Jump to content

Рецепти за посна јела

Препоручена порука

I jedan vrlo zdrav sirup:

SIRUP OD CVEKLE,SARGAREPE I JABUKE

1 kg cvekle,1 kg sargarepe i 1 kg jabuka,oprati,ocistiti i narendati.

1kg limuna oprati i iscediti sok.Sokom preliti narendanu masu,promesati i ostaviti da stoji 24 casa.Potom ocediti sok i dodati 1kg meda.Dobro izmesati,sipati u flase i cuvati na hladnom.Kada se pije,razblazi se vodom.Prijatno i pozdrav!

Подели на овим сајтовима

Posebno tokom hladnog godišnjeg doba cvekla je izuzetno važna za zdravlje. Ona nas štiti od prehlada. Njen dragoceni pigment suzbija bakterije i viruse, cime cvekla podržava prirodnu odbranu, objašnjava becki zdravstveni strucnjak profesor Hademar Bankhofer. Pigment tamnocrvenog korena - betanin, pripada grupi antocijana. On može da suzbije viruse koji se javljaju uz prehladu. Betanin deaktivira bakterije i podstice njihovo izbacivanje iz organizma. Tako prirodne odbrambene snage mogu ponovo da ojacaju i normalno funkcionišu. Osim toga, u cvekli se nalazi proteinska komponenta betain, koja jača jetru i podstice razgradnju masnih naslaga u telu. Jedna caša soka od cvekle uz svako jelo može da pomogne prilikom mršavljenja. Sledeći veoma korisni sastojci sadržani su u cvekli: bakar - podstice koncentraciju i jača zglobove; gvožde je dobro za krv; hrom pomaže u borbi protiv prekomerne težine, mangan sprečava reumu; cink i selen jacaju imunitet. Redovno konzumiranje cvekle je takode dobro za kosu, kožu i nokte. I na kraju ovo povrce pomaže kod zatvora...

Подели на овим сајтовима

Posna musaka

Na malo vode izdinstati crni luk ili praziluk, dodati sitno iseckane sampinjone i na tihoj vatri isprziti.

Ocistiti nekoliko krupnih krompira, pa ih ostrim nozem iseckati na kolutove.

Okruglu tepsiju posuti susamom (nema potrebe podmazivati uljem, musaka se neće zalepiti.) mozete uz susam posuti i nekoliko zrna kima, ako volite.

Preko susama redjati kolutove krompira, preko krompira sipati soljicu paradajz soka, pa preko toga rasporediti izdinstane sampinjone, mozete staviti i nekoliko iseckanih maslina i prekriti kolutovima krompira.

To staviti u zagrejanu rernu na oko 200-230 stepeni da se pece.

Posle 15` pecenja izvuci iz rerne i preliti sledećim prelivom:

U veću solju razmutiti kasiku brasna sa vodom i malo soli, da bude malo redje od smese za palacinke i time prelijte musaku. Odozgo pospite susamom, pa vratite u rernu da se dopece još oko 5 minuta.

Ova posna musaka često je na mojoj trpezi, zaista je ukusna i za cas se spremi.

Ispred musake mozete posluziti posnu corbicu od povrca (luk, grasak, krompir, karfiol), uz musaku odlično ide salata od pecenih paprika ili od cvekle i rucak da vas vidi Bog!

Подели на овим сајтовима

posna jela su predivna...

naročito, ako svakom jelu koje sa ljubavlju spremamo dodamo bar malo iskrene MOLITVE.

Molitva je najlepsi i najvazniji sadrzaj svakog jela.

Ako niste, probajte ... tek tada se dozivi prava radost posta ...

I da nam svima Hristovo VASKRSENJE bude na radost, zdravlje i spasenje.

Подели на овим сајтовима

Jutros sam pravila posne kroasane:

Podmesila sam parce svezeg kvasca/40gr/ sa kasicicom secera,malo brasna i 300ml mlake kisele vode.

Testo sam zamesila sa 600 gr brasna,nadoslim kvascem,soljicom ulja i malo soli.Ostavila sa da malo nadodje,premesila i podelila na 10 jufkica.

5 sam razvila precnika 15-ak cm,premazivala omeksalim margarinom i stavlja jednu na drugu.Zadnja se ne premazuje.

Od njih sam razvila tanku okruglu koru i isekla 16 trouglova,od kojih sam zavila prazne kroasane.

Od drugih 5 jufkica sam isto tako napravila kroasane sa dzemom.

Ostavila sam ih u plehu oko sat vremena.

Pred pecenje sam ih premazala otopljenim margarinom,a slane sam posipala susamom.

Peku se kratko,15-20min.,na 200 step.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Posne pihtije

Recept je poslala Ljubinka Marković

Potreban materijal:

200gr šargarepe

200gr krompira

200gr ribe po želji bez kostiju (najbolje fileti oslića)

veza svežeg peršuna

začin C

1l vode + 200/300ml

50gr posnog želatina u prahu

Priprema:

U 200-300ml hladne vode rastopiti želatin. 1l vode u kojoj je stavljen začin po ukusu prokuvati. Kada provri dodati nabubreli želatin i mutiti žicom. Masa treba da bude “vodena”. Predhodno skuvati šargarepu, krompir i ribu, pa iseći sve na sitne kockice. U tepsiju poređati povrće i ribu, malo posoliti i preko staviti sitno seckani peršun. Preliti skuvanom masom i ostaviti da se stegne. Seći na željene kocke.

Namirnice: krompir.oslić.peršun.riba.šargarepa.začin C.želatin

Ово није посно,пошто је желатин мрсан  :smiley: .

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Kolac sa pivom i orasima

3 soljice ulja

3 soljice griza

4 soljice piva

4 soljice brasna

6 soljica vode

6 soljica secera

200g mlevenih oraha

200g suvog grozdja

1 limun

U odgovarajucoj posudi izmesati varjacom ne_shvata,griz,brasno,orahe,suvo grozdje i ulje.Smesu izruciti u podmazan pleh i peci na umerenoj vatri dok ne porumeni(probati cackalicom).Skuvati sirup od 6 soljica secera i 6 soljica vode i jednog limuna isecenog na kriske.Hladan kolac preliti mlakim sirupom ili obrnuto.Ohladiti pa iseci na kockice.

Скоро исти рецепт сам користила јуче за колач само уместо пива користила киселу воду и без ораха. Диван колач!

:cheesy2:

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Posna musaka

Na malo vode izdinstati crni luk ili praziluk, dodati sitno iseckane sampinjone i na tihoj vatri isprziti.

Ocistiti nekoliko krupnih krompira, pa ih ostrim nozem iseckati na kolutove.

Okruglu tepsiju posuti susamom (nema potrebe podmazivati uljem, musaka se neće zalepiti.) mozete uz susam posuti i nekoliko zrna kima, ako volite.

Preko susama redjati kolutove krompira, preko krompira sipati soljicu paradajz soka, pa preko toga rasporediti izdinstane sampinjone, mozete staviti i nekoliko iseckanih maslina i prekriti kolutovima krompira.

To staviti u zagrejanu rernu na oko 200-230 stepeni da se pece.

Posle 15` pecenja izvuci iz rerne i preliti sledećim prelivom:

U veću solju razmutiti kasiku brasna sa vodom i malo soli, da bude malo redje od smese za palacinke i time prelijte musaku. Odozgo pospite susamom, pa vratite u rernu da se dopece još oko 5 minuta.

Ova posna musaka često je na mojoj trpezi, zaista je ukusna i za cas se spremi.

Ispred musake mozete posluziti posnu corbicu od povrca (luk, grasak, krompir, karfiol), uz musaku odlično ide salata od pecenih paprika ili od cvekle i rucak da vas vidi Bog!

probala sam odlicna je ova musaka
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Pohovane kuglice od bundeve

Potreban materijal:

400gr skuvane i propasirane bundeve

80gr crnog luka

1 kašika iseckanog svežeg peršuna

100gr prezli

So, biber, mešavina začina

30gr kukuruznog brašna

Ulje za prženje

15-tak zelenih maslina

Priprema:

Ohlađenu bundevu staviti u činiju. Dodati sitno iseckani crni luk, peršun, so, biber i mešavinu začina. Dodati prezle i sve lepo sjediniti. Praviti loptice veličine kašike, u sredinu svake staviti jednu maslinu. Loptice uvaljati u kukuruzno brašno i pržiti na zagrejanom ulju. U toku prženja kuglice okretati da se isprže sa svih strana. Pohovane kuglice vaditi i ređati na papirni ubrus da upije višak masnoće. Onda kuglice staviti u pleh obložen pek papirom i staviti da se zapeku u rerni 20 minuta, na 200C.

Recept je objavljen u drugom specijalnom posnom izdanju časopisa “HRANA i VINO” pod nazivom “INTERNET@lije”. Još uvek ga ima na kioscima, pa potražite svoj primerak.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Pohovani fileti oslića

Pohovala sam ih na razne načine, ali ovo je definitivno način na koji se nama fileti oslića najviše sviđaju. Mojoj deci se jako dopadaju i često im pohujem. Brzo se priprema, i još brže pojede, pogotovo ako pride imate i serviran pomfrit.

Potreban materijal:

700gr smrznutih fileta oslića

3 sa vrhom kašike domaćeg belog kukuruznog brašna

začin C

šafran

limun

ulje za prženje

Priprema:

Filete odmrznuti i iseći na željene komade. Brašno pomešati sa mešavinom začina, po ukusu. Valjati filete u brašno i pržiti na ulju sa svih strana dok lepo ne porumene. Vaditi i stavljati na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Gotove filete posuti sa malo šafrana i servirati sa kriškama limuna. Limun cediti preko fileta.

Namirnice: kukuruzno brašno.limun.oslić.šafran

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Kuglice od ratluka

Potreban materijal:

200gr kokosovog brašna + malo za valjanje kuglica

200gr šećera u prahu

200gr roze ratluka

sok od jednog limuna

višnje iz zamrzivača

Priprema:

Zamesiti masu od ratluka, kokosa, šećera i soka od limuna. Masa treba dosta da se mesi da bi se svi sastojci lepo sjedinili. Od umešene mase praviti kuglice i u svaku ubaciti po jednu višnju. Tako formirane kuglice uvaljati u kokosovo brašno i ostaviti da se osuše.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Salata od sočiva

salata-od-sociva

Potreban materijal:

200gr sočiva

1/2dl ulja

1 paradajz

1 glavica crnog luka

Biber, so

Peršun

Priprema:

Sošivo očistiti, oprati pa potopiti u vodu da odstoji 2 sata. Skuvati ga zatim u istoj vodi, ocediti i prohladiti. Posoliti i pobiberiti po ukusu, preliti uljem, dodati sitno isečen crni luk i paradajz. Lagano izmešati i staviti u činiju za serviranje. Po želji se može dodati i sirće. Pre služenja posuti svežim peršunom.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...