Кирил Написано Јул 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Naravno, a sledeci put kada ti neko ugrozi "jedinu istinu" zasto ga ne spalis na lomaci, onako u duhu pravoslavlja. Hm, a mozda i svu ne hriscansku decu, da ti slucajno ne "zatruju" porodicu? Onako, znas, civilizovano, pravoslavno... Sigurna sam da je Isus bas ponosan na tebe... Шта причаш ти бре??? И сад да се нацизам врати, и твоја деца да добијају нацистичку литературу, и пред тобом искажу мржњу према свима, мрзећи све ''испод'' себе, ти не би то забранила? Ти не би то искоренила??? БОЉЕ СПРЕЧИТИ, НЕГО ЛЕЧИТИ! И не иди с крајности на крајност... Ако си ти римокатолик, атеиста, Бог зна шта, и ако те ово вређа, одмах се искључи са теме... ја немам живаца да се бакћем с елементарним стварима... МОЈ ЈЕ ИЗБОР, да искореним то! (не у смислу СС-оваца и усташа кад су хтели Србе да ''доведу'' у прави ред, него у смислу моје фамилије!) И срам те било, ако си толики буквалиста!!! (мод, ако за ово добијем опомену, онда стварно немам речи. видиш и сам да нисам користио забрањене речи ) Углавном, свака ти част Тереза! Свака ти част на овим твојим реченицама! (сарказам) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Дај бре, јес луд? Ја сам апологета :Р Sektaski apologeta The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teresa Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Шта причаш ти бре??? И сад да се нацизам врати, и твоја деца да добијају нацистичку литературу, и пред тобом искажу мржњу према свима, мрзећи све ''испод'' себе, ти не би то забранила? Ти не би то искоренила??? БОЉЕ СПРЕЧИТИ, НЕГО ЛЕЧИТИ! И не иди с крајности на крајност... Ако си ти римокатолик, атеиста, Бог зна шта, и ако те ово вређа, одмах се искључи са теме... ја немам живаца да се бакћем с елементарним стварима... МОЈ ЈЕ ИЗБОР, да искореним то! (не у смислу СС-оваца и усташа кад су хтели Србе да ''доведу'' у прави ред, него у смислу моје фамилије!) И срам те било, ако си толики буквалиста!!! (мод, ако за ово добијем опомену, онда стварно немам речи. видиш и сам да нисам користио забрањене речи ) Углавном, свака ти част Тереза! Свака ти част на овим твојим реченицама! (сарказам) Hej, nisam ja ta koja poziva na unistenje. Sto se mene tice, svako ima prava da cita sta hoce. Zabranjivati i spaljivati knjige je odlika diktature najgore vrste. I ne, ne bih zabranila nikakvu literaturu IKADA. Tvoj je izbor da iskorenis to? Ko je umro pa si postao kralj univerzuma? I srce, tvoje spaljivanje "jeretickih" knjiga se NIMALO ne razlikuje od metoda nacista, komunista, islamista, inkvizicije itd. ali, nema ni malo razlike... "Humanity's first sin was faith; the first virtue was doubt." - Mike Huben Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Да али друге церкве, оне рим-папине. Јеси ли чуо колико се владика Атанасије противи тим церковнијем заповестима, листама грехова/врлина и осталим неправославним стварима што их принтају по тим календарчићима (тако се нпр. спрдао са једним од тих ствари овако, каже Знате ли која је једанаеста Божија заповест? - Свеће купујте у цркви, оне су освештане, тиме помажете своју цркву! gringrin ). gringrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Hej, nisam ja ta koja poziva na unistenje. Sto se mene tice, svako ima prava da cita sta hoce. Zabranjivati i spaljivati knjige je odlika diktature najgore vrste. I ne, ne bih zabranila nikakvu literaturu IKADA. Tvoj je izbor da iskorenis to? Ko je umro pa si postao kralj univerzuma? I srce, tvoje spaljivanje "jeretickih" knjiga se NIMALO ne razlikuje od metoda nacista, komunista, islamista, inkvizicije itd. ali, nema ni malo razlike... Има разлике, и то велике, јер дечко хоће да спаљује оно што њему дође у руке, не иде около да купи литературу, а посебно је не залаже јавно. Дакле, оно што му дође у руке од тог тренутка је његово приватно власништво, и слободан је са тим да ради шта год хоће, а спочитавање нацистичког духа за тако нешто је сумануто. DYNABLASTER and nikolay је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Јул 8, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Hej, nisam ja ta koja poziva na unistenje. Sto se mene tice, svako ima prava da cita sta hoce. Zabranjivati i spaljivati knjige je odlika diktature najgore vrste. I ne, ne bih zabranila nikakvu literaturu IKADA. Tvoj je izbor da iskorenis to? Ko je umro pa si postao kralj univerzuma? I srce, tvoje spaljivanje "jeretickih" knjiga se NIMALO ne razlikuje od metoda nacista, komunista, islamista, inkvizicije itd. ali, nema ni malo razlike... Девојко... очигледно је да живиш у неком квази свету, пуном оног: свет је леп, свет је бајка, сви су људи добри, сви ми желе добро, бла бла.... НИЈЕ СВЕТ ТАКАВ! Ја просто не желим да имам то у кући! Ако се таква литература слободном вољом неког залуђеника Јеховиног, нашла код мене на капији, значи да је моја, и на мени је да радим с тим шта хоћу!!!!!!!!!!!!! Ја сам одлучио да то мени не треба, јер пре свега шири лажно знање и сазнање о Господу Исусу Христу, о Св. Тројици, заправо о целом Хришћанству. Ја нисам учен да прихватам нова сазнања, која могу да ми штете!!! Ако знам да је православље истина, зашто да прихватим учење неких јеретика??? Молим лепо.... а ти, Тереза, молим те, напусти ову тему... ако Бога знаш... јер ћу те потући у свим аргументима тако да не знаш где се налазиш... све најбоље! поз Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Nipošto to spaljivat, sve bacat u kontejnere za reciklažu, tamo gdje piše stari papir. Pogledaj koliko toga se skupi samo u Pragu, kad bi svi spaljivali bilo bi to strašno! DYNABLASTER and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Јул 9, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Nipošto to spaljivat, sve bacat u kontejnere za reciklažu, tamo gdje piše stari papir. Pogledaj koliko toga se skupi samo u Pragu, kad bi svi spaljivali bilo bi to strašno! Јозо мој, није то-то Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Ма твоја књига, мож` да радиш шта `оћеш са њом... Ја сам само рекао да се то "црквено правило" често мало погрешно схвата. Те књиге не треба "читати" у смислу да се не користе као "духовна храна", оне нису извор мудрости и исправне вере. На пример, већина њих нема благе везе са молитвом, постом итд. Али то не значи да треба имати неки пагански страх од њих, па затварати очи и бежати главом без обзира. Напротив, одатле учимо о њима и њиховим веровањима, па онда можемо да са њима разговарамо и објаснимо им где нису у праву. То свакако није за почетнике у вери, оф корс. Милан Меденица :), antics and malina :) је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Јул 9, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Ма твоја књига, мож` да радиш шта `оћеш са њом... Ја сам само рекао да се то "црквено правило" често мало погрешно схвата. Те књиге не треба "читати" у смислу да се не користе као "духовна храна", оне нису извор мудрости и исправне вере. На пример, већина њих нема благе везе са молитвом, постом итд. Али то не значи да треба имати неки пагански страх од њих, па затварати очи и бежати главом без обзира. Напротив, одатле учимо о њима и њиховим веровањима, па онда можемо да са њима разговарамо и објаснимо им где нису у праву. То свакако није за почетнике у вери, оф корс. у праву си... но првенствено морамо научити нашу вјеру, па онда тек друге, па тек упоређивати Спасибо! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Пошто видим да овде има и погрешнох схватања спаљивања, можда да ипак мало појасним зашто је боље спалити секташку књигу, него је бацити.... Прво, о односу православног према јеретичкој литератури - Звонко је објаснио, нема се шта додати. Али, из то "секташка" (и јеретичка) ипак има шта да се издвоји. На пример, библистичка римокатоличка литература. Са малим изузецима - све што они сматрају за истинито, исто и ми верујемо, па би било глупо уништити на пример... Дуфуров Рјечник библијске теологије (одлична књига). Ако говоримо о секташтву, говоримо о адвентистима, говоримо о јеховиним сведоцима, говоримо о пентикосталцима и инима. Даље, ако се неко бави теологијом, он треба и мора да чита и те публикације, ако мисли да сведочи своју веру. Дакле, црквено правило се односи управо на аспект духовне хране, како је то Звонко лепо казао. Друго, о самом спаљивању. Чак иако се неко не бави теологијом, књига се не спаљује зато што представља неки ђаволски сасуд, или неку не знам ни ја какву опасност, или има неку магијску силу, или из мржње, или шта ти ја знам. Кад би у питању била на пример раелитска литература, њу свакако треба бацити и ништа друго. Слично је и са мормонима и са сајентолозима. Међутим, ове секте које су код нас присутније (ту мислим на адвентисте и јеховине сведоке) у својим публикацијама штампају име Исуса Христа. Иако су књиге отворено јеретичке, Име Господње стоји на њиховим листовима. И иако они на Њега хуле, не треба те књиге бацати на ђубре и нечисто место, јер би тиме ризиковали да Име Које је изнад сваког имена бацимо на нечисто место. То што се они играју Именом Христовим и што на Њега хуле - њихова је ствар. Колико до нас стоји, то не треба да чинимо. Дакле, да би заштитили Име Христово од онечишћења (мислим на физичко онечишћење написаног или одштампаног Имена Христовог), књигу треба спалити - то је једини разлог. Треће - додајем да се исто чини и са похабаним православним предметима, попут икона, богослужбених књига, одежди и слично. Дакле, кад се икона похаба (избледи, дрво нападне штеточина, пропадне на било који други начин) - икона се свакако не баца на ђубре, јер би се догодило да лик неког светог онечисти ко зна шта. Икона се спаљује. Дакле, примедбе о фашистичком спаљивању књига не стоје. Надам се да је сада јасније зашто књиге треба спалити. Мада, морам да признам да о Јосиповој идеји (рециклажа) раније нисам размишљао. Требало би да се испита како се тај поступак спроводи, опет у смислу заштите Имена Божијег од онечишћења. Ако се сећате, Јевреји су још пажљивији: свака (или готово свака) синагога има и генизу - посебну оставу у којој се чувају похабане свете књиге. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука