Jump to content

Za Crkvu nema neželjene trudnoće

Оцени ову тему

17 члановâ је гласало

1. 1. Da li je opravdano?

2. 2. Koliko su roditelji spremni na izazov?

Препоручена порука

Jao kako god da ga okrenemo,žena je odgovorna za trudnoću jer nije birala kako treba?Bože svašta valjda mu na čelu piše da je gad?Pa i da jeste gad taj gad snosi istu odgovornost sa njom ako ona abortira,a on pri tom ne želi dete ili joj prosto kaže " idi na abortus"ili " ja nemam ništa sa tim detetom radi šta hoćeš,ali ja ga ne želim".

Neverovatno je kako neki muškarci pokušavaju da operu druge muškarce.Pa mož da prođe na ovom svetu,na onom teško.

Ala ga ti komplikuješ,pa to je strašno.

A neverovatno je koliko ti okreces na borbu polova,a ja na to uopste ne mislim...

Подели на овим сајтовима

Naravno,ali fakat je i da postoje mnogi muškarci koji ne žele dete .Ovako možemo u krug Obi...

Niti su žene više krive niti muškarci.Nekako kad se svedu računi i jedni i drugi su tu na istom.

Nismo to ovde doveli u pitanje, nego tvrdnju Katarine da je "abortus ili ne" izbor samog bracnog ili kakvog vec para. Jer to nije tacno, sigurno. A odgovornost je uvek obostrana, osim u slucaju koji je pomenuo Aca, da zena sama resi da pobaci dete bez saglasnosti muza.

S druge strane, jedno mi nije jasno: ako je muskarac ispao gad, zasto zena ipak ne rodi to dete?

Ono nije nista krivo u celoj toj prici.

Bice ipak, da su to u najvecem broju slucajeva obostrano nezeljene trudnoce, ljudi se zaneli pa im se desilo, a onda traze kojekakva opravdanja za svoju neodgovornost i sebicnost.

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Будући да радим са школском омладином, за протеклих неколико година имао сам прилике да видим најразличитија искуства веома младих људи када су нежељене трудноће у питању. Имао сам неколико ученица које су напустиле школу због трудноће; неколико њих које су остале трудне током завршне године, па су са стомаком до зуба долазиле последњих пар месеци у школу; неколико момака који су постали очеви пре него што у завршили средњу школу (од којих се некима то десило још током првог разреда средње); неколико девојака које су током средње школе абортирале, једна је због тога чак хтела и да иде у манастир; било је чак и пар случајева да су ми неке ученице тражиле новац на зајам да би њиме платиле абортус...

Све у свему - средњошколска омладина нема апсолутно никакву представу о одговорности коју са собом носи ступање у сексуалне односе. Због тога што су катастрофално слабо информисани - пре свега од стране породице, због тога што се најчешће стиде да било кога питају ствари које им нису јасне - поготово људе из најближег окружења, и због тога што је логика која код нас у највећем броју случајева примењује по питању сексуалног образовања - гурање проблема под тепих и игнорисање чињенице да деца код нас постају сексуално активна негде са 13-14 година. Другим речима - правимо се да наше дете није полно зрело, а ако се деси да остане трудно, натерамо га да абортира да село не би испирало уста нашом породицом...

Шта предузети? Причасмо већ о томе - под хитно увести у школе сексуално образовање. Под хитно формирати одговарајуће социјалне службе које би помагале младим паровима којима се деси нежељена трудноћа, а околина одбија да их подржи - будући да је то, чини ми се, најчешћи разлог малолетничких абортуса. Едуковати људе на све могуће начине пре свега о томе колико је вредан живот, а и о томе колико је абортус погрешна ствар...

И да - лично мислим да је далеко ефикасније средство од приказивања искасапљених беба - приказивање здравих и веселих беба. Неко је предложио боравак на неонатологији за жене које желе да абортирају - мислим да је то одлична идеја. Само - обавезно на неонатологији, никако у породилишту - тамо и оне које су већ трудне, и желе децу, понекад изгубе храброст... :)

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Najlepše bi bilo , tako bi i trebalo da bez obzira iz kog razloga su dvoje ljudi stupili u seksualne odnose da prihvate podjednako odgovornost za nastalo dete i da se kroz to " neželjeno" dete spasavaju i kreću ka Bogu.Tako bi bilo najlepše,jer nikad se ne zna da li će Bog preko tog deteta ocu i majci poslati ljubav koja ih možda i nije spojila u početku.

Moja majka se udala za mog oca a nije ga volela.Tek kada se moj brat rodio ona je zavolela mog oca a i on nju na onaj pravi način.A eto oboje su se venčali,jer su mislila da to tako treba.

I moj otac je ostao uz moju majku do kraja njenog života,brinući o njoj i kad se teško razbolela a njena bolest dugo trajala.A nisu se voleli,zavoleli su se rodivši brata i mene.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

A neverovatno je koliko ti okreces na borbu polova,a ja na to uopste ne mislim...

Ako je neko počeo na tu vodenicu,to si ti,ja te samo odpratila.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Nismo to ovde doveli u pitanje, nego tvrdnju Katarine da je "abortus ili ne" izbor samog bracnog ili kakvog vec para. Jer to nije tacno, sigurno. A odgovornost je uvek obostrana, osim u slucaju koji je pomenuo Aca, da zena sama resi da pobaci dete bez saglasnosti muza.

S druge strane, jedno mi nije jasno: ako je muskarac ispao gad, zasto zena ipak ne rodi to dete?

Ono nije nista krivo u celoj toj prici.

Bice ipak, da su to u najvecem broju slucajeva obostrano nezeljene trudnoce, ljudi se zaneli pa im se desilo, a onda traze kojekakva opravdanja za svoju neodgovornost i sebicnost.

Pa mozda nije tacno, ali nase forumsko mozganje takvom paru nije bitno. Generalno, uradice kako oni na kraju odluce.

Zato sto nisu svi sirokoumni i jaki kao neki. Npr. dodje mlada devojka iz neke male, zatucane sredine i zatrudni u velikom gradu...pa pukne bruka...pa nema odakle da ga izdrzava...ima tu mnoooogooo situacija gde se ona ne moze bas ostro osudjivati. Ne treba upirati prstom, samo dizati svest.

Подели на овим сајтовима

Не треба забрањивати абортус. Треба га само показивати:

http://www.youtube.com/watch?v=CGohffXTOVs

Слике су реалност. Слике су оно што абортус ЈЕСТЕ. Ако је абортус ОК, што би се онда оптерећивали емоцијама? Заправо, одакле емоције и згражавање над нечим што је, званично, ОК?

Неће бити да је ОК, ипак. Ту се ради о људској перфидности - направи добру амбалажу и сваки ће отров проћи као најбоља роба. Е, ово су слике без "амбалаже". Ово је истина која се не крија иза шарениј (амба)ЛАЖА.

http://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda

Nisam za zabranu propagande, samo ponavljam da se stavovi lakse prodaju uz adekvatnu ambalazu. Ove slike nemaju cilj da prikazu celovit postupak abortusa, nego da izazovu gadjenje i negativan osecaj kako bi se sto lakse pridobila saglasnost za negativan odgovor na pitanje opravdanosti abortusa. Kontekst u kojem se ove slike pokazuju nije vrednosno neutralan. U stanju emocionalne egzaltiranosti ljudi su podlozniji prihvatanju tudjih stavova. Zato je ona Apisova tugaljiva pricica (sa pocetka teme) sirotog fetusa losa ambalaza, a ovaj hardcore pristup odlicna ambalaza. Ne vidim zbog cega treba negirati da je ovo propaganda. Dobra ambalaza prodaje koji god sadrzaj. Propaganda je efikasan alat koga se niko lako ne odrice.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Pa vidis ja sam se samo cudio kako to da samo zena moze da odluci o svemu sto se tice radjanja i abortusa,a nije sama dosla do toga,to dete nije njeno telo kako se to popularno dans kaze i tako dalje.

Da može sama da odluči,a tebi ako se ne dopada,zabrani joj kao što sam ti već dva puta rekla.Zbrani joj ljubavlju,zabrani joj brigom,zabrani joj time što ćeš se radovati sa njom i ako je " normalna" od abortusa neće biti ništa.Drugim sredstvima možeš da joj zabraniš takođe( silom,zastrašivanjima,batinama , zabranom izlazaka dok se ne porodi ).ali ni jedan kao onaj prvi neće biti efikasan.

Kako god da obrneš ," normalna" ili ne ne možeš da joj zabraniš.Tako je kako je.Pomiri se sa tim.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Da može sama da odluči,a tebi ako se ne dopada,zabrani joj kao što sam ti već dva puta rekla.Zbrani joj ljubavlju,zabrani joj brigom,zabrani joj time što ćeš se radovati sa njom i ako je " normalna" od abortusa neće biti ništa.Drugim sredstvima možeš da joj zabraniš takođe( silom,zastrašivanjima,batinama , zabranom izlazaka dok se ne porodi ).ali ni jedan kao onaj prvi neće biti efikasan.

Kako god da obrneš ," normalna" ili ne ne možeš da joj zabraniš.Tako je kako je.Pomiri se sa tim.

Malta,Irska i neke druge zemlje se ne bi slozile sa tobom.

Подели на овим сајтовима

Malta,Irska i neke druge zemlje se ne bi slozile sa tobom.

Zabrana abortusa je još strašnija,ajd erazmisli malo.Žena koja hoće da abortira abortiraće na crno,a to ni jedna država ne može da kontroliše,verovatno su mnoge države i licemrne koje tako nešto zabranjuju jer se i one na crno dotiraju.Ako žena ode na abortus kod raznoraznih priučenih kasapina,u nehigijenskim uslovima život najčešće gube i ona i dete ili ona ostaje sa trajnim fizičkim posledicama.Nisam za takve zabrane nikako,one su još gore.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

А пазите тек ово...

10-godišnjakinja postala majka

Desetogodišnja devojčica iz Kolumbije postala je jedna od najmlađih majki na svetu.

Ona je pripadnica domorodačkog plemena Vajuu sa poluostrva La Gvahira, na severu zemlje. Bila je u 40. nedelji trudnoće a porođaj je izvršen carskim rezom.

To je ujedno bio i prvi put da je devojčica, iz grada Manaure, posetila doktora zbog trudnoće. Navodno je došla u bolnicu sva u suzama i krvi jer je osetila nepodnošljive bolove usled kontrakcija.

Doktori su odlučili da obave rizičnu operaciju, s obzirom na devojčicin uzrast ali je medijima rečeno da su i majka i ćerka - teška svega 2,2 kg - dobro, iako majka odbija da je doji.

Policija bi mogla da sudski goni oca zbog seksa sa maloletnicom, ali Ustav Kolumbije garantuje plemenu određeni stepen autonomije. Pleme ima pravo da zadrži suverenitet i određeno kulturno nasleđe i tradiciju koja, između ostalog, podrazumeva rađanje dece u veoma mladom uzrastu.

Zajednica nije želela da otkrije identitet oca. Neki lokalni listovi spekulišu da je reč o 15-godišnjaku a drugi tvrde da je reč o muškarcu starom 30 godina.

Izvor: B92

Подели на овим сајтовима

Sto nas dovodi do pitanja ko je vise u pravu?

Isto kao rok za abortus,kod nas je valjda 20 nedelja dok je receimo u Velikoj Britaniji neku nedelju manje pa opet ide pitanje ko je tu u pravu kada je je kasno za abortus.

To je medicinsko pitanje.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...