Jump to content

Za Crkvu nema neželjene trudnoće

Оцени ову тему

17 члановâ је гласало

1. 1. Da li je opravdano?

2. 2. Koliko su roditelji spremni na izazov?

Препоручена порука

Ух, та прича са Аврамовом жртвом... Толико пута људи испирају уста са тим, а појма немају о чему се ради. Хајде да кажем. У Аврамово време (а текст треба првенствено разумевати у контексту времена о којем говори) било је нормално да разни религијски, пагански култови будо обављани уз приношење људских жртава. Људске жртве су биле "стандард" тога времена. Зато Авраму није било чудно када му је Бог затражио једну такву жртву - јер то су захтевали и други богови и Аврам је то знао. Међутим, поента приче јесте да Бог, на крају, НЕЋЕ људски жртву. Главна порука је: не гледај на сулудо приношење људских жртава лажним боговима око тебе. Прави Бог не жели човека на жртвеном олтару. Узми јагње или јаре и то Богу принеси.

Дакле, прича је уперена ПРОТИВ тадашњег жртвовавања људи у разним паганским култовима. То је основна порука, оно због чега је ово предање (и касније текст) и настало.

Aaaaaaa, super :).

Mi smo na casovima knjizevnosti to tumacili kao iskusenje vere.

Moram priznati, sve vise mi se svidja "Starozavetni Bog" :D.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ja sam protiv abortusa ali sam za smrtnu kaznu...

Мислим да таква поређење не треба правити. Заиста нема ама баш никакве везе судбина беспомоћног нерођеног детета са кривичним законом и казненом политиком.

Подели на овим сајтовима

Ух, та прича са Аврамовом жртвом... Толико пута људи испирају уста са тим, а појма немају о чему се ради. Хајде да кажем. У Аврамово време (а текст треба првенствено разумевати у контексту времена о којем говори) било је нормално да разни религијски, пагански култови будо обављани уз приношење људских жртава. Људске жртве су биле "стандард" тога времена. Зато Авраму није било чудно када му је Бог затражио једну такву жртву - јер то су захтевали и други богови и Аврам је то знао. Међутим, поента приче јесте да Бог, на крају, НЕЋЕ људски жртву. Главна порука је: не гледај на сулудо приношење људских жртава лажним боговима око тебе. Прави Бог не жели човека на жртвеном олтару. Узми јагње или јаре и то Богу принеси.

Дакле, прича је уперена ПРОТИВ тадашњег жртвовавања људи у разним паганским култовима. То је основна порука, оно због чега је ово предање (и касније текст) и настало.

Невезано за тему, заиста хвала за ово, баш ме је та прича доста копкала, а све заборављам да питам о томе.

.hvala.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Мислим да таква поређење не треба правити. Заиста нема ама баш никакве везе судбина беспомоћног нерођеног детета са кривичним законом и казненом политиком.

ubistvo je ubistvo

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Zavisi ko dobije debatu :). Sa hriscanskog aspekta, mi smo u pravu.
Те дебате су бесмислене. Никада не можеш победити у њима, зато што не можеш доказати атеисти нешто позивајући се на неку доктрину која је заснована на Богу (нпр. у овом случају о инхерентној вредности сваке људске јединке).

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

A ko ovde opravdava abortus? Ja ne videh nikoga na ovoj temi da je abortus opravdavao?

Neverovatno,čim kreneš u neku malo dublju priču o abortusu na ovakvim temama,i čim jasno ukažeš da žena nije jedina odgovorna za abortus osim ako nije rešila da abortira iako otac želi dete ,odmah krene negde iza ćoška priča da se abortus opravdava.Već viđeno na ovakvim temama.

Kada se kaze da je zenina rec zadnja jer ima dete u stomaku i da abortus treba da bude legalizovan to nije opravdavanje?

Dobro,neka nije,sta je to onda?

Подели на овим сајтовима

facenew22222222

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Пошто је "дрвце" дао примедбу да су оне фотографије пропаганда и да се на њима не види поступак абортуса, ево објективности ради, погледајте филм. На њему се све лепо види а и говори гинеколог, који је престао да врши абортусе. Легендарни документарац "Неми крик":

Подели на овим сајтовима

Kada se kaze da je zenina rec zadnja jer ima dete u stomaku i da abortus treba da bude legalizovan to nije opravdavanje?

Dobro,neka nije,sta je to onda?

Čoveče,ne opravdavam je ja ,ali je i ne osuđujem,bar se trudim da ne osuđujem koliko je u mojoj moći.Opravdava je zakon države,i " zakon" njene slobode,koja je i tebi data.Jel tebi jasno da je na svakom čoveku kako će da je upotrebi,tu datu slobodu?I niko ne može da ga u tome spreči.NIKO!Ali,posledice će morati da trpi jer one su neminovne.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Рани хришћани су узимали бебе са ђубришта (бачене) и усвојивши их гајили их као своје. У доба куге, заражене јевреје и пагане избачене из својих домова од стране сопствених породица рани хришћани су примали у своје куће (без обзира на то што су их ти исти јевреји и пагани до јуче прогонили) и тешили их у њиховим последњим тренутцима. То што постоји толика количина абортуса, гладних и сиромашних само сведочи у прилог томе да смо ми жестоко оманули као хришћани...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Čoveče,ne opravdavam je ja ,ali je i ne osuđujem,bar se trudim da ne osuđujem koliko je u mojoj moći.Opravdava je zakon države,i " zakon" njene slobode,koja je i tebi data.Jel tebi jasno da je na svakom čoveku kako će da je upotrebi,tu datu slobodu?I niko ne može da ga u tome spreči.NIKO!Ali,posledice će morati da trpi jer one su neminovne.

Dobro,kako god ti kazes.

Подели на овим сајтовима

Лицемерно с хришћанске тачке гледишта...

Kao što reče brat Aca,nema poređenja,ja i ne poredim samo sam rekao svoj stav,jer neko spomenu smrtnu kaznu.

Licemerno ili ne,ja sam za sjraćivanje za glavu a vi kako oćete :)

Подели на овим сајтовима

Рани хришћани су узимали бебе са ђубришта (бачене) и усвојивши их гајили их као своје. У доба куге, заражене јевреје и пагане избачене из својих домова од стране сопствених породица рани хришћани су примали у своје куће (без обзира на то што су их ти исти јевреји и пагани до јуче прогонили) и тешили их у њиховим последњим тренутцима. То што постоји толика количина абортуса, гладних и сиромашних само сведочи у прилог томе да смо ми жестоко оманули као хришћани...

Pravoslavni srpski narod je davno izumrla kategorija...

Подели на овим сајтовима

Kao što reče brat Aca,nema poređenja,ja i ne poredim samo sam rekao svoj stav,jer neko spomenu smrtnu kaznu.

Licemerno ili ne,ja sam za sjraćivanje za glavu a vi kako oćete :)

Са хришћанске тачке гледишта, смртна казна је неприхватљива. Зашто? Зато што у хришћанском контексту казна никада није одмазда над кажњеним. Казна треба да буде лек који ће да поправи кажњеника и да га приведе покајању. Ако га убијеш, то онда само може бити одмазда. У хришћанству нема одмазде.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...