Макрина Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Лепо си ово написао Срђане.Хвала. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Скоро нисам чуо овако дивне речи! Владика Давид је духовна и теолошка величина. заиста је срамота ових који на овакав начин дочекују Епископа! Мислм да је потребно да што више поделите ову тему на интернету у позовете људе да сви поразговарамо. Ево, ту су речи Епископа, ту су теолиошки аргументи, ту је све. КО има уши да чује, нека чује! Драган Јашић, manastir, Јанко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Чек, значи ми треба да критикујемо а монаси не могу Не знам је ли то твоје мишљење, али стално се истиче да монаси немају право да се нешто буне и критикују. А ми пак имамо.. Ово на прво читање звучи јако довитљиво и паметно, али је неозбиљно. Једно је критика, а друго је прекидање Литургије и напуштање и раскол и избегавање епископа и нарушавање богослужења. Или је то тако тешко схватити? Walter је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Чек, значи ми треба да критикујемо а монаси не могу Не знам је ли то твоје мишљење, али стално се истиче да монаси немају право да се нешто буне и критикују. А ми пак имамо.. Брате,евидентна нам је криза у монаштву и евидентно је да су нам свештеници све бољи и да се све више труде. Монаси нису здраво критиковали,они су исмевали и спрдали се(опрости на изразу) са свештенством и "световним стварима",лично сам слушала то доста пута,и то са таквом гордошћу и сујетом и зато смо дошли довде докле смо дошли,а ја сам лепо написала,сви да се трудимо да радимо најбоље оно што знамо,а нисам написала:Јуриш сви да грдимо монаштво.Не,то никада не бих помислила ни написала. Једноставно су потребне промене и мењање свести. manastir and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Po mom mišljenju veliki je problem u krajnostima kojima su ljudi skloni u poslednjih nekoliko godina,kao i problem neposlušnosti i nerasudljive poslušnosti.Generalno jedna grupa ljudi nema poverenja u crkvu.A mislim da je nema jer je ustupila mesto strahovima , gde je strah tu malo ljubavi ima.Nastaje ostrašćenost zbog koje ljudi nisu u stanju da rasuđuju.Onda problem ne znanja,istorije crkve,Liturgike itd.I nije sramota ne znati ne znam ni ja pomalo čitam pa su mi neke stvari jasnije,ali treba čitati , učiti,pitati pa onda ako ima ikakve potrebe kritikovati,a pre svega imati poverenja u crkvu koja tu istoriju poznaje.Ljudi su skloni da idealizuju,na našim prostorima monaštvo,pa postoji problem idealizovanja nacije i u kombinaciji sa strahovima od" papizma" menjanja Liturgije nastaje sveopšta histerija.A sve zbog zahladnjenja ljudskih srca,odakle dolaze sve neposlušnosti,konflikti i ne rasuđivanja.Kriza jeste u monaštvu ali kriza je i u verujućem narodu,jedno sa drugim je neraskidivo povezano. Ova Vladikina beseda je izvanredna naprosto da se čovek postidi dok sluša. Александрида, Дијана. and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 3 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Скоро нисам чуо овако дивне речи! Владика Давид је духовна и теолошка величина. заиста је срамота ових који на овакав начин дочекују Епископа! Мислм да је потребно да што више поделите ову тему на интернету у позовете људе да сви поразговарамо. Ево, ту су речи Епископа, ту су теолиошки аргументи, ту је све. КО има уши да чује, нека чује! Ја не волим никог и ништа да хвалим, али ово је антологијска беседа. Слушам и јежим се... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Брате,евидентна нам је криза у монаштву и евидентно је да су нам свештеници све бољи и да се све више труде. Монаси нису здраво критиковали,они су исмевали и спрдали се(опрости на изразу) са свештенством и "световним стварима",лично сам слушала то доста пута,и то са таквом гордошћу и сујетом и зато смо дошли довде докле смо дошли,а ја сам лепо написала,сви да се трудимо да радимо најбоље оно што знамо,а нисам написала:Јуриш сви да грдимо монаштво.Не,то никада не бих помислила ни написала. Једноставно су потребне промене и мењање свести. Сад ћу ја ону излизану фразу, монаштво се регрутује из народа као и свештенство. Стога, какав народ такви и монаси и свештеници. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Сад ћу ја ону излизану фразу, монаштво се регрутује из народа као и свештенство. Стога, какав народ такви и монаси и свештеници. Тачно. Али се у појединим (као што видимо) манастирима још додатно деформишу, на жалост. А негде се и промене, покају, нешто науче, буду бољи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Да,зато и морамо да радимо на себи. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Genijalan je ovaj deo govora gde vladika David objašnjava kako su jezuiti ubacili svoju teologiju u našu preko Rusije Анастасија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Genijalan je ovaj deo govora gde vladika David objašnjava kako su jezuiti ubacili svoju teologiju u našu preko Rusije Ма за литургију би му некако и опростили, али немој Русију да им дира... Sherlock H. је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Уби нас незнање! poelbuster, Sherlock H., Evgenik and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 (измењено) Genijalan je ovaj deo govora gde vladika David objašnjava kako su jezuiti ubacili svoju teologiju u našu preko Rusije Мени је најбољи део од 77мин, па надаље... Било би добро кад би неко урадио транскрипт ове беседе, веома корисно. Измењено Јануар 30, 2012 од Лазар Нешић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јануар 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Лазо, ако имаш времена и воље, одради транскрипт најинтересантнијих делова. Сигурно ће многима бити интересантан и занимљив. Александрида је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 30, 2012 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2012 Лазо, ако имаш времена и воље, одради транскрипт најинтересантнијих делова. Сигурно ће многима бити интересантан и занимљив. Може, све ћу ставити на папир што је беседио еп. Давид. Крај беседе је ... вау! Прејако! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука