Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 код мене у Цркви су само три ђакона, и то су једног тек од скора рукоположили ... на ту бројку иде и до 10 свештеника који служе и ротирају се, додуше неки нису директно везани за моју цркву или Храм светог Саве. гледам и по другим већим парохијским црквама, увек је до два-три ђакона и далеко више свештеника. зашто је то тако? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 код мене 6 свештеника и 1 ђакон Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Ја,искрено, немам појма и никада нисам о томе размишљала па ме мало заинтересова тема.Баш ћу са вољом да испратим сваки коментар ако их буде. .smesko. Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 pa mozda zato jer djakon pomaze svesteniku pri sluzenju liturgije ali on ne moze da sluzi, tako da bilo bi glupo da na 10 djakona ide 3 svestenika... svestenici su potrebniji:krstenja,vencanja,ispovest,opela,svecenje vode... NemanjaVa and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Логично је да свештеника буде више, јер они служе, а без ђакона се може. Код мене је пет свештеника и један ђакон, а до пре десет година није био ниједан ђакон. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 јел сте упознати које су службе свештеника и ђакона, поред поменутих служења светих тајни? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Да, капирам на шта мислиш..Ђакони имају осим литургијске и катихетску службу, чак су некада вршили и проповед, а и остале послове- административне и друге. А можда да се наново уведе служба ђакониса? .smesko. NemanjaVa and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1341935938' post='676752] Да, капирам на шта мислиш..Ђакони имају осим литургијске и катихетску службу, чак су некада вршили и проповед, а и остале послове- административне и друге. А можда да се наново уведе служба ђакониса? .smesko. нисам знао ни да је избачена, само се нико не бави тим службама, далеко више свештеничком очигледно. колико сам упознат, до скора је само један субђакон (ипођакон) био присутан у СПЦ, сад је јеромонах. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341936921' post='676765] нисам знао ни да је избачена, само се нико не бави тим службама, далеко више свештеничком очигледно. колико сам упознат, до скора је само један субђакон (ипођакон) био присутан у СПЦ, сад је јеромонах. Управу си, није избачена, али чим је нема онда као и да је избачена. Са више ђакона, свештеници би обављали своју службу, а народ не би био занемарен, јер би се њима бавили ђакони.. Мислиш на ипођакона Димитрија? Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1341938384' post='676787] Мислиш на ипођакона Димитрија? Мислиш на јеромонаха Димитрија? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Мислиш на јеромонаха Димитрија? Да, да знам да је сад јеромонах, него сам се надовезала на Медов коментар да је знао само једног ипођакона. .smesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Праштај, нисам пажљиво прочитао Медину поруку! Моје мишљење да је мање ђакона зато што је свештенички радни век око 35 година, а ђаконски 10 пута краћи. Можда би ђакони могли да остану у том чину и дуже, али би вероватно умрли од глади заједно са својим породицама које с временом постају бројније. Додуше, ово не важи за јерођаконе којих такође има знатно мање него јеромонаха... Можда би неки клирик могао да нам каже има ли и других разлога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Праштај, нисам пажљиво прочитао Медину поруку! Моје мишљење да је мање ђакона зато што је свештенички радни век око 35 година, а ђаконски 10 пута краћи. Можда би ђакони могли да остану у том чину и дуже, али би вероватно умрли од глади заједно са својим породицама које с временом постају бројније. Додуше, ово не важи за јерођаконе којих такође има знатно мање него јеромонаха... Можда би неки клирик могао да нам каже има ли и других разлога? Како мислиш умрли од глади? gringrin Па и породице лаика постају бројније временом, а ништа више прихода од ђакона немају, чак и мање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Моје мишљење да је мање ђакона зато што је свештенички радни век око 35 година, а ђаконски 10 пута краћи. Можда би ђакони могли да остану у том чину и дуже, али би вероватно умрли од глади заједно са својим породицама које с временом постају бројније. Додуше, ово не важи за јерођаконе којих такође има знатно мање него јеромонаха... то треба да оправда неумерено или неравномерно одвајање средстава за ђаконе или само да покаже ситуацију да су паре мерило чина? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1341947190' post='676906] Како мислиш умрли од глади? gringrin Па и породице лаика постају бројније временом, а ништа више прихода од ђакона немају, чак и мање. зависи где су, протомајстор је прилично у праву. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука