Jump to content

Sekta, možda? Pomoć.

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 74
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Вероватно је неки тежак крш од књиге (не знам, нисам читао, заправо је први пут видим), пошто се по самом наслову види да аутор не познаје ни најосновнији српски теолошки речник, наиме на српском се каже предање, а не традиција пошто Црква има Свето Предање, а реч традиција у српском језику има друго значење...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

A ako autor nije ovu knjigu pre svega namenio teolozima koji razumeju terminologiju već prostom narodu koji mnogo bolje poznaje reč ''tradicija''? Uglavnom u knjizi se obrađuje istorijski razvoj pravoslavnih dogmi (nekih od njih) i Biblijom i pravoslavnim crkvenim knjigama se pobija njihovo ranoapostolsko ustanovljenje. Zapravo, knjiga predstavlja pobijanje tvrdnje sveštenika Kirila Zajca koji je rekao da su sva ta verovanja postojala u apostolskoj crkvi... Ova izjava Kirila Zajca je navedena u knjizi: Novoprotestantizam danas i ovde, Pravoslavlje i sekte, knjiga br. 2 izdanje Svetigore 1997.godine)

Вероватно је неки тежак крш од књиге (не знам, нисам читао, заправо је први пут видим), пошто се по самом наслову види да аутор не познаје ни најосновнији српски теолошки речник, наиме на српском се каже предање, а не традиција пошто Црква има Свето Предање, а реч традиција у српском језику има друго значење...

Подели на овим сајтовима

A ako autor nije ovu knjigu pre svega namenio teolozima koji razumeju terminologiju već prostom narodu koji mnogo bolje poznaje reč ''tradicija''? Uglavnom u knjizi se obrađuje istorijski razvoj pravoslavnih dogmi (nekih od njih) i Biblijom i pravoslavnim crkvenim knjigama se pobija njihovo ranoapostolsko ustanovljenje. Zapravo, knjiga predstavlja pobijanje tvrdnje sveštenika Kirila Zajca koji je rekao da su sva ta verovanja postojala u apostolskoj crkvi... Ova izjava Kirila Zajca je navedena u knjizi: Novoprotestantizam danas i ovde, Pravoslavlje i sekte, knjiga br. 2 izdanje Svetigore 1997.godine)
Али како, када реч традиција на српском не значи предање, као у енглеској теолошкој терминологији, већ нешто сасвим друго? Која веровања, какве догме? Апостоли су предавали веру, па се зато и зове предање, нису састављали никакве теолошке формулације и проглашавали догме - догме су увек проглашаване као одговор на неку јерес која је тврдила друкчије од онога што је Црква одувек веровала. Постоје и многа веровања које држи велики број људи, али која нису догме, и у која није обавезно веровати, нпр. многи верују (ја не) у постојање душе у смислу платонистичког концепта као другог тела, неког засебног ентитета итд. Постоје тзв. теологумене, које представљају личне теолошке ставове и хипотезе и које су дозвољене докле код не прелази у јерес. Е сад пошто не знам ни шта тврди овај аутор, ни шта тврди тај Кирило, не могу да кажем ко је у праву, и по којој тачки...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

А знаш ли ти Ивице када је канонизована Библија и ко је канонизовао?

Па онда шта су веровали и како своју веру практиковали ти који су канонизовали Библију?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

U zabludi si Zvonko i to velikoj..ali nije ni čudno da bivši subotari sada brane pravoslavlje više od samih pravoslavnih...valjda da dokažu svoje pravoverije....

Nije uopšte bitno šta je kada kanonizovano nego kada je šta napisano...a da je po vama pravoslavnima, biblija bi imala mnogo veći broj knjiga i u Novom zavetu nego što ih sada ima....Nego..bolje pročitaj nešto najpre..pa posle daj odgovore...

А знаш ли ти Ивице када је канонизована Библија и ко је канонизовао?

Па онда шта су веровали и како своју веру практиковали ти који су канонизовали Библију?

Подели на овим сајтовима

Link da skinete ovu knjigu u PDF besplatno je:

http://siont.net/u-h...amenkovi�&opt=2

Бацио сам поглед и сада сам се уверио да аутор поседује нешто што ја волим да зовем елементарна неписменост. То је када је неко толика незналица да се не може рећи да нема знање, већ да поседује незнање - то је наравно неправилно рећи (и по суштини ствари нетачно), али волим тако да кажем, да би нагласио колико је неко незналица .smesko.. Аутор показује непознавање елементарних појмова, а сматра да су православци идиоти који не знају ништа, па ни историју цркве...

P.S. Jeси ли чуо за Дидахи, он је старији од свих новозаветних текстова?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

U zabludi si Zvonko i to velikoj..ali nije ni čudno da bivši subotari sada brane pravoslavlje više od samih pravoslavnih...valjda da dokažu svoje pravoverije....

Чим си кренуо у разговор са личним нападом пуно тога си рекао о себи...

Nije uopšte bitno šta je kada kanonizovano nego kada je šta napisano...

Наравно да је битно када је канонизовано, јер су у оптицају биле десетине различитих рукописа које су оци Цркве ставили на сто и онда одабрали који су заиста веродостојни и у складу са апостолском вером. Ако су они већ били отпали од изворног хришћанства како ти тврдиш, онда је њихов избор књига које су ушле у канон Библије непоуздан. Како верујеш Библији, ако су је саставили јеретици?

a da je po vama pravoslavnima, biblija bi imala mnogo veći broj knjiga i u Novom zavetu nego što ih sada ima....

Људи који су одредили број књига у Новом Завету су били православни исто као и ми данас. Лутер и остали протестанти су иначе желели да избаце неке књиге из Новог Завета које им нису одговарале. Конкретно, Лутер је желео да избаци посланице Јеврејима, Јаковљеву, Јудину и Откривење зато што му се нису свиђале неке ствари о спасењу које тамо пишу, а из канона Старог Завета је избацио тзв. "девтероканонске" књиге..

Вероватно си помешао - постоје различити канони Старог Завета који код православних има више књига зато што користи канон који су користили Јевреји у расејању, тј. Септуагинту, за разлику од краћег канона који је донесен на јеврејском сабору у Јамнији крајем I века - који је иначе осудио хришћанство.

Nego..bolje pročitaj nešto najpre..pa posle daj odgovore...

Прочитао сам ја те бесмислице пуно пута. Ево изволи наведи најбољи аргумент који имаш па ћеш видети.

Дошао си да се расправљаш о Библији са људима који су направили Библију. Није ти добар посао...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Дошао си да се расправљаш о Библији са људима који су направили Библију. Није ти добар посао...
Хахахахаха, одличан закључак!

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Сионска труба, евангеличари.

У шта верује сионска труба... нпр

"6. Crkva Isusa Hrista očekuje Hristov drugi dolazak, tj. svoje vaznesenje da bi se opet sa Hristom vratila na zemlju da vlada na njoj sa Hristom 1000 godina." Пази парадокса-Његов Долазак није прави долазак него наш одлазак (изгледа само одабраних верујућих?), па ћемо се ми са њим вратити да владамо 1000 година-над ким?

"...Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима и Његовом Царству неће бити краја" (Символ вере)

Дотичном господину Ивици се нешто "јавило" к`о ономад Елени Вајт...па би да рекламира то јављање...овде...

Занимљиви ови Сионци. Христос дош`о, био и отиш`о. Ост`о Св. Дух. "Ја сам са вама до свршетка века", изгледа да нас Господ слага кад рече да ће Он (а не само Свети Дух) бити стално овде.

Ето шта бива кад без Тела и Крви Христове неко хоће у висине...Добаци само до поднебесја...

Знатижељни, хвала али не хвала, кад овако неко већ у насловима глава пише о Православљу-то је као да о јапанској кухињи говори аутомеханичар који је чуо за саке, али никад није пробао ни умебоши шљиве.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Па ово и јесте смешно. Прочитао си два-три површна памфлета и одмах мислиш да си учитељ и апостол. Да си бар нашао неке Индијце или Кинезе који ништа не знају о хришћанству па да њих учиш, него си кренуо да исправљаш апостолску Цркву.

Замисли ти када је Петар отишао код Корнилија, а Корнилије му каже "е Перо, чекај да ти објасним нешто из Библије"... То би заиста било смешно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Da, to bi zaista bilo smešno..isto tako je smešno pripisivati apostolskom i bogonadahnutom verovanju hrišćana prvog veka novotarije koje su u dogmatiku ušle tokom mnogih vekova a preuzete iz paganskih kultova, menjanjem terminologije i prilagodjavanjem biblijskim tektovima...

Па ово и јесте смешно. Прочитатао си два-три површна памфлета и одмах мислиш да си учитељ и апостол. Да си бар нашао неке Индијце или Кинезе који ништа не знају о хришћанству па да њих учиш, него си кренуо да исправљаш апостолску Цркву.

Замисли ти када је Петар отишао код Корнилија, а Корнилије му каже "е Перо, чекај да ти објасним нешто из Библије"... То би заиста било смешно.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...