Jump to content

Одлазак на "славу"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помаже Бог!

Сви смо свесни тога да је слава код већине изгубила смисао и претворила се у крканлук. Дешавало ми се да одем на славу, а да се о светитељу који се слави не спомене ништа, иконе нема, музика трешти, роштиљ, прасићи, ракија, пиво, вино...

Ову тему сам отворио јер сам у недоумици и желео бих да ми неко од свештеника и теолога да одговор.

Нисам сигуран - да ли је боље да на такве славе одем или не?

Имам 17 година и покушавам да развијем ставове о оваквим темама како бих исправно поступио.

Рецимо, мој ујак слави славу као крканлук, црква се не спомиње, а једном када је свештеник дошао да свети воду и напоменуо му пар ситница он је одговорио да неће он њега да учи сад како се слави, он већ 20 година слави тако.

Такође, ако напоменем неком да није добро чинити мрсну трпезу за време поста или нешто слично, рецимо, да је боље свећу купити у цркви људи ме гледају као неког уображеног који мисли да само он зна како се слави.

Не знам шта да радим. Опет, ако не одем, људи ће ме питати зашто не идем, зашто не испоштујем родбину и пријатеље?

Пре пар минута сам одгледао филм Слава или крканлук . Јако добар филм, а траје свега 22 минута. Вреди погледати, мада ту нема много тога што православни већ не знају, али тај филм ме је навео да још мало поразмислим о томе.

Не знам како да поступим.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 40
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Поставља се и ово питање:

Да ли је слава само породично окупљање или је слава такође дело заједнице, продужење литургијског слава. Зар слава не треба да буде на неки начин евхаристијска, благодарна радост?

Одговор на ово питање биће одговор и на Твоју недоумицу.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Иначе, филм који су урадили људи из фондације Пријатељ Божији је одличан

http://prijateljbozj...p=Филмови&id=94

Такође, нисам до сада знао да је Свети Никола био мореполовац :)

Подели на овим сајтовима

ja i ne slavim slavu... moji slave i idem - čineći time podvig svemirskih razmera... posle toga jedno mesec-dva volim da o sebi razmišljam kao o osobi čija molitva drži svet nad ambisom nebića (zajedno sa bilderberg grupom)

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Добре теме, биће нешто од нас... :)

Имао сам исту дилему и решио сам је тако што идем негде само ако сам апсолутно сигуран да ће бити хришћански и пристојно. То се односи на све "манифестације" (славе, свадбе итд.).

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Сви смо свесни тога да је слава код већине изгубила смисао и претворила се у крканлук. Дешавало ми се да одем на славу, а да се о светитељу који се слави не спомене ништа, иконе нема, музика трешти, роштиљ, прасићи, ракија, пиво, вино...

Ову тему сам отворио јер сам у недоумици и желео бих да ми неко од свештеника и теолога да одговор.

Нисам сигуран - да ли је боље да на такве славе одем или не?

Имам 17 година и покушавам да развијем ставове о оваквим темама како бих исправно поступио.

Рецимо, мој ујак слави славу као крканлук, црква се не спомиње, а једном када је свештеник дошао да свети воду и напоменуо му пар ситница он је одговорио да неће он њега да учи сад како се слави, он већ 20 година слави тако.

Такође, ако напоменем неком да није добро чинити мрсну трпезу за време поста или нешто слично, рецимо, да је боље свећу купити у цркви људи ме гледају као неког уображеног који мисли да само он зна како се слави.

Не знам шта да радим. Опет, ако не одем, људи ће ме питати зашто не идем, зашто не испоштујем родбину и пријатеље?

Пре пар минута сам одгледао филм Слава или крканлук . Јако добар филм, а траје свега 22 минута. Вреди погледати, мада ту нема много тога што православни већ не знају, али тај филм ме је навео да још мало поразмислим о томе.

Не знам како да поступим.

Слава у Хришћанству није ствар од суштинског значаја. Ни један други православни народ не слави славу па нису ништа мање православни од нас. По мом мишљењу, на славу треба гледати као на један леп народни обичај, који је у складу са Хришћанством, али не представља ништа више од тога.

Моје је мишљење да увек треба испоштовати човека пре него пропис. Ако сматраш да је у питању човек који жели да те, и поред свог незнања и немара, испоштује као рођака или пријатеља, немој га одбити. А ако сматраш да је у питању неко кога не треба испоштовати - немој га испоштовати.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Слава у Хришћанству није ствар од суштинског значаја. Ни један други православни народ не слави славу па нису ништа мање православни од нас. По мом мишљењу, на славу треба гледати као на један леп народни обичај, који је у складу са Хришћанством, али не представља ништа више од тога.

Моје је мишљење да увек треба испоштовати човека пре него пропис. Ако сматраш да је у питању човек који жели да те, и поред свог незнања и немара, испоштује као рођака или пријатеља, немој га одбити. А ако сматраш да је у питању неко кога не треба испоштовати - немој га испоштовати.

Све ово што је Ниши рекао и да додам још ситницу....једног дана када ти будеш славио своју Славу, гледај да се то не претвори у ждерачину и општу пијанку!

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Све ово што је Ниши рекао и да додам још ситницу....једног дана када ти будеш славио своју Славу, гледај да се то не претвори у ждерачину и општу пијанку!

Зар за славу да штедим? После по чаршију да се прича да несам тео прасе диспечем, певаљку да платим? За моју ракију и моје вино има да знају сви од Пирот до Врање!

Шалим се, наравно да ћу пазити. Као што рече о. Иван, слава треба да се сматра као наставак службе и тако ћу и да је схватам. На мрсне славе у време поста нећу да идем сигурно.

Што се тиче осталих мислио сам да можда није лоше отићи, али однети икону, славарицу, житије и сл. као поклон. Сваке године придодати по нешто мало у вези са светитељем кога домаћин прославља и тако можда приближити цркву и веру њему и његовој породици.

Супер анкета из горе поменутог филма је показала колико Србин сам, славим славу! заиста има значај ако не знам ни једну реченицу да кажем о светитељу кога прослављам и који штити мој дом и који ме молитвено заступа пред Господом.

Мислим да је тако најбоље јер ипак они који су бар мало упознати са вером треба да је шире како могу и где могу.

Покушам једном, двапут, трипут... Колико знам и умем.

Подели на овим сајтовима

Зар за славу да штедим? После по чаршију да се прича да несам тео прасе диспечем, певаљку да платим? За моју ракију и моје вино има да знају сви од Пирот до Врање!

Шалим се, наравно да ћу пазити. Као што рече о. Иван, слава треба да се сматра као наставак службе и тако ћу и да је схватам. На мрсне славе у време поста нећу да идем сигурно.

Што се тиче осталих мислио сам да можда није лоше отићи, али однети икону, славарицу, житије и сл. као поклон. Сваке године придодати по нешто мало у вези са светитељем кога домаћин прославља и тако можда приближити цркву и веру њему и његовој породици.

Супер анкета из горе поменутог филма је показала колико Србин сам, славим славу! заиста има значај ако не знам ни једну реченицу да кажем о светитељу кога прослављам и који штити мој дом и који ме молитвено заступа пред Господом.

Мислим да је тако најбоље јер ипак они који су бар мало упознати са вером треба да је шире како могу и где могу.

Koju krsnu slavu slavis?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

:D :D

Taj poklon je fantastičan, ali onome ko zna šta si mu poklonio! Međutim, ima i onih koji ne znaju! Onda takav poklon završi na polici i nikad ne bude upotrijebljen u svrhe svoje namjene!

Vjeru ćeš najbolje širiti ako prvenstveno kreneš od sebe i na svom primjeru, dobrog hrišćanina, utičeš na druge! Ići unaokolo i govoriti ljudima šta treba a šta ne..........to je revnovanje, a to nije dobro! Time samo sebi možeš nauditi, a ljude nećeš "preobratiti" :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Како рече Св.ап Павле..: А ви кад се састајете,једите и пијте кући да се не би састајали на осуду"..Ал не може се тражити вера од сваке званице.Нек је пристојан у уобичајеном смислу те речи и добродошао је.....А ,,збор нечестивијех" треба итекако избегавати.Невоља је кад је неки близак род па се мора испоштовати.Иначе,бежи и не окрећи се сине! Мени се већ дуже време врзма по глави да би читање акатиста заједно са званицама могао постати итекако леп обичај на дан славе.Али много ту коцкица треба да се сложи да би се то остварило.Чиста утопија... nesiguran

Подели на овим сајтовима

Како рече Св.ап Павле..: А ви кад се састајете,једите и пијте кући да се не би састајали на осуду"..Ал не може се тражити вера од сваке званице.Нек је пристојан у уобичајеном смислу те речи и добродошао је.....А ,,збор нечестивијех" треба итекако избегавати.Невоља је кад је неки близак род па се мора испоштовати.Иначе,бежи и не окрећи се сине! Мени се већ дуже време врзма по глави да би читање акатиста заједно са званицама могао постати итекако леп обичај на дан славе.Али много ту коцкица треба да се сложи да би се то остварило.Чиста утопија... nesiguran

Znate li kad bi ja postrojila moje da se cita akatist. Nemoguca misija fmqmtx

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

@Биљана

Нисам мислио да идем од човека до човека - ово треба, ово не треба...

Пазио бих коме шта поклањам, али бих пробао бар са славарицом сваком.

Не бих много причао јер нисам нешто речит, а и имам проблем са изговором одрећених гласова.

Човека можда не занима одмах, али понекад кад му је досадно можда се дохвати те књижице па прочита нешто.

Дешава се тако...Нпр. мој отац је почео да иде у цркву и да се мало више посвети вери (молитва пре оброка и сл.) након што је пред спавање прочитао двадесетак страница Катихизиса Св. Владике Николаја који сам случајно оставио на столу јер обично књиге одмах враћам на полицу из навике.

Никог никад не би покушао да приморавам да чини ово или оно.

Другачије бих са ближом родбином, другачије са пријатељима...Да не будем људима напоран.

Хвала на савету, вероватно ћу више размишљати о приступу.

@Dragana Milosevic

Светог архистратига Михаила - Аранђеловдан.

Подели на овим сајтовима

Поставља се и ово питање:

Да ли је слава само породично окупљање или је слава такође дело заједнице, продужење литургијског слава. Зар слава не треба да буде на неки начин евхаристијска, благодарна радост?

Одговор на ово питање биће одговор и на Твоју недоумицу.

Oče, treba da budeš svestan da mnogi ljudi slavu ni izbliza ne povezuju s liturgijom...

Neznam za tebe,al sam ja resio da neidem vise kod druga koji slavi slavu za vreme Bozicnog posta,osecam se glupo jos kad me 30 puta pita sto nista neuzimam.

Glupo je zapravo (i prilično nehrišćanski) ići na slavu, a ne ispoštovati čoveka, nego propis, kao što reše Niši. Ispadaš samo(za)dovoljni farisej. Zajednica s prijateljem je bitnija od strogog držanja pravila. Uostalom, ako on već neće da pravi posnu slavu, gledaj to naprosto kao odlazak u goste, gde je prijatelju vrlo, vrlo stalo da budeš prisutan.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...