Дејан Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије на панелу ПАНЕЛ О САРАЈЕВУ Демонтирање лажних стереотипа о мултиетничком Сарајеву и елитног права на бол и Земљу „Пружа нам се нова шанса да надиђемо гријехове прошлости, да се преобразимо и уздигнемо изнад њих. Да поченмо из почетка на добрим темељима“. То је порука коју је Његово преосвештенсво епископ-захумско херцеговачки и приморски господин Григорије упутио свим људима добре воље, учествујући у панел дискусији под називом „Сарајево двадесет година касније – од /између/ конфликта и сусрета. Да ли је тако нешто могуће у Сарајеву- не знам, али знам да треба покушати, рекао је владика Григорије. О томе колико је Сарајево спремно да се преобрази, убрзо се видјело из дискусјије поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића, који је рекао да се у БиХ „зна ко се коме треба извинити и тек онда могу доћи у БиХ и, ако желе, живјети овдје“. Церић је у свом излагању говорио о свом сну, о БиХ са једним предсједником, са једном владом, о Сарајеву као симболу мултиетничког града и заједнице свих вјера и религија, иако у њему данас живи свега 5 одсто хришћана. „Реис сања и ја ћу сада да га пробудим. Приликом боравка у Вашингтону, на скупу организованом поводом 10. година од потписивања Дејтонског споразума, на којем смо заједно учествовали, чуо сам реиса Церића како Артуру Шнајеру, њујоршком рабину, у једном ресторану, на вечери, говори: Срби имају Србију, Хрвати Хрватску. Зашто нама не дате цјеловиту БиХ-. Након овог открића, реис Церић је викнуо: – Зашто лажете! – Владика Григорије је мирно одговорио да добро памти и наставак разговора из Вашингтона и Церићеву реченицу: – Нема јеврејства без Јевреја, ни ислама без исламске државе - А ја кажем нема Босне без Срба и Хрвата. Она се покушава направити без Срба и Хрвата а то тако не може. Ја сам овдје рођен и кардинал Пуљић је овдје рођен, ми хоћемо да живимо овдје и хоћемо да БиХ буде земља свих“, поручио је владика Григорије. Идеја коју је поглавар ИЗ ширио по свијету и која је откривена у центру Сарајева, које је хтио представити као мултиетничко, изазвала је његову неконтролисану и бурну рекацију, потпуно разоткривши намјере и стремљења унутар Исламске заједнице на чијем је челу. „Бошњаци су незаштићени, немају државе. БиХ је њихова домовина, нема Босне без Бошњака. Питање Босне је питање Бошњака и овдје су сви добродошли“, рекао је Церић. Потом се обратио епископу Григорију и кардиналу Пуљићу рекавши им -Добро нам дошли! Добро нам дошли!- Поглавар Исламске заједнице тиме је недвосмислено поручио Цркавама, које су вијековима присутне у БиХ, ко треба бити домаћин у овој земљи и од кога зависи опстанак других у овој земљи. Од отварања Међународне конференције за мир у Сарајеву, поглавар Исламске заједнице Мустафа Церић, страним делегацијама и представницима цркава и вјерских заједница из цијелог свијета, режира представу о само једном „домаћину“, како у Сарајеву, тако и цијелој БиХ, додијељујући себи ту улогу. Без обзира на Церићев труд, наступ није наишао на одоборавање присутних. И Јевреји и римокатолици и сви људи добре воље, након дискусије о Сарајеву, која је била најпосјећенији панел током Међународне конференције за мир, били су задовољни што је, коначно, поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић показао своје право лице. Извор: Митрополија даборбосанска Канцеларија за односе са јавношћу http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/wp-content/gallery/sarajevo_110912/thumbs/thumbs_dsc_0309-custom.jpg http://eparhija-zahumskohercegovacka.com/wp-content/gallery/sarajevo_110912/thumbs/thumbs_dsc_0318-custom.jpg Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Вл. Григорије је геније. Постоји ли снимак те дискусије? Драшко је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Оваквим наступом г.Церића дефинитивно ће "допринети миру" у БиХ, да сам на његовом месту и са оваквим ставом, небих долазио на ову конференцију и да се брукам читавом свету али колико видим то му и била намера и порука не само за остале народе у БиХ већ и за читав свет! Srdjan Radovanovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 @, Ако буде имало - поставићу! Заиста се питам шта г.Церић жели да постигне оваквим његовим ставовима, зар жели да се врати двадесет година уназад? Шта ратом може да постигне сем силне гробове и гробове, и породице завије у црном! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Гледам сад сајт читавог догађаја, било ту представника православних цркава, РКЦ, ИВЗ, Јеврејске заједнице, протестантских заједница, будиста, зороастриста, председника држава и влада, дипломата и министара, професора и новинара... [линк] Читав догађај бејаше одржан на више локација у Сарајеву у објектима СПЦ, РКЦ, ИВЗ и ЈЗ, биоскопима, позориштима, разним дворанама... [линк] Од 28 панела колико је одржано, барем 7-8 се тицало народа и религија на Балканском полуострву, а ако не рачунамо панеле о Исламском пролећу, религијама у Азији, о плурализму у арапском свету, нешто о Африци и Јапану, сви остали панели су били интересантни за људе са ових простора, укључујући и оне првoпоменуте... [линк] И на основу свега реченог, просто ми невероватно да организатор није удостојио ни један БХС језик, да употребим Хашку треминологију, да прикаже шта се то и о чему причало и дискутовало на Конференцији... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Видим на једној фотографији да је био и Архиепископ Кипра. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Ма то је иста она фанатична идеологија коју је направио Изетбеговић. Већина муслимана је пре рата заиста била за мир и суживот са свима, старији се вероватно сећају оних протеста против рата у Сарајеву. Онда је Алијина банда изманипулисала читаву ствар и направила трагедију... Нажалост, нисмо ни ми имали пуно мудрије људе па да се то некако спречи. DankaM, Srdjan Radovanovic, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Био и професор Гнилка... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Ма то је иста она фанатична идеологија коју је направио Изетбеговић. Већина муслимана је пре рата заиста била за мир и суживот са свима, старији се вероватно сећају оних протеста против рата у Сарајеву. Онда је Алијина банда изманипулисала читаву ствар и направила трагедију... Нажалост, нисмо ни ми имали пуно мудрије људе па да се то некако спречи. Да, све је истина што кажеш, познато ми како је некада било до рата јер ми раодбина (ти моји рођаци воде порекло из мог краја) тамо живела - неки се вратили а неки на жалост остали овде. Сећам се као клинац каква је то била прелепа хармонија у Сарајеву, причам оно што сам доживео тамо у том крају где су живели. Није се знало дал си ти овај или онај, заиста су живели у миру и љубави. Е онда доћу појединци те нарушише тај мит и хармонију и што велиш нисмо имали (мада нико није ни имао на све три стране) мудру особу која би то спречила да небуде рата. Онима којима је то био циљ Рат- успели су у томе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 ZarkoZ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Super da se skup odrzava pod duginim bojama . Bas slatko.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 @@N.Petrovic, Осећам неку иронију у твојим речима Можда ти се свиђа овај став реиса да је оље да нас нема нигде у БИХ или грешим? Ах да, ти вероватно причаш о екуменизму па можда мало да пребациш Владики што је ту? А вероватно грешим, мада... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Септембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2012 Nema ni malo ironije oce. Samo mi upade logo u oci.... .smesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука