Danijela Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Oco, to niko ne spori. Ali Vladan misli na one u mantijama koji vrse razno nasilje nad parohijanima i svojim bliznjima. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 ZNAM da ne bih odolela čarima vlasti, čina. novca i sl. http://en.wikipedia....ison_experiment пад је неминован, ма колико човек добар и васпитаван у најидеалнијим условима, ал оно што треба свако да се запита је да ли би нас тај (привремени) пад начинио бољом или лошијом особом Tanja је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 иначе, за насиље у мантији ретко имам саосећања јер је позив и слжуба таква да је виши и светији од докторског, па скоро да не постоји оправдање за малтретирање неког у или ван мантије јер су последице обично ближе катастрофалној него безазленој. што је виши чин, то је моје саосећање за такве екпоненцијално мање сразмерно висини чина и сматрам да за такве важи прво акривија па тек онда снисхођење. нема везе са тим јел човек или не, зна се чега се прихватио и шта би требало да ради. постоје изузеци типа заведеност, емотивна/психичка слабост, и још неке али Црква већ има механизам који то покушава да спречи у корену - послушањем одступити од недела. нажалост, што је виши чин који је корумпиран на такав начин да и сам не види шта је добро а шта зло, онда је решење једино молитва и уклањање од ситуације, атмосфере и таквих људи. DankaM је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1349976626' post='728436] пад је неминован, ма колико човек добар и васпитаван у најидеалнијим условима, ал оно што треба свако да се запита је да ли би нас тај (привремени) пад начинио бољом или лошијом особом da, istina. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Октобар 11, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2012 Није доспео до нас велики број некаквих мудријашких узлета са Западне стране Света,..да не кажем изрека.. али оно што је дошло, вреди заиста и запамтити и применити.. Једно од таквих је .. Никад не реци никад У праву си,заборавила сам на моменат ту пословицу,иначе је често користим.Али баш ми је глупо кад неко каже да не иде у цркву због свештеника, Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Октобар 12, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2012 У праву си,заборавила сам на моменат ту пословицу,иначе је често користим.Али баш ми је глупо кад неко каже да не иде у цркву због свештеника, Hmmm pa sad... glupo... Imala sam slucaj gde je svestenik toliko spopadao i pipao moju drugaricu (koja je veoma krhke prirode i onstitucije) da se ona toliko isprepadala da vise nije htela da udje u crkvu. Bilo je potrebno mnogo price, suza i uvedjivanja da poprica sa jos nekim svestenikom, da uvidi da taj svestenik nije pravilo u crkvi, da bi se ona vratila natrag. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Ја сам видео доброг човека а слабог теолога . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Постоји ли начин да утврдимо да ли је истина оно што пише у новинама? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 ne tuče popadiju mantija već čovek, zato NE osuđivati sveštenstvo! Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Да, има овога... ништа није чудо.Као и у свакој служби имате оваквих и онаквих људи. Мајмунчина и балвана има свуда. Углавном се догађа зато што су се ти несрећници оженили на силу, никада нису ту жену волели, женидба због службе... Јасно је да се сада на неки начин води медијска хајка против Цркве. Верујем да паметним људима је довољно јасно да ствари не смемо да генерализујемо. Apsolutno se ne bih se slozila. Smatram da je srpsko drustvo generalno dosta tolerantno prema nasilju u skoli, porodici, na fudbalskim terenima... Ovome se mora stati u kraj jer agresija bilo koje vrste izuzev samoodbrane NEMA OPRAVDANJE! Ako je neko bolestan, neka se leci a ako nije, neka ide u zatvor. Ne vidim u tome nikakav problem niti mesta za neko razumevanje i toleranciju!!! zuti car and uros је реаговао/ла на ово 2 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Juče slušam,da jedna žena nije bila osudjena zbog ubistva muža.Recimo taj muž kad istuče sina slomi mu ruku. I sve je otišlo do te mere da je jedino spasenj bilo da ga ubije na spavanju. Kako neko,ko lomi kosti,svojoj ženi i deci može da spava u svojoj kući? Taj čovek za života nikada ni u blizini zatvora nije bio... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 ne tuče popadiju mantija već čovek, zato NE osuđivati sveštenstvo! Свештенство (тј. појединци међу свештеницима) се не осуђује ни мало случајно више од других људи. Свештеници свакако имају посебну улогу (попут отаца) у Цркви и сасвим је природно да се људи са стране више згрозе када се сусретну са случајем свештеника-насилника, свештеника-педофила, свештеника-лопова, него таксисте-педофила, електричара-лопова, Такође, свештеник-насилник и сл. је веома разоран по Цркву јер катихумени (и други нехришћани) на свештенике гледају као на извесне "представнике" цркве што је сасвим природно. По мени, батко, оног дана кад си се одлучио за мантију понео си и већи део одговорности од других па се сад носи с тим, нико те није терао пушком у то. florenntina, DYNABLASTER, Anette and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 evidentno je da je najveći problem današnje crkve ateizam sveštenstva Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МАРКО Мaленчић Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 а и здраво је људима да се рзбијају мало илузије, пошто велика већина пати од пијетизма према мантији, што свештеничкој, преко монашке до владичанске. Добро написано Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2012 Непомјаник и "гађа" оне којима је више дато. А рукоположеним је несумњиво, највише дато. Па према томе, нема сумње да нема оправдања, кад муже бије жену, кад се неко дрогира, кад ово и оно...али кад то ради неко из клира постављају се додатна питања....ко му је био духовник пре рукополжења? да ли је после исповести, а пре рукополжења "потписао своју заклетву"? како "одвојити" очигледно непокајаног од свете тајне рукопложења?(Да не би и даље био духовник Не дај Боже!) "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука