Jump to content

ЖРУ анкета: Ко је по вама највећи богослов 20. века?

Оцени ову тему

Balthasar

ЖРУ анкета: Ко је по вама највећи богослов 20. века?  

48 члановâ је гласало

1. 1. Ко је по вама највећи богослов 20. века?

• Јован Зизиулас
    • Христо Јанарас
    • Павле Евдокимов
    • Александар Шмеман
    • Јован Мајендорф
      0
    • Георгије Флоровски
    • Атанасије Јевтић
    • Јован Романидис
      0
    • Николај Велимировић
    • Јустин Поповић
    • Сергеј Булгаков
      0
    • Николај Афанасјев
      0
    • Софроније Сахаров
    • Теоклит Дионисијатски
      0
    • Димитрије Станилое
      0
    • Владимир Лоски
    • Павле Флоренски
    • Василије Гондикакис
      0
    • Ставрос Јагазоглу
    • Нико од наведених

Препоручена порука

Као и у претходној анкети, и овде је пожељно у кратким цртама образложити свој глас.

Унапред се извињавам свима ако сам некога пропустио јер овде је много теже направити списак, тако да је ово неки минимум који сам могао да саставим.

Поред тога, имена су ,,набацана" без неког нарочитог смисла, али, тако смо у могућности :0104cheesy:.

P. S. Будите толерантни па гласајте највише за тројицу ако већ не можете да се одлучите за једног, чисто да гласање не би изгубило смисао :0104cheesy:.

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

@@Vaske,

Знам :0104cheesy:

Јуче сам је најавио и рекао сам да ће бити много теже за гласање од оног :0104cheesy:

Али да не буде да сам баш суров, оставио сам могућност за више гласова, и сам сам тако гласао :0104cheesy:

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

@@Александрида,

Па може али није фер :0104cheesy:

Будите толерантни госпођо па гласајте највише за тројицу :0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

Гласао сам за тројицу: еп. Зизјулас, о. Шмеман, еп. Атанасије Јевтић.

Не знам да ли су највећи, али се мени највише допадају.

Ипак, ако бих морао да бирам најбољег (по мојим параметрима и укусу), био би епископ Атанасије Јевтић.

У некој другој анкети усудио би се да га ставим и међу највећим богословима Хришћанске Цркве икада!

Подели на овим сајтовима

Извињавам се нисам могао стати на 3

Јанарас, Евдокимов, Шмеман, Јевтић, Поповић, Сахаров, и сад ми криво што не уписах Зизијуласа. greengrin

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Извињавам се нисам могао стати на 3

Јанарас, Евдокимов, Шмеман, Јевтић, Поповић, Сахаров, и сад ми криво што не уписах Зизијуласа. greengrin

Ајд пошто си ти у питању овај пут ћу да толеришем, али немој да ти се понови, да не интервенишем физички :0104cheesy:

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Гости

Буквално сви!

Али морам посебно да похвалим младог богослова Ставроса Јагазоглуа, не знам да ли ће се још неко њега сетити. Он је у најбољем смислу ученик Митрополита Јована али који богословљу даје свој печат. Читао сам пре неког времена један његов чланак о етосу у Цркви и потпуно се одушевио!

Подели на овим сајтовима

Нажалост,не могу да одговорим на ово питање :)

Требало би уместо нико од наведених да стоји-Не могу да одговорим на ово питање :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Извињавам се нисам могао стати на 3 Јанарас, Евдокимов, Шмеман, Јевтић, Поповић, Сахаров, и сад ми криво што не уписах Зизијуласа.

Пошто јуче нисам стигао да дам образложење, ево иде накнадно.

1 Евдокимов

Код њега ме највише фасцинира та критика историјског хришћанства. Мислим да је та критика јако лијеп и један од "најздравијих" позива у хришћанствао тј. у сусрет са Христом.

2 Јанарас

Код њега изузетно цијеним то што се ухватио у коштац са најутицајнијом философијом 20 вијека. Један од ријетких теолога код кога се "дијалог" са философијом незавршава са Платоном и Аристотелом.

3 Шмеман

Издваја се по томе што је својом теологијом и животом "откривао" да дух Цркве није дух времена, бећ Свети Дух који је жив и актуелан у свим временима. Показао је то!

4 Јевтић

Човјек који је остварио мој лични идеал. Поништио је ону дивљу границу између теорије и праксе. Саживио небеско и земаљско, есхатолошко открио у животу пуном вреве. Сопственим животом редуковао тупу аксиолошку градацију. Хоћеш истину - тражи правду, и обрнуто. напросто владика је свето мјесто на коме може живот да расте.

5 Поповић

Теопоета

6 Сахаров

Теопоета.

Свако од наведених вјероватно носи све ове карактеристике али ја сам их писао поред оних имена код којих се највише истичу, бар како се мени чини, тако да ни редослијед није вриједносни, већ офрље. gringrin

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Променио сам глас и ставио "нико од наведених".
Ово је убедљиво највећи, најаутентичнији и најснажнији богослов 20. века, овај чикица у средини:

a7-resize.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...