Milan Nikolic Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Атеизам не мора бити религија, али у неким облицима може бити. Јер религија презентује веру у нешто трансцендентно, а и атеизам може посматрати то трансцендентно као ,,ништавило''. Једноставно, нико не може говорити о метафизици све док не заузме став о трансцендентном. А пошто се став о трансцендентном базира на слободи избора метафизичких модела, тако и атеисти могу бити у групи религијских праваца. Дакле, једно је када атеиста не жели да верује у Бога, а друго је када уз то жели да верује у ,,ништавило'' трансцендентног. До овога се долази када граница физичког постојања постане довољно истакнута. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Ti se blamiras nepoznavanjem istorije filozofije kada tvrdis tako nesto. Nijedna starogrcka skola filozofije nije bila zaista ateisticka, naravno u modernom smislu te reci! Kao sto je i budizam ateisticki, ali nije zaista u modernom smislu te reci - nijedan ateista nece prihvatiti budistu kao ateistu, vec ce ga posmatrati kao pripadnika jedne religije... Tako su i grci filozofi bili pagani samo su se udaljavali os standardne mitoloske predstave heleno-rimskog panteona. Takodje, religioznost nije povezana sa verom u zagrobni zivor, stari jevreji su verovali u Boga (a pre toga su cak verovali u vise bogova), ali nisu verovali u bilo kakav zagrobni zivot i to ucenje je opstalo, ali samo medju sadukejima cak i kada se pojavilo ucenje o sveopstem vaskrsenju, sve do unistenja hrama u prvom veku... A jooooooj. Demokrit je bio prvi redukcionista a time i ateista bas savremenog tipa. Epikur je sledeci njegov atomizam dosao do one "Kad ja jesam smrt nije, kad smrt jeste ja nisam". Takodje Antistenova grana postskoratovaca je takodje smatrala da nakon smrti covek vise nikada nece postojati ni kao duh ni kao vaskrsnut a time oni jesu klasican tip redukcionistickih ateista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 A jooooooj. Demokrit je bio prvi redukcionista a time i ateista bas savremenog tipa. Epikur je sledeci njegov atomizam dosao do one "Kad ja jesam smrt nije, kad smrt jeste ja nisam". Takodje Antistenova grana postskoratovaca je takodje smatrala da nakon smrti covek vise nikada nece postojati ni kao duh ni kao vaskrsnut a time oni jesu klasican tip redukcionistickih ateista.Nije tacno, a i vec sam naveo u poruci koju si citirao da neverovanje u zagrobni zivot ne znaci da je neko ateista, pa sam cak i dao primer drevnog Izrailja i kasnije sadukeja, koji su svi bili predani vernici, ali nisu verovali ni u kakav zivot posle smrtni, a ni u vaskrsenje... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Атеизам има свој поглед на свет. Материјализам Nema, nije svaki ateista fizikalisticki redukcionista (u narodu meterjalista) ima ih dosta i metafizickih naturalista u punom smislu. Ateizam nije nikakav pogled na svet nego odbijanje tvrdnje da Bog postoji, samo to i nista vise. To nikako ne povlaci redukcionizam sa sobom. Атеизам има своје “свете списе”, као што је Ничеов Антихрист или Давкинсова Илузија о богу Nema. Mnogi ateisti nevole kontinetalnu filozofiju pa timei Nietzschea a mnogima je smesan Dokinsov redukcionizam. I nije iluzija o bogu nego je pravilan prevod "Zabluda zvana Bog". Атеизам има своје пророке: Ниче, Расел, Фојербах, Лењин, Маркс. Nema. Mnogi ateisti nemaju ama bas nikakvu eshatologiju, kao sto Marskisiti imaju naprime, pa time nema govora o nikakvom prorocanstvu. A da ne govoroim koliko je izgleda nedovoljno istaci da mnogi ateisti pogotovo danas ne samo da ne vole nego ne podnose kontinentalce koje si ovde nabrojao pa im oni ne mogu biti nikakvi proroci. Атеизам има своје свештенике, као што је Барон Холбах, Фојербах, Ниче или Хиченс Nema. Ovo je sada vec neozbiljno. Svestenik je neko ko posreduje izmedju Boga i verujucih u molitveno ceremonijalnom smislu. Posto niko od ateista ne veruje da Bog postoji a samo ih to i cini atestima nema govora o nikakvom svestenstvu. Uzgred, Hicins je preminuo prosle godine. Атеизам има свог месију: Он је, наравно, Чарлс Дарвин. Nema. Mesija je neko ko oslobadja, iskupljuje i otvara put kad nekoj eshatologiji, gore sam objasnio zasto to ne moze da se poveze sa ateizmom generalno. Carls Darvin je samo osnovao modernu biologiju i sastavio jednu od najbolje podrzanih teorija, premalo ali premalo za bilo kakvu mesijansku misiju. Атеизам има своје проповеднике и еванђелисте. Докинс, Денет, Харис, и Хиченс Nema. Vazi isto sto i za svestenstvo. Атеизам има своје мисионарске кампање, као што је кампања “атеистичког аутобуса” у Великој Британији или (минирана кампања) “атеистичког трамваја” у Загребу Атеизам има своја обележја и симболе, као што су Дарвинова ходајућа рибица или слово “А” у кругу Атеизам има организације. Не једну, више њих A kako ih to cak i izdaleka moze kvalifikovati za religiju? Атеизам има догме. Nema! Cak mnogi ateisti idu toliko daleko u skepticizmu prema dogmama da odbijaju i matematicke aksiome kao aksiome jer im lice na dogme. Атеизам може завршити у фундаментализму, баш као и свака друга религија Svaki ateista ili ateisti mogu da zavrse u fundametalizmu i da proliju mora krvi kako smo to i videli u proslom veku ali to nije ateizam kao ateizam nego mnogi bolesni ljudi koji su bili ateisti. Атеисти су највећи верници.Атеисти верују у нешто што не могу да докажу... Ne. Ateizam nije nikakvo verovanje u bilo kakav iskaz nego odbijanje jednog konkretnog- Bog postoji. Samo toliko. GeniusAtWork, Анастасија, Avocado and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Nije tacno, a i vec sam naveo u poruci koju si citirao da neverovanje u zagrobni zivot ne znaci da je neko ateista, pa sam cak i dao primer drevnog Izrailja i kasnije sadukeja, koji su svi bili predani vernici, ali nisu verovali ni u kakav zivot posle smrtni, a ni u vaskrsenje... Tacno je, samo ti ne citas sta ti sagovornik pise. Naveo sam konkretne primere grckih filozofa koji su bili klasicni ateisti u savremenom smislu, Demokrit, Antistenova grana. A za zagrobni zivot sam takodje argumentovao zasto je ova tvoja opaska pogresna. Drevni Izrailj je verovao da nakom smrti nema duha koji je svestan i luta okolo kao sto su pagani verovali ali je veorvao da ce biti vaskrsnut. Ali ovi i jos mnogi drugi antickio mislioci su verovali da NIKAD VISE NECE POSTOJATI, VASKRSNUTI ILI KAO DUHOVI. A to je i ateizam i ontoloski nihilizam u jednom. A ovo sam napisao i u provom postu samo si ti to elegantno preskocio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Tacno je, samo ti ne citas sta ti sagovornik pise. Naveo sam konkretne primere grckih filozofa koji su bili klasicni ateisti u savremenom smislu, Demokrit, Antistenova grana. A za zagrobni zivot sam takodje argumentovao zasto je ova tvoja opaska pogresna. Drevni Izrailj je verovao da nakom smrti nema duha koji je svestan i luta okolo kao sto su pagani verovali ali je veorvao da ce biti vaskrsnut. Ali ovi i jos mnogi drugi antickio mislioci su verovali da NIKAD VISE NECE POSTOJATI, VASKRSNUTI ILI KAO DUHOVI. A to je i ateizam i ontoloski nihilizam u jednom. A ovo sam napisao i u provom postu samo si ti to elegantno preskocio.Ti ne slusas sagovornika - stari Izrailj NIJE verovao da ce biti vaskrsnut, a bas kao ni sadukeji:http://dl.dropbox.co...6874/zagrob.pdf A grcki filozofi svakako nisu bili ateisti u savremenom smislu te reci... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Ne. Ateizam nije nikakvo verovanje u bilo kakav iskaz nego odbijanje jednog konkretnog- Bog postoji. Samo toliko. Iskustvo forumasenja mi govori da ti je ova recenica, iako bolno tacna, ipak, previse komplikovana za varenje... niko ti to nece shvatiti niti prihvatiti... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Ti ne slusas sagovornika - stari Izrailj NIJE verovao da ce biti vaskrsnut, a bas kao ni sadukeji: http://dl.dropbox.co...6874/zagrob.pdf A grcki filozofi svakako nisu bili ateisti u savremenom smislu te reci... Kako god, ma da je ovo kopirano pod velikim znakom pitanja ali da ne idemo u detalje, grcki filozofi koje sam nabrojao su bili ateisti u klasincom smislu. No gods & no life after physical death! E sad osim ako nemas jos neki kriterijum za ateizam aka savremeni ateizam to je to. U antickoj filozofij i tek kako ima ateista ala Dokins. E sad to sto je vladika ovaj ili onaj negde vise puta napisao suprotno ne znaci da je to istinito. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Iskustvo forumasenja mi govori da ti je ova recenica, iako bolno tacna, ipak, previse komplikovana za varenje... niko ti to nece shvatiti niti prihvatiti... А замисли да неко напише овако: ,,Ne. Teizam nije nikakvo verovanje u bilo kakav iskaz nego odbijanje jednog konkretnog - Bog ne postoji. Samo toliko.'' Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Iskustvo forumasenja mi govori da ti je ova recenica, iako bolno tacna, ipak, previse komplikovana za varenje... niko ti to nece shvatiti niti prihvatiti... Znam, ali znam da znas da je ponavljanje majka znanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Drevni Izrailj je verovao da nakom smrti nema duha koji je svestan i luta okolo kao sto su pagani verovali ali je veorvao da ce biti vaskrsnut. Ако сам добро разумео (а нисам пратио целу дискусију па можда нисам...) ово није сасвим тачно. У Христово време, најутицајнија струја у Јудаизму били су фарисеји који јесу веровали у "живот душе након смрти", а садукеји који су били мање утицајни и бројни нису. Исто тако у древном Израиљу је постојало слично веровање као што сведочи нпр. 1. Самуилова 28. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Ако сам добро разумео (а нисам пратио целу дискусију па можда нисам...) ово није сасвим тачно. У Христово време, најутицајнија струја у Јудаизму били су фарисеји који јесу веровали у "живот душе након смрти", а садукеји који су били мање утицајни и бројни нису. Исто тако у древном Израиљу је постојало слично веровање као што сведочи нпр. 1. Самуилова 28. Moguce, nisam ulazio u detalje sta su oni verovali ali prema onome sto sam procitoa oni jesu verovali da ce biti opsteg sabranja na jednom mestu na kraju istorije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 То свакако и то је централна ствар. Извин`те на дигресији... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Moguce, nisam ulazio u detalje sta su oni verovali ali prema onome sto sam procitoa oni jesu verovali da ce biti opsteg sabranja na jednom mestu na kraju istorije.Na onom radu od Rodoljuba Kubata sto sam okacio na onom linku je opisan razvoj starozavetne vere u zagrobni zivot: najpre nisu verovali ni u kakav zagrobni zivot, pa se tek dosta kasnije javilo ucenje o vaskrsenju, ali ga neki nisu prihvatali (npr. sadukeji sa kojima se i Hristos raspravljao). Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 27, 2012 Пријави Подели Написано Август 27, 2012 Садукеји су били више нека секуларно-традиционална група. Они и нису били верници у правом смислу речи. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука