Jump to content

Sta bi bilo, kad ne bi zastite patenata bilo?

Оцени ову тему

DYNABLASTER

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1344010111' post='687637]

NDA је важећи само ако имаш патент и интелектуалну својину! :D

Није тачно. NDA је обичан уговор две или више страна независан од закона о патентима и IP.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 121
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Mogli biste i u šahu da regulišete, pošto je šahista Reti prvi otvarao igru skakačem na F3 - da niko drugi ne sme, pošto je to njegov patent. Mogli bismo da imamo po privrednog policajca za zaštitu intelektualne svojine iznad svake šahovske table.

Čovek ima ekskluzivno pravo na upotrebu i zaštitu.

Подели на овим сајтовима

Je l postoje patenti za vrhunsku savremenu komunikacionu tehnologiju, spijunske satelite, najnovije cipove, najnovije jonske motore...?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Није тачно. NDA је обичан уговор две или више страна независан од закона о патентима и IP.

е шио ми га ђура :D

јесте независан од закона о патентирању, ал се врти око заштите патената, и осталих врста интелектуалне својине које подразумевају заштићен материјал попут начина производње, самог производа, материјала, и свега што заиста чини један патент.

Подели на овим сајтовима

Mogli biste i u šahu da regulišete, pošto je šahista Reti prvi otvarao igru skakačem na F3 - da niko drugi ne sme, pošto je to njegov patent. Mogli bismo da imamo po privrednog policajca za zaštitu intelektualne svojine iznad svake šahovske table.

Мени је пало на памет - "патентираш" неки ударац у тенису и онда нико не сме да га користи осим тебе. Мислим, твоја идеја, уложио си годину дана да га увежбаш, нико нема права да ти га "украде"... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

нема.

узми лепо прочитај линк који сам ти дао, долазиш у ситуацију да причаш напамет.

Подели на овим сајтовима

Мени је пало на памет - "патентираш" неки ударац у тенису и онда нико не сме да га користи осим тебе. Мислим, твоја идеја, уложио си годину дана да га увежбаш, нико нема права да ти га "украде"... :)

https://www.pouke.org/forum/topic/20422-sta-bi-bilo-kad-ne-bi-zastite-patenata-bilo/page__st__48#entry687645

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1344010418' post='687643]

е шио ми га ђура :D

јесте независан од закона о патентирању, ал се врти око заштите патената, и осталих врста интелектуалне својине које подразумевају заштићен материјал попут начина производње, самог производа, материјала, и свега што заиста чини један патент.

Нема никакве везе са патентима и IP. То је добровољан уговор између две особе као било који други.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Нема никакве везе са патентима и IP. То је добровољан уговор између две особе као било који други.

аман, врти се око заштите свега што један патент подразумева - копирања производа, производног процеса, употребљених материјала и приде.

NDA подразумева да ти неког обавежеш да нема право да твој производ (интелектуалну својину) да другом или злоупотреби за себе а закон државе спроводи да то тако и буде, као и да гони преступника ако се тако нешто деси.

значи, врти се око патента и заштите интелектуалне својине.

Подели на овим сајтовима

mozes da napravis ugovor kakav god ti oces! ;)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

mozes da napravis ugovor kakav god ti oces! ;)

а шта ће да пише у њему? :D

"немој да даш мој производ неком трећем, ми нећемо да кажемо како га правиш."?

заштита интелектуалне својине и патентираног производа, није шија него врат. ;)

Подели на овим сајтовима

ne, nego na primer, kazes ovako: svi smeju da koriste, prave, i usavrsavaju izum, al nema koriscenja u massprofitne svrhe bez da me pitas, i to sve detaljno objasnjeno... dodje mu isto kao i patentiranje lol, al ima ipak male ali esencijalne razlike :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

ne, nego na primer, kazes ovako: svi smeju da koriste, prave, i usavrsavaju izum, al nema koriscenja u massprofitne svrhe, i to sve detaljno objasnjeno

јес, па ће да дају другом твој производ који ће моћи да га користи у масовну дистрибуцију и профит, а поделити добит заједно :D

још боље, правиће га у ограниченим серијама а онда ће неко да узме и да ти усаврши производ и букнуће на тржишту :D

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1344010845' post='687649]

аман, врти се око заштите свега што један патент подразумева - копирања производа, производног процеса, употребљених материјала и приде.

NDA подразумева да ти неког обавежеш да нема право да твој производ (интелектуалну својину) да другом или злоупотреби за себе а закон државе спроводи да то тако и буде, као и да гони преступника ако се тако нешто деси.

значи, врти се око патента и заштите интелектуалне својине.

Није брате тачно, мешаш бабе и жабе.

NDA је обичан уговор између две особе који каже - "поделићу са тобом информације из документа А, а ти се обавезујеш да их нећеш открити никоме, нити их употребити итд.". Значи, ако ја теби понудим да тако нешто потпишеш - ти можеш да одбијеш. И онда те ништа више не обавезује да направиш исту такву ствар. NDA се уопште не заснива на концепту "интелектуалне својине", јер ако постоји "интелектуална својина" онда ти NDA уопште и не треба - бесмислен је. Као да потпишемо уговор да ти "не смеш да украдеш мој компјутер". Па нормално да не смеш да га украдеш, не треба нам уговор за то...

Патент је нешто сасвим друго. Ту се људима који нису ништа потписали ни са ким државном силом намеће да не смеју да раде нешто што је неко други "патентирао". То није добровољан уговор где ти можеш да одбијеш било шта. То се заснива на погрешној идеји и дефиницији "својине".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1344011210' post='687653]

јес, па ће да дају другом твој производ који ће моћи да га користи у масовну дистрибуцију и профит, а поделити добит заједно :D

још боље, правиће га у ограниченим серијама а онда ће неко да узме и да ти усаврши производ и букнуће на тржишту :D

ne, jer moraju mene da pitaju jel smeju da masovno proizvode

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...