Милан Ракић Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Унапред се извињавам због рогобатног наслова теме, али ми тренутно ништа паметније није на уму, а хтедох са вама да поделим искуство... Ономад, "заслугом" бившег министра војног, одем ја у превремену пензију... Пензија, к`о пензија. Додуше, наше војне мало веће од осталог света, али мала деца, подстанарски живот, неприхватање седења кући у "најбољим" годинама, углавном, решим да пронађем некакав посао. Узмем огласе и јавим се... Са друге стране, пријатан глас,ми смо реномирана фирма, бла, бла, бла, дођите сутра у толико сати на разговор за посао... Тек кад сам спустио слушалицу, схватих да у ствари нисам ни добио информацију о природи посла. Ајде, рекох себи, видећеш већ шта је у питању... "Тржни центар", један од многих београдских зиданих 90-их, лоше градње, још лошије архитектуре... Од три локала, направљен један, а на зиду слике усисивача под именом "Kirby". Чуо ја за ту скаламерију, све саме оде и панегирике, начух нешто и око цене тог сокоћала, ал` не чух ништа о ономе што ме иза угла сачека... Разговор са секретарицом, која рече да директор "само што није стигао", кад ето њега... Лепо одело, фина кравата, скуп сат... Испостави се да и смо и колеге. Завршио Војну Гимназију, ал` старији од мене, не знам га. Каже, напустио војску, нема ту `леба наставља, ово је живот, ако си паметан и ако успеш у послу. Лично, нисам никада "падао" на те бонвиванске форе, битна ми је била само допуна кућног буџета, а и он је након неколико минута на основу моје камене фаце док је говорио о дијамантским значкама и осталим Бахамима убрзо схватио да нисам тај тип, па је прешао на посао. У реду, сутра у 9 сати, са још неколико колега почиње обука! Почиње школа! Девет је сати, два студента, незапослена мама, незапослени инжењер, два радника-жртве транзиције, још једна цура и ја. Одељење. И наш професор... Друго одело, кравата, чини ми се и сат... Само ципеле исте... Почиње представљање производа, што би рекли у војсци-тактичко технички подаци... Уређај добар... Види се "из ваздуха". Материјали употребљени за производњу, завршна обрада, углавном није Кина, онако колоквијално... Још кад учини презентацију могућности истог... Па то чудо усисава прашину, пере, пегла, чисти, масира... Само што ручак не кува... Вау! Након неколико утренираних фора, што сам тек касније схватио, свима нам се оте управо тај узвик. Вау! Ал` да се вратимо на технолошки поступак израде... Ту ја добих први минус. Материјал, од којег је направљено црево и још неки делови усисивача, према његовим речима, то је производ Џенерал Илектрика, који овај беше развио специјално за НАСА-у и за њихову компанију и нигде више се не користи... Ја га погледах, како бре не користи се, па користи се и у нашем ваздухопловству још од средине седамдесетих година прошлог столећа... Г-2, Г-4, Орао, Газела, укратко сви ваздухоплови који се некада правише у мостарској фабрици авиона, имаше на себи понеки део те "чудаствене" материје... Поче жамор, мећу "ђацима", упитни погледи ка професору, а овај ме прострели погледом и пређе на неку другу тему... Дан се завршио тако што је он наставио даљу презентацију, а ја се све до краја часова преиспитивао где то још има лексана у нашем РВ-у... Дан други... Кафа на рачун куће... Она к`о из америчких филмова... Из бокала, па дошла ко сок са укусом ничега. Одма` на почетку часа сам замолио да одем у тоалет... Нећу више пити ту текућину... Принципи пословања... Ступњеви у напредовању по вертикали. Врло уочљиво игнорисање мене приликом објашњавања сваког степена посебно, коју он награду доноси у виду неке симболичне значке, новца и семинара на егзотичним местима диљем земаљског шара... Мама и ја зевамо... Њена мука је да прехрани чедо, а не да види Тахити...Други део дана је протекао у објашњавању да они не послују по принципу "мулти левела" него по незнанијачему... Тад добих и други минус... Објашњава он пример продаје комплетног усисивача са свим додацима, дакле у "фулу". Каже, цена је 3100 евра. Вау, оте се опет нама... Чекајте, то је само пример, не морају сви да купе те додатке за масажу, полирање и воскирање аута... Ми, наставља он даље, можемо потенцијалном купцу да понудимо тај уређај за 700 евра одмах, а оно остало, без камате, административне забране, банке и сличних институција на 24 рате по 100 евра. Питам ја како то? Ако сам добро схватио, ја неком Петру Петровићу, уз сагласност шефа продам усисивач за 700 евра и оставим му 24 уплатнице по 100 евра да он сам плати без икаквог средства обезбеђења, да он сам плаћа... Тако је, рече профа! Па шта, ако Петар узме усисивач и "запали". Све то иде на фирмин ризик, одговори он. Па онда, логично, усисивач кошта 700 евра, а ово је само чист ћар, е да би се задовољила мулти-левел структура... Опет ме ошину... Погледом... Поче и мама да коментарише... Даде нам профа слободно поподне... Иначе, сад чујем да се кредитирање врши путем банке... Изгледа да их је неколико Петровића ипак "запалило"... Дан трећи... Не пијем кафу. Не пије је нико. Секретарица са жаљењем одложи бокалче. Дође профа. Кежуал варијанта, петак је... Ал` све фирмирано... Видим и она цура се средила... Маме нема... Данашња тема, презентација! Морам да напоменем, да смо ми у претходна два дана морали да доставимо свако по 10 адреса где смо уговорили презентацију, коју ћемо током наступајућег викенда обавити у склопу обуке... То нам неће платити... Али ће проценити ко је добар за посао... Поче час и поче објашњавање, како се то чудо од усисивача продаје... Па неке форе, па објашњавање производа, па обећавање награде и бонуса... Па разноразни трикови, како би потенцијалног купца "натерали" да "падне са столице" од запањености могућностима... Или пак да домаћицу куће у којој вршите презентацију доведете у стање да се посрами количином прашине и ко зна чега све не, коју је млазна турбина усисивача управо извукла из њеног најбољег и најновијег тепиха, који је,сва црвена у лицу, баш јутрос очистила... Машина моћна нема шта... Али ми се не свиђају те "телешоп форе". Почињем неке ствари да капирам, ал` ајде, да видим до краја шта ће бити... Нисам ништа коментарисао... Да не добијем минус... Завршише се часови и "паде" договор да се окупимо сутра на адреси тој и тој, где ћемо се упознати са осталим колегама, са шефом фирме за град Београд и где ћемо добити менторе за сутрашње и прексутрашње презентације. Отпусти све, мене остави. Каже, ево ти усисивач, носи кући, среди стан, мало вежбај, па га понеси сутра да радимо... Ја упртих ону кутијетину и дођо` кући... Јој како смо се забављали то вече жена, деца и ја... Ја применио све оне форе, деца у чуду... Старији син каже, тата ти си чаробњак... Углавном, радили смо до касно у ноћ, средили стан тип-топ... Субота јутро, мирно, тихо... Појављујем се на договореној адреси пола сата пре договореног времена... Уводе ме у "храм". Ја са усисвачем на леђима... А то нека вила, свуда по зидовима слике усисивача и задовољних и насмејаних родитеља и деце испред неких пејсажа к`о у јеховистичким публикацијама... Сија све...Просторија огромна. Поређане столице, једно 50-60 комада... Испред "амвон" и "предикаоница"... На "олтару" слика неке егзотичне плаже, табла са 50-ак имена сарадника и усисивачи, пуно усисивача... Видео бим и мини линија... На другом крају просторије, иза столица, огромна тераса, на њој моје будуће колеге... Ћаскају, пуше и пију кафу... Ону... Не пијем кафу, одбих девојку, која ми је понуди... Нађох оне моје школске... Они ме упознаше са некима... Дође и мој "шеф"... Слушам приче... Човече, сањаћу усисиваче, само се о томе прича, о продаји, о поенима, о напредовању, парама, острвима којекаквим... Ех... У једном тренутку, зачу се музика са оног разгласа, и то нека, рек`о би, `нако индијска... Или како они кажу амбијентална.. Свеједно, иде ми на живце. `Ајмо унутра, тапшањем нас позва нека "напуцана" госпоја... Идемо, каже мој "шеф", сад стиже газда. Кад смо ушли у просторију и поседали на оне столице, видех да нас има свакавих, старијих, млађих, скупо обучених (то су шефови), оних који би да изгледају скупо, али одају их лоше ципеле, кинеске кравате и жутило по оковратнику кошуље (они су дошли до неког степена, ал` још увек не могу себи да приуште те статусне симболе) и нас у кежуал варијанти... Наиме, нас које тек након тог пробног викенда треба да "иницирају" не "терају" да се држимо дрес кода, који је иначе управо такав-кравата и одело... Ту привилегију, ношења тих одежди ћемо добити тек након "иницијације", односно примања у фирму, уколико се добро покажемо следећих дана... Музика престаје, улази "Биг-бос"... Неодољиво ме подсећа на Дејана Лучића... И он у неком Зилерију... Два печатна прстена и слово "К" на реверу сакоа, од неког драгог камена рекао бих... Значка, не сако... Како је он ушао, почиње "обред"... Е то се не може речима описати. Његов "ђакон", младић којије ушао са њим у просторију, прилази разгласу и пушта неку, овог пута диско музику краја 70-их година... Оне форе "Би-џиз" и то... И он онда са "предикаонице" почиње да маше рукама, и сви у просторији, ови старији сарадници, почеше да машу, као и он и певају, на енглеском језику, све вртећи рукама око главе и кажипрстом указујући на слепоочнице, да је:"Кирби је у мојим мислима!"... Онда он склапа руке у молитвени положај, а све њишући куковима, а и остали тако исто, па све подврискују да:"Кирби је у мом срцу!" Наш професор се окреће према нама новајлијама и захтева од нас, да и ми врцкамо... Неки бојажљиво и почеше, ја у чуду, зин`о сам, мог`о ми је голуб ући у уста... "Ђакон" наставља, па почиње да "метанише" и при томе пева, а остали понављају у истом положају, да:"Кирби је у мојим ногама"...Тотални циркус, ал` најјачи ми ово старији, што су учили руски у школи, па не знају енглески, а све ломе језик, како би изговорили речи "молитве"... Подиже се "ђакон" и онда к`о "обузет" поче да шири рукама око главе, како би завршио ову "јектенију" констатацијом, на енглеском наравно, да:"Кирби је свуда око нас" и "прозбом" да нам:"Кирби помогне да победимо све недаће у животу и постанемо успешни и цењени људи"... Након тога је следио један "акламативан" урлик, рекао бих, из свих грла "Кирби!", чиме се овај део "службе" завршио... Ово је био део за "оглашене". Ми новаци, тада смо замољени да напустимо просторију, како би на другом делу "службе", остали само "верни"... Објашњено нам је да ће сада разговарати о постигнутим успесима током претходне седмице и нама новајлијама одредити менторе и пошто смо нови, немамо право да присуствујемо том чину... Друга просторија, опет кафа... За овај део састанка, којем нисам присуствовао, нашао сам на неком форуму причу, нека жена је објаснила, ја нисам видео, али преносим, како онда и она табла има своју улогу... Наиме, онај "Лучић" чита имена са табле, где пише колико је ко имао уговорених презентација током протекле седмице и да ли је успео да прода минимална два комада ваљда... Ако није успео, те недеље неће добити плату, а онда, има пред свима да устане и да почне да њаче као магарац... Ову информацију сам нашао негде на форуму, нисам видео, али обзиром на оно што видех и општи утисак, верујем да је истина... Углавном, тај дан сам отишао и "одрадио" првих пет презентација са ментором. Махом код родбине и пријатеља. Према речима ментора, добро ми је ишло, те тако морам испричати и једну анегдоту. Последња презентација те вечери код моје сестре. Поређала се публика, сестра, сад већ покојни зет, њихова деца, комшиница... Требало је представити могућности усисивача са тзв. Хепа филтером. Презентација се начини тако да се у филтер стави тканина од материјала од којег се праве кесе за обичне усисиваче и на ту тканину се стави коцка шећера... Онда се "третира" тепих неколико секунди, а потом се извади филтер и та коцка шећера који су црни, али буквално црни од прашине. Та црна коцка шећера се одложи. Онда се узме друга коцка, па се прекрије тим Хепа филтером, понови се поступак са усисавањем, те се онда тријумфалистички прикаже та нова коцка шећера, која је сад савршено бела, а све око ње је црно од прашине... Држећи црну и белу коцку у рукама. тада се према "литератури" потенцијалниим купцима треба обратити са питањем/констатацијом указујући на "чисту" коцку: "Ја сам свој шећер изабрао, а ви?" Е сад, пошто сестра није имала шећер у коцки, предложила је средину од хлеба, што је ментор прихватио... За време док је извршавао претходно наведене поступке, у собу где се то одвијало, ушла је сада покојна, сестрина свекрва, стара жена, која тек устала од поподневне сиесте беше... И кад узе мој ментор да редом поставља оно питање сестри, зету, деци, комшиници, све гурајући им онај "црни" и "бели" хлеб пред нос, када је дошао до баба Наде, она му само лаконски одговори, још увек поспана не схватајући о чему се ради: "Немој мене дете нудити, ја сам управо вечерала!" Вриштали смо од смеха... Када се то вече "вратисмо" у централу, похвали ме мој ментор пред "шефом" да сам добар и тако то... Овај ми заказа за сутра ујутро у девет наставак оних других пет презентација, све соколећи ме... Ја му рекох да је сутра недеља и да бих у то време требао ићи на Литургију... Он ме погледа бело, све не капирајући шта је то и углавном ја се тако оканух ових секташа.... kron, Лидија Миленковић, Natasa. and 11 осталих је реаговао/ла на ово 14 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Да, да. Реч је о једном од многих комерцијалних култова... Несрећни људи са дна маркетинг ланца најгоре прођу. Дају огроман новац, а углавном остану и без уложеног а камоли зараде... Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Ајаој. Ово је стварно болно. Ја чуо да певају неку песмицу усисивачу, ал ово је стварно страшно. Отишао ја једном давно, на исту фору, навуку те "реномирана фирма, свецки услови пословања...", и онда одем тамо и видим усисивач на слици. И онда они све време кад говоре, причају "систем за пречишћавање" и веома се љуте када ја сваки пут кажем "усисивач" Онда ме звали, шатро прошао сам прву фазу тестирања, али наравно да више никада нисам отишао Секта! drvce and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Ајаој. Ово је стварно болно. Ја чуо да певају неку песмицу усисивачу, ал ово је стварно страшно. Отишао ја једном давно, на исту фору, навуку те "реномирана фирма, свецки услови пословања...", и онда одем тамо и видим усисивач на слици. И онда они све време кад говоре, причају "систем за пречишћавање" и веома се љуте када ја сваки пут кажем "усисивач" Онда ме звали, шатро прошао сам прву фазу тестирања, али наравно да више никада нисам отишао Секта! Zavrsio bi kao Al Bundy 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh RYLAH је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Zavrsio bi kao Al Bundy 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh Хахахаха! Скроз! Само уместо ципела, продавао бих усисив... СИСТЕМЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ женама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Ма они су бедни... Смарају пријатеље и родбину безвезе. Нису способни да продају правим купцима, па малтретирају тетка Миланку и комшију Пају... Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Хахахаха! Скроз! Само уместо ципела, продавао бих усисив... СИСТЕМЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ женама Kastrirajuce 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Ајаој. Ово је стварно болно. Ја чуо да певају неку песмицу усисивачу, ал ово је стварно страшно. Отишао ја једном давно, на исту фору, навуку те "реномирана фирма, свецки услови пословања...", и онда одем тамо и видим усисивач на слици. И онда они све време кад говоре, причају "систем за пречишћавање" и веома се љуте када ја сваки пут кажем "усисивач" Онда ме звали, шатро прошао сам прву фазу тестирања, али наравно да више никада нисам отишао Секта! Ти си вероватно имао продавати "Rainbow" усисиваче .smesko. .smesko. .smesko. , тј. системе за пречишћавање.... RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Ти си вероватно имао продавати "Rainbow" усисиваче .smesko. .smesko. .smesko. , тј. системе за пречишћавање.... Нем појма, нисам улазио толико дубоко да бих знао разлику, мени све то Кирби усисивачи Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 4, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 4, 2012 Гледах сад на ЈуТјубу и дођох до закључка да су ови наши ишли баш у детаље са оним молитвама Кирбију што сам написао... То је ко Руса и Амера много простије но код нас... Увек смо настојали да се истакнемо... http://www.youtube.com/watch?v=Ezqs-DzDVyo RYLAH, Crveni Baron and Иван је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 To sa "molitvama" Kirby usisivaču, mislim da im je to neka fora iz popularne psihologije, recimo NLP. Svi su neverovatno progresivni :rolleyes: samo da bi zaradili više para. Mislim da bi držali gaće na glavi i nabili olovke u nozdrve, kao Crna Guja u 2.sv. ratu, ako bi to donelo profit... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2012 To sa "molitvama" Kirby usisivaču, mislim da im je to neka fora iz popularne psihologije, recimo NLP. Било би лепо, уколико неко више зна или пак има искуства са НЛП-ом (Неуролингвистичко програмирање), да на форум постави тему, уколико већ не постоји (ја не пронађох)... Свеједно, то бре мени све много болесно... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2014 "Kirby" усисивачи... Врста секте? Овако је некада "гласио" наслов ове теме... Ја ју "отворио"-ја је "прекрстио"... Суштина је у начелу иста. Испричах своје искуство, а и даље ме копкају неке ствари и "тражим" одговоре... Елем, од преко 18000 чланова нашег Форума, просте статистичке закономерности "кажу" да међу нама постоје браћа и сестре који свој хлеб зарађују, или пак додатно зарађују, путем неког Орифлејма, Амвеја, Кирбија и сличних сочињенија... Волео бих да чухем у ваша искуства Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Фебруар 28, 2014 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2014 Хербалајф, Топшоп, Дормео.... Наша земља је широм отворила врата деведесетих такозваним "економским" сектама, пре свега огранцима Мунове секте која је пребогата. Већина је, не знам из ког разлога прво била лоцирана у Новом Саду. Како не постоји закон који би регулисао њихово штетно деловање, они слободно "тргују". Проблемом ових секти се бави само Центар за антрополошке студије. Наши водећи стручњаци по овом питању су др Пановић и инспектор Зоран Луковић. Пре 4 године било је преко 100! секти које су деловале у земљи, у чијем функционисању је учествовало око пола милиона срба у том тренутку. Већина људи, када им се каже "секта" подразумева групе људи окупљене око некаквог гуруа. Ретко ко зна за ове "економске" секте., тако да код нас несметано лове. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука