Олимп Написано Август 22, 2012 Пријави Подели Написано Август 22, 2012 Овде постављајте питања везана значење неке иконе, неког детаља и сл. Ево ја ћу први.. Шта значи, тј. шта представља животиња на слици: Да ли представља жртву или? Биљана, Перса and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 22, 2012 Пријави Подели Написано Август 22, 2012 Posto je u pitanju ikona Gostoljublje Avramovo, ako pogledas na tekst koji govori o tom dogadjaju (1. Moj. 18, 3-8), videces da je Avram svoje nebeske goste izmedju ostalog ugostio i pecenom teletinom, hlebom, te domacim mlekom i maslacem. Tele sa dna slike je upravo to o kome se govori... "Па отрча ка говедима и ухвати теле младо и добро, и даде га момку да га брже зготови." (1. Moj. 18, 7) Gordana ., RYLAH, Олимп and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Август 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2012 Хвала на одговору! 138999 prstgore Ignjatije, Milan Nikolic and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 22, 2012 Пријави Подели Написано Август 22, 2012 mislim da sam čitao da se kod arhangela mihaila slika vidra (ovo na kugli koju drži) da li je vidra, šta predstavlja i šta simbolizuje kugla... hvala Ignjatije, Олимп and Биљана је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 22, 2012 Пријави Подели Написано Август 22, 2012 Sta predstavljaju trake u kosi andjela? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 može li neko da odgovori Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bgpj Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 može li neko da odgovori brate nisam siguran al kolko se secam ta kugla znaci kosmos a ova slova sto pisu na kugli Hristos pravedni sudija.. Олимп, kartonsiti and keka је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 može li neko da odgovori Ја немам појма Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Pitanje je sta to znaci, jer ako pogledamo u Prolog vl. Nikolaja, u dan kad se arh. Mihajlo proslavlja, nacicemo u rasudjivanju za taj dan da se na ikoni arh. Mihajlo pravilno (kako on kaze - odvajkada) predstavlja kako u desnoj ruci drzi koplje kojim potire lucifera, a u levoj palminu zelenu grancicu. Sto znaci da je ovakva kompozicija novijeg datuma. Otprilike je da zezlo u desnoj ruci oznacava arhandjelsku vlast i dostojanstvo, a kugla verovatno Crkvu (jer na vrhu ima krst, pri cemu lopta/kugla ukazuje na vanvremeni i opsti/vaseljenski karakter Crkve), koju arhandjel cuva od jeresi i zastranjenja. Sto se tice traka u kosi, sasvim je verovatno da je u pitanju samo estetski dodatak... kron, Ignjatije, keka and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 šta simbolizuje kugla... hvala Архангел Михаило се у иконографији представља негде са куглом и скиптром, а негде пак са теразијама и исуканим мачем... Симболика исуканог огњеног мача је његова улога чувара врата земаљскога раја из којега су изгнани Адам и Ева, а теразије симболизују његову улогу као "мерача душа". На конкретној икони, кугла представља космос, а сигнатура, тј. криптограм означава да је Христос праведни судија и Његову владавину у космосу, док скиптар симболизује архангелову улогу као чувара Небеског царства и победника над Сатаном... keka, Перса, Биљана and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 a šta je sa vidrom Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 a šta je sa vidrom Па ево, већ је та тема била овде https://www.pouke.org/forum/topic/865-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B5-%D1%84%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D0%BA/page__st__120 тврди се да су то у ствари набори на хаљини, који се провиде кроз сферу која представља космос... Не знам, али колико ми се чини, морам негде то да пронађем, има кол`ко се сећам код Томаса Хопка, у оним књижицама које се препоручују за пријемни на ПБФ то објашњење... Ако ме сећање не вара и та трака у глави има неку симболику... Али, као што рекох ја то по сећању. Нема те књиге, ајд видећу на мрежи да ли негде има... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Нема код Хопка, ал` сећам се да сам тонегде читао... .mislise. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Август 23, 2012 Пријави Подели Написано Август 23, 2012 sa vidrom Не могу да пронађем, сем чињенице да обзиром да је сфера провидна, дакле стварно се виде набори на одежди, а видра би по некој логици могла да симболизује чистоту космоса-света, обзиром да видре не живе у прљавим водама, тј. где има видри, има и риба и ракова и остале речне менажерије... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Август 23, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Август 23, 2012 Ево две сличне иконе на којима се лепо види да је набор. Gordana ., obi-wan, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука