Avocado Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Заборавио си на други део: Nisam ga smatrao bitnim, ali kad vec insistiras: А и откуд идеја да од некога ко се школовао да спасава живот захтевамо да постане егзекутор? Bojim se da si obrnula teze. Koliko mi je poznato (mozda gresim) doktor koji ne zeli da vrsi abortuse ne mora to da radi. Dakle tu nema prinude. Zapravo se vi zalazete za prinudu, odnosno za to da doktorima koji smatraju da na taj nacin pomazu svojim pacijentima prinudno zabranite da to rade. (da ne bude zabune, mozda je ta prinuda opravdana, to je na vama da ubedjujete ljude, ali da se ne zavaravamo ko se zalaze za prinudu) И питање за господу заступнике ове праксе, да ли бисте били вољни да засучете рукаве и конкретно им помогнете, а сад што се тиче моралних обзира, ако вас добро разумем, по вама важи правило да док једном не смркне, другом не сване. Ja nisam razumeo ovaj drugi deo recenice a sto se pitanja tice, ne bih vrsio abortus ali isto tako ne bi nikom ni vadio slepo crevo ili operisao pluca... nemam stomak za te stvari... Takodje, da ne bude zabune, nisam zastupnik nekakve prakse, vec prava zene da abortira pod odredjenim uslovima ukoliko ona to zeli. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Зашто би то било тако? Шта ако ја, примера ради, уживам у убијању, силовању и мучењу других људи? Зашто то не бих чинио (онда када могу да избегнем полицију)? Било би ми лепо, и сав бих био здрав и испуњен... Da i ne bi bio moralan. A posto ljudi mogu da razumeju da, kada bi se svi tako ponasli, njihovo zivot bi bio pakao (a to je intrinsticki nepozeljno), znaju i da takve postupke imaju obavezu sprece... zbog sebe. A kako su u stanju da posmatraju svet van sebe('iz ociju svemira'), onda imaju obavezu i zbog drugih. Хришћани немају образложење свог морала, хришћански морал је ирационалан (заснован на доктринама и Предању, он је трансцедентан и никада се није мењао - етички ставови Цркве су увек исти)... Znaci hriscane ne zanima licno sazrevanje i ispunjenje i zdravlje - svoje i drugih ljudi? Takav moral me ne interesuje i deluje mi besmislen. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Своди се на старо питање о томе када почиње живот: https://www.pouke.org/forum/topic/19420-abortusa-dvaput-vise-od-porodaja-u-srbiji/page__st__240#entry653599 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Хришћански морал се само надовезује на природни морал који може свако да види, па одатле имамо о чему да разговарамо. Ако је потпуно ирационалан онда ту нема шта да се дискутује... sqny је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Зашто би то било тако? Шта ако ја, примера ради, уживам у убијању, силовању и мучењу других људи? Зашто то не бих чинио (онда када могу да избегнем полицију)? Било би ми лепо, и сав бих био здрав и испуњен... Хришћани немају образложење свог морала, хришћански морал је ирационалан (заснован на доктринама и Предању, он је трансцедентан и никада се није мењао - етички ставови Цркве су увек исти, они су откривење од Бога, како каже Ниче они су неоспорни, они се не могу критиковати, они стоје и падају са вером у Бога)... Извини али ово је за сваку критику,уживати у убијању,силовању и мучењу других може само болесна особа и то добро болесна.Испратила сам све коментаре од почетка али ми се ово згадило,не знам шта ти би да ово напишеш,грозота!!! Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Da i ne bi bio moralan. A posto ljudi mogu da razumeju da, kada bi se svi tako ponasli, njihovo zivot bi bio pakao (a to je intrinsticki nepozeljno), znaju i da takve postupke imaju obavezu sprece... zbog sebe. A kako su u stanju da posmatraju svet van sebe('iz ociju svemira'), onda imaju obavezu i zbog drugih. Значи ли то да ти сматраш да се људи понашају на неки одређен начин, из страха да неко њима не учини нешто чега се плаше, из мање-више неког интристичког сујеверја?Znaci hriscane ne zanima licno sazrevanje i ispunjenje i zdravlje - svoje i drugih ljudi? Takav moral me ne interesuje i deluje mi besmislen.Шта је сазревање, испуњење и здравље? По чему је човек реално претежнији од (и овде наглашавам, не гледајући осећања односно инстинкте) коња, пса или амебе?Хришћански морал само "додаје" на природни морал који може свако да види, па одатле имамо о чему да разговарамо.Ако је потпуно ирационалан онда ту нема шта да се дискутује... Не постоји природни морал, то је велика заблуда. Као што су фаундинг фадерс сматрали да је очигледно да су сви људи створени једнаки, тако је у природи као и у неким религијама попут Хиндуизма очигледно да сви људи нису створени једнаки, већ поприлично неједнаки...Да, потпуно је ирационалан и ту нема шта да се дискутује, или га прихваташ или не. Извини али ово је за сваку критику,уживати у убијању,силовању и мучењу других може само болесна особа и то добро болесна.Испратила сам све коментаре од почетка али ми се ово згадило,не знам шта ти би да ово напишеш,грозота!!!Зашто болесна? Неко то може да прогласи за добро, и у томе и јесте ствар и против тога овде и расправљам... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Хришћански морал само "додаје" на природни морал који може свако да види, па одатле имамо о чему да разговарамо. Ако је потпуно ирационалан онда ту нема шта да се дискутује... I ja mislim da dodaje i to puno i da je istorijski ima ogromne zasluge za mnoge stvari koje uzimamo zdravo za gotovo danas... Dodaje dodatnom motivacijom, dubokom analizom sta je covek, i sta je za njega ispunjenje... Душко Дугоушко, Grizzly Adams and Анастасија је реаговао/ла на ово 3 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Значи ли то да ти сматраш да се људи понашају на неки одређен начин, из страха да неко њима не учини нешто чега се плаше, из мање-више неког интристичког сујеверја? Pa ne mora da bude strah, vec obezervacijom o tome sta je za coveka intristicki pozeljno. По чему је човек реално претежнији од (и овде наглашавам, не занимају ме осећања) коња, пса или амебе? Ti trazis da ti dam Objektivni moral... moj moral nije takav. On naravno proizliazi iz osecanja, racia i iz onoga sto covek jeste. Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Pa ne mora da bude strah, vec obezevacija o tome sta je za coveka intristicki pozeljno.Алтруистички инстинкти? Зар нису људи, нажалост, доста себични?Ti trazis da ti dam Objektivni moral... moj moral nije takav. On naravno proizliazi iz osecanja, racia i iz onoga sto covek jeste.Хвала! Пречесто ће људи да говоре о томе како је морал common sense позивајући се на објективност, а сматрајући своја лична осећања објективним етичким мерилом... sqny је реаговао/ла на ово 1 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Алтруистички инстинкти? Зар нису људи, нажалост, доста себични? Jesu nazalost... ali su takodje i sposobni da razumeju da je sebicnost protivna moralu kako sam ga definisao. I to je onda vecita borba. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 I ja mislim da dodaje i to puno i da je istorijski ima ogromne zasluge za mnoge stvari koje uzimamo zdravo za gotovo danas... Dodaje dodatnom motivacijom, dubokom analizom sta je covek, i sta je za njega ispunjenje... То царе! Већ вековима покушавамo да објаснимo неким људима шта је у ствари Хришћанство. Изгледа да си ти то боље разумео и од неких верника. Природни морал иначе произилази из основног постулата да је живот највреднија појава у Космосу, а човек најсавршенији облик живота. Пошто ми људи имамо разум, онда одатле можемо рационално да изведемо даље закључке. Е сада, хришћани често греше када покушавају да увере атеисте и друге у нешто аргуменатима који су специфични за Хришћанство. То је у ствари признање да немаш аргумената... Поента тема попут абортуса, хомосексуалности и слично јесте управо у томе што може рационално да се докаже о чему се ради и на основу заједничких постулата. Ту је хришћанство нама само помогло да не наседнемо на контрадикторне аргументе који су опште прихваћени, али они су контрадикторни сами по себи. Не само зато што се "супроте хришћанском моралу". И мислим да је права штета што хришћани мало боље не разумеју те ствари већ се најчешће одмах затварају и наступају "догматски". Ствар је ту да ми не бранимо Хришћанство, њему и не треба одбрана - бранимо здрав разум. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 I ja mislim da dodaje i to puno i da je istorijski ima ogromne zasluge za mnoge stvari koje uzimamo zdravo za gotovo danas... Dodaje dodatnom motivacijom, dubokom analizom sta je covek, i sta je za njega ispunjenje... "Religion belonged to the infancy of the human race; it had been a necessary stage in the transition from childhood to maturity. It had promoted ethical values which were essential to society. Now that humanity had come of age, however, it should be left behind." - Sigmund Freud Поента тема попут абортуса, хомосексуалности и слично јесте управо у томе што може рационално да се докаже о чему се ради и на основу заједничких постулата. Ту је хришћанство нама само помогло да не наседнемо на контрадикторне аргументе који су опште прихваћени, али они су контрадикторни сами по себи. Не само зато што се "супроте хришћанском моралу". И мислим да је права штета што хришћани мало боље не разумеју те ствари већ се најчешће одмах затварају и наступају "догматски". Ствар је ту да ми не бранимо Хришћанство, њему и не треба одбрана - бранимо здрав разум. Čitava frka oko gejeva bi se rešila vrlo jednostavnom primenom libertarijanskih principa, ali ti tu praviš golem previd iz nekog razloga, iako savršeno razumeš poentu da u principu ne postoje "prava pedera". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 "Religion belonged to the infancy of the human race; it had been a necessary stage in the transition from childhood to maturity. It had promoted ethical values which were essential to society. Now that humanity had come of age, however, it should be left behind." - Sigmund Freud Нажалост криво. Види се да је чича слабо капирао те ствари...Čitava frka oko gejeva bi se rešila vrlo jednostavnom primenom libertarijanskih principa, ali ti tu praviš golem previd iz nekog razloga, iako savršeno razumeš poentu da u principu ne postoje "prava pedera".Па ја се сасвим слажем да применимо либертаријанске принципе и да они имају све слободе као и сви други људи. Не знам какав превид ту правим? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 "Religion belonged to the infancy of the human race; it had been a necessary stage in the transition from childhood to maturity. It had promoted ethical values which were essential to society. Now that humanity had come of age, however, it should be left behind." Jeej, sada je kao ljudska rasa zrela? I dalje na progone isti dubinski problemi koji su i pre 5000 godina. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 9, 2012 Пријави Подели Написано Јул 9, 2012 Нажалост криво. Види се да је чича слабо капирао те ствари... Kako tačno?Priča o društvenom impektu religije. Па ја се сасвим слажем да применимо либертаријанске принципе и да они имају све слободе као и сви други људи. Не знам какав превид ту правим? Pa što si pomenuo homoseksualnos' ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука