ako je sezona staviti u punjenje i sitno seckanu mirodjiju. I naravno neizbezna krompir Salata,koja ide uz svaki riblji specijalitet. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука