Jump to content

Кјуриосити идентификовао први камен на Марсу

Оцени ову тему

Crveni Baron

Препоручена порука

Ма слажем се, ја иначе много волим те "спејс" ствари. Али не волим државне програме. Пре свега ратовање.

Овде конкретно, мислим да је истраживање Марса много преурањено и потпуно непотребно. Чини ми се да има пуно ствари у на и око Земље које би биле реалне и људима корисне.

Ја ти одавно рекох да се наука не води тим мотивом ”шта је људима корисно”, него својим унутрашњим мотивима. А користи углавном буде пре или касније и то често на најнеочекиванијим местима, не тамо где су сви (укључујући и саме истраживаче) првобитно очекивали. Можда ће се истраживање Марса и свемира генерално једном показати као суштинско за опстанак човечанства (ресурси или чак колонизација итд...), иако сада изгледа бескорисно. Мада се искрено мени преврће желудац када неко тражи корист од науке. Наука је као уметност или спорт, вредна по себи. Корист је последица, а не узрок. Знање је богатство по самој својој природи. А те приче о трошењу пара су заиста смешне кад се зна колико се троши на војску и остале идиотлуке. А буквално све паре које су икада уложене у науку су се вишеструко вратиле до сада, што као директна последица фундаменталних истраживања, што индиректно, преко споредних, често потпуно случајних фундаменталних или чак техничких открића која су после донеле милионе и веопште благостање.с Билбија и ти критикујете, а овамо зарађујете добрим делом захваљујући технологији коју су научници измислили ради својих интерних потреба, па је тек после ушла у широку примену. До душе, критикујете из различитих разлога - ти јер не волиш државу, а он јер не воли Америку. Да су Руси или Кинези послали мисије, он би поздрављао са овацијама.

Подели на овим сајтовима

Ма ја те ствари много волим. Веруј ми да сада неко направи сличан пројекат и крене да сакупља прилоге дао би колико могу - вероватно пуно више него што је овако отишло за "знатижељка" из мог џепа.

Али не волим да ми пандури отимају.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ма ја те ствари много волим. Веруј ми да сада неко направи сличан пројекат и крене да сакупља прилоге дао би колико могу - вероватно пуно више него што је овако отишло за "знатижељка" из мог џепа.

Али не волим да ми пандури отимају.

А да, заборавих, ти си већи католик од папе... :)

”Preach, my dear Sir, a crusade against ignorance; establish & improve the law for educating the common people. Let our countrymen know that the people alone can protect us against these evils, and that the tax which will be paid for this purpose is not more than the thousandth part of what will be paid to kings, priests & nobles who will rise up among us if we leave the people in ignorance.” (Џеферсон)

Подели на овим сајтовима

А да, заборавих, ти си већи католик од папе... :)

”Preach, my dear Sir, a crusade against ignorance; establish & improve the law for educating the common people. Let our countrymen know that the people alone can protect us against these evils, and that the tax which will be paid for this purpose is not more than the thousandth part of what will be paid to kings, priests & nobles who will rise up among us if we leave the people in ignorance.” (Џеферсон)

A kada se uračuna i razume istorijski kontekst?

Džeferson bi sada prvi bio protiv zakona o obaveznom obrazovanju, kao i ovog lošeg socijalizovanog obrazovanja, kao i mnogo drugih stvari.

Подели на овим сајтовима

A kada se uračuna i razume istorijski kontekst?

Džeferson bi sada prvi bio protiv zakona o obaveznom obrazovanju, kao i ovog lošeg socijalizovanog obrazovanja, kao i mnogo drugih stvari.

Џеферсон је и онда био против обавезног образовања. Такође је био за то да влада буде што даље од образовања што је могуће. Ово данас му се скоро сигурно не би свидело. Али је био апсолутно за то да ”пандури отму паре” и да се од тих пара организује основно образовање за све, јер то предуслов опстанка републике и слободе (по њему). Човек који није образован не може да буде слободан (по њему). Каже он, тај порез је далеко мањи него што би били намети оних који би поробили необразоване људе. Тако сам исто и ја за то да ”пандури отму паре” и да се од тих пара спроводе оваква истраживања. Али сам за то да политичари буду што даље од свега. Не мислим да влада треба да финансира свашта као што данас ради, већ само оно што је непрофитабилно. Ту се слажу и Адам Смит и Џеферсон и Хајек. Векови их деле, а мишљење идентично. То што се не слаже прснути Ротбард ме баш нешто посебно и не дотиче...

Подели на овим сајтовима

Све би то било ок када би буџет водили као што то лепо ради свака домаћица. Одредимо, на пример, 5% за образовање, ставимо на један рачун и одатле финансирамо школе. У сваком тренутку видимо колико имамо, колико можемо да потрошимо, да ли можемо да купимо нове клупе или морамо да штедимо. Кад има, има. Кад нема, нема. Тако би то могло да функционише и ја би био "за".

Али ово што сада имамо је лудница једна...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

dscn2144.jpg

Брзо га пронађоше.....нема ни три седмице како га баја у Гучи бацио... gringrin Ал га бацио, свака му част

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...