Jump to content

Артемијевци стигли у Бачку...

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

На страну шала:

Свако бира свој пут и ови људи су одабрали свој пут. Свако ће да куса оно што је закувао.

Подели на овим сајтовима

На страну шала: Свако бира свој пут и ови људи су одабрали свој пут. Свако ће да куса оно што је закувао.

Ja se ozbiljno pitam da li neko ko svoju "crkvu" zove katakombom, i time se ruga hrišćanima iz prvih vekova, koji su zaista stradali za veru, ima dovoljno vinosti da odluči o svom putu...

Iskreno, kao neko ko je tek skoro uopšte čuo o evharistijskom hrišćanstvu, mogu da kažem da me ovakve stvari i takva mržnja zaista čude.Tj, ne čude me baš od ljudi, ali od hrišćana da... Iskreno, ne znam koliko ljudi koji su van crkvenog života uopšte imaju pojma o ovom raskolu... Msm, jedino kapiramo da se nešto popovi biju, a niko pojma nema zašto i stvara se beskrajno ružna slika o svim učesnicima.

Definitvno su to stvari o kojima treba više pričati. I to ozbiljno, bez snaša i salaša :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• Гости

Како су смркнути ови људи на сликама... winter

Ваљда то тако треба, сад ће крај света и то...

Нека су се хришћани радовали и говорили Маран ата (Дођи Господе) и радовали се скором сусрету са Христом.

Нека их, они су заиста одабрали свој пут и поред свих указивања и опасностима који тај пут нуди, они не само да не желе да слушају већ и пљују по Цркви. Овде има много слуђених људи, зато су и смркнути. Нема ту радости.

Подели на овим сајтовима

замолио бих администрацију да из првог поста и цитираних обрише и не даје даље упутства доконима и залуделима како да стигну до тог душегубија.

Подели на овим сајтовима

Besmisleno je to raditi,onda najbolje da obrišemo celu temu.

Ko hoće da ide tamo ,ići će,na fb i internetu ima sasvim dovoljno podataka ,da žru nema nikakvu odgovornost, niti će bilo kome pružiti neke nove informacije.

Подели на овим сајтовима

@@Дејан, ништа онда, нацртајте и мапу да се не загубе ...

добро је знати да нечег има, ал не мора да падне у искушење са све упутством да оде и залуди се потпуно.

за мене је ово као опис наркоманије и наркомана, само још са упутством како да стигне до дилера.

Подели на овим сајтовима

Više koma-momenata:

- katakombe - što bi rekli kod mene u kraju:"BAAAAATEEEE!";

-oni mlahđani likovi što sede za stolom, dok neke gospe u godinama stoje - da li je to neka srBska tradicija?

Isto i ja pomislila :D, katakombe - koja DRAAAAAAMAAAAAA :D!

, no dobro, to im vjera pradjedovska tako nalaze <_<!

Измењено од Дејан
Deo poruke obrisan,niko se ne sme vređati na sajtu
Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345571389' post='696904]

@@Дејан, ништа онда, нацртајте и мапу да се не загубе ...

добро је знати да нечег има, ал не мора да падне у искушење са све упутством да оде и залуди се потпуно.

за мене је ово као опис наркоманије и наркомана, само још са упутством како да стигне до дилера.

"za mnogo se brineš Marta"

Dobio si odgovor,više nećemo o tome

Подели на овим сајтовима

igy38uIltoq6U.jpg

Артемиткиње се поред психологије препознају и по марамама....

Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа.

"МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд).

Подели на овим сајтовима

iZyaL7Oen8N9R.jpg

То су те пијетистичке позе...

Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа.

"МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд).

Подели на овим сајтовима

Овај одговор је уређен од Иван Недић: пре 4 минута

Чисто ради разумљивости променио сам наслов теме, мада је оригинални наслов веома духовит - "Есени" :)

Постоји тачно одређен разлог зашто сам дао такав наслов. Неволем кад ми се прчка по темама , чисто да би биле разумљивије .Објашњење сам мислио дати накнадно , али сад ћу морати мало раније наиме :

Есени су настали у слично време , покренути сличним поводима, руковођени човеком кога су звали "учитељ праведности" .

Во времја она Јудеји су имали очекивања да ће Грци и они једаред постати један народ и да ће Грци примити Јеврејску веру и завет, те да ће са тако супериорном културом каква је била Грчка и вером каква је била јеврејска доћи до преображаја човечанства и месијанских времена , где ће Бог Израиљев постати једини Бог свих народа.Јевреји су искрено гајили овакве илузије нарочито стога што су се грци и припадници хеленске културе барем формално доста толерантно односили према свим другим традицијама и верама. Међутим десило се да су баш у та времена када настају Есени да су јевреји силно пострадали управо од тих хелениста и запада, од Грчића који не да нису били толерантни према њихвој вери , него су је покушали затрти заједно са целим народом исто као што су то радили источни деспоти и сатрапи. То је силно разочарало Јудеје, али хеленска култура и уопште дух који су хелени донели је била доста јака, тако да је добрим делом народ јудејски већ био заражен њоме . Тада су многи Јудеји заборавили на веру отаца и почели да се понашају као хелени, ишли су на олимпијаде и учествовали у навијачким дивљањима по стадионима. И док су традиционални Јудеји служили литургије по својим црквама , ови позападњачени јудеји су играли лопте , тако рецимо ко код мене , где је корнер од стадиона на пола метра од олтара па пошто се утакмице дешавају недељом ујутро често се дешава да лопта звекне у прозор од цркве док свештеник произноси молитву " Мир свима" !

Тада је једном делу поплашених јудеја смрчило се од свега и решили су да држе завет строго законски , без попуштања свету и "исквареним" првосвештеницима а једног од њих су називали " син погибли" , мислим наравно на есене.

Есени су имали своје присталице по целој Јудеји и свугде где су живели јудеји па и у дијаспори и сматрали су да су не само пагани нечисти , него и остали Јудеји који нису припадници њихове секте.

Ове касније приче глупих неправославних историчара о томе како су заправо први хришћани Есени су потпуна бесмислица . Нити је св.Јован Крститељ био есен, нити је Хришћанство настало од Есена, иако наизглед површно гледано имају неке сличности.

А ево зашто, наиме први Хришћански апостоли су били рибари, посо рибара је један веома смрдљив посо као и штављача коже који су ( ови последњи) били презрени у јудејском друштву као они који стално бивају онечишћени. Отуда неко ко није хтео да се меша и дружи ни са побожним редовним јудејима који су припадали Синагоги , значи није имао шансу да има икакву наклоност према некима прљавим хришћанима који се чак ни поста ни прописа о свакодневној чистоћи не придржавају( сетите се приче о прљавим рукама или о посту на који фарисеји упозоравају Христа и његове ученике) . Дакле Есени су први чистокрвни пуританци . Пјур ко суза-барем ритуално и формално.

Есени су живели у комунама, и остварили су оно заједничарење и агапе којима ми редовни црквењаци толико тежимо боље него ико икада. Све су делили међусобом и када би неки Есен долазио у неки град он се јављао својој браћи Есенима тамо и све би добијао што му треба , дакле добијао би и смештај и храну и све друго што је потребно за живот и ритуалну чистоћу јер су Есени ретко куповали шта од осталих јудеја које су сматрали нечистима.

Тако је то одвајање од синагоге повео један од свештеника који је не зна се тачно како и шта али изгледа био избачен из синагоге јер се сукобио са врховном јерархијом.

Иначе били су велики патриоти и у сукобу са Римљанима већина је изгинула.

Били су углавном аскете и апокалиптичари.

Мени је најзанимљивији тај однос Есена према јудејцима и њихово издвајање из света у добровољне катакомбе.

За разлику од Есена садукеји су били спремни за сарадњу са западом па су многи садукеји чак и били добро позападњачени, фарисеји су пак држали неку средину између Есена и садукеја , тако ко ја.

Значи Фарисеји су били скептични према западу и хеленима али нису се издвајали из синагоге, нису усвајали савремено греческо философско мишљење и покушавали су да одрже завет у потпуности.

Есени су касније већином прешли у хришћанство , док су неки отишли и у гностицизам.

Углавном постојали су неких 200 година и доста су утицали на јудејски народ.

Први хришћани нису били есени , већ прост обичан народ , презрен и од римљана и од есена и од фарисеја и садукеја.

Подели на овим сајтовима

Ма све је то ОК, али мало људи зна за есене, а тема је од суштинске важности и битно је да буде упечатљива и јасно насловљена

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Ма све је то ОК, али мало људи зна за есене, а тема је од суштинске важности и битно је да буде упечатљива и јасно насловљена

На жалост људи слабо знају историју, а када би је знали не би се упуштали у такве глупе подухвате као што је понављање есенске секте.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...