Aquilius Cratus Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 То није проблем разумевања, него погледа на свет. Он разуме те твоје друштвене феномене, само се не слаже. Upravo. To je ono kad dodju astrolozi pa na kritiku tog magijanja kazu "ma ne razumes ti okultne fenomene i zakone". Ili dodju Hegelovci i Marksisti pa kazu "ma sta vi liberali znate o tajnim zakonima istorije koje smo MIII otkrili". I tako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Нисам причао о погледу на свет, него баш о неразумевању. Ти и ја имамо другачије погледе на неке ствари и свако ће да има своје аргументе који проистичу из тог погледа на свет, али он неке ствари једноставно не разуме, почевши од историје, преко историјског развитка, до тренутног стања. Сам поглед на друштвене феномене, које покушава да сагледава као природне, није исправан. Sad mogu slobodno da kazem da ti njega ne razumes. Ne radi se o tome da on na njih gleda kao na prirodne fenomene nego se bas radi o jednom filozofkom metodu koji vazi za celokupnu epistemologiju. A to je nominalizam, pricali smo o tome zimus na temu evolucije i ogranicavanje domena teorije. Zbog nominalizma on pojmove prvo analizira kao pojedinacne slucajeve a vezu krupne slike dobija tako sto ih povecuje mozaicno samo tako kako mogu da se povezu. Mnosto dobijes tako sto nadjes moguce veze izmedju jednoga, a preduslov tome je da to jedno razmotris samo za sebe. Veoma efikasan metod, ja za bolji i ne znam u episteomogiji. Bejkon i Okamski su napravili prvi otklon od Aristotela tak osto su nominalizam primenili na proucavanje prirode pa smo stigili do danasnjeg stadijuma nauke. A Makijaveli i Monteskje su nominalizam primenili na politiku i istoriju pa smo dosli do savremenog shvatanja isitih. Kao sto sam rekao na drugoj temi ima Cirkovic sijaset mana ali ovo mu ja definitivno ne mogu ubrojati u mane. Nominalizam kao metod uvek vodi ka prednosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Нисам причао о погледу на свет, него баш о неразумевању. Ти и ја имамо другачије погледе на неке ствари и свако ће да има своје аргументе који проистичу из тог погледа на свет, али он неке ствари једноставно не разуме, почевши од историје, преко историјског развитка, до тренутног стања. Сам поглед на друштвене феномене, које покушава да сагледава као природне, није исправан. И сасвим случајно увек не разумеју ствари они који с тобом не деле исти поглед на свет? Алек, Алек, и те како би он разумео да је узео да хвали оно што ти волиш и куди оно што ти не волиш. Кад брани веру од докинсоваца, онда све разуме. Кад опали по светој мамици држави, онда ништа не зна. И тако у круг. Али добро, таки смо ти ми људи. А ово последње уопште није тачно. Ја знадем Ћирка малкице боље него ти и знам да он нема такве погледе на друштвене феномене, чак напротив. Аурор, Aquilius Cratus and Анастасија је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Ја знадем Ћирка малкице боље него ти Bato, istina je. Ovaj Cirko je stvarno mason. Juan Valdez and Анастасија је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Прво, не разуме да друштвени феномени имају више решења, чак и више решења истовремено. Друго, за многе друштвене феномене, да би их правилно сагледао, потребно је сагледати и историјску перспективу и развој и/или глобална кретања, у шта се он не разуме. Такође, пеца се на неке глупости на које се многи пецају, а то је да се неки проблеми постављају као најбитнији и горући проблеми (нпр. Косово), не сагледава домете или друштвено уређење система на које би да се угледамо, и тако даље. Даље, врло често је недоследан, што се види и у овом тексту, као и сви који се залажу за либерализам а онда пљују по референдуму јер се на референдуму питају сви. Другим речима, он право да одлучује о својој судбини ускраћује другима, за које процењује да би донели избор са којим се он (оправдано или не) не би сложио. А ово су само неке од ствари које сам приметио код њега, мрзи ме сада да листам све текстове које сам читао да бих причао даље. Једноставно, не разуме ствари о којима пише. А савремено схватање политике се без сагледавања неколико грана у исто време, и то врло често на глобалном нивоу, не би ни могло замислити. Видећеш то код Бжежинског или Дугина, на пример. А то није процес који траје од скоро, тај процес траје још од Мекиндера, па и пре њега. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 И сасвим случајно увек не разумеју ствари они који с тобом не деле исти поглед на свет? Алек, Алек, и те како би он разумео да је узео да хвали оно што ти волиш и куди оно што ти не волиш. Кад брани веру од докинсоваца, онда све разуме. Кад опали по светој мамици држави, онда ништа не зна. И тако у круг. Али добро, таки смо ти ми људи. А ово последње уопште није тачно. Ја знадем Ћирка малкице боље него ти и знам да он нема такве погледе на друштвене феномене, чак напротив. Грешка. Да се не понављам, ево сам навео само неке од ствари у којима прави кардиналне грешке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Прво, не разуме да друштвени феномени имају више решења, чак и више решења истовремено. Друго, за многе друштвене феномене, да би их правилно сагледао, потребно је сагледати и историјску перспективу и развој и/или глобална кретања, у шта се он не разуме. Такође, пеца се на неке глупости на које се многи пецају, а то је да се неки проблеми постављају као најбитнији и горући проблеми (нпр. Косово), не сагледава домете или друштвено уређење система на које би да се угледамо, и тако даље. Даље, врло често је недоследан, што се види и у овом тексту, као и сви који се залажу за либерализам а онда пљују по референдуму јер се на референдуму питају сви. Другим речима, он право да одлучује о својој судбини ускраћује другима, за које процењује да би донели избор са којим се он (оправдано или не) не би сложио. А ово су само неке од ствари које сам приметио код њега, мрзи ме сада да листам све текстове које сам читао да бих причао даље. Једноставно, не разуме ствари о којима пише. -Kako znas u sta se on sve razume a u sta ne? Kad si sam na pocetku reka oda ima zavidno formalno i neformalno obrazovanje?! - To je cinjenica u koju moze da se uveri svako ko prelgeda medije u minimum zadnjih 8 godina. - Kazem ja lepo a ga ti ne razumes. Liberalizmu uopste nije potrebna demokratija cak naprotiv ko hoce biti dosledan liberal taj mora da se zalaze za individualizam do te mere da se protivi demokratiji i mogustvu da rulja svojim porivima ugrozi BILO KOG pojedinca pa i nas same naravno. Tako da on je tim stavom dosledan do kraja. А савремено схватање политике се без сагледавања неколико грана у исто време, и то врло често на глобалном нивоу, не би ни могло замислити. Видећеш то код Бжежинског или Дугина, на пример. А то није процес који траје од скоро, тај процес траје још од Мекиндера, па и пре њега. Ali to upravo pociva na nominalizmu. Tog sustinskog metoda se drzi i on. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Društveni fenomeni mene ne zanimaju, a neki psiholog neka me rado analizuje, ja sam ja, takav kakav jesam. Te psevdo-nauke i da se uplašimo jer sad će kao neki veliki stručnjak da nas secira i da nam možda dadne lošu ocenu, s tim može da ide u toaletu. Ako mi dadne dobru ocenu, Božiji je trud, ne moj; ako mi pak dadne lošu ocenu, čovek sam kao što i on, ništa manji od njega niti je on bolji od mene. Ne dajte se time manipulati i uplašiti. Verujte, jer Hristos nas uči da ako kažemo gori da se podigne i baci u more, i ne posumnjamo nego verujemo, biće kako verujemo! E sad znas koliko je nama liberalima stalo do dijagnoza tipa "tikve bez korena, bezlicni roboti kapitalizma, ljudi bez identiteta, duhovni bogalji, obezlicene individe, izgubljeni apatridi" koje se veoam cesto upucuju liberalima iz tvog ili tebi, po ideologiji, bliskih tabora. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 А што неко из екипе "Не Дамо Косово" не објасни који је план? Како ћемо то конкретно да "вратимо Косово"? Када ће то да буде? Aquilius Cratus and Аурор је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 -Kako znas u sta se on sve razume a u sta ne? Kad si sam na pocetku reka oda ima zavidno formalno i neformalno obrazovanje?! - To je cinjenica u koju moze da se uveri svako ko prelgeda medije u minimum zadnjih 8 godina. - Kazem ja lepo a ga ti ne razumes. Liberalizmu uopste nije potrebna demokratija cak naprotiv ko hoce biti dosledan liberal taj mora da se zalaze za individualizam do te mere da se protivi demokratiji i mogustvu da rulja svojim porivima ugrozi BILO KOG pojedinca pa i nas same naravno. Tako da on je tim stavom dosledan do kraja. - Кажем оно што видим из његових текстова. Нисам рекао да је необразован, нити то и сада тврдим, него да не разуме ствари о којима пише. - Нисам причао о томе шта би било решење за Косово, причам да проблем није ни изблиза толико хитан као што се то представља, а то је ствар на коју се пеца свако ко се у проблематику не разуме. Такође, тај се проблем не може сагледати без права, економије, историје, геополитике и предвиђања глобалних трендова у наредних петнаестак година. Он се разуме у економију и то је то. Да ме не схватиш погрешно, ја сам далеко од тога да мислим да имам те квалитете, али ја не правим блог записе са том проблематиком и мене нико не чита и не цитира. - Другим речима, ускратићеш право некоме да у своје име одлучује о својој судбини јер га сматраш руљом и неспособним да одлучује о својој судбини (оправдано или не). Ali to upravo pociva na nominalizmu. Tog sustinskog metoda se drzi i on. Узми у руке Бжежинског, па онда узми Ћирковића и видећеш разлику и у начину сагледавања и у квалитету сагледавања. Један се целог живота учио свим овим наукама и малтене је ренесансни лик у друштвеним наукама, који иза себе има и огроман тим, а други има солидног домета у природним наукама, и онда одлучио да се успутно бави и друштвеним феноменима, али са психологијом некога ко се бави природним наукама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Izvini, ali vi sami govorite da vam nije stalo do Srbije. Ako vam nije stalo, idite, ni otac svog izgubljenog sina nije držao. Ali koju potrebu imate da nas ostale ubeđujete da i nama ne bude do Srbije? Evo, imate naše aminovanje, idite! Hahahahaahahahahahahahahahahahahhahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahaha hahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahhahaahahahahahahahhah joooooj Prvo nama JESTE stalo do Srbije samo sto smatramo da je vasa politicka filozofija vodi sve dublje i dublje u poropast i imamo nase ideje kako bi krenuli u suprotnom pravcu. Drugo ti si poslednji koji meni mozes da kaze da idem iz Srbije bilo tehnicki bilo eticki. Prvo tehnickija zivim u Srbiji i ja tebi mogu reci dodji ovde, nastani se tu pa da filozofiramo o Srbiji. Drugo, eticki ti licno nemas nikakvog osnova da meni govoris kako cu se odnositi prema Srbiji jer ja za razliku od tebe ovde placam porez i trosim pare zaradjene u inostranstvu, devize. A gde ti trosis svoju platu i u koji budzet uplacujes porez? Млађони and Аурор је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Kada Bog dadne, biće, pa trajalo i petsto godina. Da li se moliš Bogu? I kad se moliš Bogu, da li znaš da li će Bog da usliši tvoju molitvu, i ako usliši kad će da dadne? Ako se, ali, moliš ali veruješ da Bog neće da usliši tvoju molitvu, čemu se moliš jer onda je zabadava tvoja molitva..? Case closed. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 - Другим речима, ускратићеш право некоме да у своје име одлучује о својој судбини јер га сматраш руљом и неспособним да одлучује о својој судбини (оправдано или не). Ne. U hipotetickom drustvu od 100 individua kada se glasa i kad 60 njih izglasa neku svoju politiku oni tom politikom uskracuju neke ciljeve koje je imala grupa od 40 koja je u manjini. U liberalnom sistemu sa minimalnom vladom nema glasanja ali svih 100 pojedinaca moze da upraznjava sve svoje kreativno-intelektualne sposobnosti kako god hoce sve dok ne ugrozava ostale. Zbog toga u njoj postoji vec po samo zadatosti mnogo veci stepen slobode a da ne govorimo o tome kad u demokratskom sistemu "volja naroda" pokaze u pravcu nekog velikog vodje koji samo konstatuje istorisjku istinu "volja naroda je da je moja volja zapravo njihova volja" pa imamo ono sto znamo da sledi tada. Узми у руке Бжежинског, па онда узми Ћирковића и видећеш разлику и у начину сагледавања и у квалитету сагледавања. Један се целог живота учио свим овим наукама и малтене је ренесансни лик у друштвеним наукама, који иза себе има и огроман тим, а други има солидног домета у природним наукама, и онда одлучио да се успутно бави и друштвеним феноменима, али са психологијом некога ко се бави природним наукама. Sta li je potrebno da bi se ja i ti jednom razumeli oko toga sta je tema i da rasprava ne krene u negativnom smislu ka tenzijam i potencijalnim svadjama? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Не борите се ви за Косово, него млатите празну сламу. Бори се онај ко зна шта хоће и има план како да то оствари. Све остало је фантазирање. Аурор, Aquilius Cratus and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 Da, vama je stalo do Srbije, zato ste prvi koji se nje odricate, toliko vam je stalo do nje. To je valjda taj vaš bolji put za Srbiju, ima da napreduje jedino ako nismo za nju, ako je pljujemo i ako joj se rugamo, ako smo sebični i ako mislimo jedino šta ćemo danas da jedemo i da pijemo jer sutra ćemo umreti. I ako ste takvi super likovi, najbolji od svih, prava elita, a hoćete da odete iz Srbije, što niste dosad otišli? Šta čekate? Ako ste toliki nadriljudi, svako ima da se lomi za vas, ceo svet vam je onda otvoren. Šta radite po Beogradu, Nišu, Kruševcu, eno, čeka vas New York, London, profesura na Harvardu ili Yale.. Malo morgen vas čeka, jer trebate da budete deset puta bolji od njihovih da bi vas uzeli namesto njihovih, onda im jednako služite da se pokažu koliko su tolerantni jer primaju i strance, kao svako ima jednake šanse kod njih... A ja da imam gde u Srbiju sigurno da bih se vatio. Zaboravljaš da ja nisam gastarbajter nego dijaspora, to je mala razlika. A i takozvani gastarbajteri često sve rasprodaju pa nemaju više kud natrag, nije ni njima lako. Kada trećina Srba danas živi izvan granica bivše Jugoslavije nema više mi ovde a vi tamo, nego smo svi jedno, da li u Srbiji ili van nje. Ovo još više važi kada je mnogi narod danas prisiljen da se iseli u inostranstvo radi posla i da sebi i svojima ponešto zaradi, da im pomogne.. Danas moramo da budemo solidarni iznad državnih i drugih granica. Jedan smo srpski narod, da li u Srbiji, Srpskoj, Crnoj Gori ili bilo gde, nema nas deset ili stotinu srpskih naroda i nacija. Još pre kada smo ista Crkva, jer moja Crkva ovde nije neka, Bog zna, druga Crkva od one u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, patrijarh mi je Irinej a episkop Irinej Bački. Povezani smo, ovo hteli ili ne, a i moja je želja da imamo jednu zdravu, stabilnu i jaku Srbiju, zato što dobro znam kako je nama u tuđini. I ako su nas već razbili na tri-četiri "matične" države da nijednu sem današnje Srbije ne smemo kao Srbi da zovemo svojom državom, ne moramo mi još to da blagosiljamo kao jedino dobro i pravedno rešenje. Danas Kosovo, sutra Srpska. Na Kosovu se ne brani samo Kosovo. Ako ne već iz drugih razloga, onda se borimo za Kosovo da ostave Srpsku na miru, da ima vreme da se razvija i da stvara veze kako bi sutradan mogući ultimatumi imali slabiju funkciju. Izem vam tu vašu nauku kad ne vidite dalje od svog nosa... Da mi smo toliko sebicni da nas boli uvo sa Srbiju i samo na svoju hedonizju mislimo u toj meri da nam je jedan od najefektivnijihmetodaza sprovodjenje toga ubedjivanje LJUDI U SRBIJI KAKO DA POBOLJSA SVOJU EKONOMIJU.Tolik smo sebicni, hladni i toliko samobrojimo na bezdusnom trzistu zaradjene pare da umesto da prozivodimo ono sto umemo i mozemo da prodamo mi ovde trosimo i po 2-3 sata pisuci i objasnjavajuci ljudima kako se dolazi do zdrave ekonomije i kako mogu sami svojim naporima da poboljaju celokupno drustvo. Kako nas samo nije sramota pred vama aspolutno altruisticnim rodoljubima. Sta god da si gasterbajter ili dijaspora ne mozes ti nikoga da "saljes" bilo gde. Narocito ne mene koji mogu da odem ovog sekunda napolje i da radim za mnogo vise ali sam sve svoje planove zakucao za bas ovde. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука