Jump to content

ЖРУ анкета: Ко је по вама највећи ЖРУ теолог?

Оцени ову тему

Ко је по вама највећи ЖРУ теолог?  

86 члановâ је гласало

1. 1. Ко је по вама највећи ЖРУ теолог?

• Александар Милојков
    • Лазар Нешић
    • Милан Николић
      0
    • Васке
    • marko_13
    • obi-wan
    • w. a. mozart
    • о. Агапије
    • Ведран
    • Нико од наведених

Препоручена порука

Мислим да је Нешић једини који се овде може назвати теологом. А двије ствари су битне.

За разлику од нас који нисмо завршили пбф има одлично и систематско познавање, како отачког богословља, тако и сваременог богословља, а за разлику од оних који су завршили пбф, једини се одважио да мисли аутентично и да своју богословску дијалектику протегне и "изван" црквеног учења.

Е сад, похвала да си најбољи теолог тамо гдје си и једини теолог, и није нека похвала, зато бих причу окренуо у другом правцу, а то значи да на темема које се директо тичу Бога и вјере не пропуштам постове Ведранове, Лазареве, Балтазарове, а у зависности од теме Моцартове, Медине, о.Ивана, Милојкове, Нишијеве, Оглове, Богдановићеве, Жељкове и још љих који нису наведени јер ријетко пишу на форуму.

Да ли ће неко од нас лаика отићи корак даље у теолошкој тематици и да ли ће се неко од преосталих теолога одважити на мишљење, мислим да форум није мјесто такве потврде. А што се тиче те будућности, мислим да је Балти прави бисер.

За Нешића се само надам да ће избацити из себе оно што већ има, а како слутим то није мало.

Бити теолог није вриједносна категорија, па се надам да ова тема неће будити сујету међу номинованим gringrin

Као форум би требали да будемо такви да омогућимо младим и одважним теолозима као Балти, да расту у теолошком смислу, а не да им трећимо вријеме.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 79
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Будући да су према мом укусу Васке и Ведран ван категорија, тј. вансеријски теолози, глас сам дао Аци - коме не треба додатних похвала од ових што је већ сада и раније примио. И не само то, његово ангажовање овде на форуму је скроз подвижничко, тј. вредно и делатно. Са још пар људи (сваки у својој области) он данас представља живу институцију на форуму и један од стубова постојања ЖРу-а, оваквог какав јесте.

Такође, могао бих да гласам за све остале, заиста.

Ја бих лично додао, на првом месту: aphex twin-a, који је још пре појаве Васкета и Ведрана био готово једини човек са којим сам се разумео на свим темама.

Мислим да су јако квалитетни: Александар Богдановић и Милан Меденица. И наравно Балти.

Него, нема ни једног женског теолога/теологице? :)

Подели на овим сајтовима

Па зар ти ниси рекао да то не иде заједно-жена и теологија? smiley-dance007 gringrin

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Ја бих лично додао, на првом месту: aphex twin-a

Да Џонија сам заборави јер ријетко пише на форуму али рецимо и они преводи на тему покајања које је поставио ксеносис вриједе пола форума. Има још много људи и мислим да је фула причати о некаквим величинама већ о раду на "задату тему" gringrin

Ево рецимо ово за Милојкова си управу, догматске теме итд. велики труд је уложио. Жеља ми је да се на форуму богомисли у што је могуће ширем контексту, а да се у томе ипак држи некакав ниво и квалитет.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ја сам гласао за Моззарта, па куд пукло да пукло... :)

Највећи теолог без покрића (-дипломе).

Подели на овим сајтовима

да, aphex twin и неговата блог страна со неговите текстови и неговиот избор на мисли е вистинско освежување и озарување на мојот севкупен состав.

Подели на овим сајтовима

Па, то ти кажем, ето потврде мојих теорија 301

Какве жене теолози...то је смешно.Жена може у домену теологије да се оствари на други а опет мисионарски начин.

Има жена које су попут старца Софронија имале дар богословског созрецања као нпр.Преподобна мати Макрина,сестра Светог Василија и Светог Григорија Ниског.

За њу сам Свети Григорије збори да је питање може ли се уопште назвати женом,будући да је надишла своју природу :)

Дакле,природа нам је нешто друго одабрала а теологијом се баве мужаствени богослови :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Ја сам овде много краће од свих вас па тако и многе још увек не знам, зато сам се и извинио свима који нису овде а сигуран сам да би требало да буду, и то је недостатак анкете који сам ја прихватио самом идејом да направим анкету.

Уосталом, списак људи је пре постављања анкете послат оцу Ивану на проверу и он је рекао да ја то урадим како год желим, тако да недостатак стоји и био сам свестан тога од почетка.

Марко јас сум воодушевен од твојот ангажман на форумов и новата динамика која ја внесе со своето присуство овде. Културата на дебата со која ти предначиш во дискусиите, збогатени од твоите коментари се за почит. И јавно и приватно сум ти давал подршка но заради слободата која ја имаме во нашата релација, си дадов дозвола да ја искоментирам анкетата, се со цел да биде подобро за сите нас.Те поздравувам од врнежливово и спарно Скопје....

Подели на овим сајтовима

Какве жене теолози...то је смешно.Жена може у домену теологије да се оствари на други а опет мисионарски начин.

Има жена које су попут старца Софронија имале дар богословског созрецања као нпр.Преподобна мати Макрина,сестра Светог Василија и Светог Григорија Ниског.

За њу сам Свети Григорије збори да је питање може ли се уопште назвати женом,будући да је надишла своју природу :)

Дакле,природа нам је нешто друго одабрала а теологијом се баве мужаствени богослови :)

подржао сам и аминовао твој палимсестични став али ево да размислимо након свете Макрине, монахиње Касијане, ликове из дубоке прошлости зашто данас недостаје или је тако раритетно „женско богословско перо“?

Подели на овим сајтовима

Пошто се гласа и бира, мора један. Ставих Лазар. Али исто су могла бар још двојица.

Може 3 у 1?

Лазар, Аца, Џони

Аца јер је теолошка енциклопедија. Велики ум. Теолошка стена, громада. Једина замерка је, да попут великих умова (и у науци), у појединим простим животним ситуацијама одреагује као мало дете. Што и није лоше, пре ће бити да доказује колико се уподобио Христовим речима да ако не будемо као деца, нећемо ући у Царство Небеско.

Лазар јер ме никад не остави равнодушним, непрекидно подстиче на напрезање можданих вијуга. И увек се питам шта још има или држи иза. Слобода коју емпиријски одживим.

Никала-АфексТвин јер има смелост да унутрашње покрете и дубинске зароне у подножја своје душе изнесе на длану. Без страха од осуде или грешке. Поражава ме јер сам негде уфитиљио (и тиме, признајем, и себе ограничио) да се тако унутрашње живи кад си сам (било млад-али сам-побожан човек или монах који тежи ка исихастичком искуству), али ево-жена, дете, а он(и) и даље зарања(ју), копа(ју), дела(ју) несмањеном снагом.

Велико поштовање за њих, као и за многе друге...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Марко јас сум воодушевен од твојот ангажман на форумов и новата динамика која ја внесе со своето присуство овде. Културата на дебата со која ти предначиш во дискусиите, збогатени од твоите коментари се за почит. И јавно и приватно сум ти давал подршка но заради слободата која ја имаме во нашата релација, си дадов дозвола да ја искоментирам анкетата, се со цел да биде подобро за сите нас.Те поздравувам од врнежливово и спарно Скопје....

Хвала на овоме и знаш да поштујем твоје коментаре и сугестије јер су увек били и више него корисни за мене, зато слободно коментариши шта ти је по вољи, увек .smesko..

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

подржао сам и аминовао твој палимсестични став али ево да размислимо након свете Макрине, монахиње Касијане, ликове из дубоке прошлости зашто данас недостаје или је тако раритетно „женско богословско перо“?

Нема довољно молитве и подвига.

Жена има у свом бићу проблем да се оствари као теолог.Тај проблем можемо да назовемо-сентименталност,не-здраво-разумна емотивност,патетика,слабост пола.Једино молитвом и подвигом жена може да просто каналише и филтрира све то,па узмимо и пример Свете Марије Египатске,не можда у смислу теолога али оно у дубоком созрецању и откривењу Бога као што Јесте.

По мени,жена теолог је она која у својој домаћој Цркви богословствује својој деци,мужу љубављу и трпљењем а сестрама у Христу личним примером аутентичности.

То је тешко,но верујем да постоје.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Е па ред је да и ја образложим свој глас, а он је без много премишљања отишао Лазару Нешићу.

Сигурно да постоји у том мом избору и фактор који ја искрено јако волим, а то је да ми је Лазар по ставовима и стилу некако најближи.

После Лазара одмах иду Васке и Ведран. Ценим помоћ и сугестије свих на форуму јер сам млад и треба ми помоћи да развијем и искристалишем своје ставове, али помоћ Лазара, Васкета и Ведрана је за мене од непроцењиве вредности.

Наравно, ту је и Аца Милојков чији труд заиста ценим и мислим да није ништа мањи од тројице коју сам навео, само су ми они стилски ближи па је то превагнуло.

Ипак, мој глас је отишао Лазару јер сматрам да је најаутентичнији и да ће тек доћи време када ће он и њему слични проговорити на начин који неће сви разумети, те се у том времену надам многим осудама и критикама јер ће то бити време пост теолога контраверзног духа... Зато сам гласао за њега!

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

Само да отклоним једну забуну, коју сам сам изазвао.

Шалио сам се да нема женских теолога и да жене не могу бити теолози.

То је била провокација.

Наравно да могу, али их има јако мало.

Разлоге су делимично изнели други на овој теми.

Има један велики женски теолог у Србији, а ја сам је већ спомињао.

Ради се о Ирини Радосављевић.

Она је превазишла и већину мушкараца.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...