Драгана Милошевић Написано Септембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 Ima pet glavnih impulsa, kojim se rukovode ljudi u svojim delima: 1.licni dobit sa licnim uzivanjem 2. rodbinska ili krvna veza 3. zakon zajednice 4. savest i 5. osecanje prisustva zivoga Boga Prva tri impulsa postoje i kod zivotinja, pretposlednji kod mnogih ljudi, a poslednji kod nekih ljudi. Da se izrazimo vojnickim jezikom: Peti impuls je kao prva borbena linija, koju kad covek izgubi odstupa i pada u drugu borbenu liniju (odnosno na 4.impuls), koju kad covek izgubi odstupa i pada u trecu borbenu liniju (odnosno na 3. impuls), koju kad covek izgubi odstupa i pada u cetvrtu borbenu liniju (odnosno na 2.impuls), koju kad covek izgubi odstupa i pada u petu borbenu liniju (onosno na prvi impuls). Tako ide dekadenca coveka, dekadenca i propast. Velimo i propast, jer covek moze izgubiti i poslednju borbenu liniju (odnosno prvi impuls), i onda mu nista ne preostaje do tupog indiferentizma prema svemu, ocajanja i - samoubistvo. Hajde malo da procaskamo o ovome, zanima me kako razmisljate. Izvor: Misli o dobru i zlu Иван ♪♫ and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 Ja bih realno 4 i 5 zamenio mesta Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 Sta da kazem nego fenomenalno. Prostim i svima razumljivim recima sveti Vladika Nikolaj govori o Nebeskim i najuzvisenijim stvarima. Ko moze da svari, neka svari. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 Нисам никад прочитао мисли о добру и злу, али више ми се допада једно друго тумачење, о три импулса због кога чине људи дјела. Први импулс је робовски, читни дјело из страха да не би био оштећен, ако се овај импулс превазиђе онда следи импулс најамништва гдје чиниш дјело само ради очекиване добити, ако се ово превазиђе, крајња степеница је импулс љубави, дјело које се чини без икакве користи, или одбране од зла, већ зато што се хоће и што нас то испуњава. Овај трећи импулс превазилази и наведени 5. у твом посту, јер чинити неко дјело јер се осјећа присуство Бога, то може бити и из најамничких побуда, тј очекивати заузврат да ће се добити мјесто у рају рецимо. Драгана Милошевић and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 Ja bih realno 4 i 5 zamenio mesta Naravno. To je zato sto najverovatnije imas samo informacije i znanje, dok Vladika pored znanja ima POznanje. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 Ja ovo peto izjednacavam sa kombinacijom 1. Lična korist ili strah šta će se desiti posle smrti, ako ne budem postupao necu otici u raj 4. Savest Нисам никад прочитао мисли о добру и злу, али више ми се допада једно друго тумачење, о три импулса због кога чине људи дјела. Први импулс је робовски, читни дјело из страха да не би био оштећен, ако се овај импулс превазиђе онда следи импулс најамништва гдје чиниш дјело само ради очекиване добити, ако се ово превазиђе, крајња степеница је импулс љубави, дјело које се чини без икакве користи, или одбране од зла, већ зато што се хоће и што нас то испуњава. Овај трећи импулс превазилази и наведени 5. у твом посту, јер чинити неко дјело јер се осјећа присуство Бога, то може бити и из најамничких побуда, тј очекивати заузврат да ће се добити мјесто у рају рецимо. Predhodnim komentarom sam hteo daaludiram na ovako nešto čime sam savest poistovetio sa činjenjem dobrog dela ne radi sebe već zbog drugih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 Нисам никад прочитао мисли о добру и злу, али више ми се допада једно друго тумачење, о три импулса због кога чине људи дјела. Први импулс је робовски, читни дјело из страха да не би био оштећен, ако се овај импулс превазиђе онда следи импулс најамништва гдје чиниш дјело само ради очекиване добити, ако се ово превазиђе, крајња степеница је импулс љубави, дјело које се чини без икакве користи, или одбране од зла, већ зато што се хоће и што нас то испуњава. Овај трећи импулс превазилази и наведени 5. у твом посту, јер чинити неко дјело јер се осјећа присуство Бога, то може бити и из најамничких побуда, тј очекивати заузврат да ће се добити мјесто у рају рецимо. Slazem se neko cini dobro zato sto predoseca strah od kazne. Postoje ljudi koji nemaju pojma o strahu po Bogu, pa idu u drugu krajnost. Najbolji su oni koji izvezbaju sebe da im prvi damar srca bude pokretac za dobro. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 1. Lična korist ili strah šta će se desiti posle smrti, ako ne budem postupao necu otici u raj Postoje ljudi koji su vernici iz tih razloga, ali to nije pravilo. Onaj ko je licno doziveo Boziju blagodat i prisustvo razmislja sasvim drugacije, on ne zna da li ce otici u "raj" jer sebe ne smatra velikim pravednikom nego je svestan svoje gresnosti, ali i ljubavi Bozije. Samo pitanje je sta ti podrazumevas pod rajem i paklom. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 I jos nesto smatram da se covek nikada ne koristi samo jednim od ovih 5 inplusa, mogo puta po nekoliko njih. I neprestanose smenjuju ti iplusi. i ostati bez iplusa ne znaci direktno samoubistvom, jednostavno to su ljudi koji rade stvari bez ikakvog razmišljanja o njima. Pa šta ispadne ispadne. I mnogi, ne mnogi svi ljudi na trenutke ostaju bez svih imlusa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 26, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 26, 2012 Niko od nas ne zna sigurno cijim se molitvama spasava ; jos manje da li neko dobro delo dize ili rusi coveka bas zbog pokreta srca. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука