Гости Guest Написано Август 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Učestvujući u diskusijama, video sam da neki vernici (konkretno o. Ivan) imaju utisak da ih mi ateisti smatramo intelektualno nižim sagovornicima, neki put i bez ikakvog vidljivog razloga. Što se konkretno tiče Peđinih doktrina, iako je u nekom trenutku govorio o religiji kao virusu gluposti, pod utiskom idiota koji su mu pretili, otvoreno je rekao da većina vernika uglavnom razmišlja racionalno, sve dok se njihova religija ne dovede u pitanje. Onda gube mogućnost kritičkog mišljenja. Isto tako, uočio sam da pokretanje nekih tema samo podstiče takvo mišljenje. Ne znam za ostale ateiste, ali ja posedujem elemetarno poznavanje Crkve i Pravoslavne vere i umem da razlikujem kanonsku Crkvu od raskolničkih družina i u preko 90% slučajeva umem da razlikujem jeres od Pravoslavlja. Ipak, kada pokrenem temu o nekim jereticima, ludacima, raskolnicima, iako je smestim u sekte, opet se stiče utisak da ja to radim samo da bih se izrugivao normalnim vernicima. Jedine okolnosti pod kojima bih to namerno radio, bile bi kada tema ode u potpuno pljuvanje, pa neki vernici (kao marko_13) počnu nama ateistima da guraju Staljina i Hitlera u tabor, ali u normalnim okolnostima ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Zato sto ih neki ateisti zaista nipodastavaju. kron, Avocado, Александар Милојков and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Zato sto ih neki ateisti zaista nipodastavaju. Управо је одговор у овоме. Из искуства смо схватили да са веома малим бројем атеиста можемо водити дијалог. Просто тако је. Да будем до краја искрен, и са милитантним "верницима", разноразним цркворушитељима и расколницима који немају ни елементарно познавање истина Православља (своје мишљење о Православљу граде на погрешним тумачењима својих вођа, као што чини и свака друга секта) исто тако нема дијалога. Једини са којима може да се разговара и води дијалог јесу они који поштују саговорника, поштују његов став ( и ако га не подржавају) и на крају гледају га као човека. У супротном се све своди на празну причу. Када мене неко гледа као на животињу која није довољно интелектуално евулуирала (а таквих има сијасет атеиста), прекидам сваку комуникацију. Зато имам став да је само удружење Атеисти Србије веома проблематично јер управо на тај начин износе своје ставове- вређајући и омаловажавајући вернике (па било које вере били), бранећи им елементарно право на слободу вероисповести. Тоталитарна свест која, а ту је Марко потпуно у праву, довела до крвавих покоља у ближој историји за време Стаљина и Хитлера. Не кажем да су сада Атеисти Србије опасни да могу тако нешто да ураде, али немало је случајева да су говорили да је потребно да достигну "критичну масу" па ће, изводим закључак, то чинити. Такође, својим очима сам се уверио да у дотичном удружењу има много сатаниста и христомрзаца, који користе удружење да нападају Цркву и исмејавају је. Наравно, АС им даје простора за то. kron and Manolis је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Učestvujući u diskusijama, video sam da neki vernici (konkretno o. Ivan) imaju utisak da ih mi ateisti smatramo intelektualno nižim sagovornicima, neki put i bez ikakvog vidljivog razloga. Što se konkretno tiče Peđinih doktrina, iako je u nekom trenutku govorio o religiji kao virusu gluposti, pod utiskom idiota koji su mu pretili, otvoreno je rekao da većina vernika uglavnom razmišlja racionalno, sve dok se njihova religija ne dovede u pitanje. Onda gube mogućnost kritičkog mišljenja. Isto tako, uočio sam da pokretanje nekih tema samo podstiče takvo mišljenje. Ne znam za ostale ateiste, ali ja posedujem elemetarno poznavanje Crkve i Pravoslavne vere i umem da razlikujem kanonsku Crkvu od raskolničkih družina i u preko 90% slučajeva umem da razlikujem jeres od Pravoslavlja. Ipak, kada pokrenem temu o nekim jereticima, ludacima, raskolnicima, iako je smestim u sekte, opet se stiče utisak da ja to radim samo da bih se izrugivao normalnim vernicima. Jedine okolnosti pod kojima bih to namerno radio, bile bi kada tema ode u potpuno pljuvanje, pa neki vernici (kao marko_13) počnu nama ateistima da guraju Staljina i Hitlera u tabor, ali u normalnim okolnostima ne.Не бих знао, углавном ратујем с православцима по форуму (с атеистима врло ретко и то обично на темама о абортусу, а и тада далеко, далеко више расправљам с православцима). Ти си знао доста да тролујеш, а и Дрвце повремено, можда зато тако мисле. Ја лично, се често много више слажем са атеистима по разним питањима, него с верницима. А Адолф је био окултиста-езотериста и неопаганин (као што је и велики број данашњих, нео-нациста), а не атеиста... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 ateisti često nipodaštavaju svoju sliku o vernicima a i vernici to rade ateistima... kad bi se poznavali mnoge generalizacije bi nestale a neke bi i ostale mada, ruku na srce, postoje i vernici koji nipodaštavaju vernike Лидија Миленковић, Ћириличар, Sherlock H. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Зато што их велика већина атеиста заиста и сматра нижом врстом. Уствари, далеко је мањи, готово занемарљив, проценат атеиста који немају фундаменталистичко гледиште на свет, по коме су верници идиоти које треба подићи из блата њихове неписмености. А онда, кад им натрљаш нос и покажеш да нису увек у праву, и да нису ни изблиза толико супериорни колико сами себе сматрају (насупрот неписменим верницима), онда крећу у отворено вређање. А ту не мислим само на Шрека или Свезнајућег Видео Блогера, него на огроман проценат атеиста са којима сам разговарао, што овде што уживо. Једна је ствар када постујеш нешто ти или Авокадо или Скуни или било ко уме нормално да разговара, ма колико да се не слажем са њим, али је сасвим друга ствар када дође неко са позиције "овде сам да вас просветлим, о неуки плебсе, чујте моје мудре речи!". Лидија Миленковић and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Кад погледам нека писанија или видео блогове оних који вас представљају (мислим на удружење грађана АС), заиста сумњам у намеру да се слобода вероисповести схвати као "слобода да живиш и верујеш како мислиш", а не као "слобода да смрдите и цркнете у тим својим црквицама, али да не излазите напоље, јер нас нервирате". Стварно, да ме не схватиш погрешно, међу атеистима, и на овом форуму и шире, има људи са којима може да се разговара, некада жустро, некада се и посвађамо (што је и логично обзиром на дијаметрално супротна гледишта), али огроман проценат атеиста вернике сматра, једноставно, стоком која везе нема. Што не значи да и међу верницима нема екстремиста, тек би био луд онај који тврди да тога нема међу верницима, али овде сада причамо о атеистима, па да се не расплине опет расправа. УРЕЂЕЊЕ: Само да не буде без одговора: Брејвик је био националиста, и због тога је пуцао на људе, нема то његово везе са вером, а атеисти су правили крваве покоље још од Француске буржоаске револуције, када је први званично уведен атеизам као једино пожељно (у почетку и једино дозвољено) у једној држави. Тај милитантни атеизам је касније изродио и Наполеона, за кога се зна колико је среће и просперитета донео Европи. Дакле, нису баш ни атеисти толико мирољубиви. Пре ће бити да нема везе је ли неко атеиста или верник, ако је лудак који добије прилику да коље. Ћириличар, Лидија Миленковић, Manolis and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Знају те људи овде, само не знају када и око којих тема тролујеш, а када не, па понекада реагују и мало претерано. А и доста су на удару свакаквих група и групица, па није ни лако увек разазнати шта је стварно, а шта није, немаш појма под којим притисцима раде. Између осталог, и под притисцима и болесним нападима који им стижу из удружења чији си ти члан. Да те стављају у исти кош са оним другима из АС, (који су овде пар пута дошли искључиво да би вређали и провоцирали, а онда се хвалили испуњеношћу својих живота јер су бановани са Поука), одавно би био банован. А што се осталих ствари тиче, и око Наполеона, и око ФБР, препоручујем ти да се мало задубиш у прогањање и покоље који су били у време ФБР, и у то како је Наполеон водио све те своје битке, тешко да се имало разликовао од Хитлера или Стаљина. И овде ћу да станем о томе, да не одемо у офтопик опет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Управо је одговор у овоме. Из искуства смо схватили да са веома малим бројем атеиста можемо водити дијалог. Просто тако је. Да будем до краја искрен, и са милитантним "верницима", разноразним цркворушитељима и расколницима који немају ни елементарно познавање истина Православља (своје мишљење о Православљу граде на погрешним тумачењима својих вођа, као што чини и свака друга секта) исто тако нема дијалога. Једини са којима може да се разговара и води дијалог јесу они који поштују саговорника, поштују његов став ( и ако га не подржавају) и на крају гледају га као човека. У супротном се све своди на празну причу. Када мене неко гледа као на животињу која није довољно интелектуално евулуирала (а таквих има сијасет атеиста), прекидам сваку комуникацију. Зато имам став да је само удружење Атеисти Србије веома проблематично јер управо на тај начин износе своје ставове- вређајући и омаловажавајући вернике (па било које вере били), бранећи им елементарно право на слободу вероисповести. Тоталитарна свест која, а ту је Марко потпуно у праву, довела до крвавих покоља у ближој историји за време Стаљина и Хитлера. Не кажем да су сада Атеисти Србије опасни да могу тако нешто да ураде, али немало је случајева да су говорили да је потребно да достигну "критичну масу" па ће, изводим закључак, то чинити. Такође, својим очима сам се уверио да у дотичном удружењу има много сатаниста и христомрзаца, који користе удружење да нападају Цркву и исмејавају је. Наравно, АС им даје простора за то. Неки атеисти заиста ниподоштавају вјернике, а неки вјерници заиста бјесне на атесите и говоре им да су ђавоље слуга или глупи. Питање за ову тему је добро, а одговор лежи у томе да се неки вјерници упусте у расправе о стварима о којима немају појма па када их атеиста побије, ти вјерници добију осјећај да их атеиста сматра инфериорнијим ( а заправо су се они сами тако осјетили-лично искуство ). Одговор и за другу страну је да су неки атеисти заиста арогантни и мисле да су вјерници залуђене будале. И, наравно, овдје се опет показује да је исправно тражити само разумне људе, логичне, паметне за расправу, људе отворенога ума, а не задрте зелоте и арогантне "паметнице". Дијана. and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перса Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Mislim da navedeni utisak vara. Niko se ne oseća inferioran od verujućih, ali se pravoverni čuvaju oholosti, „ja znam šta je“, vođeni osnovom hrišćanskog učenja da ne izgube spoznaje zadobijene u svom duhovnom traganju i napredovanju. Pitanja koje neverujući postavljaju nemoguće je objasniti jer smo disjunktni. Dok ateista sve može kako hoće i koliko hoće i dokle hoće, sve svoje želje ima pravo ostvariti, hrišćanina vezuju citat iz Svetog pisma: Све ми је слободно, али није све на корист . ап. Павле Кор Не као да тражим дара, него тражим плода који се множи на корист вашу. ап Павле Филипљанима Da bi se razumeli, potrebno je da se nadjemo bar u jednoj tački koja je bitna za suživot ispunjen i odživljen po slobodnoj volji a u zajedništvi koje može biti ravnoteža u zastranjivanja sa obe strane. Pitanja postavljaju i verujući, svakodnevno, hodajući izabranom stazom života. Na forumu su evidentni atesti dostojni poštovanja i respekta, jer pored gore navedenog šta sve mogu, postoje oni koji imaju kodeks časti koji je za poštovanje i uvažavanje (ne koriste sve već imaju svoj odabir šta će od života uzeti i dati) Kada ateista postavi pitanje, veujući ne zastajkuje zato što ne zna i nema moći da objasni, vođenj mudrostima, zastaje da ne iskorači u „Kako hoću, mogu, šta želim“. To otežava objašnjenje i često se stiče utisak inferiornosti, a on ne može objasniti nekome ko nema viđenje i mudrost duhovne dubina koju on poseduje (na putu koji će se po njegovom izboru uvećavati vremenom i iskustvom). Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Bilo kako bilo, prošlo je vreme progona i sada treba uspostaviti sekularno društvo u kome niko nema veća prava od drugih i u kojima i Crkva (i druge verske zajednice) i država (naročito ona) gledaju svoja posla i ništa osim svojih posla. Па то кажи твојим другарима из АС. Кажи им: гледајте своја посла. Јер, обраћање владике својој епархији (верном народу и свештенству) су унутрашње ствари Цркве. Позив на молитву је унутрашња ствар Цркве. Шта АС имају са тим? Ништа друго него безобразлук. Следеће, вапситање деце у складу са вером јесте ствар родитеља. Шта атеисти имају са тим? Опет безобразлук. Професоре, носић у микроскоп и гледај своја посла! Ћириличар, Ignjatije and nedeljko је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Зато што их велика већина атеиста заиста и сматра нижом врстом. Уствари, далеко је мањи, готово занемарљив, проценат атеиста који немају фундаменталистичко гледиште на свет, по коме су верници идиоти које треба подићи из блата њихове неписмености. А онда, кад им натрљаш нос и покажеш да нису увек у праву, и да нису ни изблиза толико супериорни колико сами себе сматрају (насупрот неписменим верницима), онда крећу у отворено вређање. А ту не мислим само на Шрека или Свезнајућег Видео Блогера, него на огроман проценат атеиста са којима сам разговарао, што овде што уживо. Једна је ствар када постујеш нешто ти или Авокадо или Скуни или било ко уме нормално да разговара, ма колико да се не слажем са њим, али је сасвим друга ствар када дође неко са позиције "овде сам да вас просветлим, о неуки плебсе, чујте моје мудре речи!". Тоналитет у таквој ситуацији би више био:"О неуки плебсе! Стоко! Марво без по' мозга! Слушај ме, можда нешто научиш! Ја сам напредан!" Онда слиједи одговор:"Горјећеш у Паклу!". А ту се нађе и трећа група људи која то посматра док једе кокице RYLAH and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 @, Наравно да је ствар и детета. Али ако тако кажеш онда очекујем да подржиш да твоје дете, иако си ти атеиста, похађа верску наставу ако оно то жели... Ако је верска настава изборни предмет, као што јесте, зашто би се АС мешали у то? Једноставно ко не жели, његово дете не мора да похађа верску наставу и то је то. Мени је цела прича скроз кул, не капирам зашто дискутујете о томе... Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Samo sam hteo da istaknem da umem da napravim razliku između normalnih vernika i fanatika i da ne guram sve u isti koš, kao što o. Ivan misli, i da ako otvorim temu o nekom ludaku ili fanatiku (kao na primer o Hristružici), da to ne radim sa ciljem da vređam normalne vernike. Добро је да умеш да направиш разлику између " нормалних верника " и очигледно умно оболеле особе коју сте , туге и јада, одмах и " разобличили " и тако све у духу борбе против догми и незнања ..........исмејали - да туга буде већа и ми верујући смо вам се придружили у исмејавању - оболеле. Благо нама са тако " нормалним верницима " и исто тако " нормалним атеистима ". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 26, 2012 Пријави Подели Написано Август 26, 2012 Zato sto ih neki ateisti zaista nipodastavaju. Misterija rešena . Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2 Ћириличар and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 2 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука